Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

2022. október 11-től a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozások nagy része megszüntetésre került Japánban. Az indulás előtti, 72 órán belüli PCR tesztkötelezettség továbbra is fennáll azok számára, akik nem rendelkeznek három– a WHO sürgősségi felhasználási listáján szereplő - koronavírus elleni oltással.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Oltottsággal járó kedvezmény van, átesettséggel járó kedvezmény nincs. Lásd „b” és „d” pont.

A japán tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek visszatérésével kapcsolatban az alábbi új szabályozások érvényesek:

b. Kell-e teszt? Nem.

Nem kell teszt azon beutazó utasok számára, akik a japán hatóságok által elfogadott 3 COVID oltással rendelkeznek (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Janssen, Bharat Biotech, Novavax, Sinopharm, Sinovac-CoronaVac, Covovax) és mentesülnek a beutazás előtti negatív PCR teszt kötelezettsége alól. Az oltási igazolvánnyal kapcsolatban az alábbi linket ajánljuk figyelmükbe:

https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html

Kell teszt azon beutazni kívánó külföldi állampolgárnak, akik nem rendelkeznek a japán hatóságok által elfogadott 3 COVID oltással vagy csak két oltással rendelkeznek. Az indulást megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló, a japán hatóságok által elfogadott formátumú igazolást kell bemutatni a repülőgépre történő beszálláskor. Az erről szóló tájékoztatót lásd az alábbiakban:

https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_test.html

Belépéskori teszt: Változás

Hong-Kong kivételével a Kínából (ideértve Makaót) érkező utasoknak kötelező a PCR tesztelés az indulás előtti 72 órán belül, valamint a Japánba történő belépéskor. 

Egyéb esetben a belépéskori tesztelési kötelezettség és egészségügyi ellenőrzés megszüntetésre került. Ez alól kivételt képez, ha valaki COVID-19 gyanús tünettel érkezik az országba.

Kiskorúakra vonatkozó speciális szabályozás:

Oltási bizonyítvánnyal nem rendelkező 18 éven aluli kiskorú szintén mentesül a beutazás előtti negatív PCR teszt kötelezettsége alól, amennyiben a vele együtt utazó felnőtt érvényes 3 COVID oltással rendelkezik.

Ha a kiskorú egyedül utazik, akkor a fent említett kedvezmény nem érvényesül, és csak 3 oltás megléte esetén mentesül a beutazás előtti tesztelés kötelezettsége alól.

6 éves kortól kötelező a tesztelés.

c. Kell-e regisztrálni? Igen, utazás előtt.

A beutazáshoz szükséges előzetes regisztráció applikációja megváltozott. 

A hivatalos japán tájékoztatás: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/bordercontrol.html

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Lásd „b” pontban.

2021. október 1-től a japán hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt letöltve és kinyomtatva, mellékelve a rajta szereplő QR kód tartalmát és a Magyarországon kiállított Uniós digitális COVID igazolványt.

Az elfogadott vakcinák köre a WHO sürgősségi felhasználási lista alapján a Sinopharm, Sinovac-CoronaVac, Covovax oltóanyagokkal bővül.

Elfogadott vakcinák listája:

 • Comirnaty/Pfizer
 • Spikevax/Moderna
 • Nuvaxovid/Novavax
 • Vaxzevria/AstraZeneca JCOVDEN/Janssen
 • Sinopharm (2022.10.11-től)
 • Sinovac-CoronaVac (2022.10.11-től)
 • Covovax (2022.10.11-től)

Bővebben: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

f. Üzleti célú beutazás lehetséges? Igen.

g. Egyéb hasznos információ:

Narita Repülőtér:

0476-34-8000

https://www.narita-airport.jp/en/inquiry

Határrendészet:

https://www.isa.go.jp/en/about/region/narita/index.html

0476-34-2211

Haneda Repülőtér:

03-5757-8111

https://tokyo-haneda.com/en/contact/index.html

Határrendészet:

https://www.isa.go.jp/en/about/region/haneda/index.html

03-5708-3211

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A hazautazás során átszállással érintett országok tranzitálási, illetve belépési szabályairól, feltételeiről az adott ország magyar nagykövetsége készséggel ad felvilágosítást.

2. Helyi járványügyi szabályok:

 • A szájat és az orrot eltakaró maszk használata mindenhol elvárt, valamint a kéz fertőtlenítése kötelező az éttermekben, hivatalokban, közintézményekkel és boltokban.
 • A repülőterek, kikötők, vasutak, buszok rendben működnek, a belföldi közlekedés zavartalan.

Hasznos információk:

A beutazásra vonatkozó aktuális, részletes információk megtalálhatók a japán külügyminisztérium honlapján angol nyelven: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html#section2

A japán népjóléti, munkaügyi és egyészségügyi minisztérium (MHLW) honlapja: https://www.mhlw.go.jp/english/. A COVID19-el kapcsolatos információkat a https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/0000164708_00079.html oldalon találhatják.

A Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal a nap 24 órájában egy call-center vonalat működtet angol, kínai és koreai nyelveken.

050-3816-2787 külföldről +81-50-3816-2787

Kérjük, bátran hívja a vonalat, ha turisztikai információra - balesetek, vészhelyzetek esetén, ide értve az új koronavírust is - segítségre van szüksége! http://www.mlit.go.jp/kankocho/content/001327960.pdf

Tájékoztatás az általános gyógykezelésről Tokióban angol, kínai és koreai nyelven: https://www.himawari.metro.tokyo.jp/qq13/qqport/tomintop/

Tokió főváros kormányzatának tájékoztatója (angol nyelven is): https://www.metro.tokyo.lg.jp/english/topics/2020/0128_00.html és

https://stopcovid19.metro.tokyo.lg.jp/en

https://www.metro.tokyo.lg.jp/tosei/tosei/news/2019-ncov.html#Eng

NHK World Japan weboldala (angol): https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/tags/82/

Tanácsok utazóknak a koronavírussal kapcsolatban: https://www.gotokyo.org/en/index.html

További hasznos tájékoztatást talál a WHO honlapján: https://www.who.int/emergencles/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája.

A szigetországban a tűzhányó tevékenység, a földrengés, a szökőár, valamint a tájfun veszély folyamatosan fennáll.

Aktuális és bővebb információk az alábbi linken találhatók:

Javasoljuk, hogy a Japánba induló magyar állampolgárok utazásuk előtt tájékozódjanak a várható időjárásról a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Utazásra nem javasolt térségek:

A Fukushima Daiichi Atomerőmű közvetlen közelében lezárt területek, továbbra is az I. kategóriába, az utazásra nem javasolt térségek közé tartoznak. A japán kormány továbbra is figyelemmel kíséri az atomerőműben és környékén fennálló helyzetet. A biztonsági zónába kizárólag állami intézmények képviselői, az érintett lakosok, és az újjáépítési programokban dolgozók számára bocsátanak ki korlátozott belépési engedélyt a helyi hatóságok. Kérjük a térségbe látogatókat, hogy minden utazási korlátozást és figyelmeztetést tartsanak be, amelyet a japán hatóságok a nukleáris esemény kapcsán kiadtak.

Az érintett területre vonatkozó angol nyelvű tájékoztatók az alábbi linken találhatóak: https://www.meti.go.jp/english/earthquake/nuclear/roadmap

http://josen.env.go.jp/en/decontamination/#kawauchi

Tokiói Nagykövetség elérhetőségei: Központi szám munkaidőben: +81 3 5730 7121

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): Magyarországról:06-80-36-80-36 Külföldről:+36-80-36-80-36 E-mail cím: mission.tio@mfa.gov.hu, consulate.tio@mfa.gov.hu

Bűnözés, terrorizmus, terrorista cselekmények:

Japánban a bűnözés mértéke alacsony a világ más országaihoz képest. A terrorizmus veszélye Japánban a közelmúltig elenyésző volt és az előfordulási valószínűsége a közeljövőben is minimális.

További információk: http://www.kokuminhogo.go.jp/en/pdf/protecting.pdf

Lásd feljebb.

További információ angol nyelven az alábbi linken érhető el: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az úti okmány érvényességére vonatkozó egyetlen feltétel, hogy az útlevélnek a tervezett utazás végéig/hazaérkezésig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését, valamint a nyilatkozók útlevelének fénymásolását. További információt itt olvashat

Vízum:

A japán vízumokkal kapcsolatos információk a https://www.hu.emb-japan.go.jp/itpr_hu/consul.html linken találhatók.

A Japánban fellépni kívánó előadóművészek esetében kérjük, minden esetben keressék meg a budapesti Japán Nagykövetséget, vagy közvetlenül a japán Bevándorlási Hivatalt, hogy tisztázzák, szükséges-e számukra munkavállalási engedély, és ahhoz kötődően vízum kiállítása.

Házikedvencek beutazása:

A házi kedvencek (nem kereskedelmi célú) beutaztatása Japánba, mivel a szigetországban nincs veszettség, ezért igen szigorú feltételekhez kötött. Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon, valamint állatorvosánál:

Vám:

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. július 1-től az állati eredetű termékek engedély nélküli behozatalára vonatkozóan szigorúbb büntetési tételek léptek életbe. Az intézkedés célja elsősorban az afrikai sertéspestis, a száj és körömfájás, valamint más állati megbetegedések terjedésének megakadályozása. Az import és export szabályok megsértése esetén magánszemélyre 1-3 millió jenig szabhatnak ki az illetékes hatóságok pénzbüntetést, míg a vállalkozások 1-50 millió jen összegig büntethetők.

Pénz / Pénznem: Yen (JPY)

A külföldi bankkártyák használata korlátozott, de egyre több helyen lehetséges bankkártyával fizetni. Egyes ATM-ek csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadják el. Ezzel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el: https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba

Hálózat:

A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz (amerikai típusú) átalakítóra van szükség.

Időjárás:

Japánban általában május végétől július közepéig tart az esős évszak (tsuyu). A nyári hónapokra (júniustól augusztusig) meleg, csendes-óceáni levegő jellemző, és ennek köszönhetően magas a hőmérséklet és a páratartalom egész Japánban. A késő nyár a tájfunok szezonja, elsősorban a partszakaszokon. További információt erről a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján talál.

Földrengés | Cunami:

A térségbe utazó és tartózkodó állampolgárainktól kérjük, hogy kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak az alábbi linkeken:

Biztosítás:

Az orvosi ellátás az egész országban kiváló, viszont meglehetősen költséges - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.

Közlekedés:

Tájékoztatjuk a turistaként Japánba utazó magyar állampolgárokat, hogy Japánban a Magyarországon kiállított jogosítványt nem fogadják el. A japán jogosítvány megszerzésének része, hogy a japán hatóságok rövid (akár idegen nyelven is kitölthető) KRESZ tesztnek és rutin vizsgának vetik alá a kérelmezőket, amely több hétig is eltarthat.

A nemzetközi jogosítványok elismerésével kapcsolatban a nagykövetség és a magyar hatóságok több éves erőfeszítéseinek eredményeképp megszületett a megoldás. Mivel Japán kizárólag az 1949-es Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint kiállított nemzetközi jogosítványokat ismeri el, így a Kormány 287/2019. (XII.4.) Korm. rendelete alapján, amely rendelet 2020.március 1-én lép hatályba, a magyar hatóságok a Japánba utazó ügyfelek kifejezett kérésére a Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint is ki tudják állítani a nemzetközi jogosítványokat, így azok Japánban elfogadásra kerülnek. A továbbiakban tehát a magyar hatóságok az ügyfél kérése és utazási célja alapján vagy a Genfi, vagy a Bécsi egyezménynek megfelelően állítják ki a nemzetközi vezetői engedélyeket.

Azon magyar állampolgárok számára, akik Japánban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, a japán jogosítvány megszerzése vizsga nélkül lehetséges, melyet a lakóhely szerinti illetékes japán hatóságok állítanak ki. A japán vezetői engedély megszerzéséhez szükségesek:

 • japán tartózkodási engedély (vízum),
 • a magyar jogosítvány japán nyelvű fordítása, mely megfelelő illeték ellenében elvégezhető a tokiói magyar nagykövetségen,
 • igazolás, hogy a magyar jogosítvány sikeres letétele után min. fél évet töltött Magyarországon (pl. önéletrajz).

További információkat az alábbi linkeken talál:

A közúti közlekedésben a bal kéz szabály érvényes.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Japán közegészségügyi és járványügyi helyzete igen jó, az utazók számára védőoltás nem szükséges.

Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, ajánlott védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

További hasznos linkek: