Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 15. 
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Kirgizisztánba légi úton és közúti határátlépésnél történő belépés során nem kell bemutatni sem a 72 órán belül készített negatív PCR-teszt eredményt, sem a védettségi igazolványt. 

A nagyvárosokban működik a tömegközlekedés, nyitva tartanak az üzletek, piacok, éttermek, mozik. Kijárási korlátozás nincs, megengedett a belföldi utazás.

Kirgiz Köztársaság Egészségügyi minisztériuma: www.med.kg (A linket javasolt inkább bemásolni a böngészőbe!).

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok turisztikai jellegű utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába és a Fergana-medencébe. 2021-ben és 2022-ben Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határán számos halálos áldozatot követelő fegyveres összecsapásokra került sor több alkalommal. A határvidéken folyamatos a feszültség.

Mindkét ország jelentős erőfeszítést tesz a helyzet rendezése érdekében, de a szembenállás - a kirgiz fél értékelése szerint - bármikor újra kezdődhet. Kérjük az utazókat, hogy kerüljék a két ország határmenti területeit. A térségbe halaszthatatlan ok miatt utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

A kirgiz-tadzsik határon mindhárom átkelő a kirgiz, illetve a tádzsik állampolgárok részére zárva tart. A nagykövetséghez eljutott információk szerint külföldi állampolgárok a kirgiz Turisztikai Igazgatóságnál a tourism.department@tourism.gov.kg e-mail címen határátlépési engedélyt kérhetnek, de az engedély megadására vonatkozó kérelmet minimum 1 héttel a tervezett átlépés előtt  érdemes elküldeni. Felhívjuk a figyelmet, hogy az engedély csak a kirgiz oldalra vonatkozik, a tádzsik oldal eljárása nem ismert. Üzbegisztánból elméletileg kettő átkelőn  lehet  eljutni Kirgizisztánba, de nem mindegyik  átkelő  enged át külföldieket, az e-térképekről, vagy az előttük létesített ellenőrző pontoknál sem lehet egyértelmű információhoz jutni az átkeléssel kapcsolatban.

Az ország egyéb területeire utazáskor is fokozott óvatossággal készüljenek az utazók a Magyarországon megszokott közlekedési stílustól jelentősen eltérő helyi vezetési stílus, illetve a nem mindenhol megfelelő közlekedési és egészségügyi infrastruktúra miatt. Lehetőség szerint kerüljék el a zsúfolt piacokat, illetve az olyan helyeket, ahol sok ember gyűlik össze.

A Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk. Sport, hegymászás céljából az országba látogatók ne a legolcsóbb ajánlatokat kínáló irodákat válasszák, mert azoknál a mentés és az esetlegesen felmerülő sürgősségi ellátás nem megoldott. A súlyos sérültek szállítása csak nagy nehézségek árán oldható meg. A kedvelt hegymászási területek (például: Lenin csúcs vagy Ibn Sina (Avicenna) csúcs) környékén lévő kórházakban az ügyeletes személyzet angolul nem beszél, a leleteket (röntgen) és a repüléshez szükséges igazolásokat csak a pénztári nyitvatartás idején, és oroszul adják ki.

Kirgizisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extrémizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. Javasoljuk a biztonsági előírások betartását, valamint az esetleges csoportosulások helyszínének elhagyását!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kirgizisztán teljes területét a III. biztonsági kategóriába a fokozott óvatossággal látogatható országok kategóriájába sorolta.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kirgizisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy kirgiz nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulással) léphet be Kirgizisztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Kirgiz Köztársaság budapesti nagykövetségéhez: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/kirgizisztan-budapesti-nagykovetsege 

Regisztráció:

Magyar állampolgár 60 napig vízummentesen tartózkodhat Kirgizisztánban, ezen idő alatt nem kell regisztrálni. 60 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrációs kötelezettség van Kirgizisztánban, mely a magyar állampolgárokat is érinti. Regisztrálás érdekében a hivatalokról a https://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/ lehet tájékozódni. A regisztrációhoz viszont már kell érvényes vízum! 

Vízum:

Magyar állampolgárok 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kirgizisztánba. Országon belül a vízum meghosszabbítására nincs lehetőség, csak az ország elhagyása számít elfogadható eljárásnak. Jelenleg az egyes szomszéd országokba (Tádzsikisztánba, Kínába) történő szárazföldi átlépést nem javasoljuk! (Ugyanakkor más országokba történő átlépés esetén is előfordulhat, hogy a határőrség dönthet arról, hogy nem engedi be az átlépésre jelentkező külföldi állampolgárt.) A 61-90 napig, illetve hosszabb tartózkodás céljából lehetőség van a vízum elektronikus igénylésére és beszerzésére a www.evisa.e-gov.kg honlapon keresztül. Az eljárás határideje 5 munkanap, ily módon viszont kizárólag a biskeki „Manas” és az osi „Osh” nemzetközi repülőtereken lehet belépni az országba. Előfordulhat, hogy a magyar bankkártyákkal nem lehet fizetni. A honlap angol nyelvű oldalán szereplő leírások nem mindig következetesek vagy az első kitöltés esetén könnyen félreérthetők. A rendszer Help Desk-je nem minden kérdésre válaszol. Mindenképpen célszerű a kitöltés előtt konzultálni a meghívó féllel, illetve kérni olyan személy megjelölését, aki segít a kitöltésben. A Nagykövetség az e-vízum megszerzésében közreműködni nem tud. A huzamos tartózkodás céljából beutazók az említett elektronikus vízumrendszer segítségével, illetve a Kirgiz Köztársaság képviseletein kérelmezhetnek különböző típusú vízumokat, amelyek leírásával célszerű megismerkedni a fent említett honlapon. 

A belépésnél más állam által kiadott beléptető bélyegző az útlevélben nem korlátozza a belépést.

Házikedvencek beutazása:

Vám:

A kirgizisztáni vámhatóság oldala: https://customs.kg/?lang=ru (csak kirgiz vagy orosz nyelven érhető el)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Egyéb hasznos információ:

A kirgiz határőrség honlapja (www.gps.gov.kg) csak orosz nyelven tartalmaz információt. Szerepel rajta egy térkép a határátkelőkről, konkrét információk nélkül. Közlésük szerint pressagpskg@gmail.com e-mail-en és a következő városi vonalakon adnak orosz és angol nyelven tájékoztatást: +996 (312) 881618, +996 (312) 543836, +996 (312) 542899 és +996 (312) 549254. ( A repülőtereken lévő határátkelőkről a http://www.airport.kg/passengers/border-control oldalon található angol nyelvű információ (javasolt inkább bemásolni a linket).

Fontos tudni, hogy ha a határőrség belépéskor valamilyen dokumentumot elvesz, arról egy orosz nyelvű jegyzőkönyvet állít ki. Amennyiben megtagadják a belépést – és visszaküldik a belépésre jelentkező személyt – a döntésről orosz-angol nyelvű jegyzőkönyvet állítanak ki vagy csak érvénytelenítik a belépési pecsétet – alapvetően a szárazföldi határátkelőkön.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

A kirgiz hajléktalan szállók, melegedők minősége negatív irányba jelentősen eltér a hasonló magyar intézményektől. A nagykövetség kérésre megadhatja a biskeki intézmények elérhetőségét, de azokat mindenki csak saját felelősségére vegye igénybe. Célszerű megfelelő fedezettel rendelkezni a hazautazáshoz.

Pénznem: Kirgiz Szom (KGS).

Időjárás: Kirgizisztán szinte teljes területe hegyvidék, klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 °C fok. Városokban nyáron + 36 - + 38 °C is lehet számítani. Általános a levegő szárazsága az egész országban. Eső, a 3000 méter fölötti részeken pedig hózápor bármikor előfordulhat.

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag gyakran fordulnak elő.

Valuta: 2023. január 16-tól a kormány elrendelte a külföldi valuták készpénzben történő átmeneti kiviteli tilalmát (korlátozását), amelynek értelmében a külföldi állampolgárok, illetve nem rezidensek 5 ezer dollárt meg nem haladó értékben vihetnek ki valutát készpénzben az országból.

Kiutazás az országból: Kirgizisztán esetében a légi és szárazföldi átkelők működnek. A szárazföldi átkelők egy  része korlátozottan működhet, ezért turizmus céljából történő utazás esetén azt javasoljuk, hogy körültekintően szervezzék meg az utazást, a szomszéd országokba történő határátkelést is!

Azok a külföldi állampolgárok, akik megsértették a vízummentes tartózkodás szabályait, illetve a beutazó vízumuk lejárt, az ország elhagyásához kiutazási vízumot kell, hogy igényeljenek, a tartózkodási szabályok megsértése miatt kiszabott bírság megfizetése mellett. A kiutazási vízumot, „Leave visa («L»)” elektronikusan, a https://www.evisa.e-gov.kg/get_information.php?lng=en oldalon lehet igényelni a szükséges dokumentumok csatolása mellett. A vízumkérelem elbírálási határideje 5 munkanap, amely a teljes dokumentáció hatósághoz történő megérkezésekor kezdődik. A tartózkodás helye szerinti rendőrkapitányságról egy, a kilépést támogató igazolást kell csatolni, illetve igazolni kell a büntetés megfizetését is (a büntetés összege 5.500 KGS, kb. 55-60 EUR). Minden kapitányságon van olyan tiszt, aki a külföldiekkel foglalkozik, ezzel a kéréssel őt kell megkeresni. (Természetesen a menekültekre és a bűncselekménnyel gyanúsítottokra más szabályok vonatkoznak.)

Azon országok állampolgárai, akikre az egyszerűsített beutazási vízum szabályai vonatkoznak, sürgős esetben szintén kérelmezhetnek kiutazási vízumot a külügyi tárca Manasz nemzetközi repülőtéren található vízumügyintézési pontján. Az igényléshez szükség van a kérelmező úti okmányára, egy kitöltött formanyomtatványra (a helyszínen adják), a szabálysértésről szóló jegyzőkönyvre és a büntetés megfizetéséről szóló igazolásra (a belügyi tárca (rendőrség) repülőtéren található képviselete állítja ki), illetve egy, a kiutazó vízum kiállítása iránti kérelemre (szintén a belügyi tárca (rendőrség) képviselete állítja ki). A belügyi tárca Manas repülőtéren található képviselete éjjel-nappal elérhető a +996-312-69-34-02-es, a külügyi tárca vízumügyintézési pontja pedig a +996-312-69-31-84-es telefonszámon.

A kirgizisztáni nemzetközi repülőterekről induló járatokról kérjük, hogy utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain (például: http://www.airport.kg) - javasolt inkább bemásolni a linket.

Közlekedés: Kirgizisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni. 2023 áprilisától a külföldi rendszámú autókra kötelező biztosítást (un. «ОСАГО») kell kötni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot. A közlekedés megkönnyítése érdekében, még kiutazás előtt javasolható például a YandexGo mobilinternet alapon működő taxi szolgáltatás letöltése, mivel ezt használják alapvetően (javasoljuk, hogy taxi igénybevétele esetén alapvetően készpénzben történő fizetésre készüljenek fel). Javasoljuk kirgiz SIM-kártya beszerzését az érkezést követően (A manaszi repülőtéren már a belépésnél lehet SIM-kártyát venni.).

Az országba látogatóknak érdemes figyelembe venni, hogy a helyi fizetőeszköz Magyarországon a bankok és pénzváltók kínálatában nem könnyen hozzáférhető. Javasolt indulás előtt készpénzben eurót vagy amerikai dollárt beszerezni, azokból is a kisebb, illetve az 50-es, 100-as címleteket. Különösen fontos, hogy a bankjegyek sérülés- és szennyeződés-mentesek legyenek. A kártyák tekintetében a VISA bankkártyát ajánljuk elsősorban, a Mastercard bankkártyák elfogadása korlátozott. ATM-ből nagy általánosságban amerikai dollár is elérhető.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik).

Vallási és viselkedési kultúra: A kirgizeknél a köszöntés nagyon fontos része a kézrázás. A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Kirgizisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban nagyrészben európai jellegű öltözködést követnek, azaz a turistáknak e tekintetben nem szükséges alkalmazkodni. Az ország déli részein viszont a nők konzervatívabbak, s így arrafelé a turista hölgyeknek mértéktartóan kell öltözködni. A fővárosban is egyre gyakrabban lehet találkozni a szigorú muzulmán szokások szerint öltözött férfiakkal, nőkkel, gyermekekkel, akik érzékenyebben reagálhatnak a feléjük irányuló nagyobb figyelem esetén.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyarország és Kirgizisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban. Kisgyermekkel utazók, illetve gyermeket váró utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy növekszik a kanyarós megbetegedések száma, de a kirgiz hatóságok szerint egyelőre a járvány szintet nem érte el.

A gyenge minőségű szénnel történő fűtéssel és a vonatkozó előírások be nem tartásával összefüggésben a fűtési szezonban Biskekben jelentős a légszennyeződés, a szmog miatt a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városa (https://www.iqair.com/kyrgyzstan/bishkek).

Közúti határátkelők

A kirgiz határőrség honlapja (www.gps.gov.kg) az átkelőhelyek felsorolását nem tartalmazza, azokról más forrásokból, például: https://www.advantour.com/kyrgyzstan/border-crossing.htm érdemes tájékozódni. Hangsúlyozzuk, hogy a nyitvatartási határidő bármikor változhat. Jelenlegi korlátozások miatt a határátkelők többsége nem, vagy korlátozottan biztosít átkelést a turisták részére. Például a kirgiz-tádzsik határon lévő Kyzyl-Art-Bor-Dobo határátkelő már két éve zárva van, és lehetséges megnyitásának ideje bizonytalan. Amennyiben erre vonatkozó kérdéssel meg kívánják keresni a biskeki magyar nagykövetséget, javasoljuk, hogy válaszadásra minimum 2 hetet biztosítsanak a megfelelő helyzetfelmérés érdekében.