Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 03. 20.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Koszovóba a beutazás 2022. május 1-től korlátozások nélkül lehetséges, tesztelni nem kell, intézményi karanténkötelezettség nincs érvényben. Megbetegedés esetén 10 nap izoláció szükséges, az elhelyezés önköltséges. A határátkelőhelyek üzemelnek, a be-, ki- és átutazás korlátozások nélkül lehetséges. Maszk viselése továbbra is ajánlott! 

Mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: http://www.niph-rks.org

Koszovó biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került, azonban a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartomány (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) felkeresését NEM javasoljuk. Térkép

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a biztonsági kockázat. Az északi, többségében szerbek lakta területeken a közelmúltban több erőszakos összecsapás volt, melyek alkalmával könnyen éles lőfegyverek is előkerülhetnek. Emellett ezeken a területeken a tiltakozás gyakori formája az úttorlaszok állítása, ami akadályozza a közúti közlekedést.

Javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket, mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) szoktak tartani.

Terrorizmus

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs,szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak.

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyoni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma alacsony. A hagyományok és a háborús évek következményeként viszonylag sok engedély nélküli lőfegyver van forgalomban.

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is).

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói határátkelőhelyeken, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó nem Szerbia területéről útlevéllel lép be Koszovóba, és Szerbia felé kívánja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel – Koszovó el nem ismerése okán – a korábbi, Koszovóba történő belépést illegálisnak fogják tekinteni. Ilyen esetekben egy harmadik országon keresztül - pl. Észak-Macedónia – lehet belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a határátlépésekhez ebben a térségben, így a visszafordítás elkerülhető.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják!

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë, Gjakovë - Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë, Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje 

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/ (az oldal közepe táján)

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevél vagy személyigazolvány mellett szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal is rendelkezniük. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez. (cím.: Budapest, Nádor u. 36, 1051; tel.: (06 1) 688 7872)

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál, valamint https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve kérdezze állatorvosát!

Vám:

https://dogana.rks-gov.net

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetőek a készpénzkiadó automaták.

Időjárás: Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg.

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate

Közlekedés: A zöldkártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon.

A helyiek csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó.

Pristinai Nemzetközi Repülőtér: Tel.: +381 38 5015021214

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszerbiztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

COVID teszt (PCR, antigén, antitest) készítésére az országban – orvosi utasítás nélkül – egyénileg is van lehetőség, számos magánlaboratóriumban, a magyarországihoz hasonló áron. Pozitív teszteredményig nincs karanténszükség.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

További hasznos elérhetőségek:

Koszovói Határőrség elérhetőségei: Telefon: +383 (0) 38 551 661; +383 (0) 45 198 606;+383 (0) 45 198 000, Email: qkmk@rks-gov.net

Egyéb információért kérjük, forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez. (cím.: Budapest, Nádor u. 36, 1051; tel.: 06 1 688 7872)