Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 05. 11.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A kanadai kormány 2022. október 1. hatállyal minden kanadai határátkelőhelyen minden beutazó tekintetében eltörölte a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos összes korábbi beutazási korlátozást.

A kanadai hatóságok nem javasolják a Kanadába való beutazást COVID-19 tünetek fennállása esetén. Amennyiben a Kanadába való utazás során merülnek fel COVID-19 tünetek a légitársaság személyzetét és/vagy érkezéskor a kanadai bevándorlási hatóságot szükséges értesíteni, akik tájékoztatást adnak a követendő eljárásról adott esetben karantén tiszt bevonásával. Repülőn és vonaton javasolt a maszkhasználat.

A kanadai COVID-dal kapcsolatos intézkedések is bármikor változhatnak a járványügyi helyzet alakulásának függvényében, ezért erősen javasolt a kanadai kormány intézkedéseinek aktuális tartalmát rendszeresen ellenőrizni a következő hivatalos kanadai szövetségi kormány honlapon: https://travel.gc.ca, illetve a kanadai tartományok honlapján: https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/symptoms/provincial-territorial-resources-covid-19.html

Tranzitálási szabályok:

A nemzetközi és belföldi tranzitálási szabályok tekintetében is javasolt a kanadai szervek hivatalos honlapján rendszeresen ellenőrizni az aktuális helyzetet. Jelenleg (2023. május eleje) nincsen hatályban COVID járvánnyal kapcsolatos korlátozás. 

Egyéb hasznos információk:

Figyelem! A COVID-19 járvánnyal nem összefüggő beutazási szabályok továbbra is érvényben vannak, így pl. ETA, vagy beutazási vízum előírások (lásd beutazási, tartózkodási feltételek fejezet).

A határellenőrzés és beléptetés engedélyezése a Canada Border Services Agency (CBSA) hatáskörébe tartozik, amely szervet az alábbi linken érhetik el: https://www.cbsa-asfc.gc.ca/contact/menu-eng.html

A bevándorlási hatóság (Immigration Refugees and Citizenship Canada) elérhetősége: https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html 

A beutazás engedélyezéséről, vagy annak megtagadásáról a CBSA hivatalnoka dönt a határbelépési ponton.

III. Legenyhébb biztonsági besorolási kategória (zöld).

Terrorizmus

Kanadában a terrorfenyegetettség hivatalos szintje 2014 októbere óta közepes, amely nem jelent kiemelt kockázatot, de számolni kell terrorcselekmény bekövetkeztének reális lehetőségével. A kiemelt, nagy tömeget vonzó rendezvényeket a kanadai hatóságok ennek tudatában biztosítják.

Bűnözés

A kanadai közbiztonság jó, azonban a nagyvárosok egyes kerületeit fokozottabb óvatossággal keressék az ottani látogatás során, ezekről érdemes előzetesen a helyiektől tájékozódni. 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha a kiskorú csak az egyik szülővel utazik, a gyermek születési anyakönyvi kivonata mellett szükség van egy hozzájáruló levélre a másik szülő részéről (angolul vagy franciául), amely tartalmazza a gyermek adatait, az utazás céljának, a pontos kanadai úticélnak és az időtartamnak a leírását, a nem utazó szülő lakcímét és telefonos elérhetőségét, valamint csatolva útlevelének (személyazonosító igazolványának) másolatát. Ha más felnőtt (pl. rokon, tanár, edző stb.) utazik a gyerekkel, értelemszerűen mindkét szülő nyilatkozata szükséges.

Ha a szülői felügyelet gyakorlására csak az egyik szülő jogosult, illetve nem a születési anyakönyvben szereplő szülő a törvényes képviselő, az ezt igazoló bírósági, gyámhatósági határozatot (angol vagy francia fordítással), illetve az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni.

Kiskorú Kanadába történő beutazásának szabályairól lásd: Minor children travelling to Canada - Canada.ca 

Javasolt szülői hozzájáruló nyilatkozat minta a https://travel.gc.ca/travelling/children/consent-letter oldalon található!

Vízum:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételeket Kanada határozza meg. A magyar konzuli szolgálat által közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Előzetes engedély kérése turista célú beutazás esetén: Max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Bővebb tájékoztatásért keressék fel a www.cic.gc.ca/english/visit/eta-facts-hu.asp oldalt (magyar nyelvű), illetve a http://canada.ca/eTA oldalt (angol és francia nyelvű).

ETA igényelhető ezen a kanadai kormányzati honlapon. (Egyéb, „közvetítő” oldalak igénybevétele nem ajánlott!)

Az elektronikus beutazási engedély (eTA) előzetes megkérése szükséges abban az esetben is, ha légi úton történő utazásuk során Kanada valamely repülőterén szállnak át (tranzitálnak) úticéluk felé. A kanadai hatóság tájékoztatóját az alábbi linken találja: www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=1092&top=16

eTa érvényességének ellenőrzése: eService - Immigration, Refugees and Citizenship Canada (cic.gc.ca)

További vízummentes beutazás: A legfeljebb hat hónapos látogatás vagy üzleti tárgyalás célú beutazás szintén vízummentes, de légi úton történő utazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges.

Vízum  egyéb célú (pl. munkavállalás, tanulmányok folytatása) beutazás esetén: A legfeljebb hat hónapos turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás célú látogatás kivételével a beutazáshoz előzetesen vízumot kell igényelni Kanada Bécsi Vízumközpontjától. Magyar nyelvű tájékoztató a kanadai letelepedéssel és vízumokkal kapcsolatban Kanada budapesti nagykövetségének oldalán.

eTa vagy vízum beszerzésének szükségességét a következő honlapon ellenőrizheti: Find out if you need a visa to travel to Canada 

Eljárás a kanadai határon

A határátkelőhelyen a kanadai határőr dönt a beléptetés engedélyezéséről vagy megtagadásáról. Kérdéseket tesz fel, vizsgálja a bemutatott iratokat. Akár jelentéktelennek tűnő valótlan adatközlés rendszerint önmagában a beléptetés megtagadásával jár.

Azt, hogy az utazó meddig tartózkodhat Kanadában vízummentesen, a kanadai határőr bejegyzi az útlevélbe. Ez rendszerint hat hónap, de minden esetben külön ellenőrizni kell. A túltartózkodás kiutasítással járhat!

A be nem léptetett utasnak a legközelebbi lehetőséggel el kell hagynia Kanadát. Amennyiben az utas nem kívánja elfogadni a határőr döntését, és nem hajlandó önként elhagyni Kanadát, akkor kérésére ügyét a kanadai határőrség felülvizsgálja. Ilyen esetben az utas egy nyilatkozat aláírásával kéri a felülvizsgálatot. Ennek idejére idegenrendészeti őrizetbe kerül a repülőtéren vagy annak közvetlen közelében kialakított fogvatartási központban. Több meghallgatásra (admissibility hearings) 
is sor kerülhet, mire a kanadai hatóságok meghozzák a döntést: helyben hagyják a határőr döntését vagy felülbírálják azt, és az utast mégis beléptetik Kanadába. Utóbbira a tapasztalatok szerint ritkábban van példa. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felülvizsgálati eljárás több hétig is eltarthat, amelynek során nincs mód a kérelem visszavonására, így az idegenrendészeti őrizet lerövidítésére!

A magyar konzuli tisztviselőnek nincs jogi lehetősége az eljárás felgyorsítására vagy a döntés befolyásolására, sem pedig az őrizet megszüntetésére, mivel utóbbihoz az állampolgár aláírásával maga járult hozzá.

A fent ismertetett idegenrendészeti eljárásról lásd részletesen: Admissibility Hearings - 1. What happens if you are referred to an admissibility hearing? - Immigration and Refugee Board of Canada (irb-cisr.gc.ca)

A repülőtéren és a kanadai határon tapasztalt eljárásra vonatkozó észrevételek:

Repülőtéri eljáráshoz kapcsolódó észrevételek és esetleges panasztétel

A légitársaságok felelőssége, hogy megfelelő úti okmányokkal vagy eTA-val nem rendelkező utasok beszállítását a Kanadába induló repülőgépre megtagadják. A beszállítással kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, közvetlenül küldje meg a légitársaságnak.

A visszautasított légi utast megillető kártalanítási lehetőségekről, valamint a repülőtéren történt eljárás jogszerűségéről az érintett légitársaság jogosult érdemi tájékoztatást nyújtani.

Tájékoztatjuk, hogy a Konzuli Szolgálat nem vesz át és nem továbbít panaszokat.

További információ és hasznos kapcsolódó honlap:

A kanadai határőrség eljárására vonatkozó észrevételek

Amennyiben észrevételt kíván tenni a kanadai határőrség eljárására vonatkozóan azt közvetlenül a Kanadai Határrendészeti Ügynökség (CBSA) honlapján erre a célra létrehozott panelen keresztül lehet megtenni, vagy észrevétele postai úton megküldhető a Recourse Directorate Canada Border Services Agency, Ottawa, ON K1A 0L8 címre.

CBSA elérhetőségei: Contact the Canada Border Services Agency (cbsa-asfc.gc.ca) 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar konzuli szolgálatnak nem áll módjában az észrevételek/panaszok továbbítása a kanadai hatóságok felé.

Házikedvencek beutazása:

Teljes körű tájékoztatást ezen az oldalon talál. Továbbá a NÉBIH oldalán.

Vám:

A vámügyek a Kanadai Határügyi Ügynökség (CBSA) hatáskörébe tartoznak, s a Kanadába bevihető termékekről tájékoztatást az alábbi oldalon olvashatnak.

Pénznem: Kanadai Dollár (CAD)

Időjárás: A meglehetősen kemény és hosszú téli időszakban számolni kell hóviharokkal, a csapadék okozta áradással, úttorlaszokkal. Javasoljuk, hogy minden esetben vegye figyelembe a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsa be utasításaikat, különös tekintettel, ha evakuációra szólítanak fel. Az időjárásról, illetve a kanadai hatóságok által kiadott figyelmeztetésekről az alábbi honlapon tájékozódhat: https://weather.gc.ca

A nyugati partvidéken és a nyugati hegységek vonulata mentén kisebb földmozgások előfordulhatnak, a szeizmikus tevékenység Vancouver körzetében jelentősebb. A téli időszakban Brit-Kolumbia és Alberta tartományok egyes autópályáit hólavina veszélye miatt néha lezárják, és hasonló veszélyekkel lehet számolni ezen tartományok egyes sípályáin is.

Erdőtüzek – tekintet nélkül az adott évszakra – bármikor előfordulhatnak; a veszély nagyobb Kanada nyugati részén. Brit-Kolumbia és Alberta ritkán lakott, erdőkkel és rétekkel borított részeit az utóbbi években súlyosan érintették ilyen katasztrófák, ezért fontos a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérése, a javasolt magatartás pontos betartása.

Biztosítás: Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. A kiutazás előtt javasolt a mindenre kiterjedő utasbiztosítási termék megvásárlása, amely - egy esetleges drágább orvosi beavatkozás esetén is - biztosítja a költségek közvetlen megtérítését a kanadai egészségügyi szolgáltatónak. Az utólagos térítési konstrukciókat kínáló biztosítási termékeket nem javasolja a konzuli szolgálat.

Közlekedés: A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása tartományi hatáskör. Ezért javasolt annak a tartománynak a konkrét szabályozását előzetesen megismerni, amelyet a magyar utazó fel kíván keresni, s ahol gépkocsi igénybevételét tervezi. Magyar gépjárművezetői engedéllyel általában kilencven napig lehet vezetni. Az utazás előtt ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is. Jogosítványokkal kapcsolatban itt található néhány hasznos információ.

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Az észak-amerikai vezetéssel kapcsolatos, az európaitól részben eltérő alapvető szabályokról érdemes előzetesen részletesen tájékozódni!

A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok tartományonként változhatnak. A téli utazás során számolni kell extrém időjárási-, látási- és útviszonyokkal, járhatatlan, lezárt utakkal, a városokon kívül és néha azokon belül is. Ezért ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel kísérése az egész útvonal vonatkozásában. A téli gumi és szükség esetén hólánc használata ajánlatos.

A következő oldalak hasznos tájékoztatást tartalmaznak a kanadai közlekedési- és útviszonyokról: www.tc.gc.ca, www.caa.ca

Hasznos tudni: 2018. október 17-től kezdődően Kanadában a kannabisz fogyasztása legális. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy annak az országból történő kivitele, vagy annak megkísérlése szigorúan TILOS és komoly kanadai büntetőjogi következményekkel járhat függetlenül attól, hogy az adott államban/országban ahová utazik a kannabisz fogyasztása és birtoklása legális-e vagy sem. Emellett kiemelendő, hogy a kannabisz fogyasztásának kanadai legalizálása nem befolyásolja a magyar büntetőjogi szabályozást, amely szerint a kannabisz fogyasztásta Büntető Törvénykönyv továbbra is szankcióval sújtja. A vonatkozó, részletes szabályokról az alábbi linken tájékozódhat: https://www.canada.ca/en/services/health/campaigns/cannabis.html?utm_campaign=cannabis-18&utm_medium=vurl-en&utm_source=canada-ca_cannabis

Közegészség, egészségügyi helyzet: A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Egyéb információ: