Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A covid-19 járvánnyal összefüggésben jelenleg a következő beutazási kötelezettség áll fenn:

  • a beutazóknak covid-19 betegségre is kiterjedő biztosítással kell rendelkezniük.

Igazolt covid-19 fertőzöttek nem szállhatnak repülőre.

Részletesebb információ:

https://corona.health.gov.il/en/abroad/arriving-foreign-nationals/

Felhívjuk a figyelmet, hogy az izraeli határrendészet eljárására, esetleges beléptetést megtagadó, repülőtéren azonnali visszafordítást eredményező döntésére külképviseletünk ráhatással nem rendelkezik.

b.) Kell-e teszt? Nem, kivéve a Kínából érkezőknek, mert nekik szükséges PCR tesztet csináltatniuk:

Azon nem izraeli állampolgárok, akik az Izraelbe történő beutazást megelőző 7 napban Kínában jártak, csak 72 órán belüli, negatív PCR teszt birtokában szállhatnak fel Izraelbe tartó repülőgépre abban az esetben is, ha nem közvetlenül Kínából utaznak Izraelbe. 

Nem kötelező tesztet bemutatnia az izraeli állampolgároknak, az izraeli tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint azoknak a nem-izraeli állampolgároknak sem, akik csak átszálltak Kínában, amennyiben az átszállás kevesebb, mint 12 órán át tartott és ezalatt az idő alatt nem hagyták el a repülőteret.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium javasolja, hogy az Izraelbe utazók a landolást követően végeztessenek PCR tesztet. Ennek a lehetősége napközben ingyenesen rendelkezésre áll a Ben Gurion Repülőtéren.

c.) Kell-e regisztrálni? Nem.

d.) Oltottsággal járó kedvezmények: Jelenleg nincs.

e.) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok

A beutazás jelenleg nem függ attól, hogy az utazó kapott-e covid-19 fertőzés elleni védőoltást.

f.) Karanténkötelezettség:

Abban az esetben kötelező karanténba vonulni, amennyiben az érintett személy covid-19 fertőzötté válik. Részletes szabályok az alábbi linken keresztül olvashatóak:

https://corona.health.gov.il/en/isolation-lobby/isolation-confirmed-corona/

g.) Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs speciális feltétel.

h.) Tranzitálási szabályok:

Izrael nemzetközi repülőterén tranzit átutazásra nincsen lehetőség.

i.) A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Jelenleg nem releváns, kivéve a Kínából érkező utasok számára. Lásd: 1/b pont.

j.) Egyéb hasznos információ:

A Tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren, valamint Izrael Állam szárazföldi határain való határátkeléssel kapcsolatos aktuális információt itt találnak.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Engedély: A kiutazás külföldiek esetében (célországtól függetlenül) engedély nélkül lehetséges, izraeli állampolgárok esetében a célország járványügyi besorolásáról függ (piros országba csak engedéllyel utazhatnak).

PCR teszt: Izrael elhagyásához nem szükséges PCR-teszt bemutatása. Ez nem vonatkozik arra az esetre, amennyiben a fogadó ország vagy a légitársaság azt a kifejezetten előírja. A szabályozásról bővebben itt olvashatnak.

3) További, helyi járványügyi szabályok:

Jelenleg csak az egészségügyi intézményekben kötelező maszkot hordani (illetve természetesen azon fertőzött személyeknek, akik a karanténjukba tartanak).

  • Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium ügyfélvonala: *5400. Weboldaluk: itt
  • Az izraeli mentőszolgálat telefonszáma: 101
  • Az izraeli rendőrség telefonszáma: 100 vagy 110. Weboldaluk: itt
  • Általános izraeli (be-és ki-)utazási szabályokról ezen a linken tudnak tájékozódni.

Egyéb információ:

Izrael egész területe a Golán-fennsíkkal együtt az utazás és ott-tartózkodás szempontjából a II-es fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. Palesztina (Nyugati Part/Ciszjordánia és Gázai-övezet) biztonsági helyzetéről itt tájékozódhat.

Terrorizmus, általános biztonsági helyzet

Izraelben a terrorakciók veszélye az elmúlt években általában jelentősen csökkent, de az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van. Terrortámadás helyszíneként a nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek jöhetnek számításba, így a bevásárló központok, vonat- és buszpályaudvarok, illetve - megállók, piacok. A tömegközlekedési eszközök használata és a tömegrendezvények látogatása a fentiek miatt fokozott körültekintés mellett ajánlott.

Javasoljuk, hogy az Izraelben és/vagy Palesztinában tartózkodó, illetve az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a híradásokat, kerüljék a tüntetések, tömegmegmozdulások helyszíneit. Jeruzsálem óvárosában és palesztinok által lakott negyedeiben, valamint Palesztina nagyvárosaiban és a katonai ellenőrzőpontoknál spontán tüntetésekre, demonstrációkra kerülhet sor. A biztonsági helyzet körültekintő magatartást követel meg.

Kelet-Jeruzsálemben és Jeruzsálem óvárosában nem jellemző ugyan, de (váratlanul is) előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavargások, ezért az ezeken a területeken való tartózkodás tájékozott és körültekintő óvatosságot követel meg a turistáktól.

Az egyiptomi, illetve a gázai biztonsági helyzet függvényében az Egyiptommal, illetve a Gázai övezettel határos izraeli szűk területsávban, így a határ menti autóúton való tartózkodás és közlekedés kockázatos lehet, ugyanígy utazás előtti tájékozódás javasolt az izraeli-szír határterület, valamint az izraeli-libanoni határterület biztonsági helyzetéről.

Bűnözés

A köztörvényes bűnözés Izraelben nem haladja meg az átlagos európai szintet, annál fokozottabb kockázatot nem jelent.

Természeti katasztrófák

A természeti katasztrófák előfordulási valószínűsége nem nagyobb, mint általában Európában, ugyanakkor a magyarországinál nagyobb az esély a földrengésre. A száraz és forró hosszú nyár miatt mediterrán jellegű erdő- és bozóttűzvészre is lehet számítani. A téli időszakban olykor előforduló nagy mennyiségű csapadék (eső és hó) közlekedési fennakadást okozhat az ország számos helyén.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Felhívjuk a figyelmet, hogy az utazás előkészítése során ellenőrizzék az útlevél oldalainak épségét, különös tekintettel az adatoldal perforációjára.

Rongált, például az oldalak rögzítése mentén sérülést, leváló lapokat tartalmazó útlevél bemutatása a beléptetés megtagadását eredményezheti.

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Amennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Megjegyzés: Magyar állampolgár Izrael területén 3 hónapig tartózkodhat vízummentesen. Belépéskor az izraeli hatóságok az útlevélbe a beléptető pecsét helyett beléptetési külön lapot adnak, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni, így tanácsos azt megőrizni. A külön lapra egyéb szolgáltatás igénylésekor is szükség lehet. Ettől eltérően is előfordulhat, hogy a határrendészet továbbra is hagyományosan, pecséttel regisztrálja az útlevélbe az Izraelbe történő belépést. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ugyanakkor az ezekkel rendelkező utazók alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak.

Célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni. Előfordulhat, hogy gyanúsnak vélt adatok vagy körülmények esetén a beutazó e-mail postafiókját is kérik bemutatni az utas laptopján vagy okostelefonján, aminek a megtagadása a visszafordítás kockázatát rejti magában. Megkövetelhető beléptetési feltétel a visszaútra szóló érvényes repülőjegy, az igazolt utazási cél (pl. szállásfoglalással) és megfelelő anyagi fedezet igazolása az izraeli tartózkodás költségeire (utóbbi egyéni körülményektől függő tétel, előre rögzített összege és alaki követelménye nincs).

Izraelbe a környező országokból szárazföldön a civilek négy határátkelőn léphetnek be: Egyiptom felől Tabából, Jordánia felől Akabából és a Bét Seán településnél levő északi határátkelőnél. Jordániából és Egyiptomból a turista célú beutazás jelenleg folyamatos és akadálymentes.

A Ciszjordániába (Nyugati Part) való beutazáshoz a hatóságok 2022. október 20-tól új beléptetési eljárást vezetnek be. A szabályozás nem érinti azon külföldieket, akiknek az utazási célja a Nyugati Part mellett egyben Izrael is.

Az a vízummentességet élvező állampolgár, akinek az úti célja kizárólag Ciszjordánia, Jordánia felől az Allenby (King Hussein)-hídon keresztül léphet be. Az engedélyt helyben az átkelőhelyen állítják ki a hatóságok, így tanácsos valamennyi releváns dokumentumot felmutatni, melyek igazolhatják az odautazás célját (családi kötelék igazolása, üzleti meghívólevél, szállásfoglalás, egészségbiztosítás, anyagi fedezet igazoláshoz bankszámla kivonat, stb). Ha a hatóságok elutasítják a beutazást, visszafordítják az utazót Jordániába. Elutasításkor lehetőség van jogorvoslatra.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren keresztül közvetlenül Ciszjordániába való beutazásra nincs lehetőség. Ha valaki mégis így kívánna beutazni, azt a hatóságok visszafordíthatják. Aki repülővel érkezik Tel-Avivba azzal a szándékkal, hogy izraeli tartózkodás nélkül egyből Ciszjordániába utazzon, attól a hatóságok megtagadhatják az átkelést. Ezért azt tanácsoljuk, hogy néhány napi izraeli tartózkodást követően utazzanak át, mert így jogszerűen járnak el. Izrael és a Nyugati Part közötti átkelés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy az izraeli hatóságok a Gázai övezet elhagyását hosszadalmas engedélyezési eljárással rendkívül megnehezítik, valamint a jelenlegi hivatalos álláspont alapján az övezet kizárólag a beléptető határátkelőn keresztül hagyható el. Az izraeli hatóságok az eljárás során egyéni szempontokat, családi körülményeket, hozzátartozók általi beadványokat, kérelmeket nem vesznek figyelembe, továbbá a jelzett belpolitikai megfontolásokra figyelemmel a konzuli szolgálat – így a Palesztinában a magyar állampolgárok érdekvédelmét ellátó Ramallah-i Képviseleti Iroda sem a tel-avivi konzuli hivatal –, az eljárásra, annak meggyorsítására semmilyen érdemi ráhatással nem rendelkezik. A térség biztonsági helyzetéről a következő linken érhető el bővebb információ.

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak törvényes képviselő nélküli egyedüli beutazásához szükséges szülői beleegyező nyilatkozat, amelyben a kísérő vállalja a gyermek utáni felelősséget, valamint kijelenti, hogy az országot a kiskorú az ő kíséretében hagyja el.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Izrael Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Megjegyzés:A 3 hónapos beutazásra szóló vízummentesség nem zárja ki az izraeli határon történő visszafordítás lehetőségét az izraeli állami hatóságok diszkrecionális jogon alapuló döntése alapján. Ilyen döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, az kizárólag (izraeli) bíróság előtt támadható meg izraeli ügyvéd megbízásával.

Házikedvencek beutazása: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; valamint www.pettravel.com/immigration/Israel.cfm

Vám:

Illegális tartózkodás:

Illegális izraeli tartózkodás észlelését követően a helyi hatóságok a külföldi állampolgárt gyorsított eljárásban kiutasítják. Az eljárás lefolytatásának módját, menetét, illetve annak kimenetelét a konzuli szolgálat befolyásolni nem tudja. Huzamosabb idejű, illegálisnak minősülő tartózkodást követően ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy az érintett önként jelezze végleges hazatérési szándékát Izrael Állam Népességnyilvántartó és Bevándorlási Hivatala Önkéntes Hazatérést Elősegítő Osztályánál, amelyhez a megfelelő feltételek fennállása esetén az illetékes szervezeti egység személyi szabadságot korlátozó intézkedés alkalmazásától való eltekintés mellett a repülőjegy térítésmentes rendelkezésre bocsátásával, valamint a következő, angol nyelvű internetes elérhetőségen https://www.gov.il/en/departments/units/repatriation_unit részletezetteknek megfelelő módon nyújt segítséget.

Pénznem: Izraeli új sékel (ILS).

Biztosítás: Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljeskörű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni. 

Közlekedés: A magyar gépjárművezetői engedély Izraelben a beutazástól számított fél évig használható, ezt követően izraeli jogosítvány kiváltása szükséges. Aki munkavállalás vagy egyéb címen hosszabb időt kíván Izraelben tölteni, érdemes kiváltania az izraeli jogosítványt, mivel a biztosítás bármilyen kár esetén csak ebben az esetben érvényesíthető. Ennek részleteiről ezen a linken tájékozódhatnak héber nyelven. Izrael a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagja, így nem szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása az országban történő gépjárműhasználathoz.

Izraelben és a Nyugati Part területén az utak állapota jó vagy megfelelő állapotú, azonban a vezetési stílus eltér a magyarországitól, ezért fokozott óvatosság ajánlott. Autóbérlés esetén tájékozódjanak a biztosítás területi korlátairól, az izraeli autókölcsönzők jelentős része a Nyugati Part palesztin hatóság által felügyelt területeire (így a turisták által gyakran látogatott Betlehembe és Jerikóba) nem kiterjedő biztosítással ad bérbe személygépkocsikat.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt vagy egyáltalán nem dolgoznak.

Vallási és viselkedési kultúra: A zsidó naptár luniszoláris naptár, ezért a helyi ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik, az iránytaxik és egyes buszjáratok kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Izrael epidemológiai szempontból nem veszélyesebb, mint Magyarország. WHO besorolás alapján a magyarországitól eltérő gyermek- és felnőttkori védőoltásokra nincs szükség. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.

A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas.

Egyéb információ: