Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Kérjük, utazás előtt tájékozódjon az érvényes szabályozásról.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen. Külföldi állampolgárok 2022. április 7. óta légi úton, illetve tengeri/folyami, valamint közúti határátkelőkön is külön engedély nélkül beléphetnek Kazahsztán területére. Magyar állampolgárok beutazhatnak.

Magyar állampolgárok beutazhatnak.

Vízum nélkül léphetnek be Magyarország állampolgárai az országba üzleti/turisztikai tartózkodás céljából maximum 30 napra. További információért kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségével:

Cím: 1025 Budapest, Kapy utca 59

Telefonszámok: +36 1 275 1300, +36 1 275 1301

Fax: +36 1 275 2092

Email: consbudapest@mfa.kz

b.) Kell-e teszt? Nem

2022. június 8-tól Kazahsztánba légi, tengeri, folyami vagy szárazföldi határátkelőhelyen vakcinaigazolvány vagy negatív PCR-teszt nélkül lehet belépni.

Felhívjuk a figyelmet arra, az egyes légitársaságok továbbra is alkalmazhatnak különböző járványügyi előírásokat, pl. maszkviselés, oltási/tesztkötelezettség. A pontos feltételekről kérjük, tájékozódjanak az adott légitársaságnál.

PCR-tesztet külföldiek pl. az Olymp hálózathoz tartozó laboratóriumokban (https://www.kdlolymp.kz) készíttethetnek (időpontfoglalás nem szükséges, az eredményt kb. 24 órán belül, elektronikusan küldik meg, illetve kérésre papíralapon is kiadják három nyelven - kazah, orosz, angol).

A asztanai repülőtér T2 termináljának (belföldi járatok) első emeletén folyamatosan nyitva tartó rendelőben készíttethető PCR teszt. A normál PCR teszt ára 9 000 KZT.

Ha a tesztelésre 07:00-11:00 között kerül sor, az eredményt még aznap megküldik legkésőbb 22:00 óráig. Ha a tesztelés időpontja 11:00-20:00 közé esik, az eredményt a következő nap 11:00 óráig, ha 20:00-23:00 közé esik, a következő nap 22:00 óráig küldik meg. Hétfőtől péntekig van lehetőség a PCR teszt eredményének rövidebb idő alatti elkészítésére. Ebben az esetben a teszt ára 15 000 KZT, a mintavétel 08:00-12:00 között lehetséges. Az eredményt a mintavételtől számított 8 órán belül megküldik. Emellett bármikor van lehetőség sürgősségi PCR tesztelésre, ára 21 000 KZT, az eredményt a mintavételtől számított 5 órán belül küldik meg. Szükség esetén antitest gyorsteszt is bármikor készíttethető, ára 5000 KZT, eredménye 15-20 percen belül kézhez vehető, de ezt a légi társaságok jellemzően nem fogadják el. A PCR teszt eredményét minden esetben a megadott email címre küldik meg. Érdeklődni a +7 776 947 1515 mobilszámon lehet.

A kazahsztáni beutazás részletes szabályozása az alábbi linken érhető el: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=39429214&pos=4;-106#pos=4;-106

c.) Kell-e regisztrálni? Nem.

d.) Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e.) Karanténkötelezettség: Kötelező karanténkötelezettség nincs.

Regisztrált pozitív teszteredmény esetén 10 napos otthoni karantén kötelező, ellenőrzés mellett - akkor is, ha közben negatív lesz a tesztelés eredménye. Regisztrált Covid-fertőzés esetén a közeli kontaktok számára, amennyiben tünetmentesek, házi karantén ajánlott, de jelenleg nem kötelező.

A karanténkötelezettség részletes szabályozása az alábbi linken érhető el: https://www.gov.kz/memleket/entities/kkkbtu/press/news/details/315627?lang=ru

f.) Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazás maximum 30 napos tartózkodás esetén vízummentes. 

g.) Tranzitálási szabályok: -

h.) A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A belépéssel kapcsolatos rendelkezések értelmezésével, alkalmazásával, konkrét kérdésekkel kérjük, a kazahsztáni határőrséget szíveskedjenek megkeresni.

https://www.gov.kz/memleket/entities/shekaraknb/contacts?lang=en

+7 (7172) 719 549

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

3. Kiutazás az országból:

2021. június 5-e óta azon külföldi állampolgárok és hontalan személyek, akiknek vízuma, úti okmánya, tartózkodási engedélye, stb. a Covid-járvány alatt lejárt, újból adminisztratív felelősségre vonhatók, illetve esetükben ismét hatályba léptek a kiutasításra vonatkozó jogszabályok. A további teendőkkel kapcsolatban a lejárt dokumentumokkal rendelkező személyeknek a kazah Migrációs Szolgálat regionális irodáiban kell jelentkezniük.

Közvetlen légiösszeköttetés jelenleg az alábbi országokkal működik: Azerbajdzsán, Örményország, Nagy-Britannia, Németország, Georgia, India, Katar, Olaszország, Montenegró, Csehország, Koreai Köztársaság, Kuvait, Kirgizisztán, Maldív-szigetek, Hollandia, Egyesült Arab Emirátusok, Lengyelország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Tádzsikisztán, Thaiföld, Törökország, Üzbegisztán, Srí Lanka, Egyiptom, Belarusz, Mongólia, Irán, Görögország, Kína.

Az ukrajnai események következtében a Wizz Air Budapest-Asztana-Budapest útvonalon közlekedő közvetlen járata jelenleg nem közlekedik. Utazási szándék esetén kérjük, tájékozódjon a légi társaság honlapján!

A járatok száma és a desztinációk folyamatosan változnak, az aktuális helyzetről kérjük, utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repterek honlapjain. Legfontosabb elérhetőségek:

Kazahsztánban a biztonsági helyzet országosan stabilizálódott, jelenleg rendbontások, terrorista akciók esélye minimális. Mindezekkel együtt az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. Az esetleges demonstrációk, nagyobb csoportosulások, megmozdulások helyszíneit azonban kérjük, kerüljék el. Tekintettel a közép-ázsiai térség instabil politikai helyzetére, utazás esetén kérjük, tájékozódjanak a régió, a Kazahsztánnal határos államok biztonsági helyzetéről is. 

Az országnak nincsen olyan térsége, amelynek felkeresése a nem javasolt kategóriába tartozna. Az időjárás és ezzel összefüggésben az útviszonyok azonban, különösen az október-április téli időszakban, fokozott kockázatot jelentenek, az ideutazóktól komoly figyelmet és elővigyázatosságot követelnek. Gyakran kell számolni az ország egész területén időszakos útlezárásokkal. 

Az időjárás- és útviszonyokról aktuális információk és előrejelzések a https://www.kazhydromet.kz honlapon talál, illetve internetes hírportálokon érhetők el. 
Az ország déli, keleti részein a hegyvidéki, illetve a belső területeken a sztyeppei kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.
Természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) főleg az ország déli, keleti részein, illetve a hegyvidéki területeken fordulnak elő.

Biztonsági tájékoztató földrengés esetére

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek a tervezett kiutazás napjától még minimum 3 hónapig  érvényesnek kell lennie, illetve legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú egyik szülője kíséretében vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz vagy kazah nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Kazahsztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információért kérjük, forduljanak a Kazah Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

A kazah vízumok igényléséről és a vízumdíjakról részletesen a Kazah Köztársaság Budapesti Nagykövetségének honlapján tájékozódhat.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapon: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A kazahsztáni vámhatóság oldala: http://kgd.gov.kz/en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Kazah Tenge (KZT).

Időjárás: Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, emiatt az időjárási viszonyok eltérőek az ország különböző részein. Éghajlata túlnyomúan kontinentális, a csapadék eloszlása egyenlőtlen. A januári középhőmérséklet -4 °C és -19°C, a júliusi +19 és +26 °C között alakul. Szinte az egész ország területére jellemzőek az erős szelek, amelyek helyenként meghaladják a 140 km/ó sebességet.

Közlekedés: Magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kazahsztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a vidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, valamint a nagyvárosokban gyakran tapasztalható dugókra, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kazahsztánban a volán mögé üljenek. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Közlekedési szabályok:

  • Autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/óra, főútvonalon 90 km/óra, míg a lakott területen belül 60 km/óra, az iskolák környékén pedig általánosan 40 km/h.
  • Gépjárművezetés közben tilos mobiltelefont használni, kivéve a fülhallgató-használat és a kihangosítás esetét.
  • A vidékiek, de a külföldiek számára is nehezen rögzülő szabály, hogy a kijelölt gyalogos átkelőknél, ha ott egy gyalogos megjelenik, kötelező megállni (még a többsávos főútvonalakon is). Emiatt gyakoriak a ráfutásos balesetek.
  • Az útkereszteződéseknél 30 méteren belül tilos parkolni. Tilos megállni azokon a helyeken is, ahol az álló jármű zavarja a többi közlekedő mozgását.
  • A sávváltást tilos egybekötni a bekanyarodással és a visszafordulással.

A fenti szabályok megszegői bírságra számíthatnak, amelynek mértéke az eset súlyosságától, illetve az elkövetés gyakoriságától függ.

A Kazahsztánban megforduló magyar utazók tapasztalatai alapján a közutak minősége erősen változó. Hosszabb utazáshoz inkább a repülőgép és a vasút használatát javasoljuk. A nagyvárosi közlekedésben olcsón lehet taxit igénybe venni. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz inkább barátságosnak nevezhető (a köztudatban elevenen élő kazah-magyar rokonság, illetve a kun - kipcsák kapcsolat miatt).

A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: Kazahsztán soknemzetiségű, döntően muszlim, kisebb mértékben ortodox keresztény (pravoszláv) vallású ország. A kazahok általában vendégszeretők, segítőkészek, a magyarokat rokonnépnek tekintik, de a déli területeken élők között előfordulhat vallási, illetve etnikai okokra visszavezethető intolerancia a külföldiekkel szemben.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő intézmények szolgáltatásait igénybe venni térítés ellenében. Ezekben az intézményekben mind a szolgáltatás minősége, mind a szakmai hozzáértés megfelelő színvonalú. A gyógyszerek széles választékban, vény nélkül is kaphatók.

A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk inkább, mindenütt palackozott ásványvíz fogyasztását. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál.