Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 07. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Tájékoztatjuk az utazásban érdekelt magyar állampolgárokat, hogy az indiai szövetségi polgári légügyi minisztérium 2022. március 27-ével ismét engedélyezte a nemzetközi polgári kereskedelmi légi forgalmat. 

India kormánya szövetségi szinten enyhített az ország területére történő beléptetési protokollon. India elismeri  a magyar, oltási alapon kiállított védettségi /oltási igazolásokat. Felhívjuk minden Indiába utazást tervező magyar állampolgár figyelmét arra, hogy nem az oltóanyag típusa számít a beutazáskor, hanem maga a magyar védettségi igazolvány vagy magyar oltási igazolás, azaz az oltottság ténye.

Az új beléptetési protokoll nem tesz különbséget oltottak, felgyógyultak és oltást fel nem vettek közt. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus oltást fel nem vett magyar állampolgárok is beutazhatnak India területére, de bizonyos megkötésekkel (ld. lentebb).

Fontos hangsúlyozni, hogy India minden tagállamában/szövetségi területén a járványügyi korlátozások valamilyen formája továbbra is érvényben van. A szövetségi protokollnál szigorúbb beléptetési rendet vezethetnek be az egyes szövetségi területek vagy tagállamok. 

Az egyes légitársaságok az indiai beutazási protokollnál szigorúbb előírások mentén vállalhatják az utasszállítást. Az utazás részleteiről az utazáshoz igénybe venni kívánt légitársaságnál érdeklődjön. Az előbbire hivatalunknak nincs ráhatása!

sárga vonal

 

1. India biztonsági besorolása

Magyarország megfontolásra javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt!    

India biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került, azonban az ország egyes területeinek felkeresését NEM javasoljuk. 

Terrorveszély: India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyek rendszeresen voltak merényletek célpontjai. A támadásoknak leginkább a nagyvárosok a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidékek, ahová nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb pontokon ajánlott a körültekintő magatartás, óvatosság. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közforgalmú helyekre való belépéskor (metró, áruházak, szállodák és középületek) minden esetben biztonsági ellenőrzésre kerül sor. A politikai jellegű gyűléseket, pártközpontokat ajánlatos elkerülni.

Terrorveszély / Fegyveres konfliktus kitörésének kockázatával érintett területek, melyek felkeresését NEM javasoljuk:

 • az indiai-pakisztáni határszakasz teljes hosszában kiemelten veszélyes, terrortámadásnak és fegyveres határvillongásnak kitett térség, NEM JAVASOLJUK FELKERESNI, I. nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolt terület.
 • Jammuban és Kasmírban a biztonsági helyzet rossz. NEM JAVASOLJUK FELKERESNI, I. nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolt terület.

Az 1958.évi külföldiekről szóló indiai szövetségi törvény szerint az Indiai Köztársaság több területére külföldi állampolgárok csak előzetes engedéllyel léphetnek be. Az említett jogszabály számos olyan területet is nevesít, ahova külföldi állampolgárok egyáltalán nem léphetnek be. 

A jogszabály által többek közt felsorolt védett, korlátozottan vagy nem látogatható területek: 

 • egész Arunachal Pradesh,
 • Himachal Pradesh egyes részei, 
 • Dzsammu és Kasmír egyes részei, 
 • egész Manipur,
 • egész Mizoram, 
 • egész Nagaland, 
 • Rajasthan egyes részei, 
 • Sikkim egésze (részben védett terület, részben tiltott terület) 
 • Uttarakhand egyes részei,
 • Andaman és Nicobar szigetek (részben védett terület, részben tiltott terület).

Belépési engedély a felsorolt területekre a budapesti Indiai Nagykövetségen keresztül kérhető. 

Bővebb információért látogasson el ide: 

https://www.mha.gov.in/PDF_Other/AnnexVII_01022018.pdf

https://www.mha.gov.in/sites/default/files/FAQs-onPAPandRAP.pdf

a. Be lehet utazni az országba? Igen, az alábbiak szerint.

Külföldi állampolgárok az ország területére történő beutazáshoz szükséges vízumot elektronikus úton vagy India budapesti nagykövetségén keresztül igényelhetnek. Elektronikus vízumigényléssel (e-visa) kapcsolatos részletes tájékoztatás itt érhető el: 

Az ország területére belépésre jogosító „hagyományos” vízumot az indiai missziókon lehet kérelmezni. A budapesti Indiai Köztársaság Nagykövetségének elérhetősége: 

Különleges szabályozás van érvényben amennyiben kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – személy csak az egyik szülő kíséretében, más felnőtt kíséretében (rokon, barát, tanár, stb.) vagy egyedül utazna. Kérjük vegyék figyelembe az erre vonatkozó előírásokat.

A járvánnyal kapcsolatos beutazási szabályok (teszt és  karanténkötelezettség) kiskorúakra is egyaránt vonatkoznak. Kérjük utazás előtt minden esetben tájékozódjanak a légitársaságok honlapján a kiskorúakra vonatkozó érvényes beutazási feltételekről.

2022. március 27-étől Indiában helyreállt a nemzetközi menetrend szerinti polgári légi közlekedés. 

Az Indiai Köztársaság Kormánya az ország területére való beléptetést az alábbiak szerint szabályozza: 

India területére történő belépési protokoll szerint beutazás előtt minden utazásban érintett köteles az újdelhi reptér honlapján keresztül a saját egészségi állapotára vonatkozó nyilatkozatot feltölteni (=Self Declaration Form, a továbbiakban SDF). India érvényesnek ismeri el a magyar oltási / védettségi igazolásokat. A beléptetési protokoll nem tesz különbséget oltottak, felgyógyultak, illetve oltást fel nem vettek közt. 

India kizárólag csak a magyar oltás alapú védettségi igazolásokat / oltási igazolásokat ismeri el!

Az SDF kitöltésekor kötelező feltölteni az újdelhi nemzetközi repülőtér honlapján keresztül 

VAGY az oltottság alapján kiállított magyar védettségi igazolást / oltási igazolást,

VAGY az indiai utazás előtt legfeljebb 72 órával korábban készített, negatív eredményű RT-PCR teszteredményt, melyet csak angol nyelven kiállítva fogadnak el a hatóságok.  

Javasoljuk - lehetőség szerint – az angol nyelven kiállított igazoláson szerepeljen az RT-PCR teszteredményt kiállító szervezet cégszerű aláírása (pecsét + a cég jegyzésére felhatalmazott személy aláírása).

SDF kitöltése csak elektronikus úton lehetséges innen:

Az SDF kitöltésekor az alábbi adatok megadása kötelező:

 • az indiai utazáshoz igénybe kívánt útlevél adatoldaláról készült másolat
  vagy az oltottság alapján kiállított magyar védettségi igazolásról / oltási igazolás ról másolat feltöltése és az oltás felvételének időpontjának megadása
  vagy az indiai utazás előtt legfeljebb 72 órával korábban készített RT-PCR teszt negatív eredményéről szóló igazolás feltöltése.
 • az indiai utazás során igénybe venni kívánt szálláshely címe
 • az indiai utazáshoz használt légijárat száma, repülőjegy foglalási száma (PNR kód) és az utazáshoz használt ülés száma.

A 2022. február 14-étől hatályos beléptetési protokoll szerint 5 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem kötelező az utazás előtt, sem az indiai beérkezéskor az RT-PCR tesztelés. 

Tehát, ha valaki családosan akar beutazni és a kiskorú gyermeke már elmúlt 5 éves, akkor vagy az oltottságot kell bizonyítania vagy azt, hogy a gyermek nem fertőzött koronavírussal. Ezt az 5 évesnél idősebb gyermek esetében vagy RT-PCR teszt negatív eredményével vagy oltottság alapján kiállított magyar védettségi igazolással /oltási igazolással lehet. Ez alól a kritérium alól hivatalunk NEM adhat felmentést, az indiai hatóságok irányába eljárni NEM tud.

Az SDF kitöltésekor nyilatkoznia kell az utasnak továbbá

 • az egészségi állapotát érintő kérdésekről (pl. szenved-e magasvérnyomásban vagy asztmás-e, stb.), valamint 
 • arról, hol, mely országokban járt az elmúlt 14 napban. 

FONTOS hangsúlyozni, hogy az indiai fél a magyar oltás alapú védettségi igazolást fogadja el, az oltóanyagnak nincs jelentősége. 

A beléptetési protokoll alapján, az indiai hatóságok által jóváhagyott SDF nélkül utazás NEM kezdhető meg. Családos utazás esetén az SDF-ben mindenkinek szerepelnie kell.

A légitársaságok a koronavírus-fertőzés tüneteit NEM mutató utasok utazásának megkezdését engedélyezhetik.

A felgyógyultság alapján kiállított magyar védettségi igazolást nem fogadják el!!!

Az ebben a pontban leírtak érvényesek a tengeri vagy szárazföldi úton Indiába érkező utasokra is.

Felhívjuk az utazásban érintettek szíves figyelmét arra, hogy sem az újdelhi magyar nagykövetség, sem a mumbai magyar főkonzulátus NEM tud eljárni az utas nevében és helyett a saját egészségi állapotra vonatkozó nyilatkozat (SDF) kitöltésében vagy az indiai hatóságoknál annak jóváhagyásában. 

Az India területére való belépésre vonatkozó hatósági szabályozás (beléptetési protokoll) itt érhető el: 

https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalarrivalsupdatedon10thFebruary2022.pdf

Azon országok (tehát nem India) listája itt érhető el, melyek által kiállított oltási igazolásokat az indiai hatóságok elfogadják. 

Az újdelhi nemzetközi repülőtér honlapján elérhető gyakori kérdések és azokra adott válaszok itt érhetőek el:

b. Kell-e teszt? A válasz kettős:

Oltás alapú immunitással nem rendelkező utasok esetében KÖTELEZŐ az indulás előtti tesztelés. (A felgyógyultság alapú védettséget az indiai hatóságok nem fogadják el, illetve csak az indulás előtt legfeljebb 72 órával korábban készített RT-PCR teszt negatív eredményét fogadják el. Részletesen lásd lentebb!)

Teljes védettséggel bíró, azaz oltás alapú immunitással bíró utasok esetében NINCS kötelező indulás előtti tesztelési előírás. (Részletesebben lásd lentebb!)

A beléptetési protokoll szerint 2022. február 14-étől az indiai beutazáskor nincs általános érkezéskori tesztelés, DE

 • a hatóságok érkezéskor bárkit RT-PCR vagy egyéb koronavírus tesztre vagy egészségügyi állapotfelmérésre kötelezhetnek,
 • a beérkező járatok utasainak 2%-át, véletlenszerű kiválasztás alapján, koronavírus-tesztelés tűrésére kötelezhetnek, a teszteredményt nem kell helyben megvárni.

Minden Indiába érkező 14 napig köteles a saját egészségi állapotát nyomon követni (self-health-monitoring) és a hatóságoknak bejelenteni, ha koronavírus-fertőzés tüneteit véli felfedezni magán.

A 2022. február 14-étől hatályos beléptetési protokoll szerint 5 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem kötelező az utazás előtt, sem az indiai beérkezéskor az RT-PCR tesztelés. Tehát, ha valaki családosan akar beutazni és a kiskorú gyermeke már elmúlt 5 éves, akkor vagy az oltottságot kell bizonyítania vagy azt, hogy a gyermek nem fertőzött koronavírussal. Ezt az 5 évesnél idősebb gyermek esetében vagy az indulás előtt legfeljebb 72 órával korábban készített RT-PCR teszt negatív eredményével vagy oltottság alapján kiállított magyar védettségi igazolással lehet. Ez alól a kritérium alól hivatalunk NEM adhat felmentést, az indiai hatóságok irányába eljárni NEM tud ez ügyben.

Fontos hangsúlyozni, hogy 

 • mindennemű egészségügyi kiadást a beutazónak kell viselnie, legyen szó otthoni, intézményi vagy egészségügyi intézményi karanténról és ezzel kapcsolatos (ide értve mindennemű tesztelési, ellátási kiadást is) költségről.
 • koronavírus-fertőzés gyanúja esetén az indiai egészségügyi hatóságok bárkit koronavírus-tesztre/vizsgálatra, illetve karanténra kötelezhetnek. Az egészségügyi karantén előírások tagállamonként / szövetségi területenként változhatnak.

A légitársaságok által előírt utazási normák továbbra is eltérőek, így az utazásban érdekelt magyar állampolgárokat arra kérjük, hogy utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak az adott légitársaságnál, milyen feltételek mellett biztosítja az európai és az indiai repülési desztinációk között a személyszállítást. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

India területére belépni érvényes vízummal és csak az 1. a.) pontban említett regisztrációval lehet.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Részben lásd a b) pontnál!

India enyhített az ország területére történő beléptetési protokollon. Egyelőre nem áll elegendő gyakorlati tapasztalat rendelkezésünkre, hogy a magyar védettségi / oltási igazolásokat milyen mértékben fogadják el. Belföldi légiközlekedés esetén a magyar oltási / védettségi igazolás felhasználható.

Indiában felgyógyultságról nem állítanak ki hivatalos igazolást, így a felgyógyultság alapján kiállított magyar védettségi igazolások elfogadása az egyes indiai szövetségi-, tagállami, vagy szövetségi területek hatóságai illetve magánintézményei részéről nem várható. Mind az állami intézmények, mind a magánvállalkozások vagy szálláshelyek megkövetelhetik az oltási igazolás vagy 72 órán belül készített RT-PCR teszt eredményének felmutatását.

India területére történő belépést követően a beoltottaknak járó kedvezmények és lehetőségek tagállamonként és szövetségi területenként változhatnak.

e. Karanténkötelezettség: a koronavírus-fertőzés tünetei, illetve koronavírus teszt pozitív eredménye esetén VAN.

A karanténkötelezettség szabályai: lásd a b.) pontnál.

Minden utazásban érintett szíves figyelmét felhívjuk arra, hogy India szövetségi köztársaság, így a járványügyi korlátozásokról az esetek többségében a tagállami hatóságok döntenek. A tagállamok járványügyi szabályai eltérhetnek, ezért kérjük, hogy utazása megkezdése előtt érdeklődjön az utazásának célterülete szerinti lezárásokról, illetve a helyi járványügyi korlátozásokról.

Az egészség- és járványügyi szabályok be nem tartása pénzbüntetés kirovását vagy büntetőeljárás lefolytatását vonhatja maga után.

Egészségügyi és Családjóléti Minisztérium (Ministry of Health and Family Welfare)

Honlap: https://www.mohfw.gov.in/

Email: ncov2019@gov.in

Koronavírussal kapcsolatos szövetségi tájékoztató iroda elérhetősége: +91-11-23978046

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Üzleti célú vízumot újra lehet online és hagyományos úton is igényelni.

Részletes tájékoztatásért látogasson el az alábbi honlapra:  https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html 

A budapesti Indiai Köztársaság Nagykövetség honlapján különböző vízumokról a tájékoztató: https://www.eoibudapest.gov.in/page/visa-services/

g. Tranzitálási szabályok:

Magyar állampolgárok csak vízummal tranzitálhatnak Indián keresztül harmadik ország területére, ha adott átrepüléskor terminált váltanak. 

Nem szükséges tranzitvízum az Indián átutazó, közvetlen légi átutazáson és Indián keresztül továbbutazó külföldinek, feltéve, hogy nem hagyja el a repülőtér meghatározott körzeteit. A tengeren utazó magyar állampolgárnak nem kell tranzitvízummal rendelkeznie mindaddig, amíg nem hagyja el a hajót.

Felhívjuk az indiai tranzitálásban érintettek szíves figyelmét arra, hogy Delhiben terminálváltás kizárólag csak tranzitvízummal lehetséges. Magyar állampolgárok számára szintén javasolt, hogy rendelkezzenek tranzitvízummal, amennyiben Delhiben légitársaságot váltva kívánnak harmadik ország területére továbbutazni. 

A tranzitáláskor is szükséges az indiai átutazás előtt a saját egészségügyi állapotra vonatkozó nyilatkozat (Self Declaration Form, SDF) feltöltése az újdelhi repülőtér honlapján keresztül. Az indiai átutazást is csak a hatóságok által jóváhagyott SDF-vel lehet megkezdeni. SDF kitöltésére vonatkozó tájékoztatás az 1. a) pontnál található.

SDF kitöltése itt lehetséges: https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration 

A tranzitvízum érvényessége a kiállítástól számított 15 nap, mely legfeljebb 3 nap időtartamú indiaitartózkodásra jogosít. 

További információért látogasson el ide:

https://www.eoibudapest.gov.in/page/visa-services/

h. Az ország beutazási feltételei alóli mentesség:

NINCS, az 1. a) pontban leírtak mindenkire nézve kötelezőek!

2) Kiutazás az országból

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges okmányokat (úti okmány, egészségügyi igazolások stb.) az utazó tartsa magánál papíralapon is. Az indiai tartózkodás és az ország elhagyása csak rendezett vízummal lehetséges. 

Javasoljuk mindenki ellenőrizze, hogy beléptetéskor valóban bekerült-e a beléptető pecsét az útlevélbe, mivel elutazáskor, ha az útlevélben nem szerepel beléptető pecsét, a határőr a kilépést az országból megtagadhatja annak tisztázásáig, hogy az érintett mikor és hogyan lépett be az ország területére. Az ország elhagyásakor ugyancsak ellenőrizzék, hogy az ország elhagyását tanúsító kiléptető pecsét valóban bekerült-e az útlevélbe. 

Lejárt idejű vízummal vagy nem a vízumban engedélyezett időtartamú tartózkodás esetén az országot az indiai hatóságok nem engedik elhagyni, amíg a túltartózkodás idejét és jogcímét vagy az esetleges túltartózkodás miatt kirótt bírságot az érintett az indiai migrációs hivatallal (FRRO) nem rendezte.

Az FRRO csak az előbbi rendezést követően állít ki az érintett külföldi állampolgár számára ún. exit-permit-et (kilépési engedélyt), amit adott időtartamon belül lehet felhasználni. Az „exit permit”-t online vagy az FRRO kirendeltségein keresztül lehet rendezni. Tapasztalataink szerint az „exit permit” intézése nehézkes és lassú. 

Az FRRO elérhetősége: https://indianfrro.gov.in/eservices/home.jsp 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az indiai túltartózkodás miatt az érintettre kirótt bírságot a magyar külképviseletek nem tudják átvállalni vagy helyette „lerendezni”.

3) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Felhívjuk minden érdekelt szíves figyelmét arra, hogy India szövetségi köztársaság, így a koronavírus terjedésével kapcsolatos járványügyi intézkedések tagállamonként és szövetségi területenként eltérhetnek. Javasoljuk, hogy útnak indulása előtt mindenki tájékozódjék a célterülete szerinti korlátozásokról.

Az indiai szövetségi szintű szabályozás szerint:

 • a járványügyi védekezés során az indiai hatóságok egyes, a járvány által súlyosan érintett körzetet vesztegzár alá vonhatnak, mely területet kizárólag sürgős egészségügyi okból lehet csak elhagyni; 
 • mindenfajta tevékenység folytatása – kizárólag csak a járványügyi szabályok betartásával – lehetséges. Kötelező a maszkviselés minden közterületen és a 1,5 méteres távolságtartás. A hatóságok a járványügyi szabályok betartását bármikor ellenőrizhetik, bárkit egészségügyi ellenőrző vizsgálatok tűrésére kötelezhetnek. A maszkhasználat be nem tartását a hatóságok bírsággal sújthatják. A bírság mértéke tagállamonként és szövetségi területenként eltérhet. 
 • az okostelefonokon működtethető Aarogya Setu applikáció használatát az egyes kormányhivatalok, bevásárlóhelyek, stb. a területükre történő belépéshez előírhatják. Egyes tagállamok saját okostelefon applikációjuk kötelező használatát is előírhatják. A tagállamok, szövetségi területek felelősek a járványügyi korlátozások végrehajtásáért és a helyi járványügyi előírások megalkotásáért. (Tehát ahány állam, szövetségi terület, járás, település, annyi féle járványügyi korlátozással lehet találkozni India-szerte.) 

További információt innen kérhet e-mailen: 

support.aarogyasetu@gov.in

Az applicáció letöltése innen lehetséges:

https://www.aarogyasetu.gov.in/   

5) Hasznos információk:

Az FRRO/FRO (Foreigners Regional Registration Office/ Foreigners Registration Office) irodák online elérhetősége

Indiai szövetségi Egészségügyi és Családjóléti Minisztérium honlapja: https://www.mohfw.gov.in/# 

A fontosabb indiai repülőterek weboldalainak elérhetőségei:  

India biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került, azonban az ország egyes területeinek felkeresését NEM javasoljuk. 

INDIÁRA VONATKOZÓ TOVÁBBI ÁLTALÁNOS UTAZÁSI SZABÁLYOK

Biztonsági tanácsok hölgyek, kisgyermekkel érkezők számára: Az országot rendkívül tagolt etnikum, nyelvi és vallási összetétel jellemzi. Az ország területi kiterjedéséhez képest akár még kisebb területeken belül is rendkívül változatos-eltérő kulturális szokások fordulhatnak elő. Annak ellenére, hogy az indiai kormányzat komoly erőfeszítéseket tesz a kisebbségek, így többek között a nők társadalmi szerepének javítása/erősítése érdekében, az indiai társadalomban a nők megítélése továbbra is jellemzően konzervatív és patriarchális. 

A nők és gyermekek elleni erőszak az indiai társadalmi viszonyok között nem ritka jelenség. Az idelátogató turisták az indiai társadalomban jelen levő kulturális feszültségről nem feltétlen rendelkeznek alaposabb ismeretekkel, nem feltételezik, hogy maguk is célpontjaivá válhatnak, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak). Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot, ismeretlenek által kínált ételt, italt utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak az „indiai valóság” megismerésével járó nagyvárosi vagy vidéki, a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor. 

Felhívjuk a hölgyek figyelmét arra, hogy 

 • a delhi metro-szerelvényeken külön kocsi áll a rendelkezésükre, 
 • illetve az újdelhi repülőtér 3-as terminála olyan taxis céggel is kapcsolatban áll, melyet kizárólag hölgyek vehetnek igénybe és a vállalkozás csak női sofőröket alkalmaz. 
 • A cég neve: Sakha Cabs
 • A cég elérhetőségei: +91 9999 193 004 or +91 9278 708 888

Segélyvonal bajba jutott nők számára

Külföldiek sérelmére elkövetett csalások / a leggyakoribb módszerek:  A megérkező turistának utazási ügynök, illetve taxisofőr siet a segítségére arról igyekezve meggyőzni, hogy az előre lefoglalt szállása már nem működik (leégett, nem biztonságos vagy éppen nem megközelíthető, stb.). Ezt követően a hiszékeny turistát az utazási ügynökkel, illetve a taxisofőrrel kapcsolatban álló utazási irodába, illetve szállodába viszik ahol hasonló szolgáltatást, lényegesen magasabb árért kínálnak. Gyakori eset, hogy az utazási ügynök, illetve taxisofőr előzetes figyelmeztetés nélkül nem a megadott szállodai címre, hanem utazási irodába, illetve vidéki szállodába viszi a gyanútlan külföldit. Minden esetben javasolt ragaszkodni az otthonról lefoglalt szálláshoz, az ilyen jellegű tanácsadást ne fogadják el. 

Taxit kizárólag olyan szolgáltatótól vegyen igénybe, amelynek saját kirendeltsége van a repülőtéren. Az újdelhi repülőtérrel szerződésben álló taxis cégek felsorolása elérhetőséggel itt érhető el: 

https://www.newdelhiairport.in/to-and-from-airport-details?cabs 

Műholdas telefon használata: Indiában a műholdas telefonok használata csak külön behozatali engedéllyel lehetséges. Műholdas telefon hatósági engedély nélküli használata bűncselekménynek számít.

Hegymászók figyelmébe: A hegyi mentés 3000 méter felett nem működik, a légi úton történő mentés lehetősége korlátozott, ezért nem tanácsoljuk a nepálihoz hasonló hegymászó expedíciókon, hegyi túrákon való részvételt Indiában. A hegymászással kapcsolatos balesetek esetében hegyi mentésre csak kiképzett reguláris egységek vehetők igénybe, magán kezdeményezés útján indított mentőakciók lebonyolítása adott tagállami, súlyosabb esetben szövetségi szintű egyeztetés hiányában nem indítható el.

Az Indiai Hegymászásért Alapítvány elérhetősége: 

Drónok használata: 

A drónok használatát indiai szövetségi szinten a polgári légügyi minisztérium szabályozza. 

A polgári légügyi minisztérium honlapja: 

https://www.dgca.gov.in/digigov-portal/?page=jsp/dgca/InventoryList/headerblock/drones/RPAS.html

A drónok használatának jogszabályi háttere:

https://egazette.nic.in/WriteReadData/2021/229221.pdf

(Az angol nyelvű leírás a 24. oldaltól érhető el!)

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők közjegyző előtt tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a budapesti indiai nagykövetséghez: https://www.eoibudapest.gov.in

Vízum:

Jelenleg az Aktuális menüpont 1. a) pontjánál található bekezdés a mérvadó. 

A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes, ha adott repülőtér ugyanazon terminálján belül valósul meg az átszállás

Házikedvencek beutazása:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy konzultáljanak az Indiai Nagykövetséggel Budapesten, illetve állategészségügyi kérdésekben forduljanak állatorvosukhoz, valamint tájékozódjanak a NÉBIH és a Pettravel oldalán.

Bővebb információért látogasson el ide: 

http://aqcsindia.gov.in/faq.html

Vám:

Javasoljuk, hogy utazás előtt az indiai adó- és vámhivatal alábbi internetes honlapján tájékozódjanak:
https://www.cbic.gov.in/htdocs-cbec/customs/cs-act/formatted-htmls/cs-rules-idx

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A műholdas telefonok használata tiltott!

Pénznem: indiai rúpia (INR)

Időjárás: India több éghajlati zónára osztható és éghajlatát elsősorban a szélességi fok, a domborzat és a monszun alakítja. Klímája melegebb, mint az a szélességi fekvésénél fogva megilletné, mert a Himalája hatalmas fala mint védőbástya állja útját az északról érkező hideg légtömegek beáramlásának. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyiségének területi eloszlása erősen változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő monszunig. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Az ország nagy részén a legszárazabb időszak november-decembertől április-májusig tart. A hőmérséklet általában december-januárban a legalacsonyabb és tavasszal a legmagasabb; a szárazföld belsejében a monszun beköszönte előtt elérheti az 50 fokot is. 

Gépkocsivezetés: A magyar vezetői engedéllyel Indiában nem lehetséges a gépkocsivezetés. Kizárólag indiai, vagy nemzetközi vezetői engedély fogadható el, illetve használható. Indiai jogosítvány kérelmezésekor - a nemzetközi gyakorlat szerint - először tanuló vezetői engedélyt állítanak ki, majd a szükséges vizsgakövetelmények teljesítése esetén állandó vezetői engedély kapható. A nemzetközi vezetői engedélyt a regionális közlekedési hivatal adja ki (RTO).

Közlekedés: India vonatkozásában szükséges megjegyezni, hogy a forgalom, illetve a forgalomban részvevő gépjárművek nagysága és nagy száma, illetve a vezetési kultúra jelentősen eltér az Európában megszokottól. A monszun időszakban a nagy mennyiségű csapadékhullás következtében földcsuszamlások és árvizek váratlanul jelentkezhetnek, ami elsősorban az északnyugati országrészben az utak járhatatlanná válását okozhatják, előre nem látható időszakokra egyes térségeket megközelíthetetlenné tehetnek. Ezért ebben az időszakban kifejezetten kockázatos lehet az e térségbe való utazás.

Magyarország által kiállított vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal) vagy nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet gépkocsit vezetni India területén.

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók: Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. 

Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen van az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok sok esetben meghatározzák az indiaiak viselkedését. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amit szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Érdemes ezért útikönyvekből tájékozódni az adott helyre jellemző körülményekről, ajánlott szállásokról, éttermekről. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni. Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, nyomatékosan javasoljuk, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Viszonylag magas a dengue-láz kockázata. Javasolt a hosszú ujjú ruha viselete. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a megelőzés és védekezés fontosságára. Szúnyogriasztó tapaszok, karkötők, füstölők, beltéri szúnyogriasztó dugaszok széles választékban elérhetők helyben is. Amennyiben magas lázat, szem-, fej-, hátfájást tapasztalnak, a testen kiütéseket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Elviekben maláriával és chikungunya-lázzal is fertőzött területek India számos vidékén találhatóak, de a nagyobb városokban maláriás illetve chikungunya fertőzés ritkán fordul elő.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az orvosi, illetve kórházi ellátás a legnagyobb indiai városokban rendelkezik az életmentésre szakértelemmel és felszereltséggel.

A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.

Oltások: India nem írja elő kötelező oltás felvételét az ország területére történő beutazáshoz , azonban az alábbi védőoltások felvétele ajánlott: hepatitis A+B, tífusz, meningitisz, DiPerTePolio, kolera, MMR-kanyaró, illetve koronavírus elleni védőoltás. 

E-cigaretta tilalma Indiában: Tájékoztatjuk az Indiába utazni szándékozókat, hogy India 2019 szeptemberétől betiltotta az e-cigaretták használatát. Ennek fényében a belépés során ezen készülékeket elkobozhatják az utazóktól. A kellemetlenségek elkerülése végett javasoljuk ezen készülékek mellőzését az indiai látogatások során.

Fontos telefonszámok: A következő, ingyenesen, a nap 24 órájában hívható telefonszámon, több nyelven adnak tájékoztatást a segítséget igénylő turisták számára: 1800111363, rövidített szám: 1363

Általános segélyhívószám: 112

További fontosabb hívószámokról itt található összesítés: https://indianhelpline.com/