Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Kelet-Timor

Utolsó módosítás dátuma
2022.10.25.
Mai napon is érvényes
2022.12.02.
Fokozott kockázattal látogatható ország
Fokozott kockázattal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2022. 09. 09.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Kelet-Timor biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek listáján található. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

  • Minden külföldi, többek között magyar állampolgár Magyarország területéről, illetve más országokból az országba beléphet.
  • A teljes átoltottsággal rendelkezők karanténmentesen utazhatnak be az országba. Akik nem rendelkeznek teljes átoltottsággal, az Egészségügyi Minisztérium által kijelölt 10 napos hatósági karanténba kell vonulniuk. Otthoni karanténra is van lehetőség, amennyiben a létesítményben a kelet-timori egészségügyi hatóságok előzetes engedélyével tartózkodnak az állampolgárok. Oltottságot vagy átesettséget igazoló, angol nyelvű magyar és EU-s védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet beutazni.
  • Azok akik egészségügyi okoknál fogva nem kaphatnak védőoltást, csak orvosi igazolás birtokában beléphetnek az országba.
  • Szárazföldi határátkelés Kota Atambua-Dili útvonalon lehetséges. A határátkeléshez PCR teszt és 3 oltás megléte szükséges.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak.

Azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek nemzetközi védettségi tanúsítvánnyal, és teljes átoltottsággal (legalább két oltás) mentesülhetnek a kötelező 10 napos karanténkötelezettség alól. A 3. (booster) oltás megléte nem feltétel. Az első és második oltás érvényességi idejére nincs szabály.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Minden angol nyelvű védettségi igazolvány elfogadásra kerül. A teljes átoltottsággal nem rendelkezők 10 nap hatósági karanténba kerülnek.

f. Karanténkötelezettség: Van.

A teljes átoltottsággal nem rendelkezők 10 napos hatósági karanténba kell vonulniuk az egészségügyi hatóság által biztosított karanténlétesítményben vagy a hatóság külön engedélyével egyéb helyszínen, külföldi állampolgárok esetében saját költségen. A karanténidőszak csökkentésére nincs lehetőség.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: http://timor-leste.gov.tl/?p=142&lang=en&l=1#id.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nemzetközi kereskedelmi célú beutazás esetén beutazási engedély iránti kérelem nyújtható be az ország külképviseletein, elektronikus formában.

h. Tranzitálási szabályok: Megegyeznek a beutazási feltételekkel.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Az a, pontban leírtaknak megfelelően.

3) Kiutazás az országból

A menetrend szerinti légi személyforgalomban Darwin (Ausztrália) relációban indít kereskedelmi járatokat eseti jelleggel.

4) Helyi járványügyi szabályok:

  • A kormány a kelet-timori járványügyi helyzettel kapcsolatos tájékoztatása itt található. Javasoljuk továbbá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai és helyzetjelentései nyomon követését.
  • Bővebb információ a kormányportálon és a kelet-timori idegenrendészeti hatóság oldalán olvasható.
  • Koronavírus tüneteinek észlelése esetén kérjük, hívja a Guido Valadares Nemzeti Kórházat a +670-331-1008 számon vagy a COVID-19 vészhelyzeti telefonszámot: 119. Az Egészségügyi Minisztérium COVID-19 információs chatbotja: COVID19 Helpline Chatbot, WhatsApp: +670 7556-0000.

5) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Kelet-Timor biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

Bár az országban a biztonsági helyzet javult az elmúlt években, az továbbra is ingatag, előfordulhatnak erőszakos politikai megmozdulások. Kerüljék a politikai- és tömegrendezvényeket.

A terrorfenyegetettség szintje alacsony, de a világszerte tapasztalható terrorista cselekmények számának növekedése miatt legyenek óvatosak.

Csoportosan elkövetett fegyveres rablások, támadások szórványosan történnek, különös éberséget kell tanúsítani éjszaka, valamint a szórakozóhelyek közelében a fővárosban. Összecsapások különböző helyi fegyveres csoportok, bandák között előfordulhatnak.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az ideiglenes útlevélnek a beutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie. További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Az útlevélnek még legalább 1 üres oldalt kell tartalmaznia.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője nélkül vagy egyedül utazik, akkor közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat vagy gyámhatósági hozzájárulás hiteles angol fordításával léphet az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Az alábbi szabályok a vészhelyzet időszakára nem vonatkoznak.

  • turista célú beutazás esetén: 180 napon belül 90 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges.
  • egyéb célú beutazás esetén: 180 napon belül 90 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges.

A vízummentes beutazás a nemzetközi tengeri és légikikötőkben lehetséges. Szárazföldi határátlépés esetén a belépés előtt online regisztráció szükséges. Bővebb információ a kelet-timori bevándorlási hivatal oldalán.

A 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási engedély iránti kérelmet közvetlenül a kelet-timori bevándorlási hivatalban lehet kérelmezni.

Házikedvencek beutazása:

Forduljon állatorvosához! Információk a NÉBIH oldalán.

Vám:

Információk a kelet-timori pénzügyminisztérium honlapján.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Amerikai dollár (USD), melyet készpénzben vagy utazási csekk formájában fogadnak el. A bankrendszer fejletlensége miatt euró kevés számú bankfiókban váltható be, hitelkártya használatára korlátozott számú helyen nyílik lehetőség.

Időjárás: Az ország éghajlata forró égövi, a száraz évszak májustól októberig, az esős novembertől áprilisig tart.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.

Közlekedés: Az utak rossz minősége, illetve a gépjárművek növekvő száma miatt – különösen Diliben – a gépjárművezetés fokozott éberséget kíván, mert gyakoriak a balesetek. A fővároson kívül kevés a szállás és a tömegközlekedési lehetőség. Sötétedés után még Diliben is ritkán kapható taxi.

Nem javasolt az országban egyedül utazni, illetve vidéken letérni a kitaposott ösvényekről (a II. világháború és az indonéz megszállás idejéből maradt robbanószerek előfordulása miatt).

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Kelet-Timorban a folyamatban lévő politikai és gazdasági átmenet miatt a bűncselekmények megelőzésére, felderítésére és kivizsgálására rendelkezésre álló infrastruktúra fejletlennek mondható. A helyi hatóságok és intézmények szolgáltatásai hatékonyságának növelése nemzetközi együttműködés keretében megkezdődött, de a bírósági vagy közigazgatási jogorvoslati lehetőségek továbbra is korlátozottak. Külföldi állampolgárok politikai tevékenységet nem folytathatnak, a szabálysértőket bírság, idegenrendészeti őrizet és kiutasítás sújthatja.

Vallás: A mai kelet-timori kultúra számos kulturális hatás – őshonos ausztronéz, portugál, maláj stb. – ötvöződéséből jött létre. A lakosság döntő többsége a római katolikus vallás követője. Visszafogott öltözködés, udvarias, a helyi vallási és társadalmi szokásokat tiszteletben tartó viselkedés javasolt.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy az Országos Epidemológiai Központot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése ajánlott. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz szintén szúnyogcsípéssel terjed, elsősorban az esős évszak ideje alatt jelent veszélyt, védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)

  • Munkavállalás: Javasoljuk, hogy munkavállalási célból csak tapasztalattal rendelkező, megbízható vállalatok vagy nemzetközi szervezetek közvetítésével utazzanak az országba. A munkavállalási engedélyről és tartózkodási engedélyről bővebb információt a bevándorlási hivatal oldalán talál.