Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 08. 11.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek: https://www.cancilleria.gov.co/newsroom/news/requisitos-sanitarios-relativos-covid-19-ingresar-colombia

1) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Minden beutazónak kötelező a regisztráció a Check-Mig applikáción 24 órával a Kolumbiába tartó járata indulása előtt. (A regisztráció a kiutazás előtt is szükséges.) A kitöltendő digitális nyomtatvány a járatra, a szállásra és az útlevélre vonatkozó adatokra kérdez rá, valamint a coviddal összefüggő egészségi állapotra (oltások, esetleges tünetek). A kiskorúak adatait a nagykorú kísérőjükével együtt kell regisztrálni.

A két vagy több covid-ellenes oltással rendelkező beutazók, akik második oltása óta min. 14 nap eltelt, védettségi igazolványuk felmutatásával léphetnek be az országba. Kolumbia minden Magyarországon használt vakcinatípust elfogad a belépéshez (beleértve a Kolumbiában nem alkalmazott Szputnyikot és Sinopharmot is), azonban a bemutatandó oltási igazolvány típusát és formátumát nem határozták meg. (A dokumentumon spanyol vagy angol nyelven is szerepelnie kell az adatoknak, és tartalmaznia kell az oltások típusát és időpontját.)

Csak egy 72 óránál nem régebbi, spanyol vagy angol nyelven kiállított negatív PCR-teszttel, vagy egy 48 óránál nem régebbi antigénteszttel lehetséges a belépés mindenki másnak, azaz:

  • a két oltással rendelkezőknek, akiknek második oltása óta nem telt el min. 14 nap,
  • az egy oltással rendelkezőknek,
  • az oltással nem rendelkezőknek.

b. Kell-e teszt? Csak egy 72 óránál nem régebbi, spanyol vagy angol nyelven kiállított negatív PCR-teszttel, vagy egy 48 óránál nem régebbi antigénteszttel lehetséges a belépés az oltással nem rendelkezőknek, az egy oltással rendelkezőknek és azoknak a két oltással rendelkezőknek, akiknek második oltása óta nem telt el min. 14 nap.

c. Kell-e regisztrálni? Igen, belépéskor és az ország elhagyásakor is, az alábbi applikáción keresztül: https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Két oltás esetén (ha a második oltás óta min. 14 nap eltelt) nem szükséges PCR- vagy antigénteszt.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Mint a turistáké.

g. Tranzitálási szabályok: Nincs külön meghatározott korlátozás a tranzitáló utasokra.

Érvényes útlevéllel.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nem.

i. Egyéb hasznos infó:

Bogotái Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei:

Aeropuerto el Dorado
Tel.: (+57 1 2662000)
Honlap: https://eldorado.aero/en

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Érvényes útlevéllel. Az elutazás regisztrálása is szükséges a Check-Mig applikáción keresztül.

3) Helyi járványügyi szabályok:

A szabályozás önkormányzatonként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy az egészségügyi és közintézményekben, a reptereken és a járatokon még kötelező a maszkhasználat.

Naprakész információ a helyi adatokról: https://www.ins.gov.co/Noticias/Paginas/Coronavirus.aspx

4) Nyári szezonra vonatkozó további információ: Nincsenek.

Kolumbia egésze a III. fokozott óvatossággal látogatható országok közé tartozik. Kérjük, az alábbi területeket lehetőség szerint kerüljék: Putumayo, Arauca, Caquetá, Guaviare, Guainía, Vichada, és Norte de Santander tartományok, - kivéve a fővárosaik; Cauca tartomány - kivéve a főváros Popayán, illetve a Huila tartományban található San Agustin Régészeti Parkot Popayánnal összekötő országút; Chocó tartomány - kivéve a főváros Quibdó valamint Nuquí, Bahía Solano, és Capurganá települések; Nariño tartomány - kivéve a főváros Pasto és az Ipiales határátkelő; Meta tartomány - kivéve a főváros Villavicencio és a Caño Cristales folyónál lévő turistaközpontok; La Guajira, César és Boyaca tartományok Venezuelával határos területei, a határ közelében 5-10 km körzetben; Antioquia tartomány északi valamint Córdoba, Valle de Cauca és Bolivar tartomány déli részén a főutaktól távol eső, gyéren lakott vidéki területek.

Kolumbia kormánya 2016 végén békemegállapodást kötött az országban tevékenykedő legnagyobb gerillaszervezettel, a FARC-kal. A hosszú évtizedeken át zajló fegyveres konfliktus lezárását követően a gerillák jelentős része lerakta a fegyvert, a kormány jelenleg a társadalmi reintegrációjukra koncentrál. A békemegállapodás valamint a kormány komoly erőfeszítési a biztonsági helyzet általános javítására jelentős eredményeket hoztak.

A 2022 augusztusában megalakult új kolumbiai kormány megkezdte a tárgyalásokat az (ELN) vezetőivel. Eddig két tárgyalási fordulóra került sor, Caracasban, illetve Mexikóvárosban, a tárgyalások harmadik fordulója 2023. május 2-án kezdődött Havannában. 

Továbbra is vannak olyan területek, ahol kevésbé érvényesül a központi kormányzat hatalma, ennek megfelelően a konzuli szolgálat is csak nehézségek árán tudja a magyar állampolgárok konzuli védelmét ellátni. Javasoljuk, hogy az alább felsorolt térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig utazásukat halasszák későbbre.

Az alábbi területek – ahol a mai napig a kábítószerkereskedelem, a kormányellenes gerillatevékenység és a szervezett bűnözés külön-külön vagy egymást kiegészítve jelen van és veszélyt jelenthet az odautazók számára – az utazás és ott tartózkodás szempontjából fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek.

  • Putumayo, Arauca, Caquetá, Guaviare, Guainía, Vichada, és Norte de Santander tartományok, -- kivéve a fővárosaik
  • Cauca tartomány -- kivéve a főváros Popayán, illetve a Huila tartományban található San Agustin Régészeti Parkot Popayánnal összekötő országút
  • Chocó tartomány -- kivéve a főváros Quibdó valamint Nuquí, Bahía Solano, és Capurganá települések
  • Nariño tartomány – kivéve a főváros Pasto és az Ipiales határátkelő
  • Meta tartomány – kivéve a főváros Villavicencio és a Caño Cristales folyónál lévő turistaközpontok
  • La Guajira, César és Boyaca tartományok Venezuelával határos területei, a határ közelében 5-10 km körzetben.
  • Antioquia tartomány északi valamint Córdoba, Valle de Cauca és Bolivar tartomány déli részén a főutaktól távol eső, gyéren lakott vidéki területek.

Terrorizmus:

A FARC-kal való békekötést követően a terrorista cselekmények száma ugyan lecsökkent Kolumbiában, de a fenyegetettség továbbra is fennáll egyes illegális fegyveres csoportok között. A kokaintermesztő területek birtoklásáért, valamint a kábítószer útvonalak feletti ellenőrzésért folytatott, fegyveres csoportok közötti küzdelem, illetve az erőszakos cselekmények folytatódnak, különösen Catatumbo-ban, César-ban, Arauca-ban. 

Az ELN-nel folytatott kétoldalú tárgyalások megkezdése óta csökkent ugyan a végrehajtott terrorista merényletek száma, de így is előfordult egy-egy robbantásos merénylet a szervezet részéről.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A városokban, így a fővárosban is a legfőbb tömegközlekedési eszközön, a buszokon gyakoriak a lopások. Fokozottan ügyeljenek értéktárgyaikra a járműveken és megállóhelyeken. A kiterjedt úthálózat ellenére a távolsági közlekedés rendkívül lassú, 200-300 km megtétele személyautóval vagy busszal 7-8 órát is igénybe vehet, és nem mindenhol biztonságos, ezért távolsági utazásnál a légi közlekedést ajánlott igénybe venni. A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség előírásainak megfelelő belső légi járatok az alábbi linken találhatók: www.iata.org/whatwedo/safety/audit/iosa/Pages/registry.aspx. A főbb közúti útvonalak napközben jellemzően biztonságosak, éjszaka viszont fokozottan veszélyes közlekedni. Vidékre történő utazást szervezett keretek között, megbízható utazási társaság szolgáltatásának igénybe vételével ajánljuk. Stoppolni nem ajánlott. Általánosan javasolt minden országon belüli utazás gondos, körültekintő megszervezése.

Természeti, egyéb katasztrófák:

A pacifikus hegységrendszer részeként a régióban gyakori a földrengés és a vulkánkitörés. Kolumbia a csendes-óceáni vulkanikus övezetben fekszik, 15 nagyobb vulkán található az országban. A legaktívabb kolumbiai vulkán, az ország délnyugati részén található Galeras utolsó kitörése 2009. február 15-én volt. Jelenleg a Nevado del Ruiz vulkán mutat magas aktivitást. Gyakoriak a különböző erősségű tektonikus mozgások az ország egész területén. A hegyvidékeken és a síkságokon egyaránt előfordulnak nagy árvizek, amelyek súlyos anyagi károkat okoznak az esős évszakban. Az El Niño jelenség okozta erős esőzések ciklusa nehezen előjelezhető, és időnként nagyon súlyos árvizeket okoz. Az Andok hegyláncain a heves esőzések úttorlaszt képező hegyomlást okozhatnak, a földutakat vízbetörések moshatják el. Földrengés, vulkánkitörés, árvíz esetén feltétlenül kövessék a helyi hatóságok útmutatását. Javasoljuk a szállodákban, rendezvények helyszínén a kijelölt menekülési útvonalak tanulmányozását.

Bűnözés, közbiztonság:

Az elhalálozások nagy része az erőszakos gyilkosságoknak tudhatók be, ami összefügg a fegyveres összetűzésekkel, valamint az illegális tevékenységekkel (így például a kábítószerrel). 

2022-ben 7.827 gyilkosságot regisztráltak országszerte, ezeket a gyilkosságokat 76%-ban lőfegyverrel követték el.

2023 januárjában és februárjában 56.731 személy elleni támadást regisztráltak, ami 18%-os növekedést mutat 2022 hasonló időszakához képest. 2023 első két hónapjában 5.583 lakásbetörésről érkezett bejelentés, ez a szám 2022 januárjában és februárjában 4.866 volt, ami 15%-os növekedést jelent.

A magánszemélyekkel szemben elkövetett lopások, zsebtolvajlások száma nem csökkent a kormány erőfeszítései ellenére sem.
Amellett, hogy - különösen Észak Santander-ben, Caquetában, Putumayo-ban, Magdalena-ban, Cauca-ban és Antioquiában - a fegyveres csoportok egymás ellen is harcolnak, a civil lakosság ellen is követnek el erőszakos cselekményeket. Ezek a fegyveres csoportok önkényesen végeznek mindazokkal a személyekkel, többek között újságírókkal, akik az „útjukban állnak”.

Mobiltelefonok utcán történő használatát nem ajánljuk. Értéktárgyaikat, úti okmányaikat lehetőség szerint mindig biztonságos helyen őrizzék. Utóbbiakról javasolt fénymásolat vagy digitális másolat készítése. Sötétedés után nem ajánlott az utcákon sétálni, főként egyedül.

Előfordul, hogy bűnözők drogot (pl. szkopolamin) csempésznek áldozataik ételébe, italába, de olyan esetre is volt példa, amikor utcán osztogatott reklámanyagokkal, szórólapokkal történt érintkezést követően került a kábítószer az áldozatok szervezetébe. Az ilyen esetekben alkalmazott kábítószerek rövid időre cselekvőképtelenné teszik az áldozatokat, melyet az elkövetők arra használnak fel, hogy kirabolják őket, szexuálisan visszaéljenek a helyzettel, vagy a bankkártyájukról emeljenek le pénzt. Ételüket, italukat ne hagyják őrizetlenül, szóróanyagokat lehetőleg ne vegyenek kézbe.

Gyakori a bankkártyák lemásolása is. Soha ne engedjük, hogy fizetéskor a kártya kikerüljön a látókörünkből. Fokozottan gyanús, ha a szolgáltatást nyújtó személy (pl. taxis) azt állítja, hogy csak kártyával lehet nála fizetni. Ilyen esetben szinte biztos, hogy a nála lévő módosított kártyaolvasó segítségével le akarja másolni bankkártyánk adatait.

Inkább nagyvárosokban előforduló bűncselekménytípus az úgynevezett „expressz emberrablás”, amely arra irányul, hogy az elrabolt és rövid időre fogva tartott személy bankkártyájáról pénzt emeljenek le. Az áldozatok gyakran utcán leintett taxik utasai közül kerülnek ki, ezért javasoljuk, hogy ne intsenek le taxit az utcán, és csak megbízható szolgáltatókat vegyenek igénybe.

