Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

2022. február 25-től eltöröltek minden beutazási korlátozást. Utazás előtti, vagy határon történő tesztelés nem szükséges, oltási igazolás és regisztráció nélkül is be lehet utazni az országba. Megszüntették a karanténkötelezettséget is.

Az országba történő belépés követelményei visszatértek a pandémia előtti állapothoz.

Angol nyelvű hivatalos tájékoztatás az izlandi hatóságoktól a beutazási szabályok tekintetében ide kattintva érhető el. Gyakran ismételt kérdésekre az izlandi koronavírusjárvány tekintetében itt találhat választ. További részletszabályok angol nyelven ide és ide kattintva elérhetőek.

A lokális járványügyi szabályozás intenzíven, a helyi fertőzöttségi szint függvényében változhat.

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára!

Izland biztonsági besorolása IV. biztonsági besorolási kategória. Az e kategóriába tartozó országok közbiztonsági helyzete, biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz. 

Javasoljuk, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék úti okmányaik érvényességi idejét, mivel lejárt okmányok esetén problémát okozhat a hazautazás, illetve új okmány kiállítása. Vészhelyzet esetén – okmány elvesztése, megsemmisülése – valamely EU-s tagállam jogosult vészhelyzeti úti okmány kiállítására (ETD), személyes megjelenés és jelentős költségvonzat mellett. Munkavállalási, tanulási céllal kiutazóknak erősen javasolt az útlevél használata. Figyeljenek arra, hogy életvitelszerű, hosszabb tervezett tartózkodás esetén rendelkezzenek 6 hónapnál nem régebbi és Apostille pecséttel ellátott anyakönyvi kivonatokkal (születési, házassági), mely okmányokra az izlandi hatóságoknál történő eljárás során szükség lehet.

Izlandon kiszámíthatatlanok az időjárási körülmények, a gyors hőmérséklet-változás és a szélvihar rendkívül gyakori. Az érintetlen és ritkán lakott táj lenyűgöző, de felfedezése fokozott óvatosságot követel. A szabályok nem követése életveszélyes lehet, különösen a jeges, téli időszakban!

Minden esetben követni kell a figyelmeztető táblák utasításait, és tiszteletben kell tartani a korlátokat, kerítéseket. Előfordulhat, hogy egyes veszélyek elsőre nem látszanak, és a környezetünkben levők is figyelmen kívül hagyják a kockázatokat. Ám az erős áramlatok a strandokon, a csúszós kövek a sziklákon és a vízeséseknél, az instabil talaj a meleg forrásoknál, vagy a lefagyott turistautak életveszélyessé válhatnak!

További információkért keressék fel a https://safetravel.is weboldalt.

Felhívjuk továbbá a figyelmet a fekete homokról is ismert Reynisfjara tengerpart veszélyeire, ahol az elmúlt években több halálos baleset is történt. Sok turista figyelmen kívül hagyja a jelzéseket, az erős hullámok különös körültekintést igényelnek.

Esős időben Izlandon rendkívül gyakoriak a földcsuszamlások, melyre a közelmúltban is több példa volt. További tájékoztatást az aktuális helyzetről az Izlandi Meteorológiai Szolgálat honlapján és más csatornákon is olvashat. Túrázás során fokozott óvatosságra intjük!

FIGYELEM! Az utóbbi időben elszaporodtak az olyan (jellemzően) magyar nyelvű álláshirdetések, melyek fizikai munka (takarítás, építkezési munkák) lehetőségét ajánlják akár nyelvtudás nélkül is Izlandon. Ezek a hirdetések általában közösségi oldalakon (pl.: Facebook tematikus, álláshirdetéseket gyűjtő vagy izlandi témájú oldalai) vagy más ellenőrizetlen fórumokon (akár hamis profil alatt) kerülnek meghirdetésre. A kiutazást követően a friss „munkavállaló” könnyen bűncselekmény áldozata lehet. Hangsúlyosan kérjük, hogy külföldi munkavállalása előtt a lehető legnagyobb körültekintéssel járjon el, a leendő munkaadó hátterét, megbízhatóságát többszörösen, a lehető legnagyobb alapossággal ellenőrizze még a kiutazás előtt!!!

A munkaerőt szervező közvetítőknek, munkaerő-kölcsönző cégeknek kötelező regisztrálniuk magukat az izlandi hatóságoknál, kérjük, biztonsága érdekében regisztrált céget válasszon! A cégek listája itt található: https://www.vinnumalastofnun.is/atvinnurekandi/erlend-thjonustufyrirtaeki-og-starfsmannaleigur/starfsmannaleigur/skradar-starfsmannaleigur

Közvetve a biztonsághoz tartozó információ, hogy Izland a világ egyik legdrágább országa, így utazásuk előtt kérjük győződjenek meg róla, hogy kellő anyagi fedezettel rendelkeznek egy nemkívánt, váratlan esemény esetére is!

Előfordul, hogy a Magyarországon elfogadott bankkártya nem használható Izlandon. Javasoljuk, hogy mindig legyen az utazónál némi izlandi készpénz is.

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

A terrorfenyegetettség jellemzően alacsony, de a mindenkori helyzetről az izlandi rendőrség tud tájékoztatást adni. 

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

A közbiztonság általánosan jó, ugyanakkor jellemző a turistákra szakosodott zsebtolvajlás és Reykjavik környékén az egyéb vagyon elleni és szexuális jellegű bűncselekmények.

Természeti és technikai katasztrófák:

Gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések, továbbá az időjárási viszonyok gyors és szélsőséges váltakozása.

A szakemberek úgy vélik, hogy a Reykjanes-félszigeten a közelmúltban történt kitörések a régióban a megnövekedett vulkáni tevékenység korszakának kezdetét jelzik, a térségben nem zárhatók ki a további kitörések.

Javasolt a hírek folyamatos követése és a fokozott elővigyázatosság az utazás tervezésekor.

Túrák során bármikor történhet olyan baleset, melyet követően életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. Feltétlenül legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és legyenek olyan személyek is, akikkel előzőleg közöljük tervezett útvonalunkat. Izlandon az időjárás nagyon gyorsan tud változni. Hasznos honlapok: www.road.is; www.icetra.is; www.safetravel.is/En

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek az izlandi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Turista célú beutazás esetén magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában vízummentesen utazhatnak be Izlandra és 90 napig tartózkodhatnak az országban. Egyéb célú vízumkérelem benyújtásában Izland Bécsi Nagykövetsége illetékes: www.iceland.is/iceland-abroad/at.

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál, valamint https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve kérdezze állatorvosát!

Vám, poggyász tartalma:

https://www.skatturinn.is/english

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Figyelmeztetések:

Izlandon európai viszonylatban is nagyon magasak a megélhetés költségei. A szállás, közlekedés, élelmiszer árak a magyarországi árszintet többszörösen meghaladják. Ezért szállásfoglalás, megfelelő anyagi fedezet és a hazautazást biztosító feltételek (repülőjegy) megléte nélkül ne utazzanak az országba!!!

Ajánlások:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Izland nagyon ritkán lakott ország, ennek megfelelően úthálózata sem hasonlítható az európai országokéhoz. Nagyon fontos, hogy gépkocsival csak akkor szabad mellékútra, különösen "F" jelzésű útra lehajtani, ha a jármű az izlandi előírásoknak megfelelő terepjáró adottságokkal rendelkezik, és fel van szerelve az országban alkalmazható „GPS” navigációs rendszerrel. Izlandon az autószerelési költségek akár tízszer magasabbak lehetnek, mint Magyarországon, ezért javasoljuk autóbérlés esetén teljes kárbiztosítás megkötését. Közlekedési információk: www.vegagerdin.is (Buszhálózat: https://www.bsi.is; Légiforgalom: Keflavik Airport; Időjárási információk: http://en.vedur.is) További részletes információt nyújthat a helyi önkormányzat és az Izlandi Turisztikai Hivatal.

Állami, illetve önkormányzati hatóságok:

A gyéren lakott országrészeken az ügyintézés nehézkesebb, és szükséges lehet, hogy az ügyfél nagyobb városba utazzon. Az angol nyelv ismerete nem mindenhol elégséges.

Az autós közlekedés tekintetében figyelembevételre javasoltak:

  • A körforgalomban a külső sávban kihajtás nélkül továbbhajtani szándékozónak a legtöbb esetben a felfestés szerint elsőbbséget kell adnia a belső sávban jobbra kikanyarodni szándékozónak;
  • Ha a betonos vagy aszfaltos út kavicsos útként folytatódik, érdemes jelentősen lassítani a gépjárművet;
  • Állattal (pl. birkával) történő találkozás esetén jellemzően a keletkezett károkat nem fedezi a bérelt autó biztosítása;
  • Folyammedren történő átkelés esetén a keletkezett károkat jellemzően nem fedezi a bérelt autó biztosítása;
  • A vidéki utakon csak a kijelölt helyeken szabad megállni (pl. fotózás céljából);
  • Vidéken gyakoriak az egysávos hidak. Jellemzően annak van elsőbbsége, aki előbb ér a hídhoz;
  • Ősztől tavaszig egyes részeken kötelező a szöges gumi használata. Autóbérlésnél javasolt ellenőrizni ennek meglétét;
  • Télen, havas úton javasolt csak akkor vezetni, ha rendelkezik az ilyen vezetéshez szükséges megfelelő gyakorlattal;
  • A biztonsági öv használata buszon, utasként is mindenki számára kötelező;
  • Ha egy út le van zárva, javasolt figyelembe venni az erre vonatkozó tiltást. Ha baleset történik vagy mentés válik szükségessé, a teljes költség az autó bérlőjét terhelheti;

A vidéki utak mentén táblák m/s-ban jelzik a szélsebességet. 10 m/s feletti szél esetén különös elővigyázatosság szükséges. 25 m/s feletti széllökések esetén javasoljuk a vidéki utazás elhalasztását.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Izlandon a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. Aktuális tájékoztatást az izlandi egészségügyi, illetve járványügyi helyzetről a következő internetes oldalon talál: https://www.stjornarradid.is/raduneyti/heilbrigdisraduneytid/

Azok, akik Magyarországon biztosítottak, vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban jogosultak a tartózkodásuk tervezett idejére, és az egészségügyi állapotukra tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra. E jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja. A Kártya alapján a magyar állampolgár ugyanolyan feltételekkel részesül orvosilag szükséges ellátásban, mint az adott tagállam biztosítottjai, ami nem jelent feltétlenül ingyenes ellátást! A Kártyát a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki. Fentiekben jegyzett információk csupán tájékoztató jellegűek. A mindenkori hatályos és részletes tájékoztató az Országos Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján („EU Kártya” menüpont alatt) megtalálható: http://www.neak.gov.hu/

További tájékoztató: