Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Kérjük, utazás előtt mindig tájékozódjon az érvényes előírások esetleges változásairól.

A Kazah Köztársaság területén jelenleg Covid-járvány miatti korlátozások, előírások nincsenek érvényben.

Egyéb hasznos információ:

Oltási igazolvány vagy negatív PCR-teszt bemutatása belépéskor/kilépéskor, illetve tranzitáláskor nem szükséges. Belépéskor járványügyi okokból elrendelt regisztrációs, illetve karanténkötelezettség nincs.

A kazahsztáni beutazás részletes szabályozása az alábbi linken érhető el: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=39429214&pos=4;-106#pos=4;-106

Kazahsztánban oltási igazolvány vagy negatív PCR-teszt bemutatása sehol nincs előírva. Maszkviselési kötelezettség sehol nincs, orvosi intézményekben ajánlott.

A kazahsztáni légitársaságok által üzemeltetett kül- és belföldi járatok, illetve bármilyen más közlekedés eszköz igénybe vételéhez oltási igazolványra vagy negatív PCR-tesztre nincs szükség.

Felhívjuk a figyelmet arra, az egyes légitársaságok továbbra is alkalmazhatnak különböző járványügyi előírásokat, pl. maszkviselés, oltási/tesztkötelezettség. A pontos feltételekről kérjük, tájékozódjanak az adott légitársaságnál.

Szükség esetén külföldiek PCR-tesztet pl. az Olymp hálózathoz tartozó laboratóriumokban (https://www.kdlolymp.kz) készíttethetnek (időpontfoglalás nem szükséges, az eredményt kb. 24 órán belül megküldik elektronikusan, illetve kérésre papíralapon is kiadják három nyelven - kazah, orosz, angol). Tekintettel a tesztelés iránti egyre csökkenő érdeklődésre, a szolgáltatás igénybe vétele előtt javasoljuk ellenőrizni, a kiválasztott laboratóriumban végeznek-e Covid-tesztelést.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Kiutazás az országból:

Az idegenrendészeti előírások 2023. január 27-i módosítása értelmében beutazó magyar állampolgárok vízummentesen 180 napos időszak alatt legfeljebb 90, egyhuzamban legfeljebb 30 naptári napot tartózkodhatnak Kazahsztán területén. 

Azon külföldi állampolgárok és hontalan személyek, akik a vízummentes beutazáskor engedélyezett tartózkodási időt túltartózkodják, vagy vízumuk, úti okmányuk, tartózkodási engedélyük, stb. lejárt, pénzbüntetéssel járó adminisztratív felelősségre vonhatók, illetve kiutasíthatók. A lejárt dokumentumokkal rendelkező személyeknek a további teendőkkel kapcsolatban a kazah Migrációs Szolgálat regionális irodáiban kell jelentkezniük.

Az ukrajnai háború miatt a Wizz Air Budapest-Asztana-Budapest útvonalon közlekedő közvetlen járata jelenleg nem üzemel. Utazási szándék esetén kérjük, tájékozódjon a légi társaság honlapján!

A kazahsztáni külföldi és belföldi járatok száma és az elérhető desztinációk folyamatosan változnak, az aktuális helyzetről kérjük, utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain. Legfontosabb elérhetőségek:

Kazahsztánban a biztonsági helyzet országosan stabil, jelenleg rendbontások, terrorista akciók esélye minimális. Mindezekkel együtt az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. Esetleges demonstrációk, nagyobb csoportosulások, megmozdulások helyszíneit kérjük, kerüljék el. Tekintettel arra, hogy a közép-ázsiai térség politikai helyzete gyorsan negatív irányba is változhat, instabil gócok alakulhatnak ki, utazás esetén kérjük, tájékozódjanak a régió, a Kazahsztánnal határos államok biztonsági helyzetéről is. 

Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna. Ugyanakkor az időjárás és ezzel összefüggésben az útviszonyok, különösen az október-április téli időszakban, fokozott kockázatot jelentenek, az ideutazóktól komoly figyelmet és elővigyázatosságot követelnek. Az ország egész területén gyakran kell számolni időszakos útlezárásokkal. A tavaszi-nyári időszak Kazahsztánban igen száraz, számos helyszínen komoly erdőtüzek alakulhatnak ki, melyek adott esetben útlezárásokat, egyes körzetekben, városokban átmenetileg rendkívüli helyzet bevezetését tehetik szükségessé. A várható, illetve aktuális veszélyhelyzetekről az internetes hírportálokon, illetve az alábbi honlapon tájékozódhat: https://www.kazhydromet.kz/ru/storm

Az időjárás- és útviszonyokról aktuális információk és előrejelzések a https://www.kazhydromet.kz honlapon találhatók, illetve internetes hírportálokon érhetők el. 
Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.
Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) főleg az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek a tervezett kiutazás napjától még minimum 3 hónapig  érvényesnek kell lennie, illetve legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Magyar állampolgárok Magyarország által kiadott útlevéllel 2022. április 7. óta légi úton, illetve tengeri/folyami, valamint közúti határátkelőkön is - megfelelő úti okmányok birtokában - legfeljebb harminc napos turisztikai/üzleti/látogatási tartózkodás céljából vízummentesen, szabadon beléphetnek Kazahsztán területére.

30 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén további információért kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövetségével:

Cím: 1025 Budapest, Kapy utca 59
Telefonszámok: +36 1 275 1300, +36 1 275 1301
Fax: +36 1 275 2092
Email: consbudapest@mfa.kz

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú egyik szülője kíséretében vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz vagy kazah nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kazahsztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információért kérjük, forduljanak a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

A kazah vízumok igényléséről és a vízumdíjakról részletesen a Kazah Köztársaság Budapesti Nagykövetségének honlapján tájékozódhat.

Az idegenrendészeti előírások 2023. január 27-i módosítása értelmében beutazó magyar állampolgárok vízummentesen 180 napos időszak alatt legfeljebb 90, egyhuzamban legfeljebb 30 naptári napot tartózkodhatnak Kazahsztán területén. 

Azon külföldi állampolgárok és hontalan személyek, akik a vízummentes beutazáskor engedélyezett tartózkodási időt meghaladóan az ország területén tartózkodnak, vagy vízumuk, úti okmányuk, tartózkodási engedélyük, stb. lejárt, pénzbüntetéssel járó adminisztratív felelősségre vonhatók, illetve kiutasíthatók  A lejárt dokumentumokkal rendelkező személyeknek a további teendőkkel kapcsolatban a kazah Migrációs Szolgálat regionális irodáiban kell jelentkezniük.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapon: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A kazahsztáni vámhatóság oldala: http://kgd.gov.kz/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Kazah Tenge (KZT).

Időjárás: Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, emiatt az ország különböző részein az időjárási viszonyok eltérőek. Éghajlata túlnyomóan kontinentális, a csapadék eloszlása egyenlőtlen. A januári középhőmérséklet -4 °C és -19°C, a júliusi +19 és +26 °C között alakul. Szinte az egész ország területére jellemzőek az erős szelek, amelyek helyenként meghaladhatják a 140 km/h sebességet.

Közlekedés: Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a hazaitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. Parkoló gépkocsiban látható helyen értékek ne maradjanak. 

Közlekedési szabályok:

  • Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h.
  • Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét.
  • A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek.
  • Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását.
  • A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsón lehet taxit igénybe venni. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz inkább barátságosnak nevezhető (a köztudatban elevenen élő kazah-magyar rokonság, illetve a kun - kipcsák kapcsolat miatt).

A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: Kazahsztán soknemzetiségű, döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallású ország. A kazakok általában vendégszeretők, segítőkészek, a magyarokat rokonnépnek tekintik, de a déli területeken élők között előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő intézmények szolgáltatásait igénybe venni térítés ellenében. Ezekben az intézményekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk inkább, mindenütt palackozott ásványvíz fogyasztását. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.