Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Koszovóba a beutazás 2022. május 1-től korlátozások nélkül lehetséges, tesztelni nem kell, intézményi karanténkötelezettség nincs érvényben. Megbetegedés esetén 10 nap izoláció szükséges, az elhelyezés önköltséges. A határátkelőhelyek üzemelnek, a be-, ki- és átutazás korlátozások nélkül lehetséges. 

Mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: http://www.niph-rks.org

Koszovó biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a biztonsági kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek kategóriájában van, azonban a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói önkormányzat (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) felkeresését NEM javasoljuk, I-es kategóriában vannak. Térkép

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a biztonsági kockázat. Az északi, többségében szerbek lakta területeken a közelmúltban több erőszakos összecsapás volt, melyek alkalmával akár éles lőfegyverek is előkerülhetnek. Emellett ezeken a területeken a tiltakozás gyakori formája az úttorlaszok állítása, ami akadályozza a közúti közlekedést.

Javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket, mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) szoktak tartani.

Terrorizmus

Az országban a közvetlen terrorfenyegetettség kockázata alacsony, szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak.

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyon elleni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma alacsony. A hagyományok és a háborús évek következményeként viszonylag sok engedély nélküli lőfegyver van magánemberek birtokában.

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Erdőtűz

Koszovó az erdőtüzek szempontjából kiemelt kockázati szintű országok közé tartozik.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is).

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói határátkelőhelyeken, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó nem Szerbia területéről útlevéllel lép be Koszovóba, és Szerbia felé kívánja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel – Koszovó el nem ismerése okán – a korábbi, Koszovóba történő belépést illegálisnak fogják tekinteni. Ilyen esetekben egy harmadik országon keresztül - pl. Észak-Macedónia – lehet belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a határátlépésekhez ebben a térségben, így a visszafordítás elkerülhető.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják!

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë, Gjakovë - Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë, Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje 

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/ (az oldal közepe táján)

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevél vagy személyigazolvány mellett szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal is rendelkezniük. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez. (cím.: Budapest, Nádor u. 36, 1051; tel.: (06 1) 688 7872)

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál, valamint https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve kérdezze állatorvosát!

Vám:

https://dogana.rks-gov.net

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Koronavírus:

Koszovóba a beutazás 2022. május 1-től korlátozások nélkül lehetséges, tesztelni nem kell, intézményi karanténkötelezettség nincs érvényben. Megbetegedés esetén 10 nap izoláció szükséges, az elhelyezés önköltséges. A határátkelőhelyek üzemelnek, a be-, ki- és átutazás korlátozások nélkül lehetséges. 

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetőek a készpénzkiadó automaták.

Időjárás: Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg.

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate

Közlekedés: A zöldkártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon.

A helyiek csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó.

Pristinai Nemzetközi Repülőtér: Tel.: +381 38 5015021214

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszerbiztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

COVID teszt (PCR, antigén, antitest) készítésére az országban – orvosi utasítás nélkül – egyénileg is van lehetőség, számos magánlaboratóriumban, a magyarországihoz hasonló áron. Pozitív teszteredményig nincs karanténszükség.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

További hasznos elérhetőségek:

Koszovói Határőrség elérhetőségei: Telefon: +383 (0) 38 551 661; +383 (0) 45 198 606;+383 (0) 45 198 000, Email: qkmk@rks-gov.net

Egyéb információért kérjük, forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez. (cím.: Budapest, Nádor u. 36, 1051; tel.: 06 1 688 7872)