Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 09.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a. Be lehet-e utazni az országba?

Magyar állampolgárok Irakba a visszautazás időpontjától számított hat hónapig érvényes útlevéllel és bemutatott, érvényes szállásfoglalás birtokában utazhatnak be, amennyiben a tervezett tartózkodásuk nem haladja meg a hatvan napot. Az Iraki Polgári Légügyi Hatóság tájékoztatása alapján csak azoknak az Irakba, valamint az Iraki Kurdisztáni Régióba beutazó külföldi állampolgároknak kötelező a 72 óránál nem régebbi, negatív eredménnyel zárul PCR teszt bemutatása, akik igazolni tudják, hogy egészségügyi okokból nem kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. Fontos azonban jelezni, hogy az Irakba, valamint az Iraki Kurdisztáni Régióba járatokat üzemeltető légitársaságok továbbra is megkövetelhetik az utazáshoz a negatív eredménnyel zárult PCR teszt bemutatását, valamint az országba történő belépés feltételei és azok ellenőrzése az ország légi és szárazföldi határátkelőhelyein eltérőek lehetnek. Információink szerint a hatóságok a szabályok betartását nem minden esetben ellenőrzik, a beutazási szabályok alkalmazásának következetessége gyakran a hatóság hozzáállásától függ.

b. Kell-e teszt? Nem.

Az Irakba, vagy Iraki Kurdisztáni Régióba beutazó külföldi állampolgárok számára a negatív eredménnyel zárult PCR teszt bemutatása nem kötelező. Fontos információ azonban, hogy az Irakba, valamint az Iraki Kurdisztáni Régióba közlekedő légitársaságok továbbra is megkövetelhetik a PCR teszt bemutatását, melynek hiányában az utazó fedélzetre történő lépését is megtilthatják.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

Irak valamint az Iraki Kurdisztáni Régió vonatkozásában nincs regisztrációs kötelezettség, azonban az iraki belügyminisztériumának iraqmosafer elnevezésű online, regisztrációköteles applikációja segít annak megállapításában, hogy az utazó megfelel-e a be, illetve kiutazásra vonatkozó szabályoknak, milyen feltételek teljesítésével tud be, illetve kiutazni az országból.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A legalább két dózis, koronavírus elleni oltás megkapását igazoló magyarországi és az Európai Uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező beutazók 2022. április 1-től mentesülnek a negatív eredményű PCR teszt bemutatásának kötelezettsége alól.

A 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR teszt bemutatása csak azon beutazók számára előírás, akik igazolják, hogy a koronavírus elleni védőoltást egészségügyi okból nem kaphatják meg.

e. Karanténkötelezettség: Van.

Karanténkötelezettségre vonatozó szabályok ellentmondásosak. Információink szerint az iraki hatóságok csak a tüneteket produkáló beutazók esetében rendelnek el karanténkötelezettséget, melynek időtartama 14 nap. Fentiek ellenére a hatóságok a karanténkötelezettség betartását a gyakorlatban nem ellenőrzik.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Irakba valamint az Iraki Kurdisztáni Régióba az üzleti célú beutazás jelenleg nincs speciális engedélyekhez kötve.

g. Tranzitálási szabályok:

Sem Irak sem az Iraki Kurdisztáni Régió vonatkozásában nincsenek elérhető, tranzitálásra vonatkozó szabályok. Javasoljuk, hogy iraki tranzitálás esetén érdeklődjön légitársaságánál, illetve a budapesti iraki nagykövetségen. (Cím: 1021 Budapest, Bölöni György utca 3, email: budemb@mofa.gov.iq; tel: +36 1 3925120)

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A legalább két dózis, koronavírus elleni oltás megkapását igazoló magyarországi és az Európai Uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkezők, vagy a QR-kóddal ellátott, papíralapú Európai Uniós oltási igazolást felmutatók mentesülnek a negatív eredményű PCR teszt bemutatásának kötelezettsége alól.

i. Egyéb hasznos információ:

Bár az országba történő belépéshez a 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR teszt bemutatása már nem kötelező külföldi állampolgárok számára, a légitársaságok továbbra is megkövetelhetik a PCR teszt bemutatását az utazáshoz.

2) Kiutazás az országból:

Az Irakba és az Iraki Kurdisztáni Régióba közlekedő légitársaságok továbbra is megkövetelhetik a negatív eredményű PCR teszt bemutatását az utazáshoz. Mivel ennek hiányában az utasoktól, megtagadhatják a fedélzetre történő belépést, javasoljuk, hogy tájékozódjanak a légitársaságok utazási feltételeiről.

Az Iraki Kurdisztáni Régió legfőbb szárazföldi határátkelőhelyei Irán (Haji Omran, Parviz Khan és Bashmakh határátkelőhelyek) és Törökország (Ibrahim Khalil határátkelő) felé nyitottak a civil forgalom előtt. Az iraki szárazföldi határátkelőhelyeken keresztül történő kiutazást érintő információk ellentmondásosak. Javasoljuk, hogy az országot szárazföldi határátkelőhelyen keresztül elhagyni szándékozók gondoskodjanak a legalább két dózis, koronavírus elleni oltás megkapását igazoló magyarországi és az Európai Uniós digitális Covid-igazolvány meglétéről.

3) Helyi járványügyi szabályok:

A belföldi utazási és kijárási korlátozások, szükségállapot, rendkívüli állapot nincs bevezetve, országon belüli járványveszélyességi szint nincs megadva. A helyi hatóságokkal történő kapcsolattartás nehézségei miatt mindenképpen ajánlatos az erbíli vagy bagdadi külképviselettel felvenni a kapcsolatot és tájékoztatást kérni az aktuális információkról.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából az országban előforduló terrorcselekmények és háborús helyzet miatt a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján az „I. utazásra nem javasolt országok és térségek” kategóriájába tartozik (Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján és az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek).

Irak egész területén előfordulhatnak terrorcselekmények. Az ún. „Iszlám Állam” megmaradt egységei, illetve más militáns szervezetek, kihasználva az iraki belpolitikai válságot, rendszeres támadásokat intéznek kormányzati és civil célpontok ellen.

A török légierő a Kurdisztáni Régió és a Törökország által határos területeken gyakori bombatámadásokat intéz a Kurd Munkáspárt (PKK) ellen. A térséget kifejezetten kerüljék el!

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy erbíli főkonzulátusunk az Iraki Kurdisztáni Régión kívül bajba került magyar állampolgárok részére csak korlátozott mértékben tud konzuli segítséget nyújtani. Amennyiben mégis Irakba utaznak, kérjük, hogy fokozott elővigyázatossággal járjanak el és vészhelyzet esetére megfelelő mennyiségű, helyi készpénzt tartsanak maguknál, mivel az egyéb fizetőeszközöket (bankkártya, hitelkártya, csekk, iraki dinártól és amerikai dollártól eltérő egyéb valuták) nem fogadnak el. Valamint nyomatékosan kérjük az Irakra vonatkozó, biztonságot érintő hírek figyelemmel kísérését.

Magyarország Erbíli Főkonzulátusa

319/246-5 Ankawa – Gulan Út, Erbil, Kurdisztán Régió (a Capitol Hotelhez közel, a NoNo benzinkút mellett)
Munkaidőben: +964 (0) 751 184 3391 és +964 (0) 751 184 3392
E-mail: mission.ebl@mfa.gov.hu
Ügyeleti telefonszám:
Magyarországról: 06 80 36 80 36
külföldről: 00 36 80 36 80 36,
vagy írjon szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek Irak egész területére: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A rendelkezésünkre álló információk nem egyértelműek, nincs egyértelmű szabályozás, emiatt javasoljuk, hogy az útlevél legalább hat hónapot meghaladóan legyen érvényes a tervezett visszautazás időpontját követően.

Ideiglenes útlevél:

Nem NEM

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Tájékoztatjuk állampolgárainkat, hogy magyar magánútlevéllel Irakba utazók 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén Irak légi, szárazföldi és vízi határain 75 USD díj, valamint érvényes, a 60 napot nem meghaladó időtartamra szóló szállásfoglalás bemutatása ellenében fel tudják venni vízumaikat a belépést követően. A határátlépéskor felvett érkezéskori tartózkodási vízumok egész Irak területén (beleértve a Kurdisztán régiót is) 60 napos tartózkodásra jogosítanak. A Kurdisztán régió szárazföldi és légi határain érkezéskor felvett tartózkodási vízumok 30 napos tartózkodásra jogosítanak Kurdisztán területén, Irak szövetségi területére történő belépésre azonban ezen vízumok nem jogosítanak.

A diplomata, vagy külügyi szolgálati útlevéllel utazóknak továbbra is vízumkérelmet kell benyújtaniuk az utazásukat megelőzően Irak budapesti nagykövetségén.

Információink alapján az elmúlt években rendszeresen előfordult, hogy izraeli vízumot vagy pecsétet tartalmazó útlevéllel az iraki hatóságok megtagadták az országba történő beléptetést.

Az iraki beutazással kapcsolatos bővebb felvilágosításért érdeklődjenek Irak budapesti nagykövetségénél. Cím: 1021 Budapest, Bölöni György utca 3, email: budemb@mofa.gov.iq; tel: +36 1 3925120)

Kiskorúak beutazása:

A rendelkezésünkre álló információk nem egyértelműek, nincs egyértelmű szabályozás, emiatt javasoljuk, hogy legalább az egyik szülő legyen jelen és a másik szülő angol/arab nyelvű okiratban, tanúk, közjegyző vagy a budapesti iraki nagykövetség előtt tett írásbeli nyilatkozatban járuljon hozzá a gyermek utazásához.

Egyéb információ:

  • Irak Budapesti Nagykövetsége: Cím: 1021 Budapest, Bölöni György utca 3, email: budemb@mofa.gov.iq; tel: +36 1 3925120)
  • Magyarország főkonzulátusa Erbil : 319/246-5 Ankawa – Gulan Út, Erbil, Kurdisztán Régió (a Capitol Hotelhez közel, a NoNo benzinkút mellett)

Munkaidőben: +964 (0) 751 184 3391 és +964 (0) 751 184 3392

E-mail: mission.ebl@mfa.gov.hu

Ügyeleti telefonszám:

Magyarországról: 06 80 36 80 36

külföldről: 00 36 80 36 80 36,

vagy írjon szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111

Pénznem: Iraki dinár
Az amerikai dollárt a legtöbb helyen szintén elfogadják.

Időjárás: Erbil időjárása márciustól októberig jellemzően napos, meleg, a legforróbb időszakokban a hőmérséklet állandó jelleggel nagyon magas, az 50 fokot is meghaladja. Mivel az áramellátás jellemzően nem folyamatos, az időjárás a légkondicionálás hiánya miatt kifejezetten megterheli még az egészséges szervezetet is. A napfény égető, a napsugárzás kifejezetten káros és veszélyes. A téli hónapokban a fűtés jellemzően légkondicionáló berendezéssel vagy olajradiátorral történik, de mivel a lakóépületek nagy részében a szigetelés ismeretlen, különösen a szigeteletlen ingatlanokban ez nem jelent megfelelő megoldást. A épületek rossz minősége miatt a téli hónapokban, bár a hőmérséklet a síkságokon nem süllyed -15 fok alá, az ingatlanokban jellemzően folyamatosan hideg van még a fűtés ellenére is. A hegyekben és az utakon jellemzően januárban az európaihoz hasonló téli időjárásra, csúszós, jeges utakra, nagyobb hóakadályokra és -15 fok alatti hőmérsékletre is kell számítani.

Biztosítás: Utasbiztosítás tekintetében az ország utazásra nem javasolt jellegére figyelemmel különös körültekintés indokolt, mivel az általános szabályok nem érvényesek.

Közlekedés: Mind az országúti, mind a helyi közlekedés, továbbá a gépkocsivezetés is az ország egész területén különösen veszélyes! Az országban nemcsak a járművezetés, hanem az egyéni és csoportos országúti közlekedés sem ajánlott. A vezetői engedélyt nem ellenőrzik a közúti forgalomban, így arról nincs információ, hogy milyen igazolványokat fogadnak el. Mindezektől függetlenül kérjük állampolgárainkat, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a járművezetéstől annak különösen fokozott veszélyei, valamint az azonnali fogva tartás elrendelése miatt főleg személyi sérüléssel járó vagy halálos kimenetelű közlekedési baleset esetén.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Helyi hatóságoknál és intézményeknél való ügyintézés meglehetősen nehézkes, nincsenek weboldalak, címek, irányítószám, szabályzatok és kapcsolattartók, helyi segítő közreműködése nélkül gyakorlatilag lehetetlen.

Vallási és viselkedési kultúra: Irak muzulmán államvallású ország, ahol a kisebbségek tiszteletben tartják a muszlim előírásokat. Kérjük az országba látogató állampolgárainkat, hogy hasonlóképpen, a vallási és öltözködési előírásokat mindenkor betartva járjanak el. Az öltözködés tekintetében nőknél a visszafogottabb, vállat, térdet takaró öltözet ajánlott az ország egész területén, így a Kurdisztáni Régióban is. Az egyéb iraki területeken, azonban az egyes (például a síita, a szunnita, a keresztény vagy yezidi) területeken az eltérő szokások és további vallási-, illetve öltözködési előírások fokozott figyelemmel kísérése és betartása ajánlott.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátórendszer alacsony színvonalú, a népesség nem teljes egésze rendelkezik védőoltásokkal, így a járványügyi helyzet bármikor változhat. Kérjük, védőoltásokkal kapcsolatosan érdeklődjön az alábbi oldalról.

Egyéb információ (lásd a nagykövetség honlapján)

  • munkavállalással kapcsolatos információért kérjük forduljon Irak Budapesti Nagykövetségéhez.