Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Kína

Utolsó módosítás dátuma
2022.09.27.
Mai napon is érvényes
2022.10.01.
Fokozott kockázattal látogatható ország
Fokozott kockázattal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 09. 27.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Kína biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategória, azaz a halaszthatatlan és szükségszerű utazásokon kívül az utazás nem javasolt az országba. 

1. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem, bővebben: h. pont

A külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom továbbra is hatályban van, mely magyar állampolgárokra is vonatkozik, függetlenül attól, hogy Magyarországról indul-e az utazó a Kínai Népköztársaság területére, avagy más harmadik országból, így csak meghatározott kivételek köre léphet be az országba (lásd h. pont). Ezen kivételeknek is azonban meg kell felelni a szigorú beléptetési szabályoknak: az érvényes útlevél és kínai vízum mellett eleget kell tenni az előzetes tesztelési kötelezettségnek (lásd b. pont), be kell szerezni a kínai fél által generált Zöld kódot (lásd b. pont), előzetesen regisztrálni kell (lásd c. pont), valamint be kell tartani az országban előírt karanténkötelezettséget. Oltottságot vagy átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal nem lehet korlátozásmentesen beutazni az országba. A Kínai Népköztársaság esetében az oltottság ténye nem befolyásolja a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozásokat, harmadik oltás igénybevételét követő utazással kapcsolatban egyelőre nincs új előírás/kedvezmény. (További részletek d) pontnál).

Hongkongba Kínán kívüli területről érkezőknek két oltással továbbá a Hongkongba megérkező repülőjárat tervezett felszállási idejétől számított 24 órán belüli negatív RAT (rapid antigen test) teszttel kell rendelkezniük. (12 év feletti gyermek esetén legalább egy oltás szükséges.) Az utazást megelőzően online egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni: https://www.chp.gov.hk/hdf/ 
A beutazást követő 3 napban az utazók nem látogathatnak maszkmentes helyeket (pl. éttermek, bárok), melynek betartatásáról okostelefonos applikációs egészségügyi kód gondoskodik. Az érkezés napjától számított 7. napig szükséges Covid-19 teszteket végezni (0.,2.,4., 6. napon PCR teszt és a 7. napig naponta RAT teszt). 


Makaóra szeptember 1-jétől 41 ország állampolgárai, köztük a magyar útlevéllel rendelkezők is, újra beutazhatnak Kínán kívüli területről Makaóba.

b. Kell-e teszt? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele a felszállás, vagy Magyarország elhagyása előtt 2 RT-PCR teszt elvégzése, és az egészégügyi zöld kód megszerzése. Az első PCR tesztet a felszállás / vagy az ország elhagyását megelőző 48 órán belül, a másodikat 24-órán belül kell elvégeztetni. A PRC teszthez a mintavételt az orron keresztül kell végeztetni. A teszteredményen fel kell tüntetni a “Real Time PCR/RT-PCR” szöveget. A két tesztet különböző hivatalos, COVID-tesztet végző intézetben kell elkészíttetni, valamint a mintavételek között több,  mint 24 órának el kell telnie. (http://hu.china-embassy.gov.cn/hu/xwdt/202206/t20220630_10712834.htm

A teszteket főszabály szerint a kiindulás szerinti országban és tranzit esetén, a tranzitországban is el kell végeztetni. Ugyanakkor fontos, hogy a tranzit ország illetve a kiindulási ország szerint előírt tesztek köre kínai nagykövetségenként változó lehet, így javasoljuk az érintett nagykövetségek honlapjának tanulmányozását (és szükség esetén a felmerülő kérdések tisztázását) még utazás előtt. 

A teszteredmények és az oltási igazolás önmagában nem jogosít fel az országba történő belépésre, az eredményeket a kínai nagykövetség által létrehozott honlapra kell feltölteni: https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/. Amennyiben a kínai fél a feltöltött teszteredményeket rendben találja, úgy a weboldalon keresztül kerül generálásra a zöld QR kód, amely a Kínai Népköztársaság területére induló repülőgépre történő felszállás feltétele. 
 

Fertőzésen átesett kérelmezők esetében orvos által kiállított gyógyultsági igazolvány birtokában egy úgynevezett 14 napos otthoni megfigyelési időszakot kell letölteni az utazást megelőzően, ellenkező esetben az érintett nem fogja megkapni a zöld kódot. A 15. napon lehet megkezdeni az egészségügyi zöld kód igénylését. Az igényléshez egyébként szükséges dokumentumokon kívül el kell küldeni a gyógyulásról kiállított igazolás digitális fotóját a covidpcrhun@gmail.com e-mail címre.

Amennyiben az utazó COVID-19 tesztjének eredménye pozitív lett, szükség van három napon belül elvégzett két negatív tesztre, melyek között több, mint 24 óra eltelt. Ezek után egy 14 napos megfigyelési időszak következik, melyet követően csak a 15. napon lehet megkezdeni az egészségügyi zöld kód igénylését. Az igényléshez egyébként szükséges dokumentumokon kívül – a zöld kód kérelmezését 14 nappal megelőzően – 2 negatív teszteredmény digitális fotóját is meg kell küldeni a covidpcrhun@gmail.com e-mail címre.

Diagnosztizált fertőzött vagy pozitív COVID-19 teszteredménnyel rendelkező személy közeli kontaktjának 5 napos egyészségügyi megfigyelési időszak után lehet az egészségügyi zöld kódot kérelmezni. Ugyancsak 5 napos egyészségügyi megfigyelési időszakot kell kivárnia annak, akinek gyanús tünetei vannak, mielőtt a zöld kódot igényelné.

Hongkongba Kínán kívüli területről 24 óránál nem régebbi RAT teszt eredmény birtokában utazhatnak be.

Makaóra történő beutazáshoz 48 órán belüli negatív PCR tesztre van szükség.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Kínai Népköztársaság területére utazóknak egy Wechat applikáción (megj.: közösségi platform) keresztül vagy a légitársaság által biztosított formanyomtatványon, közvetlenül a beszállás előtt regisztrálnia kell az alapadatait és egyéb, egészségügyi adatokat.

Hongkongba való belépéshez az utazást megelőzően online egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni: https://www.chp.gov.hk/hdf 

d. Oltottsággal járó kedvezmények:  A Kínai Népköztársaság esetében nincs.

A Kínai Népköztársaság esetében az oltottság ténye (legyen az kínai, avagy nyugati oltás) nem befolyásolja a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozásokat, azok egyaránt érvényesek az oltott és oltatlan személyekre, állampolgárságtól függetlenül. Tehát amennyiben a karanténidőszak alatt végzett vénás vérvizsgálatan valamelyik eredmény pozitív eredmény mutat (pl.: magas IgM szint), úgy a kínai fél ugyanúgy elrendeli a kórházi megfigyelést és kivizsgálást.

e. Karanténkötelezettség: Van, bizonyos esetekben a Kínai Népköztársaság területére történő utazás előtt is. 

A Kínai Népköztársaságba történő utazás esetén bizonyos esetekben már az országba történő utazás előtt is előírhat karanténkötelezettséget a budapesti kínai nagykövetség.  Az előzetes karanténkötelezettség szükségéről javasoljuk, hogy utazása illetve már a kínai vízum kérelmezése előtt is a budapesti kínai nagykövetségétől legyen kedves érdeklődni.

A Kínai Népköztársaság területére történő beutazást követően a karanténidőszak tartományonként változó, legalább 7+3 nap (mely időtartam a karanténidőszak alatt produkált pozitív PCR teszt eredménye esetén a kínai hatóságok döntése értelmében hosszabb is lehet). A karanténidőszak időtartamát csökkenteni még beoltottság esetében sem lehet, annak letöltése alól mentesítést kérni nem lehet. A karanténidőszak letöltésének helyszínét a kínai hatóságok az országba történő belépés napján jelölik ki, melyről előzetesen információ nem kérhető. A magyar védettséget igazoló okmányt a kínai hatóságok nem ismerik el, a karanténidőszak alatt végzett vizsgálatok során azonban az utazótól kérhetik az oltás tényéről szóló igazolás bemutatását. Ebben az esetben az angol nyelvű irat és több esetben annak kínai nyelvű fordítása is elengedhetetlen. A beléptetés során elvégzett PCR és IgM antitest vérvizsgálatok eredményétől függően akár a kórházi kezelés időtartamával is kiegészülhet a karanténidőszak.  Főszabály szerint, a karanténidőszak alatt a családokat szétválasztják, 14. éves életkor felett a gyermeknek is külön szobában kell tartózkodni. 

A hatóságok a határon történő tesztelés menetét és a karanténidőszak alatti teszteléseket is szigorították. Eszerint az egészségügyi hatóságok a határon történő nukleinsav-vizsgálatot környezettanulmánnyal egészítik ki, tehát az érintett csomagjait és ülőhelyét is tüzetesen át fogják vizsgálni, COVID-19 fertőzésre utaló nyomokat keresve. A karantén- és megfigyelési időszakban meghatározott időnként többször várható nukleinsav-vizsgálat (garatból és orrból is), vérvizsgálat, esetenként akár széklet- és rektális vizsgálat, illetve környezettanulmány. 

Hongkong vonatkozásában karanténkötelezettség nincs.

További információk: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html

Makaóra történő beutazást követően 7 napot kell karanténhotelben tölteni. https://www.ssm.gov.mo/apps1/PreventCOVID-19/en.aspx#clg17049

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. A karantént elrendelő járványügyi központ végrehajtói szintjét a kórházak illetve karanténhotelek jelentik, akik adott esetben a kezelőorvoson avagy a recepción keresztül tudnak tájékoztatást adni a szabályozásról.

f. Üzleti célú beutazás feltétele

A jelenlegi beutazási korlátozások Magyarország vonatkozásában lehetőséget biztosítanak üzleti célú vízum igénylésére a budapesti kínai nagykövetségen, a szükséges támogató dokumentumok köréről a kínai nagykövetség tud tájékoztatást adni. Az üzleti célú kínai vízummal beutazókra az általános belépési feltételek és karanténelőírások vonatkoznak. 

g. Tranzitálási szabályok

A harmadik országból történő tranzitálás - a nemzetközi légijáratok korlátozásával és a tranzitálás lehetőségeinek párhuzamos szűkítésével - a gyakorlatban jelenleg nem lehetséges a Kínai Népköztársaság területén. Lehetséges a tranzitálás a hongkongi nemzetközi repülőtéren. A pontos feltételekről a foglalás előtt érdeklődjenek a légitársaságnál. Jelenleg elérhető a tranzit Hongkongban a Kínából érkező utasoknak, de továbbra sincs tranzitálás a Hongkongon keresztül Kínába utazók számára. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól kivételt képeznek a diplomata, szolgálati, udvariassági valamint C vízummal rendelkezők (repülőgépek/vonatok/hajók kiszolgáló személyzete + gépjárművezetők, akik határátlépéssel járó szállításban vesznek részt valamint az előbb említett kategóriák családtagjai.) Azon külföldi állampolgárok, akik szükséges gazdasági/kereskedelmi (üzleti), tudományos tevékenységgel kapcsolatban vagy humanitárius okokból kívánnak belépni az ország területére, úgy ők továbbra is tudnak kínai vízumért folyamodni a kínai nagykövetségeken/konzulátusokon. 2022. augusztus 24. napjától a budapesti kínai nagykövetség újra fogadja a Kínában tanulni vágyó diákok hosszú távú tanulmányi (X1) vízumkérelmeit, továbbá a Kínában tanuló diákok családtagjai is hosszútávú (S1) vagy rövidtávú látogatási (S2) vízumot igényelhetnek. Ezzel egyidőben újra engedélyezték az érvényes APEC üzleti utazási kártyával és tanulmányi tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek beutazását. Magyarországról visszautazó, érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezők - ideértve a munkavállalási engedélyt, a családegyesítési engedélyt és a személyes ügyeket is - visszatérhetnek a Kínai Népköztársaság területére. A kivételek aktuális köréről kérjük, hogy a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén legyenek kedvesek érdeklődni.

i. Egyéb hasznos információk

A Magyarországról induló utasok jelenleg bármennyi átszállással utazhatnak Kínába, azonban a tranzitálás szerinti országok kínai nagykövetségein is külön meg  kell kérni az egészségügyi zöld kódot. Az aktuális légijáratokról javasoljuk, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek. 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található. 

Alább szíves tájékoztatásul jelezzük a főbb, járatokat fogadó nemzetközi repülőtereket, ahol azonban a kommunikáció elsődleges nyelve a kínai: 

Peking Nemzetközi Repülőtér

Tianjin Nemzetközi Repülőtér

Guangzhou Nemzetközi Repülőtér

Chengdu Shuangliu Nemzetközi Repülőtér

Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér

Nanjing Lukou Nemzetközi Repülőtér

Xiamen Gaoqi International Airport

Hongkongi Nemzetközi Repülőtér

2. Kiutazás az országból

Az ország elhagyása nem korlátozott, ezzel együtt javasoljuk a légitársasággal történő egyeztetést elutazás előtt atekintetben, hogy a felszálláshoz PCR avagy antigéntesztvizsgálat végzése szüksége-e. Amennyiben a légitársaság ezt előírtja vagy ajánlja, úgy ez szinte bármelyik kínai kórházban elvégezhető.

3. Helyi járványügyi szabályok

A kínai közegészségügyi szabályok szerint, amennyiben az utazó (akár külföldi állampolgár) a kínai egészségügyi hatóságokkal nem működik együtt és ezzel a közegészségügyi helyzetet veszélyezteti, úgy magatartása büntetéssel, akár elzárással szankcionálható. Amennyiben a kínai hatóságok az ellenálló magatartás miatt kiutasítják az érintettet, úgy idegenrendészeti őrizet várható, amelynek időtartama és a kiutasítás tényleges foganatosítása a jelenlegi ritkított repülőjáratokra figyelemmel akár hónapokig is elhúzódhat. 

A belföldi utazási korlátozások az időről-időre belobbanó gócpontok miatt továbbra is szigorúak. Ezzel együtt a szárazföldi- és légiközlekedés lehetőségei is adottak, azok felfüggesztése közepes- vagy magas fertőzöttségi kockázattal rendelkező térségben – a járványügyi védekezés jegyében - előfordulhat. Az aktuális járványügyi helyzettel kapcsolatban további aktuális információ nagykövetségünk és főkonzulátusaink honlapján is található. 

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában az aktuális járványügyi helyzetről a következő linken tájékozódhatnak: 

Egyéb információkat a témába a Kínában lévő nagykövetségeink honlapján talál:

4. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Kína egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Az ország biztonsági besorolása a II-es fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok kategóriájában van.

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül. A világjárvány következtében importált fertőzéseknek köszönhetően, a külföldiekkel szemben érezhetően bizalmatlanabbak lettek mind a hatóságok képviselői, mind a lakosság egy része. Az esetleges konfliktusok elkerülése végett javasoljuk a helyi egészségügyi protokoll betartását és az általános udvariassági szabályok követését.

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

Igen IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

Igen IGEN

6 hónap

Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és  célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.  

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Magánútlevél elvesztése a Kínai Népköztársaság területén

Amennyiben magyar állampolgár magánútlevelét elveszíti a Kínai Népköztársaság területén, úgy az új ideiglenes vagy magánútlevél kiállítását követően a kínai bevándorlási hivatalhoz kell fordulni ún. kiléptető bélyegző igénylése céljából illetve a korábbi kínai vízumok pótlása érdekében. Hazatérés céljából legfeljebb 6 hónapos érvényességi idővel állítható ki ideiglenes magánútlevél bármelyik külképviseletünkön, az eredeti magánútlevél pótlásra is igényelhető külképviseleteinken, azonban ez utóbbi okmányokat Magyarországon gyártják és a jelenlegi légiközlekedésre figyelemmel körülbelül 1 hónap amíg kiérkezik az okmány Kínába. 

A kínai bevándorlási hivatal (National Immigration Administration) új honlapja – mely okostelefonról is elérhető - (https://en.nia.gov.cn/) bevándorlási- és vízumkérdésekkel kapcsolatban nyújt részletes és tematikus tájékoztatást.  Telefonos tájékoztatás az 12367 hotline vonalon kérhető, amely 24 órában elérhető a hét minden napján kínai és angol nyelven. 

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://english.customs.gov.cn/. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://www.caac.gov.cn/en/XWZX/202002/t20200226_201137.html.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni. 

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: