Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Kína

Utolsó módosítás dátuma
2023.01.31.
Mai napon is érvényes
2023.02.02.
Fokozott kockázattal látogatható ország, biztonságosnak tekinthető térséggel
Fokozott kockázattal látogatható ország, biztonságosnak tekinthető térséggel
Biztonsági besorolás utolsó módosítása

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 09.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Kína biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategória, azaz a halaszthatatlan és szükségszerű utazásokon kívül az utazás nem javasolt az országba. Hongkong Különleges Közigazgatási Terület biztonsági besorolását tekintve zöld (III.) kategóriába tartozik. 

1. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A kínai hatóságok döntése értelmében 2023. január 08-tól általános jelleggel lehetséges a beutazás a Kínai Népköztársaság területére, a kínai külképviseletek valamint a kínai bevándorlási hivatal újraindítja a kínai vízumok és tartózkodási engedélyek rendes kiadását és hosszabbítását külföldiek részére. A beutazás feltétele az érvényes útlevél és kínai vízum, eleget kell tenni az előzetes tesztelési kötelezettségnek (lásd b. pont), továbbá előzetes regisztráció szükséges (lásd c. pont).

Hongkongba való beutazáshoz 12 év feletti gyermeknek egy oltással, felnőttnek két oltással kell rendelkezni. https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html#Vaccination

Makaóra szeptember 1-jétől 41 ország állampolgárai, köztük a magyar útlevéllel rendelkezők is, újra beutazhatnak Kínán kívüli területről Makaóba.

b. Kell-e teszt? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele az utazás előtti 48 órás idősávban egy RT-PCR teszt elvégzése, melyhez a mintavételt az orron keresztül kell végeztetni, valamint a teszteredményen fel kell tüntetni a “Real Time PCR/RT-PCR” szöveget. A teszteredmény önmagában nem jogosít fel az országba történő belépésre, a beutazáshoz előzetes regisztráció is szükséges, mely során az utazónak nyilatkoznia kell a PCR teszjének eredményéről. (lásd. c. pont)

Hongkongba történő beutazáshoz 3 év feletti személyeknek a Hongkongba megérkező repülőjárat tervezett felszállási idejétől számított 24 órán belüli negatív RAT (rapid antigen test) teszttel kell rendelkezniük. (A nevet és a tesztelés időpontját rá kell írni a tesztre és az erről készült fényképet 90 napig meg kell őrizni. 

Makaóra történő beutazáshoz 72 órán belüli negatív PCR tesztre van szükség. A belépést követő 5 napon RAT teszt elvégzése szükséges.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére utazóknak egy Wechat applikáción (megj.: közösségi platform) keresztül elérhető Customs Pocket Declaration" miniprogramon, vagy a https://htdecl.chinaport.gov.cn/htdeclweb/home/pages/healthDeclare/declare.htm címen regisztrálniuk kell alap- és egyéb egészségügyi adataikat, illetve nyilatkozniuk kell az utazást megelőző 48 órában készült PCR tesztjük eredményéről. 

Hongkongba való belépéshez az utazást megelőzően nem szükséges regisztrálni online egészségügyi nyilatkozat kitöltése önkéntes: https://www.chp.gov.hk/hdf 

Makaón a helyi egészségügyi applikáció használat kötelező: https://eservice.ssm.gov.mo/covidapps

d. Oltottsággal járó kedvezmények: A Kínai Népköztársaság esetében nincs.

A Kínai Népköztársaság esetében az oltottság ténye (legyen az kínai, avagy nyugati oltás) nem befolyásolja a mindenkori járványügyi szabályozásokat, azok egyaránt érvényesek az oltott és oltatlan személyekre, állampolgárságtól függetlenül.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

2023. január 8. napjától főszabály szerint, a Kínai Népköztársaság területére karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni. Azonban ha az utazó a Kínába tartó repülő fedélzetén vagy érkezéskor a koronavírus jellegzetes tüneteit produkálja, az érkezési repülőtéren antigén gyorstesztet végezhetnek az érintetten.  

Hongkong vonatkozásában karanténkötelezettség nincs. További információk: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html

Makaóra való belépést követően nincsen karantén, de az első 5 napban sárga egészségügyi kódot kap a beutazó. https://cdn.gcs.gov.mo/p/F22LWKMIUM/o?t= 

f. Üzleti célú beutazás feltétele

A jelenlegi beutazási korlátozások Magyarország vonatkozásában lehetőséget biztosítanak üzleti célú vízum igénylésére a budapesti kínai nagykövetségen, a szükséges támogató dokumentumok köréről a kínai nagykövetség tud tájékoztatást adni. Az üzleti célú kínai vízummal beutazókra az általános belépési feltételek vonatkoznak.

g. Tranzitálási szabályok

A harmadik országból történő tranzitálás a gyakorlatban jelenleg egyelőre nem lehetséges a Kínai Népköztársaság területén, azonban 2023. január 08-át követően további enyhítések várhatók. Lehetséges a tranzitálás a hongkongi nemzetközi repülőtéren. A pontos feltételekről a foglalás előtt érdeklődjenek a légitársaságnál. Jelenleg elérhető a tranzit Hongkongban a Kínából érkező utasoknak, de továbbra sincs tranzitálás a Hongkongon keresztül Kínába utazók számára. 

h. Egyéb hasznos információk

A Magyarországról induló utasok jelenleg bármennyi átszállással utazhatnak Kínába, az aktuális légijáratokról javasoljuk, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Alább szíves tájékoztatásul jelezzük a főbb, járatokat fogadó nemzetközi repülőtereket, ahol azonban a kommunikáció elsődleges nyelve a kínai:

Peking Nemzetközi Repülőtér

Tianjin Nemzetközi Repülőtér

Guangzhou Nemzetközi Repülőtér

Chengdu Shuangliu Nemzetközi Repülőtér

Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér

Nanjing Lukou Nemzetközi Repülőtér

Xiamen Gaoqi International Airport

Hongkongi Nemzetközi Repülőtér

Csungking Jiangbei Nemzetközi Repülőtér

2. Kiutazás az országból

Az ország elhagyása nem korlátozott, ezzel együtt javasoljuk a légitársasággal történő egyeztetést elutazás előtt atekintetben, hogy a felszálláshoz PCR avagy antigéntesztvizsgálat végzése szüksége-e. Amennyiben a légitársaság avagy az utazási célország ezt előírtja vagy ajánlja, úgy ez kijelölt kínai kórházakban elvégezhető.

3. Helyi járványügyi szabályok

A kínai közegészségügyi szabályok szerint, amennyiben az utazó (akár külföldi állampolgár) a kínai egészségügyi hatóságokkal nem működik együtt és ezzel a közegészségügyi helyzetet veszélyezteti, úgy magatartása büntetéssel, akár elzárással szankcionálható. Amennyiben a kínai hatóságok az ellenálló magatartás miatt kiutasítják az érintettet, úgy idegenrendészeti őrizet várható, amelynek időtartama és a kiutasítás tényleges foganatosítása a jelenlegi ritkított repülőjáratokra figyelemmel akár hetekig is elhúzódhat.

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről a következő linken tájékozódhatnak:

Egyéb információkat a témában a Kínában lévő nagykövetségeink honlapján talál:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Az ország biztonsági besorolása a II-es fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok kategóriájában van. Hongkong Különleges Közigazgatási Terület biztonsági besorolását tekintve zöld (III.) kategóriába tartozik.

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül. A világjárvány következtében importált fertőzéseknek köszönhetően, a külföldiekkel szemben érezhetően bizalmatlanabbak lettek mind a hatóságok képviselői, mind a lakosság egy része. Az esetleges konfliktusok elkerülése végett javasoljuk a helyi egészségügyi protokoll betartását és az általános udvariassági szabályok követését.

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

Igen IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

Igen IGEN

6 hónap

Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Magánútlevél elvesztése a Kínai Népköztársaság területén

Amennyiben magyar állampolgár magánútlevelét elveszíti a Kínai Népköztársaság területén, úgy az új ideiglenes vagy magánútlevél kiállítását követően a kínai bevándorlási hivatalhoz kell fordulni ún. kiléptető bélyegző igénylése céljából illetve a korábbi kínai vízumok pótlása érdekében. Hazatérés céljából legfeljebb 1 éves érvényességi idővel állítható ki ideiglenes magánútlevél bármelyik külképviseletünkön, az eredeti magánútlevél pótlásra is igényelhető külképviseleteinken, azonban ez utóbbi okmányokat Magyarországon gyártják és a jelenlegi légi közlekedésre és járványügyi szabályokra figyelemmel körülbelül 2-3 hónap amíg kiérkezik az okmány Kínába.

A kínai bevándorlási hivatal (National Immigration Administration) új honlapja – mely okostelefonról is elérhető - (https://en.nia.gov.cn/) bevándorlási- és vízumkérdésekkel kapcsolatban nyújt részletes és tematikus tájékoztatást. Telefonos tájékoztatás az 12367 hotline vonalon kérhető, amely 24 órában elérhető a hét minden napján kínai és angol nyelven.

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://english.customs.gov.cn/. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://www.caac.gov.cn/en/XWZX/202002/t20200226_201137.html.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni.

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

A Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: