Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 14.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. május 1-től Kuvaitba mind Magyarországról, mind egyéb országból be lehet utazni. Sem PCR teszt, sem regisztráció, sem oltási igazolás nem szükséges a beutazáshoz. 

Egyéb hasznos információ:

A repülőtér és a légitársaságok teljes kapacitással üzemelnek. Egyes légitársaságok szigorúbb feltételekhez köthetik a járataikra történő felszállást, ezért javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak az adott légitársaságnál az utazási szabályokról.

PCR teszteket tesztközpontokban lehet elvégezni, a patikában végzett nem elfogadott. PCR tesztközpontok például: The New Kuwait German Laboratory, Hadi Clinic, Dar Al Saha Polyclinic, My Clinic Labs, I’m negative.

Helyi járványügyi szabályok:

Maszk viselése nyílt és zárt területen is opcionális, nem kötelező. Az oltással nem rendelkezők is látogathatják a bevásárlóközpontokat, mozikat, színházakat és társasági eseményeket.

A koronavírussal kapcsolatos hiteles tájékoztatás az alábbi honlapon érhető el: https://corona.e.gov.kw/en

További információért keressék fel az alábbi honlapokat, valamint Instagram profilokat:

Kuvait biztonsági besorolása II. biztonsági besorolási kategória.

Kuvait közbiztonságot tekintve általában biztonságosnak mondható. Esetenként itt is veszélyként jelentkeznek a gépkocsi-feltörési, illetve a bankkártya-eltulajdonítási kísérletek. Javasoljuk, hogy a város egyes, szegényebb bevándorlói tömegek által sűrűn lakott külső kerületeinek (pl. Jleeb Al-Shuyoukh) felkeresése esetén a látogatók fokozottan figyeljenek értékeikre, különösen az esti órákban. Kuvaitban a rajtaütésszerű rendőri ellenőrzések mindennaposak, ezért tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek a személyazonosító igazolványt (ID Card), a látogatóknak pedig a vízumpapír, illetve az útlevél adatoldala másolatát ajánlatos maguknál tartaniuk.

Kuvait halálbüntetéssel szankcionálja a kábítószer-csempészetet, s rendkívül szigorúan bünteti az alkohol, illetve a pornográf termékek behozatalának / országon belüli forgalmazásának kísérletét is. (A kábítószer-kereskedelemben az ország egyébként nem számít jellemző nemzetközi tranzit-útvonalnak.)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kuvaitból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekekre nem vonatkoznak külön szabályok, a reptérre érkező légitársaság egyéni szabályain kívül a kuvaiti hatóságok nem ellenőrzik a szülők és a gyermek családi kapcsolatát.

Vízum:

Javasoljuk, hogy kuvaiti utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak az aktuális beutazási feltételekről Kuvait Állam Budapesti Nagykövetségén.

1122 Budapest, Székács u. 16. Tel: 06-1-202-3335, 06-1-489-4300 Fax: 06-1-202-3387 E-mail: kuwait.emb@kuwaitembassy.hu

On-line is lehet vízumkérelmet benyújtani az alábbi honlapon, amelyet a kuvaiti Belügyminisztérium üzemeltet: https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do vagy a következő honlapon keresztül: https://application.kuwaitvisa.com/application/2cd839c8-c0d5-11ed-9249-06cc0b48b327.d6e47e4 

A díj 3 kuvaiti dinár (kb. 4000 HUF), bankkártyával fizetendő. Általában 24 órán belül küldenek e-mailben egy hivatkozási számot, amellyel a határon fel lehet venni a vízumot.

A repülővel történő érkezéskori vízumkiadás (visa on arrival) lehetséges Magyarország vonatkozásában is. Részletes tájékoztatást a repülőtér honlapján talál: https://www.kuwaitairport.gov.kw/en/traveller-info/arrivals-procedures/visa-services

Körültekintően kell eljárni abban az esetben, ha valaki Izrael után kívánja felkeresni Kuvaitot. Ha ez a tény a kuvaiti hatóságok tudomására jut, a beléptetést is megtagadják – még akkor is, ha az érintettek érvényes beutazási engedéllyel rendelkeznek. Ha az útlevélben esetleg nincs is nyoma az izraeli beutazásnak (mert a vízumot pl. külön lapon adták ki), a gépkocsi papírjain, stb. levő bejegyzés vagy más "árulkodó jel" hasonlóképp kockázatos lehet.

Munkavállalás, családegyesítés célú vízumkérelem benyújtásában Kuvait Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Felhívjuk a tisztelt honfitársaink figyelmét, hogy amennyiben családi tartózkodási engedély igénylését tervezik, a gyermekek esetében azt csak az apa kérelmezheti. Egyedülálló anyák gyermekei részére nem adnak kuvaiti tartózkodási engedélyt.

Tranzit:

Amennyiben Kuvaitban 24 órát meghaladó átszállási ideje van tranzitvízumra lesz szüksége. Tranzitvízumot lehet igényelni, ha 4 órát meghaladó tranzit ideje van és el kívánja hagyni a repülőteret. A tranzitvízum ára 2 KWD és maximum 7 (hét) nap tartózkodásra jogosít. Az utazás megkezdése előtt 2 héttel kell igényelni. A tranzitvízum igényléséhez a továbbutazást bizonyítani kell: érvényes repülőjeggyel, a célországba szóló vízummal. További információ az alábbi oldalon található: https://www.kuwaitairport.gov.kw/en/traveller-info/others/transit

Vám:

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Kiutazás az országból

A Kuvait Nemzetközi Repülőtér teljes kapacitással funkcionál, a kereskedelmi járatok üzemelnek. A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyek szintén nyitva vannak.

Pénznem: Kuvaiti dínár (KWD)

Időjárás: A térségben két évszakról beszélhetünk, a nyár áprilistól novemberig, a tél novembertől áprilisig tart, egy-két hetes, esetenként néhány napos átmenettel, amit nemigen nevezhetünk tavasznak és ősznek. Nyáron napközben átlagosan 45-50C° fok meleg van, gyakran magas páratartalom mellett, míg a téli időszakban nappal általában 20-25C° fok körül alakul a hőmérséklet. A nyári hónapokat utazásra mindenképpen kerülendőnek tartjuk, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen. A kevésbé meleg hónapokban is javasoljuk sok folyadék (s mellette esetleg só- és vitamintabletták) fogyasztását.

Biztosítás: általánosságban elmondható, hogy az állami kórházakban térítési díj ellenében a sürgősségi eseteket ellátják. Az állami ellátórendszerben a Magyarországon kötött biztosítást nem ismerik el, az ellátás igénybevételekor térítési díjat kell fizetni (kb 10 KWD). Magánkórházakban történő ellátást az európai biztosítók fedezhetik, erről a biztosítás megkötésekor a biztosítótársaságnál érdemes érdeklődni.

Közlekedés: Kuvait bár kiemelkedően jó közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, az igen gyenge közlekedési morál, a gépjárművezető-oktatás kifogásolható színvonala és további okok miatt azonban a világ kirívóan balesetveszélyes országai közé tartozik. A fentiekre való tekintettel az országban rövid ideig tartózkodó magyar állampolgárok számára nem javasoljuk, hogy Kuvaitban gépkocsit vezessenek. Az országnak egyébként nincs vasút hálózata, s vízi közlekedésről sem beszélhetünk.

Kuvait részese az 1968-ban Bécsben kötött nemzetközi Közúti Közlekedési Egyezménynek. Ennek helyi gyakorlata a turista vagy egyéb rövid idejű tartózkodáson lévő személyek esetében elismeri a magyar jogosítvány meglétét. Érdemes emellett kiváltani a nemzetközi jogosítványt is.

A tartózkodási engedéllyel rendelkezők csak kuvaiti vezetői engedély birtokában vezethetnek. A kuvaiti jogosítvány megszerzése szigorú feltételekhez, adott esetben vizsgához kötött, magyar állampolgár eziránti kérelmével kapcsolatban Magyarország Nagykövetsége eljárni nem tud.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése teljesen eltér az Európában megszokottaktól. Az ügyek intézéséhez lehetőség szerint kérjünk helyi segítséget.

Vallási és viselkedési kultúra: A kuvaiti társadalom alapvetően konzervatív, ezért ajánlatos figyelemmel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre, így a magyar utazóknak illik figyelmet fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Ezen kívül rendkívül körültekintőnek kell lenni a Ramadán böjti hónap során, amikor napközben közterületeken tilos enni, inni, és dohányozni. Fürdőruha, bikini használata ugyan elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Szintén figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb, külföldiek által is előnyben részesített bevásárlóközpontokban elfogadott a "lazább", európai öltözet viselete.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Kuvait közegészségügyi helyzete jó, az egészségügyi ellátás színvonala megfelelő, az országban járványhelyzet kialakulásától nem kell tartani.

További tudnivalók az országról (lásd a nagykövetség honlapján)

  • munkavállalási feltételek
  • vám

Kuvait Állam budapesti Nagykövetsége: kuwait.emb@kuwaitembassy.hu, +36 1 489-4300

Magyarország Nagykövetsége, Kuvait: https://kuvait.mfa.gov.hu