Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 06. 19. 
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Jordánia az elmúlt időszakban jelentősen lazított a belépési tartózkodási feltételeken és járványügyi szabályokon. Az országba történő belépésnek nincsenek már COVID-dal kapcsolatos feltételei, eltörölték a kötelező előzetes regisztrációt és a kötelező COVID-ra is kiterjedő utasbiztosítást is!

Hasznos weboldalak:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A jordán Egészségügyi Minisztérium sürgősségi call center-e az alábbi vészhelyzeti telefonszámokon érhető el: +962 77 8410186, ill. +962 6 5004545. Az ingyenesen hívható, 111-es számon elérhető hotline vonalon a koronavírussal kapcsolatban nyújtanak arab és angol nyelvű, általános tájékoztatást, ill. útmutatást.

A koronavírussal kapcsolatos információkról a www.sanad.gov.jo/healthCOVID (arab nyelvű) oldal ad részletes tájékoztatást (tünetek, megelőzés, stb). Az Egészségügyi Minisztérium honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.corona.moh.gov.jo.

Jordánia biztonsági besorolása a IV. (négyes) biztonsági besorolási kategóriában található.

A térségen belül Jordánia biztonságos úti célnak számít, ritkán fordul elő magánszemélyek ellen elkövetett bűncselekmény vagy más erőszakos cselekedet. Mindezek ellenére is javasoljuk, hogy legyenek mindig körültekintőek, kerüljék az esetleges helyi csoportosulásokat - különösen a péntek déli ima után - vagy tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi és regionális eseményeket.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjától számított 6 hónap
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A jordán jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, ennek ellenére javasoljuk ilyenkor is a szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt kell megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy angol nyelven elkészíteni.

Vízum, határátkelés:

A Jordániába történő belépéshez vízum beszerzése szükséges.

Vízumkérelmet a következő oldalon, online lehetséges igényelni: https://eservices.moi.gov.jo/MOI_EVISA

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren is, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani.

Jordan Pass:

Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja az egyszeri belépésre szóló turistavízum díját és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Az ammani és aqabai repülőtereken a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot (amit lényegében a Pass megvásárlásával már előre kifizettek).
Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo.

A határátkelők (gyakran előzetes értesítés nélkül változó) pontos nyitva tartásáról a PSD (Public Security Directorate) nyújthat tájékoztatást: https://psd.gov.jo/en-us/psd-department-s/borders-and-residence-department/

Tranzitálási szabályok:

Az átszálló utasoknak is szükséges az előzetes regisztráció a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html oldalon, a beutazás céljaként az „egyéb” kategóriát kell megjelölni.

Kiutazás az országból:

A reptereken és a szárazföldi határátkelőkön keresztül is lehetséges. Az izraeli-jordán határon a Sheikh Hussein Bridge (északi), valamint a Wadi Araba (déli), a jordán-szaúdi határon az összes szárazföldi határátkelő, továbbá a szír-jordán határon a Jaber szárazföldi határátkelők szintén nyitva vannak.
A határátkelőkről további információ az alábbi oldalon elérhető: https://international.visitjordan.com/page/21/border 

Ki- és belépéskor fontos, egyéb tudnivalók:

A szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeken történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.
A repülőtéren érkezéskor ügyelni kell arra, hogy a beléptetést igazoló bélyegzőt beüssék az útlevélbe. Kilépéskor ennek hiánya esetén a tartózkodás illegálisnak minősülhet, az illegális tartózkodás/túltartózkodás esetén fizetendő büntetés mértéke 1,5 JOD/nap.

Fontos! Elveszett/eltulajdonított úti okmány esetén a belépő pecsétet az országból történő kilépés előtt a hazautazásra kiállított ideiglenes magánútlevélbe is be kell pecsételtetni, melyet bármelyik rendőrségen megtehetnek.

Izraeli-jordán határátkelők:

Az izraeli-jordán határon három szárazföldi határátkelőn lehet a két ország között közlekedni:

1. Sheikh Hussein Bridge (északi)

2. The Allenby/King Hussein Bridge (Ammantól 57 km-re, közvetlenül a palesztin területekre való belépés)

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a King Hussein/Allenby Bridge átkelőnél levő határállomáson nincs lehetőség jordán vízum felvételére, a határátkelő nemzetközi turista forgalmat ritkán bonyolít (elsősorban palesztin és jordán állampolgársággal (is) rendelkező személyek, és a két országban dolgozó diplomaták használják).

3. Wadi Araba/Eilat (déli)

Az Eilat/Aqaba szárazföldi határátkelőnél 2016. január 1. óta nincs lehetőség vízum felvételére (a kivételekről, ill. a belépési engedélyeztetésről a Jordan Tourism Board oldalán tájékozódhatnak). Előfordulhat, hogy a határátkelőhelyet az izraeli oldal előzetes bejelentés nélkül lezárja.

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe, illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a következő oldalon igényelhetnek: https://eservices.moi.gov.jo/MOI_EVISA

Házi kedvencek beutazása:

Kutyák és macskák szállításához állatorvosi bizonyítvány szükséges, a veszettség elleni beoltottság igazolásával.

Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljon állatorvosával. Hasznos tájékoztatást nyújtanak a következő honlapok: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com; https://www.iatatravelcentre.com/JO-Jordan-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm#Pets

Drón használata:

A jordán hatóságok szigorúan szabályozzák, és előzetes engedélyhez kötik drón, vagy bármilyen egyéb, pilóta nélküli, távirányított repülőeszköz országba történő behozatalát, valamint használatát. A polgári légügyi hatóság, valamint a Belügyminisztérium által kiállított használati engedély beszerzése időigényes, meglehetősen nehéz adminisztratív folyamat, és az engedélyt tapasztalataink szerint ritkán és csak nagyon indokolt esetben adják ki.

A szabályok be nem tartását, az engedély nélküli reptetést szigorúan szankcionálják; az engedély nélkül használt eszközt súlyos pénzbüntetés mellett elkobozzák! Ezért nyomtatékosan kérjük, hogy engedély nélkül NE/NE hozzanak drónt, ill. egyéb repülőeszközt Jordániába!!

Vám:

Jordániába szigorúan tilos bevinni kábítószert, lőfegyvert, vegyi és robbanó anyagot, katonai elektronikai műszereket, pornográf kiadványokat. Szigorúan büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét. Régiségek vásárlása esetén javasolt az előzetes tájékozódás a kivitel lehetőségéről. Az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie.

A jordán vámszabályok szerint 18 éven felüli utas Jordániába behozhat, illetve Jordániából kivihet

  • 200 db cigarettát,
  • 70 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű kubai szivart illetve 20 jordán dínár értéket meg nem haladó mennyiségű egyéb eredetű szivart,
  • 1 liter alkohol tartalmú italt,
  • legfeljebb 200 jordán dínár értékű ajándékot (ideértve illatszereket is);
  • legfeljebb 10.000 jordán dínár értékben helyi valutát és/vagy drágakövet (az ezt meghaladó összeget/értéket a vámhatóságnak be kell jelenteni).
  • Külföldi valutából legfeljebb a beutazáskor bejelentett összeget szabad kivinni.
  • Nagy értékű elektronikai eszközök (pl. professzionális videokamera) behozatalát célszerű belépéskor regisztráltatni a repülőtéri vámhatóságnál.

A Jordán Vámhatóság elérhetősége: https://www.customs.gov.jo/en/index.aspx

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Általános tudnivalók

Jordánia modern, Nyugat-orientált ország, de az idelátogatónak figyelembe kell vennie a tradíciókat, a helyi szokásokat, valamint az iszlám előírásait. A feltűnő viselkedés kerülendő, a körültekintő viselkedés, mint mindenütt, pedig alapvető fontosságú. Irataikra, értékeikre fokozottan vigyázzanak!

A Jordániába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. A külföldiek által is látogatott strandokon kívül hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat, póló, és lábakat takaró nadrág vagy háromnegyedes szoknya viselete az elfogadott.
Hölgyek lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

A jordán emberek általában nagyon barátságosak és vendégszeretők. A turistáktól elvárt a helyi szokások, hagyományok tiszteletben tartása, de megfelelő körültekintéssel és óvatossággal kell kezelni a néhol túláradó vendégszeretet, mert sajnos előfordul, hogy azt a bevételeik minél jelentősebb növelése érdekében mutatják a külföldiek irányába.

Közkedvelt, népszerű látnivalókkal kapcsolatos tanácsok:

1. Petra

Petra városa Jordánia egyik legtöbbet látogatott nevezetessége, az egykori nabateus fővárost évente több millió turista keresi fel. A helyi beduin lakosság fő bevétele ezért a turizmusból és vendéglátásból származik. Amennyiben a látogató idegenvezetésre tart igényt, javasoljuk, hogy csak és kizárólag akkreditációval (fényképes igazolvánnyal) rendelkező vezetők szolgáltatásait vegyék igénybe! Tartózkodjanak a láthatóan helyi, angolul minimálisan tudó „idegenvezetők” kéréseitől, úti tanácsaitól, javaslataitól! A hivatalos belépőjegy-árusító ablakoknál informálódhatnak a további elérhető szolgáltatásokról és azok díjairól, mivel a belépőjegy csak a belépés díját foglalja magában! Lovaglás, lovas kocsi bérlése, stb. külön díj megfizetése ellenében vehető igénybe! Ugyan több szuvenír standnál, ill. kávézónál MasterCard/Visa felirat hirdeti, hogy lehet kártyával is fizetni, a kártyás terminálok gyakran nem működnek/a valóságban nem léteznek, ezért mindig legyen nálunk elegendő készpénz. Javasoljuk, hogy már a Petrába való érkezést megelőzően, vagy legkésőbb Wadi Musa városközpontban vegyenek fel készpénzt, a látogatóközpont környékén található ATM-ek használatát (gyakori meghibásodás, üzemen kívül helyezés) nem javasoljuk!

2. Wadi Rum

A sivatagi túrák egyik közkedvelt állomása. A nemzeti park terültén több száz tábor található. Petrához hasonlóan, a helyi lakosság fő bevétele szintén a turizmusból és vendéglátásból származik. A természetvédelmi körzet és védett övezet miatt a sivatagban tilos egyedül kirándulni! Csak szervezett túrákon, tapasztalt és megbízható vezető társaságában kiránduljanak! Tradicionális öltözetű embereket, különösen beduinokat, az engedélyük nélkül ne fényképezzenek!

3. Holt-tenger

A Holt-tenger mellett található szálloda-komplexumok strandjai az európai, ill. nyugati színvonalnak felelnek meg. A szállodák területén belül hölgyeknek bikini, rövid szoknya vagy ruha, ill. férfiaknak rövidnadrág viselete is maximálisan elfogadott. A szállodáktól pár km-re fekvő, a helyi lakosság által is látogatott szabadstrand használatát egyáltalán nem javasoljuk!

4. Aqaba

A kikötőváros szállodáinak strandjain szintén elfogadott az európai, lengébb, nyáriasabb öltözék. A városközpontban található szabadstrand használatát nem javasoljuk!

5. Amman

A jordán főváros főbb nevezetességei az egykori városközpont köré csoportosulnak. Az óváros (downtown) nappal és a kora esti órákban is biztonságos környéknek számít, ugyanakkor javasoljuk, hogy helyi vezető/ismeretség nélkül a késő esti órákban kerüljék a város ezen részét! Tömegközlekedés hiánya miatt taxival vagy a helyi Uber-szolgáltatóval (Careem nevű applikáció) lehet a városban közlekedni. A taxikban csak készpénzzel lehet fizetni, míg a Careem használatával előre is ki lehet fizetni az utat, ezzel is elkerülve egy esetleges későbbi félreértést a fuvardíj mértékét illetően. Bárok, éttermek látogatása előtt mindenképp tájékozódjunk az adott vendéglátó egység értékeléseiről, véleményekről!

Egyéb, általános tudnivaló:

Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól.

A kábítószer birtoklását, használatát, a kábítószerrel való kereskedést Jordániában rendkívül szigorúan büntetik. Az elkövetők súlyos börtön- és pénzbüntetésre számíthatnak.

A munkahét vasárnap kezdődik és csütörtökig tart. A heti pihenőnapok: péntek és szombat.

A legtöbb üzletben és étteremben, valamint a bankokban a bankkártyát elfogadják. Javasoljuk, hogy indulás előtt bankjuknál érdeklődjenek a kártyának a régióban történő felhasználhatóságáról.

Készpénzzel történő fizetés esetén a helyi valutát fogadják el, de pénzt váltani hivatalos valutaváltóknál kora délelőttől késő estig minden nagyobb településen, általában a bevásárló helyek közelében lehet. Az üzletek péntek délután és szombaton is nyitva tartanak.

Jordánia pénzneme a jordán dinár (JOD), árfolyama az USD-hoz kötött (1 USD=0,709 JOD).

Az országban működnek a magyar mobiltelefon-szolgáltatók kártyái, amennyiben az előfizetők rendelkeznek a megfelelő szerződéssel és roaming beállítással.

Általános segélyhívószám (mentők, rendőrség, tűzoltó): 911

A turisták esetleges panaszaikkal az ún. Tourism Police helyi kirendeltségeihez fordulhatnak, elérhetőségek a következő honlapon találhatók: https://www.psd.gov.jo/index.php/en/external-divisions

A Tourism Police 24 órás ügyeleti telefonszáma: 117 777

Időjárás

Jordánia északon mediterrán, az ország többi részén alapvetően sivatagi éghajlatú, az esősebb időszak decembertől-márciusig tart. A hőmérséklet ebben a téli időszakban –4 C° és +10 C° között ingadozik, nyáron a déli területeken elérheti a 45-50 C°-ot is.

Biztosítás

Fontos az általános utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megléte. Súlyos megbetegedés vagy baleset esetén a sürgősségi ellátás költségeit a két ország között hatályos egészségbiztosítási egyezmény alapján a jordán fél felvállalja, azonban azt csak utólag fizeti vissza, ezért mindenképpen javasoljuk kiegészítő biztosítás megkötését.

Közlekedés

Jordániában tömegközlekedés nincs, a városokban taxival, illetve bérelt autóval lehet közlekedni.

Számos nemzetközi autókölcsönző rendelkezik irodával. A gépkocsibérléshez érvényes útlevél és jogosítvány bemutatása szükséges, a vezető személy esetében az alsó korhatár 18 év. Külföldi (pl. magyar) jogosítvánnyal legfeljebb három hónapig lehet vezetni, nem szükséges a nemzetközi vezetői engedély megléte.

A közúti közlekedés során ajánlott különös óvatosságot tanúsítani, főként éjszakai vezetés esetén. A közutak szélesek, jó minőségűek, amelyek azonban nincsenek sávokkal ellátva. A közlekedés balkormányos, a KRESZ táblák azonosak az otthoniakkal. A megengedett sebesség autópályán 120 km/h, a többi sebességkorlátozás azonos a hazaival. A gyorshajtást szigorúan büntetik. A biztonsági öv használata kötelező. A katonai létesítmények, valamint a határok két kilométeres körzetében aknamezők találhatók, amelyeket rendszerint elkerítenek és életveszélyre figyelmeztető jelzésekkel látnak el. Ugyanakkor a kerítések gyakran rossz állapotúak, esetenként alig láthatók. Fotózni e területek közelében tilos!

Közegészség, egészségügyi helyzet

Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Az ajánlott védőoltásokról az Országos Epidemiológiai Intézet tud tájékoztatást adni.

A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek a gyógyszertárakban beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén, több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta - elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó - egészségügyi megállapodás van hatályban.

Munkaszüneti napok és ünnepek 2023-ban

Január 1 (Újév), Január 30. (Őfelsége Abdullah király születésnapja II), Február 15. (Veteránok napja), Május 1. (A munka ünnepe), Május 25. (A függetlenség napja), Június 9. (Őfelsége trónra lépése), Június 10. (A nagy arab lázadás és a hadsereg napja), November 14. (Őfelsége néhai Husszein Bin Talal király születésnapja), December 25. (Karácsony) 

Egyéb