Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A Kínai Népköztársaság vonatkozásában 2023. augusztus 30. napjától a kínai hatóságok eltörölték az országba történő utazást megelőző tesztelési kötelezettséget.

Hongkongba való beutazáshoz már nem szükséges az oltottság igazolása.

Makaóra szeptember 1- jétől 41 ország állampolgárai, köztük a magyar útlevéllel rendelkezők is, újra beutazhatnak Kínán kívüli területről.

A hongkongi kormány 2023. április 1- jei hatállyal minden beutazási korlátozást és speciális követelményt a belépéshez a Covid-19 járványhoz kapcsolódóan megszüntetett. A továbbiakban semmilyen előzetes tesztelésre nincs szükség.

A makaói kormány 2023. április 1- jei hatállyal minden beutazási korlátozást és speciális követelményt a belépéshez a Covid-19 járványhoz kapcsolódóan megszüntetett. A továbbiakban semmilyen előzetes tesztelésre nincs szükség.

Hongkongba való belépéshez az utazást megelőzően nem szükséges regisztrálni online egészségügyi nyilatkozat kitöltése önkéntes: https://www.chp.gov.hk/hdf

Makaón a helyi egészségügyi applikáció használat kötelező: https://eservice.ssm.gov.mo/covidapps

Az aktuális járványügyi helyzetről a következő linken tájékozódhatnak:

A szárazföldi Kína biztonsági besorolása a IV-es biztonságos országok kategóriájában van. Hongkong Különleges Közigazgatási Terület és Makaó biztonsági besorolását tekintve is a zöld (IV.) kategóriába tartoznak.

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül. 

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

Igen IGEN

A vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi terület):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

Igen IGEN

6 hónap

Elutazástól számított további 1 hónap

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Előzetes regisztráció a Kínai Népköztársaság területére történő beutazáshoz:

A Kínai Népköztársaság területére utazóknak egy Wechat applikáción (megj.: közösségi platform) keresztül elérhető „Customs Pocket Declaration" miniprogramon, vagy a https://htdecl.chinaport.gov.cn/htdeclweb/home/pages/healthDeclare/declare.html címen regisztrálniuk kell személyes adataikat. 

A nyilatkozatot a gép indulása előtt legkorábban 24 órával javasolt kitölteni, mivel a nyilatkozat kitöltése után generált QR kód 24 óráig érvényes. A nyilatkozat kitöltése az ország elhagyásakor is szükséges az utazás előtt 24 órával. (A repülőgépre történő beszálláshoz érvényes QR kódot kell bemutatni!) A kínai hatóságok gyakorlata szerint a regisztráció szükséges az országon keresztül történő vízummentes tranzitálás esetén is. Ezért javasoljuk a légitársasággal történő közvetlen egyeztetést, illetve az általuk küldött információk tanulmányozását az utazás megkezdése előtt.

Tranzitálási szabályok a Kínai Népköztársaság területén:

24 órás vízummentes tranzitálás:

A nemzetközi légi járatokra, hajókra vagy vonatokra menetjeggyel rendelkező, Kínán keresztül egy harmadik országba 24 órán belül tranzitáló külföldiek mentesülnek a vízumkötelezettség alól, feltéve, hogy nem hagyják el a repülőtér, hajóállomás vagy vasútállomás nemzetközi terminálját. Amennyiben azok területét el kívánják hagyni, ideiglenes belépési engedélyt kell kérniük a határátkelőhelyen.

További információ: https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c59009/content.html 

72 órás vízummentes tranzitálás:

Kína az alábbi táblázatban felsorolt városainak / tartományainak közigazgatási határain belül élhetnek a magyar állampolgárok a 72 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel élni, amennyiben érvényes úti okmánnyal, a továbbutazást biztosító repülőjeggyel és indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal rendelkeznek.

  Város Határátkelő Engedélyezett Tartózkodási Terület
1 Guilin  Guilin Liangjiang Nemzetközi Repülőtér Guilin
2 Harbin Harbin Taiping Nemzetközi Repülőtér Harbin
3 Changsha Changsha Huanghua Nemzetközi Repülőtér Hunan

További információ: https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58934/content.htmlhttps://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58840/content.html

144 órás vízummentes tranzitálás:

Magyarország állampolgárai, amennyiben a célországba továbbúti repülőjeggyel rendelkeznek, és az oda történő beutazás feltételeinek megfelelnek, 144 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel élhetnek az alábbi tartományok és városok kijelölt nemzetközi repülőterein és kikötőiben, a kijelölt közigazgatási területek határian belül.

  Város Határátkelő Engedélyezett Tartózkodási Terület
1 Beijing:

Beijing Capital Nemzetközi Repülőtér

Beijing Daxing Nemzetközi Repülőtér

Beijing West Vasútállomás

Beijing / Tianjin / Hebei
  Tianjin

Tianjin Binhai Nemzetközi Repülőtér

Tianjin International Cruise Home Kikötő

Beijing / Tianjin / Hebei
  Shijiazhuang Shijiazhuang Zhengding Nemzetközi Repülőtér Beijing / Tianjin / Hebei
  Qinhuangdao Qinhuangdao Kikötő Beijing / Tianjin / Hebei
2 Qingdao

Qingdao Liuting Nemzetközi Repülőtér

Qingdao Kikötő

Shangdong
3 Shanghai

Shanghai Hongqiao Nemzetközi Repülőtér

Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér

Shanghai Vasútállomás

Shanghai Kikötő Nemzetközi Terminál

Shanghai Wusongkou Kikötő Nemzetközi Terminál

Shanghai / Jiangsu / Zhejiang
  Hangzhou Hangzhou Xiaoshan Nemzetközi Repülőtér Shanghai / Jiangsu / Zhejiang
  Nanjing Nanjing Lukou Nemzetközi Repülőtér Shanghai / Jiangsu / Zhejiang
  Ningbo Ningbo Lishe Nemzetközi Repülőtér Shanghai / Jiangsu / Zhejiang
4 Shenyang Shenyang Taoxian Nemzetközi Repülőtér Liaoning
  Dalian Dalian Zhoushuizi Nemzetközi Repülőtér Liaoning
5 Chengdu Chengdu Shuangliu Nemzetközi Repülőtér Chengdu / Leshan / Deyang / Suining / Meishan / Yaan / Ziyang / Neijiang / Zigong / Luzhou / Yibin
6 Chongqing Chongqing Jiangbei Nemzetközi Repülőtér Chongqing
7 Xi'an Xi'an Xianyang Nemzetközi Repülőtér Xi'an / Xianyang
8 Wuhan Wuhan Tianhe Nemzetközi Repülőtér Wuhan
9 Guangzhou Guangzhou Baiyun Nemzetközi Repülőtér Guangdong
  Shenzhen Shenzhen Bao'an Nemzetközi Repülőtér Guangdong
  Jieyang Jieyang Chaoshan Nemzetközi Repülőtér Guangdong
10 Kunming Kunming Changshui Nemzetközi Repülőtér Kunming
11 Xiamen

Xiamen Gaoqi Nemzetközi Repülőtér

Xiamen Wutong Kompterminál

Xiamen Internationa Cruise Center

Xiamen


További információ: https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58964/content.htmlhttps://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58840/content.html

A 72 vagy 144 órás vízummentes tranzitálás során a külföldi állampolgároknak be kell tartaniuk a kínai törvényeket és a vonatkozó rendeleteket, nem hagyhatják el az engedélyezett tartózkodási területet és tranzitálási időtartamuk nem haladhatja meg a 72 vagy 144 órás időtartamot.

A szállodákban megszálló külföldiek esetében a szállodáknak regisztrálniuk kell a tartózkodást, míg az egyéb helyen megszállók esetében az érintettek vagy a szállásadójuk az érkezést követő 24 órán belül kötelesek bejelenteni a tartózkodást a helyi közbiztonsági szerveknél (rendőrkapitányságok vagy a külföldiek számára fenntartott szolgálati helyek). Amennyiben a külföldiek vis maior okok miatt túllépik az ideiglenes tartózkodás 72 vagy 144 órás határidejét, a kínai közbiztonsági szervek Exit & Entry hivatalainál kell megfelelő tartózkodási engedélyt kérelmezniük.

Azokat a külföldieket, akik elhagyják az engedélyezett tartózkodási területet, túllépik a tranzitálás előírt maximum időtartamát, vagy a kijelöltektől eltérő ki- és belépési pontokon keresztül hagyják el Kínát, a törvénynek megfelelően kezelik és büntetik a határrendészeti hatóságok vagy a helyi önkormányzat közbiztonsági szervei.

Lehetséges a tranzitálás a hongkongi nemzetközi repülőtéren. 

Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.

Vízum:

Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe):

Vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)

Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó):

Max. 90 napos tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Vízummentes beutazás esetén munkavállalásra, tanulmányok folytatására nincsen mód, ehhez a tartózkodási státusz módosítására, és megfelelő vízum felvételére van szükség, amihez el kell hagyni Hongkong, illetve Makaó területét. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.

Magánútlevél elvesztése a Kínai Népköztársaság területén

Amennyiben magyar állampolgár magánútlevelét elveszíti a Kínai Népköztársaság területén, úgy az új ideiglenes vagy magánútlevél kiállítását követően a kínai bevándorlási hivatalhoz kell fordulni ún. kiléptető bélyegző igénylése céljából illetve a korábbi kínai vízumok pótlása érdekében. Hazatérés céljából legfeljebb 1 éves érvényességi idővel állítható ki ideiglenes magánútlevél bármelyik külképviseletünkön, az eredeti magánútlevél pótlásra is igényelhető külképviseleteinken, azonban ez utóbbi okmányokat Magyarországon gyártják és a jelenlegi légi közlekedésre és járványügyi szabályokra figyelemmel körülbelül 2-3 hónap amíg kiérkezik az okmány Kínába.

A kínai bevándorlási hivatal (National Immigration Administration) új honlapja – mely okostelefonról is elérhető - (https://en.nia.gov.cn/) bevándorlási- és vízumkérdésekkel kapcsolatban nyújt részletes és tematikus tájékoztatást. Telefonos tájékoztatás az 12367 hotline vonalon kérhető, amely 24 órában elérhető a hét minden napján kínai és angol nyelven.

Kínai vízum igénylése Hongkongban:

A kérelmezőktől a jelenleg érvényes útlevél mellett, a korábbi útlevelek bemutatását is kérheti a kínai vízumkiadó hatóság. Javasoljuk, hogy a Hongkongban kínai vízumot igénylő magyar állampolgárok készítsenek másolatot korábbi útleveleikről. Ha nem rendelkeznek régi okmányaikkal, a Hongkongi Főkonzulátus díjmentesen olyan igazolást állít ki, miszerint a magyar állampolgárok nem kötelesek megőrizni lejárt, érvénytelenné vált úti okmányaikat.

Házikedvencek beutazása:

ld. kapcsolódó tájékoztatást a NÉBIH honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve az alábbi honlapon: www.pettravel.com/immigration/china.cfm. Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon állatorvosánál!

Vám (KNK szárazföldi területe):

Általános váminformáció angol nyelven: http://english.customs.gov.cn/. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínában/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 db., egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: http://www.caac.gov.cn/en/XWZX/202002/t20200226_201137.html.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

Egészségügy:

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Gépjárművezetés:

Nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni.

Hongkongban – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni. Amennyiben a tartózkodás ideje meghaladja a 12 hónapot, a külföldi állampolgárnak helyi jogosítványt kell szereznie. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a hongkongi közlekedési tárca honlapja ismerteti.

Makaó szintén tagja a nemzetközi jogosítványok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek, így ilyen dokumentum birtokában lehetőség van gépjárművet vezetni Makaó területén.

Utazási tervek, melyekhez engedély kell:

A turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

A Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Időjárás:

A nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása.

Pénz:

Kínában magyar forintot nem tudnak átváltani más valutára, ezért kérjük, hogy utazásuk előtt gondoskodjanak megfelelő összegű konvertibilis valuta váltásáról.

Egyéb információ: