Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 09. 20.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

A beutazás 2022. május 1-től korlátozások nélkül lehetséges.

b. Kell-e teszt?  

Nem kell teszt.

c. Kell-e regisztrálni?

Nem kell regisztrálni.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

A rendezvények, vendéglátóipari egységek 16 éven felüli vendégeinek két oltás, vagy az oltás alóli orvosi felmentés igazolása szükséges – utóbbi esetben egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszttel is rendelkezni kell –, melyet a szervező, vendéglátó ellenőrizhet. Javasolt papír alapú uniós COVID igazolvánnyal rendelkezni, az oltásra használt vakcinatípusra megkötés nincsen.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A beutazás korlátozás nélkül lehetséges.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Megbetegedés esetén 10 nap otthoni izoláció szükséges. Intézményi karantén nincs. Az esetlegesen felmerülő elhelyezés önköltséges.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

http://www.niph-rks.org/ 

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön szabályozás az üzleti utakra vonatkozóan.

h. Tranzitálási szabályok:

A határátkelőhelyek üzemelnek, a be- és átutazás korlátozások nélkül lehetséges, nincs szükség teszt, vagy oltás igazolására.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Nincs.

j. Egyéb hasznos információ:

Koszovói Határőrség elérhetőségei: Telefon: +383 (0) 38 551 661; +383 (0) 45 198 606;+383 (0) 45 198 000, Email: qkmk@rks-gov.net

Pristinai Nemzetközi Repülőtér: tel.: +381 38 5015021214

Tapasztalatok alapján a légitársaságok nem minden esetben ismerik megfelelően a koszovói belépési részletszabályozásokat, ezért légiközlekedés igénybevétele esetén javasolt 48 órán belüli negatív PCR teszttel is rendelkezni.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található. 

COVID teszt (PCR, antigén, antitest) készítésére az országban – orvosi utasítás nélkül – egyénileg is van lehetőség, számos magánlaboratóriumban, a magyarországihoz hasonló áron. Pozitív teszteredményig nincs karanténszükség.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

A kiutazásra vonatkozó korlátozás járványügyi szempontból nincs.

3) Helyi járványügyi szabályok:

A helyi és nemzetközi tömegközlekedési eszközök hivatalosan az oltottság, vagy orvosi felmentés – egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt kísérő – igazolásával vehetők igénybe 16 éves kor felett.

Az éttermek, bevásárlóközpontok, sport, kulturális illetve egyéb köz- és szolgáltató intézmények belső terei az oltottság, vagy orvosi felmentés – egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt kísérő – igazolásával vehetők igénybe 16 éves kor felett.

Maszk viselés:

A maszkviselés beltéren és a tömegközlekedési eszközökön ajánlott.

Kijárási korlátozások:

Nincs kijárási korlátozás.

Légi összeköttetés:

A reptér rendben üzemel, közvetlen járat jelenleg Magyarországra nincs.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli távolsági közlekedés, a tömegközlekedés, valamint a taxik rendben üzemelnek, a maszk használata ajánlott. A tömegközlekedési eszközök az oltottság, vagy orvosi felmentés – egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt kísérő – igazolásával vehetők igénybe 16 éves kor felett.

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások, a járások besorolása az alábbi linken érhető el (a lap alján letölthető az angol nyelvű változat):

4) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Az időnként előforduló erőszakos összecsapások miatt a négy észak-koszovói tartomány (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) felkeresését NEM javasoljuk. Ennek megfelelően továbbra sem ajánljuk a jarinjei és bernjaki határátkelőhelyek igénybevételét

Koszovó biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került, azonban a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartomány (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) felkeresését NEM javasoljuk. Térkép

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a biztonsági kockázat. Az északi, többségében szerbek lakta területeken a közelmúltban több erőszakos összecsapás volt, melyek alkalmával könnyen éles lőfegyverek is előkerülhetnek. Emellett ezeken a területeken a tiltakozás gyakori formája az úttorlaszok állítása, ami akadályozza a közúti közlekedést.

Javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket, mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) szoktak tartani.

Terrorizmus

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs,szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak.

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyoni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma alacsony. A hagyományok és a háborús évek következményeként viszonylag sok engedély nélküli lőfegyver van forgalomban.

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is).

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói határátkelőhelyeken, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó nem Szerbia területéről útlevéllel lép be Koszovóba, és Szerbia felé kívánja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel – Koszovó el nem ismerése okán – a korábbi, Koszovóba történő belépést illegálisnak fogják tekinteni. Ilyen esetekben egy harmadik országon keresztül - pl. Észak-Macedónia – lehet belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a határátlépésekhez ebben a térségben, így a visszafordítás elkerülhető.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják!

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë, Gjakovë - Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë, Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/ (az oldal közepe táján)

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevél vagy személyigazolvány mellett szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal is rendelkezniük. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez. (cím.: Budapest, Nádor u. 36, 1051; tel.: (06 1) 688 7872)

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál, valamint https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve kérdezze állatorvosát!

Vám:

https://dogana.rks-gov.net 

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták.

Időjárás:Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg.

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate

Közlekedés: A zöld kártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon.

A helyiek csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó.

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

Egyéb információért kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez. (cím.: Budapest, Nádor u. 36, 1051; tel.: 06 1 688 7872)