Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 05. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Kubában 2022. április 04- től nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az országba az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

Egyéb hasznos információ:

Helyi járványügyi szabályok:

A maszk viselése csak az egészségügyi intézményekben, illetve azok számára kötelező, akik COVID-19 fertőzésre utaló tünetekkel rendelkeznek.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://cubatravelservices.com/notice-for-travelers-covid-19

PCR teszteket a tartományi nagyvárosok nemzetközi klinikáin továbbra is elvégeztethető díjfizetés ellenében (30 USD). Havannában több klinikán is lehetséges PCR teszt elvégzése.

A havannai tesztelést végző intézmények:

Reptéri információ:

Jose Marti Nemzetközi Repülőtér Oldala

Az ország biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra is, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt, karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy értékeikre és úti okmányaikra fokozottan ügyeljenek. Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek, a személyazonosság igazolására elegendő, ha a másolatot magunknál tartják. Semmi esetre se tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt, lehetőleg csak kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, elrabolt értéktárgyakról. A kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. Ezért nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél elvesztése esetén legelőször a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot, majd ezt követően forduljanak a rendőrséhez.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Beutazás az érkezéstől számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Igen IGEN
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálás:

Kubából az Egyesült Államokba történő utazás csak és kizárólag vízummal lehetséges. ESTA-val már nem. 

Regisztráció:

Az országba történő belépéshez az alábbi linken található regisztrációs űrlapot mindenképp ki kell tölteni elektronikusan, és a kapott QR kódot a reptéren be kell mutatni (kérhetik az indulási, illetve az érkezési ország repülőterein is). https://www.dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és a Kubai Köztársaság magyarországi külképviselete által felülhitelesített szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Kubába.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

A Kubába utazó turisták 2022. november 1-jétől a korábbi 1 hónap helyett 3 hónapig tartózkodhatnak a szigeten, és lehetőség van a vízum helyben történő meghosszabítására újabb 3 hónapra. 

A megvásárolható vízum ára nem emelkedik, de aki egy hónapon (azaz a korábbi vízum érvényességi idején) túl tartózkodik, annak a kilépéskor kiszámlázzák a részarányos különbözetet. A három hónap tartózkodás utáni hosszabbítást a Migrációs Hivatalban kell intézni.

Vízum beszerzése a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén lehetséges.

Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turistakártyát az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. A budapesti kubai nagykövetség nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.

Házikedvencek beutazása:

Információ a https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Cuba.cfm honlapon érhetők el, vagy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

A Kubai Köztársaságba a személyi használatú mobiltelefonokon kívül minden egyéb rádiofrekvenciás kommunikációs eszközt (műholdas telefon, URH rádió, stb.), valamint internet jelek megosztására, továbbítására, vagy erősítésére alkalmas eszközt (pl. wi-fi router, swich, stb.) csak a kubai Kommunikációs Minisztérium külön engedélyének a birtokában lehet behozni.

Szintén engedélyköteles a kedvtelésből tartott pilóta nélküli légieszközök (közkeletűbb nevén drónok) behozatala. Amennyiben ilyen eszközzel kíván beutazni Kubába, javasoljuk, hogy az import-szabályokról érdeklődjön a Kubai köztársaság budapesti külképviseletén.

A vámszabályokat illetően további tájékoztatást találhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója, a Kubai Köztársaság nagykövetségének honlapján valamint a kubai Vámhivatal hivatalos honlapján.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem, fizetési eszközök:

Kubai peso (CUP), mint készpénz, illetve az üzletekben MLC (Moneda Libremente Convertible), számlapénz. A repülőtereken és a hivatalos pénzváltóhelyeken lehetőség van 20, 200, 500 és 1000 névértéken (prepaid) „MLC-kártyák” megvásárlására (valutával vagy bankkártyával), amelyekkel boltokban, turisztikai létesítményekben lehet Kuba teljes területén fizetni a használat megkezdését követő két éven keresztül.

Az amerikai dollár (USD) használata 2021. június 21. óta tilos Kubában. A helyi pénzre (kubai peso, CUP) történő váltás történhet többek között kanadai dollárban, euroban, angol fontban, japán jenben, svájci frankban vagy mexikói pesoban. (A kubai pesoról történő pénzvisszaváltás nem lehetséges).

Pénzt csak a bankokban és a hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott!

A bankkártyás fizetés és a pénzautomatából való pénzfelvétel gyakran lehetetlen, ezért javasoljuk a Kubába látogatóknak, hogy készpénzt, lehetőleg eurót hozzanak magukkal. A pénzváltás a CADECA állami pénzváltóknál ajánlott, ezek a turisták által látogatott helyeken és a nagyobb szállodákban egyaránt jelen vannak.

A kubai bankautomaták - a helyben forgalmazott bankkártyák mellett - csak a VISA típusú bankkártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, a Visa Electron kártyákat nem!

Ellátás: Az országban egyre nagyobb problémát jelentenek az ellátási nehézségek. Sokszor nehézségbe ütközik például különböző élelmiszerek a palackozott víz valamint az üzemanyag beszerezhetősége. Kérjük utazásuk tervezésekor ezt is mérlegeljék és tájékozódjanak az aktuális helyzetről (a követség munkatársaitól, internetről, Kubát megjárt magyaroktól)

Kérjük utazás előtt mérlegeljék, milyen gyógyszerekre lehet esetlegesen szükségük, és megfelelő készlettel érkezzenek, mert a szigeten lévő gyógyszertárak gyakorlatilag üresek, a legegyszerűbb készítmény beszerzése is probléma.

Tekintettel arra, hogy Az Aedes Aegypti okozta dengue fertőzés egyre nagyobb méreteket ölt az országban, különösen vidéken és a külvárosokban, így mérlegeljék ennek kockázatát is. Ennek kapcsán ajánlatos mindenképp szúnyogriasztó készítményeket is csomagolni az útra, mivel ezekhez Kubában szintén nehéz hozzájutni.

Éghajlat:

Trópusi (száraz szavanna). A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linkeken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov, www.met.inf.cu/asp/genesis.asp?TB0=PLANTILLAS&TB1=INICIAL

Közlekedés:

Az ország egész területén gondot okoz a tömegközlekedés hiánya, illetve annak elégtelen volta. Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni. A szigetországban működő, gépjárműveket bérbeadó állami cégek olyan biztosítást köttetnek az ügyfelekkel, amely nem fedezi a gépjárműben keletkezett károkat, így ezek teljes költségét az ügyfelekre hárítják. A hatályos jogszabályok és a Kubában követett joggyakorlat szerint a balesetet okozó külföldi állampolgár mindaddig nem hagyhatja el az országot, amíg az ügy nem kerül lezárásra, és amíg a balesetben vétkesnek ítélt személy az okozott anyagi és nem anyagi jellegű károkat nem téríti meg. Bérelt gépjárművel történő vidéki utazás esetén éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek; stopposokat ne vegyenek fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására.

A Kubába utazóknak kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése. A biztosítás meglétét belépéskor ellenőrizhetik.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

További tudnivalókat az országról a kubai külképviseletünk honlapján olvashat.