Kábítószerekkel kapcsolatos figyelmeztetés:

A kábítószerrel való visszaélést a kolumbiai törvények nagyon szigorúan büntetik. Nem csak a kábítószer csempészet tartozik ebbe a bűncselekményfajtába, de ide sorolják a kábítószer még legkisebb mennyiségű birtoklását is. Kábítószer csempészetért súlyos, nem egy esetben tíz évet is meghaladó börtönbüntetésre lehet számítani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az ország börtönviszonyai sokkal rosszabbak az európai átlagnál. A kolumbiai hatóságok nagyon fejlett módszereket alkalmaznak a csempészett kábítószer felderítésére. Bőröndjüket, utazótáskájukat mindig saját maguk csomagolják, soha ne vállalják el, hogy másvalaki csomagját átviszik a határon.

Bűncselekményfajták:

Gyakori bűncselekményfajta az útonállásszerű rablás, amikor balesetet vagy sérülést színlelve támadják meg az utast.

Gyakran esnek áldozatul külföldiek álrendőri tevékenységnek, mely során magukat rendőrnek kiadó bűnözők útleveleket, pénzt stb. tulajdonítanak el azzal az indoklással, hogy meg kell vizsgálni nem hamis-e. Amennyiben gyanítja, hogy ilyen esettel áll szemben, kérje, hogy kísérjék a legközelebbi rendőrőrre (CAI – Centro de Atención Inmediata).

A közel 10.000.000 lakosú, nagy kiterjedésű Bogotá főváros előkelőbb negyedei (pl. La Cabrera, El Retiro, Los Rosales, Chicó, Chapinero) biztonságosnak tekinthetőek (nagyszámban vannak jelen rendőrök, egyéb biztonsági őrök), ugyanakkor a főváros déli, délkeleti, fejletlenebb negyedeit javasoljuk elkerülni. Ha mégis odakeveredik az utazó, fokozott óvatosságra és körültekintésre hívjuk fel a figyelmét.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává esik, haladéktalanul tegyen feljelentést a legközelebbi rendőrőrsön, és kérjen egy példányt a jegyzőkönyvből.

Általános segélyhívó: 123

Rendőrség segélyhívó száma: 112

Turista rendőrség (itt a legnagyobb az esélye, hogy angol nyelven is megértik a hívót): (1) 337 4413.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a kolumbiai hatóságok kiemelten megvizsgálják az útlevelek állagát. Az akár csak enyhén kopott, szakadt vagy más módon megrongálódott útleveleket sem fogadják el, és az országba való belépést megtagadhatják!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A beutazás napjától számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Igen IGEN

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

A Kolumbiai Köztársaságba a magyar állampolgár a beutazás napjától számított 6 hónapig érvényes útlevéllel 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén vízum nélkül léphet be. Amennyiben az utazó Brazíliából érkezik, illetve Panama és Venezuela határterületére megy tovább, kötelezően be kell mutassa a nemzetközi oltási könyvét, amely tartalmazza a sárgaláz elleni oltás felvételéről szóló igazolást.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a kiskorú (18 év alatti) kolumbiai, illetve kettős állampolgár, érvényes kolumbiai útlevéllel rendelkezik és valamely szülője, hozzátartozója kíséretében, vagy egyedül utazik, a kolumbiai hatóságok közjegyző által hitelesített (spanyol vagy angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozatot (vagy gyámhatósági hozzájárulást) kérhetnek. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Amennyiben a kiskorú magyar állampolgár, magyar állampolgárságát érvényes útiokmánnyal bizonyítja a kolumbiai hatóságok nem kér(het)ik a közjegyző által hitelesített hozzájáruló nyilatkozatot.

Vízum:

Vízum turista vagy üzleti célú beutazás esetén:

Magyar állampolgárok maximum 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Kolumbia területén. A vízummentes tartózkodás egy éven belül összesen nem haladhatja meg a 180 napot.

A kívánt tartózkodási idő és cél függvényében a belépéskor a hatóságok kérhetik a tartózkodás anyagi fedezetének és egyéb feltételeinek meglétét, melynek hiányában a beléptetést megtagadhatják vagy korlátozhatják a tartózkodás időtartamát. A hatóságok kérhetik továbbá a visszautazásra szóló menetjegyet is. A belépés engedélyezésekor a kolumbiai határőrizeti szervek bejegyzik az útlevélbe az engedélyezett tartózkodási napok számát, amely a fentiek függvényében 90 napnál kevesebb is lehet.

Az egyéb célú vagy 90 napot meghaladó Kolumbiába történő beutazás feltételeiről a Kolumbiai Köztársaság budapesti nagykövetsége ad tájékoztatást az alábbi elérhetőségeken.

Telefon: 06 1 617 7041 Cím: 1137 Budapest, Újpesti rakpart 1. II/6. E-mail: cbudapest@cancilleria.gov.co Honlap: http://hungria.embajada.gov.co

A Kolumbiába történő beutazás feltételeiről a fenti elérhetőségeken kapott tájékoztatás tekinthető hivatalosnak.

Házikedvencek beutazása:

A kolumbiai állategészségügyi hatóság tájékoztatója a beutazási feltételekről:

https://www.ica.gov.co/Files/pdf/Requerimiento_ingreso_salida_mascota.aspx

További információ az alábbi oldalon is található: www.pettravel.com/immigration/Colombia.cfm

Vám:

Kolumbia területére történő belépéskor vámnyilatkozatot kell kitölteni, még akkor is, ha az utasnak nincsen elvámolni valója. Az 1.500 USD értéket meg nem haladó személyes poggyász, úti holmi, valamint 10.000 USD értéket meg nem haladó valuta külön vámeljárás nélkül bevihető az országba. Az 1.500 USD- t értéket meghaladó tárgyak ideiglenes vámkezeléssel vihetők be, amennyiben a tulajdonosa kötelezettséget vállal arra, hogy távozásakor kiviszi az ország területéről. A Kolumbiában vásárolt smaragd, arany és platina termékek kiviteléhez a számla felmutatása szükséges.

További információk a www.dian.gov.co honlapon érhetőek el.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Pénznem:

Hivatalos pénznem a kolumbiai peso (COL). 50, 100, 200, 500, 1000 értékű pénzérmét és 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 és 2017 óta 100.000 címletű papírpénzt különböztetünk meg. Pénzváltók működnek a nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve rosszabb váltási árfolyamon a szállodákban. Az USD váltása egyszerűbb, az EUR váltása nehézségbe ütközhet. Magyarországon kiadott nemzetközi kártyák (VISA, MASTERCARD) széles körben elfogadottak, a bankautomatából való pénzkivételre magas kezelési költséget számítanak fel. A kevésbé fejlett pénzügyi infrastruktúrával rendelkező térségekben a készpénzfizetés a jellemző.

Időjárás:

Az 1.141.748 km2 területen fekvő Kolumbia öt földrajzi egységre oszlik: Karib-térség, Andok-térség, Csendes-óceáni-térség, Orinoco folyó térsége, Amazonas folyó térsége. Kolumbia legmagasabb pontja 5800 m, északon, a Karib-térségben a Sierra Nevada de la Santa Marta hegységben található. Bogotá, a főváros 2600 m magasan fekszik. A trópusi esős éghajlattól a száraz éghajlaton keresztül a trópusi hegyvidéki időjárásig terjedő éghajlatban fontos, hogy az utazó készüljön fel az éghajlat erős változatosságára, illetve a trópusi hegyvidéki klímában a gyors és ingatag időjárásváltozásra. Az esős évszak áprilistól júniusig, illetve októbertől decemberig tart. Az egyenlítő közelsége miatt a nap 6.00 órakor kel és 6.00 órakor nyugszik.

Egészségügyi helyzet:

A főváros, Bogotá magas fekvése miatt a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosak számára egészségügyi kockázatot jelent, de még az egészséges turistáknak is célszerű időt szánni a magassághoz való alkalmazkodásra.

Mindenképpen javasolt a sárgaláz elleni védőoltás felvétele, amennyiben az úti cél Antioquia, La Guajira, Cesar, Chocó, Magdalena, Norte de Santander, Meta és Casanare tartományok. Amennyiben kolumbiai utazása előtt Brazíliában járt, kizárólag a sárgaláz elleni védőoltást igazoló oltási könyv felmutatásával léphet be az országba. A kolumbiai Nemzeti Parkok látogatásához is be kell mutatni az oltási könyvet a sárgaláz elleni oltás felvételéről.

Az ország trópusi, egyenlítői övezetben fekszik, 2200 m magasság alatt fordulhatnak elő a különféle szúnyogok és élősködő paraziták (Anopheles, Aedes aegypti) által terjesztett trópusi megbetegedések: sárgaláz, malária, Denge-láz, Chikungunya, Zika-vírus, Leishmaniasis. A malária ellen nincs védőoltás, megfelelő védekezéssel csökkenthetjük a megbetegedés veszélyét. Szúnyogháló, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú ing, hosszú nadrág és zárt cipő, továbbá a fedetlen bőrfelületeken szúnyogriasztó szerek alkalmazása ajánlott. Fontos, hogy a legkisebb tünet megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A kolumbiai egészségügyi hatóságok a sárgaláz elleni oltás felvételét mindenképpen javasolják, még akkor is, ha az úti cél csak a 2200 m felett fekvő főváros. Az oltást az utazás előtt 10 nappal ajánlott felvenni. A kolumbiai egészségügyi hatóságok ajánlják továbbá a Hepatitis A,B, Meningitis meningigocica, tífusz, kanyaró és rubeola elleni oltásokat is. Gyermekek részére ajánlott: BCG, Diftéria, DPT, Hepatitis B, SRP, Heamophilus Influenzae, IPV.

Az utazás előtt érdeklődjön az ajánlott oltásokról az Országos Epidemológiai Központnál: www.oek.hu/oek.web

A kolumbiai hatóságok véleménye szerint Bogotában a csapvíz iható, ellenben az ország egyéb területein palackos víz, ásványvíz fogyasztása ajánlott. Az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása kerülendő.

Biztosítás:

Kolumbiában, ha nincs biztosítása a betegnek, az orvosi és kórházi ellátás rendkívül költséges és a gyógyszerek is drágák. Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő utas és balesetbiztosítást kötni. A biztosítás megkötése előtt célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e kolumbiai biztosítópartnere, ennek hiányában ugyanis egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a kolumbiai egészségügyi intézmény a költségek megelőlegezéséhez köti a beteg ellátását. A sürgős, életveszélyes eseteket a kórházak feltétel nélkül ellátják, de ezek költségeit is utólag téríteni kell.

Közlekedés:

Kolumbia kiterjedt úthálózattal rendelkezik, de a nagy távolságok miatt a légiközlekedés az ajánlott utazási forma. A vasúti hálózat nem fejlett. Magyar jogosítvánnyal részt lehet venni a közlekedésben, de a rendkívül alacsony közlekedési kultúra miatt nagyon gyakoriak a balesetek, ezért nem ajánlatos a gépkocsi bérlés. A biztonsági öv használata az első ülésen kötelező, de a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Tilos vezetés közben a mobiltelefon használata. A nagyvárosokra állandó forgalmi dugók jellemzőek. A tömegközlekedés Bogotában és a legtöbb nagyvárosban szervezett, autóbuszokra épül. Elterjedt közlekedési forma a taxi is. A nívósabb szállodák taxiszolgáltatása jellemzően megbízható. A különböző telefonos alkalmazásokon keresztül hívható taxik szolgáltatásai is megfelelőek. Utcán leinteni taxit viszont nem ajánlott. A Kolumbiára kiterjedt buszhálózatról és menetrendről bővebb információt a következő honlapon találhat: https://www.horariodebuses.com.co

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

A kolumbiaiak jellemzően barátságosak, segítőkészek, és ez érvényes a helyi hatóságokra, intézményekre is. Angolul viszont még az idegenforgalomban dolgozók közül sem mindenki beszél, így célszerű az utazási iroda, idegenvezető segítségét kérni az ügyintézéshez.

Mértékegységek, hálózati csatlakozók, frekvencia:

A tömeg mértékegységére a fontot (libra) használják. 1 libra = 453,59 gramm. Kolumbiában az A, B típusú elektromos hálózati csatlakozó elterjedt. Ezért magyarországi pl. mobiltelefontöltőkhöz érdemes adaptert beszerezni. Általános feszültség: 110V, Frekvencia: 60 Hz.

A kokatea megítélése:

A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható. Fogyasztása az érzékszervekre nem káros, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Hasznos telefonszámok:

Általános segélyhívó: 123

Mentők: 125

Rendőrség: 112, 156

Tűzoltók: 119

Egyéb információ:

Kolumbia Budapesti Nagykövetsége

Magyarország Bogotái Nagykövetsége