Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért alapvetően a kambodzsai hatóságnál érdeklődhetnek.

Az ország lakosságának magas oltottsági rátája és az alacsony esetszámok miatt a kambodzsai kormány megszüntette a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozásokat. Így az országba való belépéshez nincs szükség oltási igazolás, PCR teszt eredmény, védettségi igazolvány, illetve egészségügyi nyilatkozat bemutatására. A nem, vagy részlegesen oltottak is korlátozás nélkül beléphetnek és folytathatják útjukat, amennyiben nem mutatnak fertőzésre utaló jeleket. Ez a szabály jelenleg a Kínából érkező utasokra is érvényes.

A határátkelő helyeken, repülőtereken az egészségügyi hatóságok szakemberei amennyiben fertőzésre utaló tüneteket észlelnek, vagy az utas ezt önként jelzi feléjük, megvizsgálják az utast és megfelelő tanácsokkal/utasításokkal látják el, aminek betartásához kérik az együttműködésüket.

Ha valaki bármikor a belépést követően saját magán a COVID–19 fertőzésre jellemző tüneteket észlel (láz, köhögés, nehéz légzés, torokfájás, szagérzékelés csökkenése, orrfolyás stb.), köteles azonnal jelenteni az erre létrehozott forródróton.

Külföldiek számára fenntartott forródrót: 031 201 2345
Helyieknek és külföldieknek egyaránt fenntartott forródrót: 115

Javasoljuk, hogy akik rendelkeznek oltottságot igazoló, angol nyelvű pecsétes és aláírással is ellátott okmánnyal/védettségi igazolvánnyal/kinyomtatott on-line igazolással stb. tartsák maguknál és szükség esetén (pl. fertőzöttségi tünetek jelentkezése stb.) mutassák be az egészségügyi hatóságok illetékeseinek. A kambodzsai hatóságok a WHO által felsorolt oltásokat/dózisokat fogadják el oltottság igazolására: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines/advice 

Ezek mellett a listában nem szereplő orosz Szputynik vakcinát is elfogadják.

Az Egészségügyi Minisztérium kéri az utasokat, hogy kambodzsai tartózkodásuk során is folyamatosan figyeljék az egészségügyi állapotukat és szükség szerint kérjenek segítséget, hogy önkéntes alapon megakadályozzák a fertőzés tovább terjedését. Felhívják a figyelmet a következők betartásának fontosságára: a/ne lépjenek be szellőzetlen helyiségekbe, b/ne menjenek sűrű tömegbe, c/ne érjenek (pl. ölelés, kézfogás stb.) egymáshoz.

A kambodzsai hatóságok javasolják, de nem írják elő, a magán útlevéllel rendelkezők számára 50 000 USD fedezetű biztosítás megkötését, amely az esetleges COVID–19 megbetegedéssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi költségeket is fedezi. A külföldi turisták és utazók Kambodzsában a kambodzsai Forte Insurance Company által képviselt biztosítási konzorciumnál is tudnak biztosítást vásárolni a https://forteinsurance.com/covid-19-insurance weboldalon megadott feltételek szerint. Felhívjuk a figyelmet az esetleges kórházi kezelés és ellátás magas költségeire, illetve a kórházak kedvezőtlen körülményeire. Javasoljuk, hogy a váratlan helyzetekre való felkészülés érdekében rendelkezzenek utasbiztosítással a teljes tartózkodás idejére.

Kérjük, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel a kambodzsai utazásukra, és tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk idején.

Szükség esetén (pl. ha a célország, vagy tranzitország megköveteli) PCR tesztet a Phnom Penh-i Pasteur Intézetben lehet csináltatni, illetve Sziemreapban (Siem Reap) szintén végezhető teszt.

A Pasteur Intézetben e-mailben előzetesen időpontot kell kérni az alábbi elérhetőségen, amihez csatolni kell az útlevél és repülőjegy másolatát.
Telefon: +85512812003; E-mail: accueil@pasteur-kh.org

Kiutazás Kambodzsából:

Az országból kifelé történő személyszállítás mind légi, mind szárazföldi úton akadálytalan. A kambodzsai hatóságok szerint a kiutazáshoz szükséges esetleges tesztet, az előzetes járványügyi (online) regisztrációt, illetve a kötelező/ajánlott biztosítást illetően a célország/tranzitország mindenkori szabályai, illetve a légitársaság előírásai irányadóak, melyek folyamatosan változnak. Kiutazás előtt mindenképpen javasolt a légitársaságnál, utazási irodánál, on-line, illetve a reptéri igazgatóságnál is tájékozódni a célországra, illetve tranzitországra vonatkozó pontos beutazási szabályokat illetően. 

Helyi járványügyi szabályok:

Kambodzsában országon belül megszűntek a járványügyi helyzettel kapcsolatos lakossági korlátozások (köztük a kötelező maszkviselés és hőmérséklet mérés), ami a közel 94-96 %-os oltottsági rátával függ össze. A hivatalos adatok szerint a vírus azonban továbbra is jelen van, azért javasoljuk az általános járványügyi szabályok  saját mérlegelés és felelősség szerinti betartását, különösen a zsúfolt és gyakran látogatott közösségi épületekben, idegenforgalmi, vendéglátóipari és kereskedelmi helyeken.

Kambodzsa biztonsági besorolása III. biztonsági besorolási kategória. Felhívjuk a figyelmet, hogy Preahvihir (Preah Vihear) templom környéke; Preahvihir (Preah Vihear) és Udámincsáj (Oddar Meanchey) tartomány kambodzsai–thai határövezete az utazás és ott tartózkodás szempontjából  kockázatokat rejtő területnek tekintendők a taposó aknák, monszun idején az erős esőzések (földcsuszamlás veszélye) és egyéb helyi körülmények miatt, ezért fokozott óvatosságot javaslunk. 

A külföldi turisták által leginkább látogatott helyeken - Phnom Penh, Sziemreap (Siem Reap), Angkorvat (Angkor Wat) - kívüli egyéb vidéki utazáshoz általánosságban javasoljuk a megbízható idegenvezetést.

Kambodzsa egyike azoknak az országoknak, ahol a legtöbb taposóakna található. Vidéken különösen a következő tartományokban: Bontejmencsej (Banteay Meanchey), Sziemreap (Siem Reap) - kivéve Sziemreap várost és Angkorvat templomait -, Battambang, Kampong Thom és Purszat (Pursat). A korábban említett kambodzsai–thai határszakasz e tekintetben különösen veszélyes. Ezen okból nem tanácsos utazást tervezni a távolabbi régiókban található templomokhoz, főleg Phnom Kulen környékére.

Bűnözés:

A közbiztonság rossz, gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. A lakosság körében elterjedt a fegyverviselet, előfordulnak utcai lövöldözések és leszámolásszerű gyilkosságok, noha ezek nem a külföldi turistákat célozzák. A bárokban, diszkókban, karaoke-szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása.

Kambodzsában magas a HIV-fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált. A kambodzsai rendőrség és az NGO-k kampányszerű rajtaütések során gyakran lepleznek le pedofil turistákat. Lehetőleg ne kezdeményezzenek beszélgetést gyermek prostituáltakkal vagy kerítőikkel, nagy a zsarolás veszélye. A kambodzsai törvények a pedofil jellegű cselekményeket (15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szeméremsértő cselekmény) 1-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

A kábítószeres bűncselekmények súlyos büntetést vonhatnak maguk után. A kábítószerek valamennyi formájának fogyasztása tilos Kambodzsában. A kábítószer-fogyasztást, -birtoklást, illetve -kereskedést a kambodzsai szabályok rendkívül szigorúan, 10-20 év közötti szabadságvesztéssel és 2500-10.000 USD közötti pénzbüntetéssel sújtják. (A kambodzsai börtönkörülmények kifejezetten rosszak).

Felhívjuk továbbá a figyelmet a kulturális javak, nevezetesen régészeti leletek, szobrok, építészeti elemek kereskedelmére vonatkozó szabályokra, miszerint a kulturális javak jogellenes megszerzése, illetve kivitele tilos, a szabályok megszegése 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

A munkavállalási szándékkal Kambodzsába utazók, illetve már ott tartózkodók figyelmébe ajánljuk, hogy az utóbbi időben a kambodzsai és  nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapott az álláskeresők becsapása (job scaming), melynek során egyes, gyakran illegális munkaadók rendkívül vonzó ígéretekkel Kambodzsába csábítanak külföldi állampolgárokat, akiket azonban nem a felajánlott munkakörben és feltételekkel foglalkoztatnak, hanem - gyakran erőszakkal -  jogellenes tevékenységre kényszerítenek. A kambodzsai rendvédelmi hatóságok erőteljesen fellépnek az elkövetők ellen, a sérelmeket on-line (Facebook) is be lehet részükre jelenteni.  Javasoljuk az ezzel kapcsolatos alapos tájékozódást, a hírek figyelemmel kísérését, illetve sérelem esetén a kambodzsai hatóságok, vagy a nagykövetség értesítését.

Az utazás előkészítése során, illetve az utazás megkezdése előtt javasoljuk:

  • Regisztráljon konzuli védelemre a Konzinfo Utazom mobil applikációban vagy honlapunkon: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu.
  • Ismertesse úti tervét itthon maradó családtagjaival vagy barátaival. 
  • Kössön mindenre kiterjedő utasbiztosítást (baleset-, poggyászbiztosítás). Ha utazása során extrém sportokat űz, búvárkodik vagy hegyet mászik, speciális biztosításra lehet szüksége.
  • Tájékozódjon a turistákat érintő jellemző csalási formákról.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal meg kell, hogy haladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal meg kell, hogy haladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal meg kell, hogy haladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a dél-kelet ázsiai térség szinte valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást!

Tranzitálás: Tranzitálásra nincs lehetőség.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Kambodzsa nem támaszt külön feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Javasoljuk ugyanakkor a szülők/törvényes képviselők, vagy csak az egyik szülővel utazó kiskorú esetén a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelven elkészíteni vagy angolra fordítani.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Kambodzsába magyar állampolgárok magánútlevéllel történő turista célú beutazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a Kambodzsai Királyság Magyarországra akkreditált berlini nagykövetségénél (https://www.mfaic.gov.kh/EmbassyCambodiaMissionAbroad); www.embassy-worldwide.com/country/cambodia, online (https://www.evisa.gov.kh/), vagy az országba történő érkezéskor a repülőtereken, illetve nagyobb szárazföldi/tengeri határátkelőhelyeken (Visa On Arrival / VOA).

Megjegyezzük, hogy az elmúlt időszakban kifogások érkeztek az oldal folyamatos elérhetősége, illetve a vízumigénylés menetében tapasztalt problémák miatt (oldal lefagyása, on-line fizetésnél a bankkártyák elutasítása, chatben, vagy telefonon történő segítségkérés válasz nélkül hagyása stb.), amire a Konzuli Szolgálat részéről nincs ráhatásunk. Ilyenkor javasoljuk a tartózkodás szerinti országban található kambodzsai konzuli képviselet segítségét kérni, ha nyilvánvalóvá válik, hogy nem oldható  meg a probléma a webfelületen. 

Felhívjuk a Thaiföldről, Laoszból és Vietnamból beutazni szándékozók figyelmét, hogy nem minden határátkelő helyen lehetséges az evisa rendszerben igényelt vízum felvétele (útlevélbe való bevezetése). Javasoljuk ezt a beutazás megkezdése előtt ellenőrizni, illetve a nagyobb, jobban felszerelt és könnyebben megközelíthető határátkelőhelyeket megjelölni, igénybe venni. Elektronikusan igényelt (on-line) vízumot csak a kérelemben megjelölt határátkelőhelyen lehet felvenni, eltérő helyen nem lehetséges a határátlépés. A kambodzsai hatóságok tájékoztatása alapján ilyen esetben lehetőség van az érkezéskori vízum felvételére (Visa on Arrival) mind a repülőtereken, mind a nagyobb szárazföldi határátkelő helyeken, beleértve az E típusú vízumot is.

A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap.

Vízum egyéb célú (például: üzleti) beutazás esetén: 
A Kambodzsába magánútlevéllel történő egyéb célú (pl. üzleti) beutazáshoz is vízumra van szükség. A turista vízumok (Visa Type T) mellett az elektronikusan (on-line) igényelhető vízumok köre kibővült az egyéb célú (pl. tanulás, látogatói, munkavállalói, üzleti stb.) Visa Type E vízumokkal. 

Az E típusú vízumkérelmeket a megfelelő támogató dokumentumok csatolása mellett a VOA (érkezéskori vízum) rendszer szerint is be lehet nyújtani, de beszerezhető Kambodzsa által Magyarországra akkreditált berlini nagykövetségük konzuli hivatalánál is. (https://www.kambodscha-botschaft.de/city_info/webaccessibility/index.cfm?item_id=868591www.embassy-worldwide.com/country/cambodia.

Üzleti vízum repülőtéren történő igénylésénél (Visa On Arrival) az igénylőnek nyilatkoznia kell, hogy turista, vagy üzleti célú vízumot kér.

Javasoljuk, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban tájékozódjon a legközelebbi/tartózkodási ország szerinti kambodzsai külképviseleten is. A Magyarországra akkreditált kambodzsai külképviselet Berlinben található.

Az üzleti célú beutazások kapcsán további információ a következő honlapokon található:

A Kereskedelmi Minisztérium (Ministry of Commerce) és Külügyi és a Nemzetközi Együttműködési Minisztérium közvetlen is ad tájékoztatást üzleti, befektetési ügyekben, illetve támogatást tudnak nyújtani cégalapítás, befektetési szándékok esetén. 

Kambodzsa és Thaiföld 2010 decemberében mindkét országba történő belépésre jogosító vízummegállapodást (ún. ACMECS) kötött, mely 2013 januárjában lépett hatályba. Ennek értelmében számos ország állampolgára közös vízummal látogathatja Kambodzsát és Thaiföldet. A megállapodás magyar állampolgárokra nem vonatkozik.

Regisztráció:

A Kambodzsába érkezést követően a külföldiek tartózkodásának regisztrációja kötelező, aminek elvégzése a szállásadók kötelezettsége. A regisztrációval nem rendelkezők esetében a tartózkodási engedély, illetve vízum meghosszabbítása iránti kérelmeket elutasítják. A magán-szállásadók esetén érdemes a tulajdonossal tisztázni, hogy megtörtént-e a regisztráció.

Egyéb hasznos információ:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy kambodzsai utazásához köt-e biztosítást, illetve ha igen, mely költségeket fedezik, különösen egy esetleges Covid-19 miatti megbetegedést illetően (gyógykezelés, járatmódosítás, túltartózkodás költségei stb.)

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

A kambodzsai utazáshoz ajánlott, nem Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos oltások (védőoltások) kapcsán javasoljuk a háziorvosukkal való konzultációt és tanácsának kérését.

Felhívjuk a Kambodzsában tartózkodók, vagy a beutazó vízum lejárta után tovább-tartózkodást tervezők figyelmét, hogy a tartózkodási engedély vagy vízum lejárta utáni jogosulatlan túltartózkodás miatt büntetést kell fizetni, melynek tétele minden túltartózkodott nap után 10 USD. A 30 napon felüli túltartózkodás már nem egyenlíthető ki a repülőtéren kiutazáskor. Ebben az esetben csak az illetékes bevándorlási hivatalnál lehet a kiutazás engedélyezését kérelmezni. A Covid-19 járvány miatt korábban lehetséges automatikus vízumhosszabbítás és ezáltal a büntetések alóli mentesség megszűnt.

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Hanoi Nagykövetség Phnom Penh-i Irodáját, mert fertőzés esetén a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges intézkedésekről a hatóságok nem adnak tájékoztatást.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt kérjük, konzultáljon állatorvosával.
További információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, illetve a Pettravel.com oldalon

Vám:
www.customs.gov.kh/laws-and-regulations

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A bajba jutott magyar állampolgárok Magyarország Hanoi Nagykövetségének Phnom Penh-i Irodájához fordulhatnak segítségért.

Cím: Hotel Cambodiana, 313 Sisowath Quay, Chakto Mukh, Doun Penh, Phnom Penh 120207, Kingdom of Cambodia

Bakos István konzul

Ya Reena Chanmonyraksmei khmer, angol, francia tolmács

E-mail: consulate.hoi@mfa.gov.hu

Mobil: +855-(0)92-508595 (khmer, angol, francia)

Mobil: +855-(0)92-209474 (magyar, angol)

Javasoljuk, hogy okmányaikat, értékeiket a szállodai páncélban, vagy a recepció által javasolt módon helyezzék biztonságba és csak útlevelük adatlapjának színes fénymásolatát tartsák maguknál!

Pénznem: kambodzsai riel (KHR). Az USD-t készpénzben és kártyával való fizetés során is széles körben elfogadják.

Időjárás: Az éghajlat trópusi, a monszunidőszak májustól októberig tart. Június és október között rendkívül sok a csapadék. Kambodzsában a leginkább esős időszakban (június-november) áradásokkal, földcsuszamlásokkal kell számolni. Felhívjuk a figyelmet az esőzések és áradások miatti esetleges higiéniai és egészségügyi veszélyekre (fertőzések, rovarok, élősködők által terjesztett betegségek stb). A száraz évszak novembertől márciusig tart, az utazók számára leginkább ez az időszak a kedvező - ekkor a páratartalom viszonylag alacsony, a hőmérséklet nem túlságosan meleg, kevés az eső.

Az időjárással kapcsolatban az alábbi honlapokon tájékozódhat:
Meteorológiai Világszervezet: http://severe.worldweather.org
MET: www.metoffice.gov.uk/weather/tropicalcyclone

Közlekedés: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közlekedésbiztonság különösen rossz. A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ide értve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy Kambodzsában történő járművezetéshez a Magyarországon kiváltott nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsai jogosítványt szükséges kérelmezni.

A közúti közlekedés gátja – többek között - a taposóakna-veszély, a veszélyeztetett területek gyakran jelöletlenek. Nem javasolt helyi vezető nélküli autót bérelni, vidéken a főútvonalakról letérni, a templom-komplexumok környékén elhagyni a látogatásra kijelölt helyszíneket.

Az országban jelentős útkorszerűsítési program indult, amelynek keretében a Phnom Penh-Sziemreap (Siem Reap), illetve a Phnom Penh-Szihanukvil (Sihanoukville) főutat felújították, valamint megnyitották a Phom Penh – Szihanukvil (Sihanoukville) közötti autópályát. Ugyanakkor egyes országrészek (Mondolkiri, Ratanakiri), különösen az esős évszakban csak nehezen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg.

Motorkerékpár használata nem javasolt! Motorbérlés esetén gyakran kérik a külföldiek útlevelét garanciaként.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy útlevelüket soha semmilyen okból ne adják át garanciaként! Vitás helyzet estén lépjenek kapcsolatba a Phnom Penh-i Irodánkkal, melynek elérhetőségét tartsák kéznél.

Az utak, járművek műszaki állapota és a vezetők hiányos ismeretei miatt szintén nem tanácsos motorkerékpár-taxit igénybe venni. A bukósisak használata kötelező!

Vallási és viselkedési kultúra: Kambodzsai tartózkodás alatt tanácsos körültekintően eljárni, különösen a nemzeti ünnepek idején:

  • ősök napja (Pcsumban, Pchum Ben): október 13-14-15. (2023- ban)
  • vízünnep: az esős évszakot lezáró  ünnep november 26-27-28. (2023- ban)
  • khmer újév: április . 14-15-16. (2023- ban)

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a templomok, illetve vallási műemlékek csak szigorú öltözködési szabályok betartása mellett látogathatók! Úgy a férfiak, mint a nők számára a vállakat takaró, illetve legalább térdig érő szoknya, ruha, nadrág az elvárt viselet. A nem megfelelően öltözött látogatóknak a belépést megtiltják.

Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni.

Kérjünk engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenénk!

További információ: https://tourismcambodia.org/mot/advice-for-travelers

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító klinika működik  (Raffles Medical Phnom Penh Tel: +85523 216 911), a komolyabb kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

A Klinika szolgáltatásai költségesek, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó, az árusított gyógyszerek nem mindenhol biztonságosak. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, dengue-láz, sárgaláz, tífusz). Előfordulhat élelmiszer eredetű, élősködő és más fertőző betegségek járványszerű megjelenése (pl. kolera, hepatitisz, tuberkulózis és veszettség). Az árvizek idején megnövekszik a vírusfertőzések előfordulása (pl. dengue-láz és az ahhoz hasonló tünetekkel járó chikungunya-láz). Ezen, szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel és megfelelő ruházattal lehet védekezni.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal.

A csapvíz nem iható! Palackozott víz és üdítőitalok széles körben elérhetők.

Felhívjuk főként gyermekekkel utazó állampolgárainak figyelmét, kerüljék el Kambodzsa fejletlen vidékeit, az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiénés viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben.

Egyéb információ: