Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 16.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2023.03.13- tól nem kötelező a maszk használata, csak az alábbi esetekben ajánlott: Orvosnál, idősotthonok látogatásakor, zsúfolt tömegközlekedésen.

Egyes intézmények és rendezvények azonban megkövetelhetik a maszk használatát.

2022. október 11- től a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozások nagy része megszüntetésre került Japánban. Az indulás előtti, 72 órán belüli PCR tesztkötelezettség továbbra is fennáll azok számára, akik nem rendelkeznek három– a WHO sürgősségi felhasználási listáján szereplő - koronavírus elleni oltással.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Oltottsággal járó kedvezmény van, átesettséggel járó kedvezmény nincs. Lásd „b” és „d” pont.

A japán tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek visszatérésével kapcsolatban az alábbi új szabályozások érvényesek:

b. Kell-e teszt? Nem.

Nem kell teszt azon beutazó utasok számára, akik a japán hatóságok által elfogadott 3 COVID oltással rendelkeznek (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Janssen, Bharat Biotech, Novavax, Sinopharm, Sinovac-CoronaVac, Covovax) és mentesülnek a beutazás előtti negatív PCR teszt kötelezettsége alól. Az oltási igazolvánnyal kapcsolatban az alábbi linket ajánljuk figyelmükbe:

https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html

Kell teszt azon beutazni kívánó külföldi állampolgárnak, akik nem rendelkeznek a japán hatóságok által elfogadott 3 COVID oltással vagy csak két oltással rendelkeznek. Az indulást megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló, a japán hatóságok által elfogadott formátumú igazolást kell bemutatni a repülőgépre történő beszálláskor. Az erről szóló tájékoztatót lásd az alábbiakban:

https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_test.html

Belépéskori teszt: Változás

Hong-Kong kivételével a Kínából (ideértve Makaót) érkező utasoknak kötelező a PCR tesztelés az indulás előtti 72 órán belül, valamint a Japánba történő belépéskor. 

Egyéb esetben a belépéskori tesztelési kötelezettség és egészségügyi ellenőrzés megszüntetésre került. Ez alól kivételt képez, ha valaki COVID-19 gyanús tünettel érkezik az országba.

Tranzitálás:

Azok az utasok, akik Japánból közvetlenül egy harmadik országba utaznak át tranzittal, mentesülnek a beutazáshoz szükséges igazolások kötelezettsége alól. 
Ez alól kivételt képeznek az alábbi esetek:

 • Nemzetközi repterek közötti transzfer (Haneda repülőtér és Narita nemzetközi repülőtér vagy a Kansai nemzetközi repülőtér, vagy bármely más japán repülőtér között)
 • Következő nap induló csatlakozó járat

A hazautazás során átszállással érintett országok tranzitálási, illetve belépési szabályairól, feltételeiről az adott ország magyar nagykövetsége készséggel ad felvilágosítást.

Kiskorúakra vonatkozó speciális szabályozás:

Oltási bizonyítvánnyal nem rendelkező 18 éven aluli kiskorú szintén mentesül a beutazás előtti negatív PCR teszt kötelezettsége alól, amennyiben a vele együtt utazó felnőtt érvényes 3 COVID oltással rendelkezik.

Ha a kiskorú egyedül utazik, akkor a fent említett kedvezmény nem érvényesül, és csak 3 oltás megléte esetén mentesül a beutazás előtti tesztelés kötelezettsége alól.

6 éves kortól kötelező a tesztelés.

c. Kell-e regisztrálni? Igen, utazás előtt.

A beutazáshoz szükséges előzetes regisztráció applikációja megváltozott. 

A hivatalos japán tájékoztatás: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/bordercontrol.html

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Lásd „b” pontban.

2021. október 1-től a japán hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt letöltve és kinyomtatva, mellékelve a rajta szereplő QR kód tartalmát és a Magyarországon kiállított Uniós digitális COVID igazolványt.

Az elfogadott vakcinák köre a WHO sürgősségi felhasználási lista alapján a Sinopharm, Sinovac-CoronaVac, Covovax oltóanyagokkal bővül.

Elfogadott vakcinák listája:

 • Comirnaty/Pfizer
 • Spikevax/Moderna
 • Nuvaxovid/Novavax
 • Vaxzevria/AstraZeneca JCOVDEN/Janssen
 • Sinopharm (2022.10.11-től)
 • Sinovac-CoronaVac (2022.10.11-től)
 • Covovax (2022.10.11-től)

Bővebben: https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/border_vaccine.html

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

f. Üzleti célú beutazás lehetséges? Igen.

g. Egyéb hasznos információ:

Narita Repülőtér:

0476-34-8000

https://www.narita-airport.jp/en/inquiry

Határrendészet:

https://www.isa.go.jp/en/about/region/narita/index.html

0476-34-2211

Haneda Repülőtér:

03-5757-8111

https://tokyo-haneda.com/en/contact/index.html

Határrendészet:

https://www.isa.go.jp/en/about/region/haneda/index.html

03-5708-3211

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2. Helyi járványügyi szabályok:

 • A szájat és az orrot eltakaró maszk használata mindenhol elvárt, valamint a kéz fertőtlenítése kötelező az éttermekben, hivatalokban, közintézményekkel és boltokban.
 • A repülőterek, kikötők, vasutak, buszok rendben működnek, a belföldi közlekedés zavartalan.

Hasznos információk:

A beutazásra vonatkozó aktuális, részletes információk megtalálhatók a japán külügyminisztérium honlapján angol nyelven: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html#section2

A japán népjóléti, munkaügyi és egyészségügyi minisztérium (MHLW) honlapja: https://www.mhlw.go.jp/english/. A COVID19-el kapcsolatos információkat a https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/0000164708_00079.html oldalon találhatják.

A Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal a nap 24 órájában egy call-center vonalat működtet angol, kínai és koreai nyelveken.

050-3816-2787 külföldről +81-50-3816-2787

Kérjük, bátran hívja a vonalat, ha turisztikai információra - balesetek, vészhelyzetek esetén, ide értve az új koronavírust is - segítségre van szüksége! http://www.mlit.go.jp/kankocho/content/001327960.pdf

Tájékoztatás az általános gyógykezelésről Tokióban angol, kínai és koreai nyelven: https://www.himawari.metro.tokyo.jp/qq13/qqport/tomintop/

Tokió főváros kormányzatának tájékoztatója (angol nyelven is): https://www.metro.tokyo.lg.jp/english/topics/2020/0128_00.html és

https://stopcovid19.metro.tokyo.lg.jp/en

https://www.metro.tokyo.lg.jp/tosei/tosei/news/2019-ncov.html#Eng

NHK World Japan weboldala (angol): https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/tags/82/

Tanácsok utazóknak a koronavírussal kapcsolatban: https://www.gotokyo.org/en/index.html

További hasznos tájékoztatást talál a WHO honlapján: https://www.who.int/emergencles/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája.

A szigetországban a tűzhányó tevékenység, a földrengés, a szökőár, valamint a tájfun veszély folyamatosan fennáll.

Aktuális és bővebb információk az alábbi linken találhatók:

Javasoljuk, hogy a Japánba induló magyar állampolgárok utazásuk előtt tájékozódjanak a várható időjárásról a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Utazásra nem javasolt térségek:

A Fukushima Daiichi Atomerőmű közvetlen közelében lezárt területek, továbbra is az I. kategóriába, az utazásra nem javasolt térségek közé tartoznak. A japán kormány továbbra is figyelemmel kíséri az atomerőműben és környékén fennálló helyzetet. A biztonsági zónába kizárólag állami intézmények képviselői, az érintett lakosok, és az újjáépítési programokban dolgozók számára bocsátanak ki korlátozott belépési engedélyt a helyi hatóságok. Kérjük a térségbe látogatókat, hogy minden utazási korlátozást és figyelmeztetést tartsanak be, amelyet a japán hatóságok a nukleáris esemény kapcsán kiadtak.

Az érintett területre vonatkozó angol nyelvű tájékoztatók az alábbi linken találhatóak: https://www.meti.go.jp/english/earthquake/nuclear/roadmap

http://josen.env.go.jp/en/decontamination/#kawauchi

Bűnözés, terrorizmus, terrorista cselekmények:

Japánban a bűnözés mértéke alacsony a világ más országaihoz képest. A terrorizmus veszélye Japánban a közelmúltig elenyésző volt és az előfordulási valószínűsége a közeljövőben is minimális.

További információk: http://www.kokuminhogo.go.jp/en/pdf/protecting.pdf

Kábítószerekkel kapcsolatos figyelmeztetés: 

A kábítószerrel való visszaélést a japán törvények nagyon szigorúan büntetik. Nem csak a kábítószer csempészet tartozik ebbe a bűncselekményfajtába, de ide sorolják a kábítószer még legkisebb mennyiségű birtoklását is. Kábítószer csempészetért súlyos, minimum tíz év börtönbüntetésre lehet számítani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az ország börtönviszonyai sokkal rosszabbak az európai átlagnál. Kérjük bőröndjüket, utazótáskájukat mindig saját maguk csomagolják, soha ne vállalják el, hogy másvalaki csomagját átviszik a határon.

Bővebb információ található az alábbi weboldalon: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kabitoszerekkel-kapcsolatos-figyelmeztetes

Tokiói Nagykövetség elérhetőségei: Központi szám munkaidőben: +81 3 5730 7121

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): Magyarországról:06-80-36-80-36 Külföldről:+36-80-36-80-36 E-mail cím: mission.tio@mfa.gov.hu, consulate.tio@mfa.gov.hu

Lásd feljebb.

További információ angol nyelven az alábbi linken érhető el: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
A belépéshez minimális érvényességi időre vonatkozó követelmény nincsen. A belépéshez érvényes úti okmány szükséges.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését, valamint a nyilatkozók útlevelének fénymásolását. További információt itt olvashat

Vízum:

A japán vízumokkal kapcsolatos információk a https://www.hu.emb-japan.go.jp/itpr_hu/consul.html linken találhatók.

A Japánban fellépni kívánó előadóművészek esetében kérjük, minden esetben keressék meg a budapesti Japán Nagykövetséget, vagy közvetlenül a japán Bevándorlási Hivatalt, hogy tisztázzák, szükséges-e számukra munkavállalási engedély, és ahhoz kötődően vízum kiállítása.

Házikedvencek beutazása:

A házi kedvencek (nem kereskedelmi célú) beutaztatása Japánba, mivel a szigetországban nincs veszettség, ezért igen szigorú feltételekhez kötött. Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon, valamint állatorvosánál:

Vám:

Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. július 1-től az állati eredetű termékek engedély nélküli behozatalára vonatkozóan szigorúbb büntetési tételek léptek életbe. Az intézkedés célja elsősorban az afrikai sertéspestis, a száj és körömfájás, valamint más állati megbetegedések terjedésének megakadályozása. Az import és export szabályok megsértése esetén magánszemélyre 1-3 millió jenig szabhatnak ki az illetékes hatóságok pénzbüntetést, míg a vállalkozások 1-50 millió jen összegig büntethetők.

Pénz / Pénznem: Yen (JPY)

A külföldi bankkártyák használata korlátozott, de egyre több helyen lehetséges bankkártyával fizetni. Egyes ATM-ek csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadják el. Ezzel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el: https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba

Hálózat:

A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz (amerikai típusú) átalakítóra van szükség.

Időjárás:

Japánban általában május végétől július közepéig tart az esős évszak (tsuyu). A nyári hónapokra (júniustól augusztusig) meleg, csendes-óceáni levegő jellemző, és ennek köszönhetően magas a hőmérséklet és a páratartalom egész Japánban. A késő nyár a tájfunok szezonja, elsősorban a partszakaszokon. További információt erről a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján talál.

Földrengés | Cunami:

A térségbe utazó és tartózkodó állampolgárainktól kérjük, hogy kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak az alábbi linkeken:

Biztosítás:

Az orvosi ellátás az egész országban kiváló, viszont meglehetősen költséges - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.

Közlekedés:

Tájékoztatjuk a turistaként Japánba utazó magyar állampolgárokat, hogy Japánban a Magyarországon kiállított jogosítványt nem fogadják el. A japán jogosítvány megszerzésének része, hogy a japán hatóságok rövid (akár idegen nyelven is kitölthető) KRESZ tesztnek és rutin vizsgának vetik alá a kérelmezőket, amely több hétig is eltarthat.

A nemzetközi jogosítványok elismerésével kapcsolatban a nagykövetség és a magyar hatóságok több éves erőfeszítéseinek eredményeképp megszületett a megoldás. Mivel Japán kizárólag az 1949-es Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint kiállított nemzetközi jogosítványokat ismeri el, így a Kormány 287/2019. (XII.4.) Korm. rendelete alapján, amely rendelet 2020.március 1-én lép hatályba, a magyar hatóságok a Japánba utazó ügyfelek kifejezett kérésére a Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerint is ki tudják állítani a nemzetközi jogosítványokat, így azok Japánban elfogadásra kerülnek. A továbbiakban tehát a magyar hatóságok az ügyfél kérése és utazási célja alapján vagy a Genfi, vagy a Bécsi egyezménynek megfelelően állítják ki a nemzetközi vezetői engedélyeket.

Azon magyar állampolgárok számára, akik Japánban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, a japán jogosítvány megszerzése vizsga nélkül lehetséges, melyet a lakóhely szerinti illetékes japán hatóságok állítanak ki. A japán vezetői engedély megszerzéséhez szükségesek:

 • japán tartózkodási engedély (vízum),
 • a magyar jogosítvány japán nyelvű fordítása, mely megfelelő illeték ellenében elvégezhető a tokiói magyar nagykövetségen,
 • igazolás, hogy a magyar jogosítvány sikeres letétele után min. fél évet töltött Magyarországon (pl. önéletrajz).

További információkat az alábbi linkeken talál:

A közúti közlekedésben a bal kéz szabály érvényes.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Japán közegészségügyi és járványügyi helyzete igen jó, az utazók számára védőoltás nem szükséges.

Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, ajánlott védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

További hasznos linkek: