Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 05. 18.
A járványügyi intézkedések alkalmazása során Katar Állam fenntartja a jogot a beutazási szabályok előzetes értesítés nélküli megváltoztatására, ezért felhívják minden utazó figyelmét, hogy a beutazási szabályok változásainak figyelemmel követése az utazók felelőssége.

Az aktuális beutazási szabályok elsődleges forrása a katari Közegészségügyi Minisztérium honlapja.Katar Állam teljes területén megszűnt minden korábbi, a beutazást érintő Covid-19 járványhoz kapcsolódó oltási és PCR tesztelési kötelezettség. Az országba magyar állampolgárok korlátozásmentesen beutazhatnak.

FIGYELEM! 2023. február 1-től a Katarba való belépés feltétele helyi egészségügyi biztosítás előzetes online megvásárlása. Az alapellátásra jogosító biztosítási csomag ára 50 Katari Riál (kb. 5.000.- Forint) és 30 napig érvényes. Ezt követően a biztosítás érvényessége további 50 Katari Riál összegért újabb 30 nappal meghosszabbítható. A szabályozással kapcsolatban irányadó tájékoztatást a Közegészségügyi Minisztérium honlapja nyújt. A programban részt vevő biztosító társaságok listája, illetve az online vásárlási lehetőség elérhető itt. A gyakori kérdések menüpont a biztosítással kapcsolatban elérhető itt.

Egyéb hasznos információ:

A Hamad Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei az alábbi honlapi honlapon találhatóak: https://dohahamadairport.com/contact-us/details

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Az alábbi linken további információkat találnak a Katarban PCR és antigén gyorstesztet végző állami és magán-egészségügyi intézményekről: https://covid19.moph.gov.qa/EN/covid19-testing/Pages/default.aspx 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Kiutazás az országból:

Katar Állam területét jelenleg repülővel a Hamad Nemzetközi Repülőtéren keresztül vagy közúton az Abu Samra határátkelőn Szaúdi-Arábia felé lehet elhagyni.

Helyi járványügyi szabályok

Felhívjuk a Katarba látogató állampolgáraink szíves figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a hely járványügyi intézkedéseket és tartsák szem előtt azok betartását. Jelenleg a legtöbb járványügyi intézkedés felfüggesztésre került, de a szabályok dinamikusan változó jellege miatt az intézkedések követése fontos. A szabálysértők ellen szigorú intézkedéseket foganatosítanak, ezért kérjük, hogy a rendelkezések betartására fokozottan ügyeljenek. A részletes és aktuális járványügyi korlátozásokat megtalálják itt.

A Qatar Airways jelenleg hetente hét (napi egy) közvetlen járatot tart fenn Budapest és Doha között. A tényleges gépindulásokról továbbra is célszerű a Qatar Airways „Flight Status” oldalán tájékozódni.

A járvány alakulásáról általános tájékoztatás a Közegészségügyi Minisztérium honlapján érhető el.

Fentiek alapján kérjük, hogy utazásuk tervezésénél körültekintően járjanak el.

Kérjük, hogy indulásuk előtt az úti céljuk szerint illetékes konzulátus honlapján, vagy a Konzuli Szolgálat honlapján is tájékozódjanak a részletes továbbutazási feltételekről.

További hasznos oldalak:

A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást! 

Katar minden szempontból biztonságosnak tekinthető ország, ahol a közbiztonság az európai átlagot meghaladóan is jó, és külföldieket atrocitás sem a helyi lakosság, sem a helyi szervek részéről hosszú idő óta nem ért. Ugyanakkor, tekintettel a térség több országában nyugati érdekek és személyek, létesítmények ellen végrehajtott terrortámadásokra, szükségesnek tartjuk, hogy a Katarba utazó magyar állampolgárok itteni tartózkodásuk alatt tanúsítsanak megfelelő személyes biztonsági éberséget, különösen – a külföldiek által látogatott – nyilvános helyeken, beleértve a bevásárló központokat, a kereskedelmi épületeket, a szabadtéri piacokat és éttermeket. Lehetőség szerint, utazásuk előtt és alatt is, kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket, illetve a fentieknek megfelelően egyénileg mérlegeljék a nagy tömeget vonzó nyilvános vagy nyílt szervezésű eseményeken és rendezvényeken történő részvételük esetleges kockázatait. A Katar Állam által szervezett különböző nemzetközi konferenciák védelmét a szervezők a helyi szervekkel együtt közösen biztosítják.   

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Jogi nyilatkozat:

A magyar állampolgárokra vonatkozó katari beutazás és tartózkodási feltételek rövid időtávon belül és a konzuli szolgálat tájékoztatása nélkül is megváltozhatnak. Erre való tekintettel felhívjuk figyelmüket, hogy a beutazást és a Katarban tartózkodás tekintetében jogilag hiteles tájékoztatást kizárólag Katar Állam budapesti nagykövetsége hivatott kiadni.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az országba érkezés napjától számított 6 hónap.

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM
Ideiglenes útlevélbe a határon turista vízum nem adható ki, ilyen esetben a tartózkodási hely szerint illetékes katari nagykövetségen érdemes érdeklődni a beutazás feltételeiről.

Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálás:

Katar fővárosában, Dohában a repülőtér tranzitforgalma folyamatos, az egészségügyi szabályok betartása azonban kiemelten fontos, kérjük, ezeket kövessék figyelemmel! A tranzitálási szabályok tekintetében a Qatar Airways légitársaság üzletszabályzata és hirdetményei az irányadók. Főszabályként a Qatar Airways a célország beutazási feltételeit tekinti irányadónak a tranzitálási szabályok meghatározásakor. Kérjük utazásuk előtt vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal, tájékozódjanak az éppen aktuális szabályokról. A légitársaság beutazási szabályokat ismertető weboldala itt érhető el: https://www.qatarairways.com/en/travel-alerts/requirements.html

A már megvásárolt jegyekre az adott légitársaság szabályzata vonatkozik, ezért kérjük, hogy a járatok tényleges indulását ellenőrizzék az alábbi honlapon, valamint az utazást érintő járványügyi feltételek kapcsán a légitársasággal vegyék fel a kapcsolatot.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben Katar Állam területére kiskorú magánszemély szülői/gondviselői kíséret nélkül vagy csak az egyik szülő/gondviselő kíséretében kíván beutazni, úgy minden belépő kiskorú magánszemélynek saját, az országba érkezés napjától számított minimum 6 hónapig érvényes magánútlevéllel kell rendelkeznie. Szintén szükséges egy lehetőleg angol vagy arab nyelven íródott, mindkét gondviselő által aláírt nyilatkozat, melyben a szülők/gondviselő(k) engedélyezik a kiskorú katari tartózkodását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
A 2017 nyarán bevezetett új előírások szerint Katarba érkezéskor (visa on arrival) 180 napon belüli, egyszeri beutazásra jogosító, 90 napig érvényes vízum kapható illeték (befizetendő vízumdíj) mentesen. A vízum nem meghosszabbítható és kiadásának feltétele, hogy a beutazó magyar állampolgár a Katar Államba érkezés napjától számított hat hónapos érvényességű útlevéllel rendelkezzen, belépéskor fel tudja mutatni visszaigazolt tovább- vagy visszautazásra szóló repülőjegyét, továbbá szállásfoglalást valamint elégséges készpénzt vagy fedezettel rendelkező hitelkártyát.

Vízumkérelem benyújtásában Katar Állam budapesti nagykövetsége illetékes. További információ: http://budapest.embassy.qa/en

A vízum pontos feltételei Katar Állam Belügyminisztériumának honlapján találhatóak.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Katar Állam budapesti nagykövetsége illetékes. További információ: http://budapest.embassy.qa/en

Fontos megjegyzések:

Azon utazók számára, akik az e-gate rendszert használva szeretnének Katar Állam területére lépni, szükséges az országba való beutazást megelőzően belépési engedélyt igényelni a Hayya-rendszeren keresztül. Először regisztrálni kell a Hayya felületen, majd feltölteni a szükséges dokumentumokat és megvárni a jóváhagyást. Bővebb tájékoztatás és bemutató videó a Katari Turisztikai Ügynökség honlapján elérhető, a gyakran ismételt kérdésekkel kapcsolatban kattintson ide

Katar Állam területére történő belépéskor a határőr érdeklődhet, sőt sok esetben rögzíti is az ott tartózkodás időtartama alatt biztosított szállást. Előzetesen (igazolt) szállásfoglalás hiányában a katari határrendészeti szerveknek jogában áll a beléptetést megtagadni. Tekintettel arra, hogy hotelek jószerével csak a fővárosban találhatóak, javasolt az előzetes szállásfoglalás és arról nyomtatott visszaigazolás felmutatása.

Abban az esetben, ha valamely személynek közvetlen rokona él Katarban, lehetőség van un. családi tartózkodási engedély kérvényezésére. "Family visa” csak abban az esetben kérhető, ha a Katarban élő rokon egy bizonyos szint (15.000.- QAR/hó) fölötti jövedelemmel rendelkezik. A vízum pontos feltételei Katar Állam Belügyminisztériumának honlapján találhatóak. (https://hukoomi.gov.qa/en/service/family-applications-service)

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH honlapján talál:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/qatar.cfm

Vám:

Katar Állam területére alkohol és sertés eredetű fogyasztási cikkek behozatala tilos. Repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is szigorú ellenőrzés alá kerül. Személyes használatú (főleg bonyolultabb összetételű / hatóanyagú) gyógyszerek bevitele tekintetében ajánlatos biztonságból egy angol nyelvű leírást és orvosi rendelvényt készíttetni és elhozni. Minden fajta pszichés tudatmódosító szer behozatala szigorúan tilos. Speciális kérdésekkel kérjük forduljanak Katar Állam budapesti nagykövetségéhez.

A vám tekintetében hiteles információ Katar Állam Vámhatósága honlapján található: http://www.customs.gov.qa/English/Pages/default.aspx 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról:

Katar az utóbbi időben egyre liberálisabb országgá válik, ahol a rendkívül nagyszámú külföldi szakértő jelenléte, további beutazása, s a turizmus fejlesztése érdekében tett eddigi lépések lassan, de biztosan megváltoztatják az utcaképet, s a külföldiekkel kapcsolatos egyre toleránsabb magatartásra késztetik a helyi lakosságot. Éppen ezért az ország már népszerű turisztikai állomásként is szóba jöhet, amire több adottsága is predesztinálja - beleértve a tengeri fürdőzés, a sivatagi kirándulások, továbbá a beltenger megtekintésének lehetőségeit is. Emellett a dohai kormány több nemzetközi sportesemény - így a 2022-es labdarúgó VB, a motorcsónak GP, a motor GP, teniszversenyek, stb. - megrendezésével, illetve ezek infrastrukturális hátterének biztosításával, és finanszírozásával is igyekszik egyre vonzóbbá tenni Katart a turisták számára.

Éghajlat:

Katar időjárása szélsőséges. Szemben az októbertől májusig tartó kellemes téli időjárással, amikor napközben 15-26 fok körül mozog az átlag hőmérséklet, a nyári hónapokban a hőség szabadtéren nehezen viselhető, időnként árnyéban is meghaladja az 50 fokot. A nyári forróságot augusztus-szeptember hónapokban magas páratartalom tetézheti. Csapadékra a január-februári időszakban számíthatnak elenyésző mértékben.

Ramadán:

Az öbölbeli konzervatív társadalmakban, így Katarban is a muzulmán böjti hónap, a Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből és a szigorú böjtöt kísérő lelki állapotból származó érzékenységre, ezért napközben közterületeken nem ajánlatos enni, inni, dohányozni. Ezt viszonylag könnyű betartani, mert ebben a kb. 30 napban, napnyugtáig be vannak zárva az étkezdék, éttermek, s a szállodákban is csak a szobaszerviz igénybevételével lehet reggelizni, ebédelni, míg a szórakoztató vagy bevásárló központokban a dohányzás eleve tilos állami rendelet alapján, illetve a nyitva tartás is a böjti hónap étkezési idejéhez igazodik.

Öltözködés:

A Katarba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.

Utazás gépjárművel:

Rövid idejű tartózkodás során az autóvezetéshez a minimum hat hónapig érvényes magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt 7 napig, illetve a minimum hat hónapig érvényes nemzetközi vezetői engedélyt maximum 6 hónapig fogadják el Katarban. Ezt követően katari vezetői engedélyt kell kiváltani. Tartózkodási engedéllyel történő munkavállalás esetén a magyar állampolgárok Magyarország által kiállított jogosítványát a katari hatóság katari jogosítványra cseréli.

2019. év eleje óta Katar Állam elismeri a Magyarországon kiállított vezetői engedélyeket, azaz szóbeli és gyakorlati vizsga nélkül cseréli azokat katari vezetői engedélyre. A katari vezetői engedély kiállításának költsége 250.- QAR, melyet bankkártyával az ügyintézés helyszínén (Madinat Khalifa Traffic Police Department) lehet kifizetni. Az ügyintézés során katari ID kártya és a magyar vezetői engedély bemutatása mellett szükség van továbbá szemészeti vizsgálati eredmény bemutatására (arra felhatalmazott optikus, vagy orvos által – a vizsgálat díja kb. 50.- QAR). A vezetői engedélyt 5 évente szükséges meghosszabbítani, ugyanezen díj megfizetése mellett.

További információ található az alábbi honlapokon: http://moi.gov.qa

Egészségügyi tanácsok:

Katar Államban az egészségügyi ellátás az általános európai színvonalon működik. Az orvosok túlnyomó része angolul is beszél, mindazon által az utasbiztosítás, amely kiterjed szükség esetén a hazaszállításra is, elengedhetetlen feltétele a belépésnek. Érdemes figyelmet fordítani a magunkkal hozott gyógyszerek hűtött, zárt, fénytől óvott tárolására.

A MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Corona Virus), korona vírus jelenléte:

2012 nyara óta Katar Államban is azonosították a vírus jelenlétét. A súlyos légúti megbetegedés legjellemzőbben Szaúd-Arábiában fordul elő, terjedését teljes mértékben még nem sikerült tisztázni. Egyes vizsgálatok szerint a denevérek valamint a tevék lehetnek a vírus hordozói, ezért a régióban a felesleges ember-állat kapcsolatok elkerülésére törekedni kell. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem látja okát bárminemű beutazási korlát bevezetésének.

Védőoltások tekintetében javasolt az Országos Epidemiológia Központtal felvenni a kapcsolatot:

Amit ne tegyünk:

  • Katar Állam területén a kábítószer birtoklás, fogyasztás, értékesítés, tehát bármilyen kábítószerrel történő visszaélés a legsúlyosabb megítélés alá esik. Már a legkisebb mennyiség birtoklása is szigorú következményekkel jár.
  • Katar Államban az iszlám vallás szerinti szigorú morális elvárások és előírások érvényesülnek. A napi szinten liberálisnak tűnő közerkölcs mögött azonban az ide utazónak nem árt tudnia, hogy a házasságon kívüli testi kapcsolat éppúgy, mint a homoszexualitás tiltott bár nem üldözött, és feljelentés esetén büntetőjogi következményekkel jár. Szintén büntető feljelentést vonhat maga után a „házasságon kívüli várandósság” tényállása is, függetlenül az európai jogrendtől.
  • Vallásügyi kérdésekben kerülendő a véleménynyilvánítás, azok sok esetben a Próféta vagy az Iszlám gyalázásának minősülhetnek és pénzbüntetést vagy feljelentést vonhatnak maguk után.
  • Katar Állam területén a turista célból történő fotózás és filmfelvétel megengedett, helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos. A Katar Állam területére filmforgatási céllal utazó forgatócsoportoknak, újságíróknak (akkor is, ha csak magánszemélyekkel és magánúton kívánnak érintkezni) előzetes engedélyt kell beszerezniük. A fenti előírások megszegőivel szemben büntető intézkedéseket foganatosíthatnak, az elkövetőt őrizetbe vehetik, a képrögzítésre használt eszközt elkobozhatják, büntető és kiutasítási eljárást kezdeményezhetnek. További információk Katar Állam budapesti nagykövetségén beszerezhetők.