Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2022. 10. 24.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek korlátozás (PCR teszt követelménye) nélkül utazhatnak be az országba. Az utolsó oltást minimum az érkezés előtt 14 nappal kell beadatni.

Mentesülnek a védettségi igazolvány követelménye alól:

  • a 12 éven aluli személyek,
  • azon személyek, akik egészségi állapotuk miatt nem kaphatják meg a Covid-19 elleni védőoltást és ezt a tényt hivatalos orvosi igazolással is alá tudják támasztani,
  • utasok, akik az utazást megelőző 90 napon belül átestek a Covid-19 fertőzésen és ezt a tényt hivatalos orvosi igazolással is alá tudják támasztani

Az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők a b) pontban meghatározottak szerint utazhatnak be az országba.

Az oltási igazolványokkal kapcsolatban Kenya jelenleg nem szabott meg érvényességi határidőket, így azok az aktuális szabályozás szerint korlátlan ideig alkalmasak az oltottság igazolására. Szintén nincs szabályozás az elfogadott oltások típusára vonatkozóan.

A védettségi igazolványokat a Kenyába történő belépéskor elvileg nem kérik, azok ellenőrzését a légitársaságokra bízzák. Az igazolványok hitelesítését on-line kell elvégezni a https://globalhaven.org/ oldalon. A hitelesítés során kapott QR kódot a reptéren kell bemutatni digitális vagy nyomtatott formában.

b) Kell-e teszt? Védettségi igazolvánnyal NEM rendelkező utasoknak igen.

Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező utazók számára a belépés feltétele az indulástól számított maximum 72 óránál nem régebbi, angol nyelvű negatív PCR teszt felmutatása. A 72 óra a mintavétel időpontjáról számítódik.

A PCR teszt eredményét a Kenyába történő belépéskor elvileg nem kérik, azok ellenőrzését a légitársaságokra bízzák. Az igazolványok hitelesítését on-line kell elvégezni a https://globalhaven.org/ oldalon. A hitelesítés során kapott QR kódot a reptéren kell bemutatni digitális vagy nyomtatott formában.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyeket ezen kívül megérkezéskor a reptéren rapid antigén tesztnek vetik alá, melynek költsége 30 USD.

Amennyiben a rapid antigén teszt pozitív eredményt mutat, az adott személyt PCR tesztnek vetik alá, amelynek további költsége 50 USD. Ennek eredményét önkéntes izolációban kell megvárni.

12 éven aluli gyermekek teszt nélkül léphetnek be az országba és mentesülnek a megérkezéskori tesztelési kötelezettség alól is.

A 12 és 18 év kor közötti kiskorúak tehát vagy oltási igazolvánnyal vagy negatív PCR teszttel léphetnek be az országba.

c) Kell-e regisztrálni? Igen.

A belépéshez az utasoknak előzetesen on-line ki kell tölteniük egy formanyomtatványt és lementeni valamint kinyomtatni a válaszként kapott QR kódot, amit majd a belépésnél be kell mutatni a hatóságoknak.

d) Oltottsággal járó kedvezmények:

Zárt térben megtartott rendezvényeken és sportrendezvényeken csak oltási igazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt.

e) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az országba az a) és b) pontokban felsoroltak szerint lehet belépni. A kenyai hatóságok aktuális szabályozásukban nem határozták meg, hogy mely vakcinákat fogadják el és melyeket nem.

f) Karanténkötelezettség:

Magyar állampolgároknak nincs karanténkötelezettség.

g) Üzleti célú beutazás feltétele: nincs megkülönböztetés

i) Tranzitálás:

A kenyai reptereken történő tranzitáláshoz is szükség van oltási igazolványra (lásd a) pont vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre, lásd b) pont.

i) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: A célország beutazási feltételei teljes körű mentesség nincsen, az a) vagy b) pontban felsorolt feltételek valamelyikének teljesülnie kell az országba való belépéshez.

j) Egyéb hasznos információk:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzinfo.mfa.gov.hu/hasznos-tudnivalok/utasjogok

Kenyán belül különböző privát egészségügyi szolgáltatóknál van lehetőség PCR és antigén tesztelésre, amennyiben szükséges.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

A kiutazás feltétele is az oltottsági igazolvány felmutatása, valamint a cél-és tranzitország által előírt követelményeknek való megfelelés.

Kenya 2021. január 11. óta csatlakozott az Afrika Unió és az Africa CDC (Africa Centres for Disease Control and Prevention) ún. „Trusted Travel” kezdeményezéséhez, amelynek célja a különböző PCR teszteredmények valódiságának ellenőrizhetősége. A magyar állampolgárokra nézve ez a következő kötelezettségeket jelenti:

Amennyiben a tranzit – és/vagy célország megköveteli a negatív PCR tesztet a belépéshez, úgy a távozó utasok csak az ún. travel code-dal (TC) ellátott negatív eredmény birtokában léphetnek ki Kenyából. A kenyai hatóságok szerint minden hatóságilag elismert kenyai laboratórium része már a TT rendszernek, így a TC kód automatikusan megjelenik az elkészült teszten. Az utasok SMS-t is kapnak erről a PanaBIOS rendszertől, illetve SMS-t vagy e-mailt a laboratóriumtól és a PanaBIOS-tól is egy linkkel, ami segít a TT kód generálásában. Javasolt a postafiók Spam mappáját is ellenőrizni, hátha az e-mail oda érkezik.

Amennyiben tehát a cél- vagy tranzitország a belépéshez megköveteli a negatív PCR teszt bemutatását, a hatóságok kérni fogják a kórház/laboratórium pecsétjével ellátott és kinyomtatott negatív PCR teszt bemutatását, valamint gyakran a teszt árának megfizetését bizonyító, kinyomtatott számlát is!

Megjegyzés: Magyarország jelenleg nem követeli meg a hazatéréshez a negatív PCR teszt bemutatását, azonban a tranzitország/repülőtársaság előírásait illetőne ezt mindig ellenőrizni szükséges!

3. Helyi járványügyi szabályok

Az arcmaszk viselése nem kötelező, de a kenyai hatóságok kérik a fokozott figyelmet és a távolságtartást.

Belföldi repülőjáratokon a fenti szabályozások nem érvényesek.

Szolgáltatások igénybevétele oltási igazolványhoz kötött (ld. 1/d. pont)

További információ itt érhető el: https://www.health.go.ke; https://kcaa.or.ke

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kenya dél-szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét, Nairobi nyomornegyedeit (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) és a kenyai partszakasz északi megyéit (Lamu, Garissa, Wajir, Mandera) és nagyvárosait (Mombasa, Malindi) - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta. Kenyában a fenti térségekben 2013-2016 között számos terrortámadást és túszejtést követtek el. Ezen térségekben továbbra is terrorista támadások célpontjai lehetnek a bevásárlóközpontok, nyitott teraszok, éttermek, keresztény templomok, sportközpontok valamint az éjszakai szórakozóhelyek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a kenyai partszakaszon található üdülőövezetekből Mombasától délre elhelyezkedő Diani és északra elhelyezkedő Watamu partszakaszt, valamint Lamu szigetét és az ország többi területeit a II. biztonsági kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta.

Terrorizmus

Az al-Shabaabhoz köthető terrorista csoportok rendszeres tevékenysége miatt nem javasoljuk a Szomáliával határos területekre és Moyale, Mandera, El-Wak, Wajir, Liboi, Dadaab, Garissa városokba való utazást. A Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak a hajók elleni kalóztámadások és a fegyveres rablások, ezért nem javasoljuk az utazást olyan útvonalon, amely Szomália melletti vizeken (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztülvezet. Szintén terrorizmus fenyegetettség miatt Kenya északi, észak-keleti részének látogatása fokozott kockázatot jelent. Javasoljuk, hogy Isiolótól északra csak konvojban és szervezett keretek között utazzanak. A biztonsági helyzetről utazásaik előtt mindig kérjenek tájékoztatást a rendőrségtől vagy valamelyik biztonsági cégtől.A Turkána-tó vidékén a biztonsági helyzet törékeny, ezért nem javasoljuk, hogy magyar állampolgárok Kenya északi területeire - Turkana megye - és az odavezető szárazföldi útvonalakon West Pokot és Baringo megyékbe látogassanak.

Tengerparti szakaszokon, Mombasában és az Indiai-óceán partvidékén, Kwale és Kilifi környékén, a Dianiba vezető kompnál fokozott elővigyázatosságot javaslunk. Ezeken a területeken a Mombasa Republican Council (MRC), amely a terrorista al-Shabaabhoz kötődik, komoly támogatottsággal bír.

Legutóbbi terrorakciók:

  • 2019. január 26- án este Nairobi belvárosában (Central Business District) újabb bombarobbantás történt. A merényletben két személy könnyebb sérülést szenvedett, halálos áldozat nem volt.
  • Nairobi Westlands negyedében 2019. január 15- én 15.00 órakor egy üzlethelyiségekből és szállodából álló épületkomplexumot terrortámadás ért. A több halálos áldozatot követelő terrortámadásnak magyar érintettje nem volt.

Bűnözés

A január-május közötti turisztikai főszezonban jellemzőek a buszvégállomásokon, repülőtereken elkövetett bűncselekmények. A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek. A külföldiek nem elsődleges célpontjai a bűnöző csoportoknak, de elmúlt években számos külföldi állampolgár lett bűncselekmény áldozata Kenyában. A legtöbb bűncselekményt Nairobi nyomornegyedeinek közelében és a belvárosban követik el. A támadásokat általában kisebb csoportokban és motorbiciklikről hajtják végre. A bűnelkövetők gyalogosokat és gépjárműveket is megállítanak, majd fegyverrel kényszerítik a turistákat az értékeik (óra, ékszer, pénz, telefon, laptop) átadására. A városba látogató magyar állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy egy ilyen jellegű utcai támadás esetén ellenállás nélkül adják át értékeiket, mert az elkövetők a legkisebb ellenállás estén is azonnal használják fegyvereiket. Mombasában a régi városrész (Old Town of Mombasa) és a Mombasa és déli üdülő területetek összekötő Likoni komp (Likoni Ferry) környékén követik el a legtöbb lopásos, rablásos bűncselekményt. Javasoljuk, hogy értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) biztonságos szálláshelyen széfben helyezzék el. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

További részletes tájékozódás céljából javasoljuk a Kenyai Turisztikai Hivatal megkeresését: Kenya Tourism Federation: + 254 20 800100

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalánál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Részletes információkért kérjük forduljon a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalához.

2021. január 1-től Kenya teljesen átállt az elektronikus vízumrendszerre. A vízum meglétét a a légitársaságoknak már a kiindulás szerinti reptéren ellenőrizniük kell, annak hiánya esetén, nem engedhetik az utasokat felszállni a repülőre.

A rendszerrel kapcsolatban kiemelendő, hogy a vízum beszerzése akár 8-10 napig is eltarthat és arról igazolást/értesítést gyakran nem küld a rendszer, így érdemes az ügyszámot elmenteni és megtartani, mert az alapján a határőrök meg tudják találni a rendszerben a kérelmet.

A szárazföldi határokon ugyanakkor még valószínűleg egy darabig lehetséges lesz a vízum felvétele helyben.

A kenyai hatóságok figyelmeztetése szerint több hamis weboldal is létezik, ezért körültekintően ellenőrizzék a webcímek végződését! Minden olyan, magát kormányzati oldalnak kiadó online felület, mely co.ke betűkkel végződik hamis. A vízum kiadására kizárólagosan használt honlap végződése csak go.ke lehet.A vízumot a következő honlapon lehet kérelmezni.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalánál, illetve az alábbi honlapokon:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/passportnew.cfm

Vám:

www.revenue.go.ke

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalma: 2017. augusztus 28-tól a kenyai kormányzat a Környezetvédelmi Szabályozási és Koordinálási Törvény (EMCA) hatályánál fogva bevezette valamennyi kereskedelmi és háztartásbeli felhasználásra gyártott műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalmát. Javasoljuk a Kenyába utazó és a Kenyában tartózkodó magyar állampolgárok számára, hogy bevásárlásaik alkalmával részesítsék előnyben az újrahasznosítható vászonszatyrokat, kosarakat stb. és mellőzzék a műanyag bevásárlószatyrok használatát.

További, a műanyag zacskó tiltását részletező szabályzattal kapcsolatos, NEMA által frissített Gyakran Ismételt Kérdések oldala a következő linken érhető el.

Pénznem: Kenyai Shilling (KES). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szállodákban fizetésnél, illetve pénzváltásnál általában nem fogadják el a 2000, néha a 2006 előtti 100 USD bankjegyeket, így ha azt hoznak magukkal, figyeljenek arra, hogy minél újabb széria legyen.

Bankkártyát a nagyobb üzletekben, éttermekben fogadnak el.

A nemzeti parkokban a belépő a legtöbb esetben csak bankkártyával fizethető!

Időjárás: Esős évszakok: március és május között, valamint októbertől decemberig. Nairobi 1700 méteren fekszik, klímája egész évben kellemes. Az Egyenlítő közelsége 06.30-as napfelkeltét és 18.30-as sötétedést eredményez egész évben.

Közlekedés: Az országban bal oldali közlekedés van érvényben, az utakon a „balra tarts” szabály érvényesül, ennek megfelelően jobb kormányos gépjárművek közlekednek az utakon. Kenyában alapszabályként járművezetés csak kenyai jogosítvánnyal történhet. Kenyai jogosítvány nemzetközi vezetői engedély bemutatásával is igényelhető, a kérelem elbírálásának átfutási ideje változó, két héttől két hónapig terjedő intervallum közé esik. A gyakorlat azt mutatja, hogy nemzetközi vezetői engedély birtokában három hónapig vezethető gépjármű, ennyi türelmi időt adnak a kenyai hatóságok a nemzetközi engedély kenyai vezetői engedélyre történő átkonvertálására.

A gépjármű vezetési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Nairobiban és a nagyobb városokban mindennaposak a közlekedési dugók és a személyi sérüléssel járó balesetek. Csak a helyi közlekedési gyakorlat alapos megismerése után javasoljuk a gépjárművezetést. Az országon belüli közlekedést megbízható utazási iroda által szervezett busszal, belföldi repülőjárattal javasoljuk. A Nairobi - Mombasa felújított vasútközlekedés szintén biztonságos.

A kenyai belső légi forgalom megfelelő minőségben nyújt szolgáltatásokat. A Kenya Airways és más fapados légitársaságok (JamboJet, Flight 544, Silverstone) számos útvonalon biztonságosan repülnek az országban. Jelentős késések előfordulhatnak. Ilyen esetekben a légitársaságok nem adnak megfelelő információt, előfordul, hogy nem gondoskodnak az utasok tovább utazásáról. A fapados légitársaságok SMS-ben, illetve e-mailen is tájékoztatják a késésekről, törlésekről az utasokat.

A nagyobb városokban nem javasoljuk helyi tömegközlekedési eszközök használatát (matatut, kisbuszt). Ezek használata nem biztonságos, a járművek többnyire rossz műszaki állapotúak.

A kenyai rendőrség már a legkisebb közlekedési vétségek esetén is különös szigorúsággal jár el a külföldi állampolgárokkal szemben. Ezért javasoljuk, a közlekedési szabályok maradéktalan betartását az ország egész területén. A biztonsági övek használatát még a taxikkal való utazások során is ellenőrzik, illetve szigorúan büntetik a gépjárművezetés közbeni telefonálást. Jellemzőek a rendőri túlkapások, az illegálisan kiszabott magas büntetések és a fenyegetések is.

Ivóvízfogyasztás: A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztását javasoljuk, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

Oltások: Ajánlott oltás a sárgaláz, hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis. Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak. 

Repülő-orvosi Szolgálat: Utazás előtt javasoljuk, hogy a Kenyába utazó turisták vegyék fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap: www.amref.org, tel: +254 20 6993000 Fax: +254 20 609518), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják, komoly pénzbírságot vetnek ki rájuk.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A kenyai egészségügyi miniszter, Sicily Kariuki megerősítette, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) bekövetkezett, ebola fertőzés okozta 17 halálesetre való tekintettel 2018. május 12-től megemelték az egészségügyi riasztási szintet Kenyában. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtéren, valamint a KDK-val határos Busia és Malaba szárazföldi határátkelőhelyeken szigorú egészségügyi szűrést vezetnek be, mely magában foglalja előre telepített és kézi hőkamerák alkalmazását az országba történő belépés során. A magas lázzal érkezőket karanténba helyezik és megfigyelés alatt tartják. Kenyában eddig nem diagnosztizáltak ebolával fertőzött beteget. Azon személyek egészségügyi szűrésére, akik a fertőzött területek valamelyikéről Kenyába utaznak be, kiemelt figyelmet fordítanak, amennyiben rendhagyó tünetekkel fordulnának az egészségügyi intézmények valamelyikéhez. A tünetek között szerepel a láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, izomfájdalom, vérzés különböző testnyílásokon. Kérjük a Kenyába utazó, illetve itt tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy ezen tünetek együttes fennállása esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz! A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Kongói Demokratikus Köztársaságot az I. biztonsági kategóriában tartja, de most a járványszerű megbetegedés visszaszorításáig fokozottabban felhívja a figyelmet arra, hogy nem javasolja az országba történő beutazást.

A kenyai hatóságok szigorúan szűrik a sárgaláz előfordulása szempontjából kockázatos országokból érkezőket. Lásd: https://www.kaa.go.ke/airports/airport-services/port-health Javasoljuk, hogy az országba érkező magyar állampolgárok vegyék fel a sárgaláz elleni oltást. Az ezt igazoló oltási könyvet szerezzék be, és tartsák maguknál kenyai utazásuk alatt.

Nairobi és a várost körülvevő központi fennsík a magasság miatt maláriamentes terület, az ország más pontjaira tett néhány napos kirándulásoknál pedig a szúnyogriasztó- és ölő szerek megfelelő alkalmazása elég védelmet nyújt, általában nincs szükség maláriagyógyszer szedésére.

A legelterjedtebb fertőző betegség, amivel az itt élő külföldiek szembesülnek, a különböző ételfertőzéses, hasmenéses megbetegedések, amelyek ugyan rendszeresek, azonban jellemzően nem életveszélyesek.

A kenyai magánkórházak megfelelő színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Mombasa tartomány több részén (kiemelve: Mvita, Likoni, Kisauni, Changamwe területeket) a nyári hónapokban gyakorta megjelenik a dengue-láz. A dengue-vírust szúnyogok terjesztik. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütések megjelenése, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A dengue-láz ritka esetben életveszélyes is lehet. A megelőzés főként az azt terjesztő szúnyogok csípéseinek elkerülésére (például szúnyogháló, szúnyogriasztó szerek) használatára korlátozódik. A térségben utazó magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy éjszaka szúnyoghálóval felszerelt ágyban aludjanak, illetve folyamatosan használjanak szúnyogriasztó szereket. Láz, bőrkiütések megjelenése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz! A dengue-láz azonosítására használatos tesztekkel a mombasai Agha Khan, Al faruk-Jocham és a Seyid-Fatima kórházak rendelkeznek.

A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.

Egyéb információ: