Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

1) a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Részletes összefoglaló táblázat elérhető az alábbi weboldalon: https://caa.gov.ir/method-of-letter (Coloured lists of countries).

A fenti információkat az iráni légiközlekedési hatóság folyamatosan frissíti. Amennyiben az egyes feltételek változnak az adott ország értesítés nélkül átkerülhet a másik kategóriába. Mindenképpen ajánlott az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott légi társaságnál. A beutazás oltási igazolással vagy negatív PCR teszt eredménnyel lehetséges 12 év felett.

Elfogadott oltások: Minden Magyarországon elfogadott vakcina elismert oltóanyag Iránban.

b. Kell teszt?

72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy oltottságot igazoló dokumentum bemutatása szükséges.

Ettől függetlenül a légitársaságok egyéb feltételeket is szabhatnak, így elképzelhető, hogy mindenképpen szükséges negatív PCR teszt a fedélzetre lépéshez. Mindenképp érdeklődjön az adott légitársaságnál!

c. Kell regisztrálni? Nem.

Viszont az utazóknak érkezéskor be kell mutatniuk egy kitöltött EGÉSZSÉGÜGYI NYILATKOZATOT, melyen az alábbi adatok megadása szükséges:

 • személyre vonatkozó adatok (név, születési dátum, útlevél száma);
 • utazási adatok (pl. közlekedési eszköz fajtája, járat száma, ülés száma, stb.);
 • iráni szálláshely címe;
 • elérhetőségek;
 • egészségügyi állapotra, esetleges tünetekre vonatkozó kérdések.

d. Oltás/védettségi igazolvány:

72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy oltottságot igazoló dokumentum bemutatása szükséges.

Az országba való beutazás csak és kizárólag oltási igazolással (18 év felett) VAGY negatív PCR teszt eredménnyel (12 év felett) lehetséges. Teljes oltottság: kétdózisú vakcina esetén a második, egydózisú esetén értelemszerűen az első oltás beadásától számított legalább 14 nap eltelt.

A Covid oltási igazolványnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

Az igazolványnak vagy a QR-kód által előhozott információnak tartalmaznia kell a vezeték- és keresztnevet, az útlevélszámot, a vakcina típusát, a beadott oltások számát és a beadott oltások időpontját.

Tekintettel arra, hogy Iránban az internet elérés a tapasztalatok szerint bizonytalan lehet és így a QR-kód alkalmazás működése is kérdésessé válhat, minden esetben javasoljuk a fenti, személyes adatokkal és oltással kapcsolatos információkat tartalmazó Uniós Covid19 oltási igazolvány letöltését és/vagy kinyomtatását.

2021. december 16-tól Magyarország és Irán között hatályba lépett a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás, amelynek értelmében a magyar védettségi igazolvány oltással rendelkező birtokosai Iránban ugyanazon szolgáltatásokra és kedvezményekre jogosultak, mint az iráni oltási igazolások birtokosai.

Iránban mindegyik Magyarországon használatos oltóanyag elismert oltóanyag, így azok a személyek, akik a magyar oltási programban részt vettek és az adott oltóanyag valamennyi dózisát megkapták, a magyarországi oltási igazolvány birtokában igazoltan oltottnak minősülnek.

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok:

Az országba való beutazás csak és kizárólag oltási igazolással (18 év felett) VAGY negatív PCR teszt eredménnyel (12 év felett) lehetséges.

f. Karanténkötelezettség: Van. További információ: https://caa.gov.ir/method-of-letter (Coloured lists of countries).

Minden légi úton érkező utas testhő vizsgálaton esik át. A vírus tüneteinek kimutatása esetén ismételt tesztre kerül sor. Ezt követően az utas a kijelölt helyen kerül karanténba a teszt eredményének megérkezéséig (legalább 48 óra). Pozitív teszt eredmény esetén az utasnak követnie kell a további elkülönítésre vonatkozó utasításokat, az előre meghatározott egészségügyi előírásoknak megfelelően. A karanténból való kilépés feltétele, ha az utasnál már nem mutathatók ki a betegség tünetei. A vizsgálat és a szállás költsége az utast terheli.

Az Iráni Iszlám Köztársaság szárazföldi határain (közúti és vasúti) keresztül beutazó utasok esetében a személyes adatokat (például a telefonszám, vagy az útlevélszám), továbbá a teljes útvonalat, jövőbeni úti célt vagy célállomásokat szükséges regisztrálni a határ menti egészségügyi állomásnál a későbbiekben esetleg szükségessé váló kapcsolatfelvétel érdekében (az adatokat az országba történő belépéstől számítva két hétig tárolják).

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

Megjegyzés: az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján a fenti részletszabályok tényleges alkalmazása a helyi hatóságok részéről esetlegessé vált. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Lásd: a) pont.

h. Tranzitálási szabályok: Aktuális információ az alábbi weboldalon: https://caa.gov.ir/method-of-letter (Coloured lists of countries).

Nem jellemző és nem is javasolt a teheráni nemzetközi repülőtér tranzitálásra történő igénybevétele.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: nincsen.

j. Egyéb hasznos információ:

Iránba történő be- és kilépéskor a légitársaságok minden esetben kérhetik 12 éves kor felett a 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet. Tekintettel arra, hogy a légitársaságok további feltételeket is meghatározhatnak a beutazáshoz, kérjük utazása előtt mindig tájékozódjon az adott légitársaságnál.

Általánosságban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a célország és az igénybe vett légitársaság előírásai eltérhetnek, mindkettőnek meg kell felelni, ezért kérjük, ellenőrizzék ezeket.

A betegségen átesettséget igazoló védettségi igazolvány, illetve a negatív PCR teszt sem korlátozásmentes belépésre, sem az oltottsághoz kötődő szolgáltatások igénybe vételére nem jogosítja fel tulajdonosát.

Az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtér (IKIA) Információs Irodája elérhető a következő telefonszámon: +9821 5100 111.

Az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtér (IKIA) honlapja: https://www.ikac.ir/en

Az utazási irodával, légitársasággal kapcsolatos problémák esetén további információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból

Iránból történő kilépéskor a légitársaságok minden esetben kérhetik 12 éves kor felett a 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet. Mindenképpen ajánlott az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott légi társaságnál.

A továbbiakban az utazás célja szerinti - valamint a tranzitálás során érintett - ország(ok) beutazási szabályai az irányadóak.

Forró vonalak működnek:

 • Külföldiek részére: (00 98) 992 158 22 47 (csak tanácsokat adnak)
 • Egészségügyi Minisztérium témával kapcsolatban: 190
 • Általános tájékoztató és megelőzés: 4030
 • Iráni Egészségügyi Biztosító Szervezet: 1666

3) Helyi járványügyi szabályok:

Járványügyi kockázat szempontjából a vörös, narancssárga és sárga zónák mellett, bevezették a kék színű területi besorolást, ami az alacsony (100 ezer vizsgált esetből 2 fertőzött) veszélyt jelentő területeket jelöli. A vörös besorolású városokban az 1. kategóriába tartozó (alapvető szükségletet kielégítő) szolgáltatások működhetnek. A Kormány által bevezetett korlátozások heti felülvizsgálat mellett vannak hatályban.

Iránban országszerte ajánlott a maszk viselése, amit az iráni hatóságok alkalmanként ellenőriznek.

Kijárási tilalom jelenleg nincs érvényben. A vörös és narancs besorolású városokba a nem helyi rendszámú autók belépése nem megengedett.

Felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára!

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Irán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába (piros) tartoznak:

 • az ország keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei
 • kurd területek (török és iraki határvidék)
 • az iraki határ teljes szakasza
 • katonai szempontból érzékeny területek (Bandar Abbas, Bushehr, illetve minden katonai létesítmény környéke)

Az ország többi része II. (kettes) biztonsági besorolású (narancssárga), vagyis a kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is azt javasolja, hogy kerüljenek el minden nem halaszthatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást/tartózkodást az országba.
Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy aki Iránba utazik, maradjon távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsa tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat. Kerülje a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében.

Új tendencia figyelhető meg a helyi hatóságok gyakorlatában, mely szerint a megszokotthoz képest nagyobb gyakorisággal vonnak intézkedés alá, tartóztatnak le külföldi állampolgárokat (turistákat): tüntetéseken való részvétel vagy annak gyanúja; alkalmatlan helyen történő fényképezés; talajminta vétele; kerékpáros vagy motorkerékpáros kirándulás; drónfelvétel készítése miatt.

A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről kérjen információt nagykövetségünktől. A teheráni magyar nagykövetség telefonszámai

Technikai kiegészítés: az utóbbi időszakban egyre gyakrabban fordul elő, hogy az Iránba külföldön regisztrált mobiltelefon birtokában érkező utazók készülékei időszakosan / véglegesen használhatatlanná válnak az ország területén a központi korlátozások miatt. Előfordulhat, hogy nagyobb ünnepek, sportesemények, tömegrendezvények idején hosszabb-rövidebb időre korlátozzák a mobiltelefonhálózatok működését a helyi hatóságok. Roaming megállapodások hiányában amúgy is bizonytalan a magyar SIM kártyák használhatósága Irán területén.

Terrorizmus:

Irán ugyan terrorfenyegetettség szempontjából az alacsony kockázatú országok közé tartozik, ugyanakkor a délnyugati, Irakkal határos, jelentős számú arab kisebbségnek otthont adó Khuzesztán tartományban, valamint az ország Pakisztánnal és Afganisztánnal határos tartományaiban gyakoriak a terrorcselekmények (az iráni hivatalos álláspont szerint ezek hátterében a tartományok elszakadásáért küzdő szeparatisták, illetve a kábítószer-csempészek állnak). A pakisztáni és afgán határ menti területen fennáll az emberrablás veszélye.

A szomszédos Örményország és Azerbajdzsán között zajló konfliktussal összefüggésben megnőtt a terrorista sejtek megjelenésének, határon való átszivárgásának veszélye az északi határvidéken. Ezeken a területeken előfordult lövedékek iráni területen való becsapódása.

Bűnözés:

Az utóbbi időszakban tapasztalt rendkívüli tempóban romló iráni gazdasági helyzet és reménytelenség nyomán hatalmas feszültség gyülemlett fel a társadalomban, ami az eddig közbiztonság szempontjából meglehetősen stabilnak nevezhető ország helyzetének romlásához vezetett. A közbiztonság továbbra is alapvetően jónak mondható, fokozottabb odafigyeléssel és nyugodt, kiegyensúlyozott reakcióval az incidensek elkerülhetőek.

Az elmúlt időszakban több, külföldi turistákat, sőt diplomatákat, vagy azok tulajdonát érintő erőszakos biztonsági esemény, rablótámadás is történt az iráni fővárosban.
Irán - a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Iszfahán, Shiráz, Perszepolisz, Kasán) – európai összehasonlításban is eddig átlagos biztonságúnak volt tekinthető.

Az utóbbi hetekben a belpolitikai feszültség egyik jele a hijabot (fejkendőt) nem viselő nők és a szabályok betartásához ragaszkodó személyek közötti attrocitások növekvő száma. Ezek elkerülésére a helyi öltözködési szabályok betartása a legjobb út.

Fentiekre tekintettel azonban mindenképpen javasoljuk a kiutazók konzuli védelemre történő regisztrációját! Probléma forrás lehet fentieken túl a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért javasolt. Új bűnözési módként egyre terjed a zsebtolvajlás, valamint a táskalopás (motoros leszakítja a gyanútlan turista válláról a táskát és elrobog vele). Javasoljuk a turistaútra érkezőknek, hogy ne hozzanak magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító, vagy társadalombiztosítási kártya), értékeiket és dokumentumaikat ne ugyanazon a helyen tartsák, csak annyi készpénz legyen náluk, amennyi valóban szükséges. Amennyiben eltulajdonítják az értékeket, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

Természeti és egyéb katasztrófák:

Irán egész területe földrengésveszélyes körzet, az országot több törésvonal szeli át. A szeizmikus mozgás napi gyakoriságú, előfordulnak áldozatokat követelő földrengések is.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
A vízumkiadás napjától 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségén: http://hu.budapest.mfa.ir

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. (Ugyan a turista célú beutazások esetében hivatalosan lehetséges a vízum reptéri beszerzése, de az nem egyszer körülményes, időbe kerül, illetve az esetlegesen felmerülő kérdések határon való tisztázásának lehetősége korlátozott, így biztonságosabbnak tekintjük az előzetes vízumbeszerzést.)

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes, az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetsége: http://hu.budapest.mfa.ir

Az Iránba történő utazás vízum eljárása személyes eljárást igényel és díjköteles. 2018. szeptember 25- től online rendszeren (elektronikus úton) történik.

Turista, látogatói és egészségügyi célú, egyszeri belépésre jogosító vízumkérelmek esetén a korábbiakhoz képest a kérelmezők útlevelébe nem kerül vízumbélyeg beragasztásra, hanem egy egyszeri belépést biztosító különálló engedélyt kapnak az utazók.

Hasonló utazási céllal, de kétszeri, vagy többszöri belépést biztosító kérelmek esetén az útlevélbe történő vízumbélyeges megoldás továbbra is fenn marad.

Tanulmányi, szolgálati és munkavállalás céljából történő vízumkérelmek esetén továbbra is marad az útlevélbe beragasztott vízumbélyeges megoldás.

Az online vízumigénylést és annak nyomon követését az alábbi oldalon teheti meg: https://e_visa.mfa.ir/en

A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető "regisztrációs kód”.

Az üzleti célú kérelem esetén mindig rendelkezni kell meghívólevéllel.

A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

Az Irán területén való jogosulatlan túltartózkodás napi kb. 30USD pénzbírságot von maga után.

A vízumigénylő útlevelében nem lehet izraeli pecsét.

Felhívjuk az Iráni Iszlám Köztársaságba utazók figyelmét a helyes vízumtípus kiválasztásának fontosságára. Az országban médiatevékenység kizárólag érvényes sajtóvízum birtokában megengedett, amely az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhető. Ennek hiányában végzett bárminemű újságírói tevékenység bírósági eljárást vonhat maga után!

Házikedvencek beutazása:

A házi kedvencek közül a kutya nem túl gyakori Iránban, és Teherán bizonyos kerületeit kivéve nem is ajánlatos a tartásuk (2013 óta kutyasétáltatási tilalom van érvényben az országban). Ennek ellenére, ha valaki kutyát szeretne bevinni az országba, a lakóhelye szerinti hatósági állatorvos igazolása szükséges hozzá, melyet diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátnia még a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak valamint az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége konzuli részlegének.

Macskákra és egyéb házi kedvencekre ugyanez az eljárásrend vonatkozik, azonban azok tartása nem ütközik helyi szabályozásba. Ezekről további információ az alábbi oldalakon található:

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, CD-ket és DVD-ket elkobozzák.

Javasoljuk, hogy az utazók maradjanak távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsák tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüljék a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében, de adódhatnak problémák, félreértések az utcán való fotózásból is, ezért azt javasoljuk, hogy csak a turista látványosságokat fényképezzék.

Iránban nem használhatóak a nemzetközi bankkártyák! Javasoljuk, hogy az utazók az utazás egész időtartamára elegendő készpénzzel (EUR vagy USD) rendelkezzenek. Kérjük, hogy a pénzváltás során fokozott körültekintéssel járjanak el.Az utóbbi időben a hivatalos pénzváltó irodák készpénz hiánya miatt nem feltétlenül tudnak egyszerre nagyobb összeget váltani.

Felhívjuk az Iránba látogató, vagy ott élő magyar-iráni kettős állampolgárok figyelmét, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság törvényei nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét, így ezeket az állampolgárokat valamennyi Iránban lefolytatott hivatalos eljárás (ügyintézés, hatósági intézkedés, peres ügy stb.) során kizárólag az Iráni Iszlám Köztársaság állampolgáraként kezelik.

Közlekedés:

Városon belül iránytaxival, taxival (célszerű a szálloda, vagy múzeum portáján keresztül rendelni, vagy SNAPP alkalmazással hívni) oldható meg (viszonylag olcsóbb) a közlekedés.Saját gépkocsival csak ’carnet de passage’ birtokában léphetünk az országba, amit jelenleg Magyarországon nem lehet beszerezni. Helyben bérelt gépkocsival (nemzetközi jogosítvány szükséges) közlekedve rendkívüli óvatosságra van szükség. Az iráni közlekedési szokások – különösen a városokban – jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Lehet viszont gépkocsivezetővel együtt bérelni autót, esetenként olcsóbban, mint sofőr nélkül.

A 15 millió lakosú Teheránban 3-4 millió gépjármű (és egymillió motorkerékpár) közlekedik. A rendkívül zsúfolt teheráni utakon gyakoriak a balesetek. Az úthálózat minősége általában jó, és a városokon kívül viszonylag gyér az autóforgalom. Itt a kockázatot elsősorban a sebességhatárok be nem tartása, az elsőbbségadás nélküli behajtás az autóutakra, a szabálytalan előzés és esetenként még a forgalommal szemben történő haladás is jelenti (a közúti balesetek számát, súlyosságát tekintve a statisztikák szerint Irán sajnos a negatív rekorderek közé tartozik).

Iránban a nagy távolságok miatt a nagyobb városokat rendszeres légijáratok kötik össze. Repülőgép-szerencsétlenség ugyan viszonylag ritkán fordul elő, ám a géppark jelentős részben elavult.

Az ország egészét behálózó távolsági buszjáratok és a nagyobb városokba közlekedő vonatok megbízhatóak és olcsók.

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz:

A közigazgatás túlbürokratizált, ezért az ügyintézés a megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. Adódhatnak nyelvi problémák is, mivel a hatóságok képviselői – jóllehet általában kifejezetten segítőkészek a külföldiekkel – ritkán beszélnek idegen nyelvet (ha igen, leginkább az angolt).

Időjárással kapcsolatos információk:

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes, 4 évszak különíthető el. Irán területének mintegy kilenctizede fennsík (Teherán 1000-1500, Iszfahán 1700 méteres magasságban fekszik), ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik. Két régió éghajlata tér el jelentősen a fentebb leírtaktól: a Kaszpi-tenger mellékén egész évben sok a csapadék, ami a nyarat fülledtté teszi, a Perzsa-öböl vidéke – különösen annak északnyugati része – pedig nyáron egész Földünk egyik legforróbb helye. Errefelé gyakorta mérnek árnyékban 45-50°C-ot, a hőséget pedig magas páratartalom teszi még elviselhetetlenebbé.

Iráni szokások:

Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, CD, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, különösen a muszlimok és nem muszlimok, valamint az azonos neműek között. Ezek büntetési tétele számunkra elképzelhetetlen szigorúságú is lehet.

Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.

Öltözködési előírások, normák:

Urak:

Általánosságban az évszaknak megfelelő (a rövidnadrág kivételével) hazai norma szerinti öltözet, nyakkendő nélküli viselet esetén max. egy inggomb kigombolásával, rövid ujjú ing is elfogadott, de vallási helyszíneken jobb, ha fedett a teljes kar. A hivatalos programokon az európaiaktól elvárt az öltöny-nyakkendő, mivel tudják, hogy az a tiszteletet megadó, formális öltözet.

Hölgyek:

Minden évszakban kötelező a hajat könnyeden fedő kendő, kb. combközépig-térdig érő, karokat fedő kabátka, ill. a lábakat végig fedő nadrág vagy hosszú szoknya. Cipő tekintetében manapság már nincs annyira megkötés, de vidéken inkább legyen zárt.

Ezt, az itteni felfogás szerinti vallási viseletet „hidzsáb”-nak hívják. Vallási létesítményekben, mecsetekben kötelező az egész testet fedő „csador”, amit e helyszíneken lehet kölcsönözni, de „higiéniai szempontból” szerencsésebb már azt vinni. Az öltözködésről több információt iráni külképviseletünk oldalán is talál

Viselkedési szokások:

Urak:

Normál európai viselkedés, férfiak üdvözlése esetén kézfogás. Hölgyeknek főszabály szerint férfi nem nyújt kezet, de viszonozható, ha azt a hölgy kezdeményezi. A hivatalos körökben nő és férfi kézfogása nem jellemző.

Hölgyek:

Normál európai viselkedés az elfogadott, dohányzás nyilvános helyeken nem javasolt. Főszabályként férfiaknak hölgy kezet nem nyújt és nem fogad.

A baráti körökben, nem kormányzati, ill. nem hivatalos közegben teljesen elfogadott a férfiak és hölgyek közötti kézfogás.

Ételek és italok:

Az alkohol tiltott! (Behozatala büntetendő cselekmény!) Bár a víz alapjában véve tiszta, ivásra a palackozott italok javasoltak. Fürdés, fogmosás esetén a csapvíz, zuhany nyugodtan igénybe vehető. További információt iráni külképviseletünk oldalán is talál

Kommunikáció:

Az irániak általában jó beszélgetőpartnerek, van humorérzékük, ugyanakkor ismeretlenekkel, vagy hivatalos személyekkel való érintkezésnél az alkohollal, a hölgyek-urak kapcsolatával összefüggő viccek, történetek kerülendők. Alapvetően a külföldiekkel szemben rendkívül kíváncsiak: gyakran megszólítják a turistákat, érdeklődnek honnan jöttek, tetszik-e nekik Irán. Ezt teljességgel jószándékkal, pusztán kíváncsiságból teszik, és rendkívül örülnek az országukról tett minden kedves megjegyzésnek.

Zene-tánc:

A vallási- és népzene elfogadott, engedélyezett a férfiak által előadott, kicsit a helyi népzenei motívumokat ötvöző popzene is. Tánc legfeljebb külön helységben szokásos, csak a nők, ill. csak a férfiak körében.

Elektromos hálózat:

Az elektromos hálózat az otthon is megszokott 220 V / 50 Hz – feszültség ingadozás, áramkimaradás időnként előfordul. Az aljzatok a hazai szabványhoz hasonlóak, bár jellemzően nincs földelés.

Egyéb tájékoztatást (munkavállalás, házasságkötés) iráni külképviseletünk honlapján talál!

Egyéb információ: