Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

FIGYELEM! 2022.május 2-ától a magyar/uniós és harmadik országbeli állampolgárok szabadon és korlátozásmentesen léphetnek be Horvátországba, függetlenül attól, hogy az EU-ból vagy az Unión kívülről (pl. Egyesült Királyság, Bosznia-Hercegovina) lépnek be az országba. A határátlépéshez nem szükséges COVID igazolvány, teszt vagy egyéb védettségi igazolvány felmutatása vagy védettségi feltétel teljesítése.Külön kiutazási korlátozás nincs.

Egyéb hasznos információk:

Horvátországi járványügyi szabályok:

A horvát kormány 2023. május 11-én döntött a Covid-19 miatt bevezetett járványhelyzet megszüntetéséről. 

Teendők koronavírus fertőzés tüneteinek észlelése esetén:

Amennyiben a COVID-19 fertőző betegség tüneteit észleli, köteles értesíteni szállásadóját, valamint a területileg illetékes járványügyi szakembert. Javasoljuk továbbá a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatásai alapján készített összefoglaló áttekintését: 

Járványügyi helyzet Horvátországban:

Az aktuális járványügyi helyzetről a https://www.koronavirus.hr/en oldalon, valamint a 113-as koronavírus információs vonalon kaphat tájékoztatást.

Horvátország biztonságos országnak tekinthető, ezért a IV. biztonsági kategóriába tartozik. (Az e kategóriába tartozó országok közbiztonsága, biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.) 

Földrengések

Horvátország fekvéséből adódóan 2020-ban és 2021-ben is gyakorta előfordultak földrengések. A rengések előfordulási helye változó és kiszámíthatatlan. Az elmúlt egy évben a tengerparti nyaralással érintett területeken, Zadarban, Dubrovnikban és Sibenikben is komolyabb erősségű földrengéseket mértek. Javasoljuk ezért áttanulmányozni a horvát Polgári Védelmi Igazgatóság honlapján a rengések esetén javasolt eljárásokat tartalmazó horvát nyelvű tájékoztatót, valamint a Zágrábi Nagykövetség Konzuli Hivatala által a fenti ajánlások alapján készített tájékoztatót.

Erdőtüzek

Az utóbbi évek egyre melegebb időjárása miatt a nyári időszakban a tengerparti horvát megyékben rendkívül gyakoriak az erdőtüzek. A 2023-as szezonban is több erdőtűz esetre került sor, kiemeljük a Sibenik környéki tűzesetet. A térségbe utazók minden esetben tájékozódjanak és legyenek fokozott figyelemmel.

Javasoljuk a horvát katasztrófavédelem ajánlásai alapján készített összefoglalónk áttanulmányozását.

A fentiekben ismertetett és más előforduló természeti csapás (pl. pusztító viharok, tartósan magas hőmérsékletek) esetén javasoljuk az alábbi honlapon való tájékozódást is: https://civilna-zastita.gov.hr/en  

Terrorizmus

A zágrábi magyar külképviselethez nem érkezett olyan információ, miszerint terrorfenyegetettség Horvátország biztonságát veszélyeztetné.

Bűnügyi helyzet

A fokozott rendőri jelenlét és a határozott fellépés eredményeként a közbiztonság továbbra is jónak ítélhető.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Az EU Tanácsának döntése értelmében Horvátország teljesjogú tagjává vált a belső határok nélküli schengeni térségnek, ami azt is jelenti, hogy a 2023. január 1-jétől a magyar-horvát határszakaszon lévő határátkelőhelyeken megszűnt a személyek ellenőrzése, tehát nem kerül sor a személyek ki- és beléptetésére. Felhívjuk a figyelmet a Horvátországba való beutazás és tartózkodás azon feltételére, mely szerint a magyar állampolgárnak továbbra is rendelkeznie kell érvényes úti okmánnyal, melynek meglétét a horvát hatóságok bármikor ellenőrizhetik. Beutazás előtt kérjük, ellenőrizzék saját és családtagjaik okmányának érvényességét, érvénytelen úti okmánnyal vagy okmány nélkül Horvátországból nem tudnak továbbutazni más országokba (pl. Bosznia-Hercegovinába vagy Montenegróba, melyek nem tagjai az EU-nak és a schengeni térségnek).   

Magyar állampolgároknak az alábbi úti okmányok valamelyikével lehet az országba beutazni:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
, valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

Igen IGEN
, ideiglenes kártya formátumú igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

 

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Letölthető nyilatkozat minta elérhető itt.

Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges

A hazatérés ellopott, elveszített, megsérült úti okmányok esetén:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy különösen vigyázzanak úti okmányaikra. Amennyiben mégis elveszti, vagy ellopják Öntől az útlevelet vagy személyi igazolványt, azt azonnal jelentse be a legközelebbi horvát rendőrségen, a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessen fel. A magyar–horvát határszakaszon – tekintettel Horvátország teljesjogú schengeni tagságára – 2023. január 1-jétől megszűnt a személyellenőrzés, ezért ilyen esetekben úti okmányok és konzuli közreműködés nélkül is lehetséges a Magyarországra való hazatérés. A hazatérést követő három napon belül a magyar állampolgár köteles bejelenteni úti okmánya elvesztésének, eltulajdonításának vagy sérülésének tényét az illetékes kormányablaknál, továbbá benyújtani az új úti okmány iránti kérelmét.

Házikedvencek beutazása:

Forduljon állatorvosához, valamint tájékozódjon a horvát Vámigazgatóság, a NÉBIH, illetve a Pettravel oldalán.

Vám:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben ún. harmadik országból, lépnek be uniós tagállam területére, (így pl. Bosznia-Hercegovina vagy Szerbia felől utaznak be Horvátországba), a harmadik országban vásárolt termékeket, tárgyakat kötelező bejelenteni az unió tagállam Horvátország határán a vámhatóságnak. Ez vonatkozik a bosznia-hercegovinai medjugorjei zarándokút keretében Bosznia-Hercegovina felől Horvátországba belépni kívánó kívánó személyekre, csoportokra is.
Erről további információkat a következő összefoglalóban talál.

Buszos szállítást végző társaságok, csoportos utazásokat szervezők részére:

A Horvátországban székhellyel nem rendelkező, időközönként személyszállítást végzők ÁFA és előzetes bejelentési kötelezettségéről az alábbi tájékoztatóban olvashat bővebben.

Főváros: Zágráb

Hivatalos ország jelzés: HR

Pénznem: EUR

Hivatalos nyelv: horvát

Országhívó: +385

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 192 Tűzoltóság: 193 Mentők: 194 Általános Segélyhívó: 112 Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987 Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Általános közlekedési információk

Felhívjuk a Horvátországba utazó magyar állampolgárok figyelmét saját és mások életének, testi épségének megóvása, veszélyeztetésének elkerülése érdekében a közlekedési szabályok fokozott betartására.

Enyhébb közlekedési szabálysértéseknél (pl. mobil telefon vezetés közbeni használata, biztonsági öv használatának mellőzése, gyermekek előírásoknak nem megfelelő szállítása a járműben stb.) 130 euró pénzbírságot szab ki a hatóság, míg a súlyos közlekedési szabálysértések elkövetéséért a bírság összege akár 2650 euró is lehet. 2022 nyarán történt KRESZ módosítást követően a kerékpár, roller, segway, hoverboard használata során tilos a mobiltelefon használata, az előírás megszegése 30,00 euró pénzbírsággal jár.

Utazás, közlekedés biztonsága: Horvátországban a magyar körülményekhez hasonló közlekedési és utazási viszonyokkal számolhat az ide látogató állampolgár.

Gépkocsivezetés: A horvát hatóságok a magyar vezetői engedélyt elfogadják, az érvényes forgalmi engedély megléte mellett szükséges a gépjármű biztosítási zöldkártyája is. Magyarországi autóbérlés esetén az előző iratokon kívül igazolni kell a jogos használatot (szerződés a bérlésről, meghatalmazás, stb.). A nemzetközi vezetői engedély nem szükséges.

Személyautókra vonatkozó általános sebességkorlátozások:

autópályán: 130 km/h; autóúton: 110 km/h; lakott területen kívül: 90 km/h; lakott területen belül: 50 km/h  
A sebességkorlátozást jelző táblákat minden esetben figyelni kell, melyek ettől eltérő korlátozásokat is előírhatnak.

A biztonsági öv használata lakott területen kívül és lakott területen is kötelező, mind az első, mind a hátsó üléseken.

Az autópálya díjakra vonatkozó, angol nyelvű tájékoztatást a horvát autópálya-kezelő, az isztriai, illetve a Zagreb-Macelj autópálya kezelőjének honlapján olvashatnak.

Az útviszonyokról a Horvát Autóklub főoldalán található gyakran frissített, részletes információ.

A Horvát Autóklub többnyelvű honlapja, a HAK valós időben szolgáltat közlekedési adatokat, ad hasznos tanácsokat alkalmas útiköltségek kalkulálására, útvonaltervezésre stb.

Motorkerékpárral: A horvát belügyminisztérium minden évben felhívja a motorozni vagy túrázni indulók figyelmét a helyi közlekedési és biztonsági előírások fokozott betartására. Tekintettel arra, hogy a legtöbb végzetes baleset gyorshajtás vagy a vezető figyelmetlensége miatt következik be, a horvát Belügyminisztérium minden közlekedésben résztvevőt a közlekedési- és úti viszonyokra vonatkozó előírások betartására, valamint elővigyázatos, megfontolt vezetésre kér.

Közlekedési baleset: Célszerű azonnal kihívni a rendőrséget. Az utólag kért érdekvédelmi intézkedés során nincs lehetőség az eljárt hatóságtól tájékoztatást vagy korábban be nem jelentett károk jegyzőkönyvbe vételét kérni.

Horvátországban november 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téli gumi használata és a téli időszámítás idején nappal is kötelező a tompított fényszórók használata.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Horvátországban 2022. július 30-ától fontos közlekedési jogszabály változások léptek hatályba, melyekről az alábbi (nem teljes körű) összefoglalóból tájékozódhatnak.

Egyéb hasznos információk:

  • Zágrábi (Franjo Tudjman) reptér központi száma: +385 1 4562170. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: + 385 1 456 2229
  • Spliti reptér központi száma: +385 21 203 589. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: +385 21 203 218
  • Rijekai (Krk- Omisalj) reptér központi száma: +385 99 525-8911
  • Zadari reptér telefonszáma: +385 23 205 917. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: +385 23 205 904
  • Dubrovniki reptér telefonszáma: +385 20 773 100 / +385 20 773 377. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: +385 20 773 328
  • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Szárazföldi közlekedésről további információ:

Közlekedési és parkolási bírságok

Horvátországban közlekedési szabálysértés elkövetése esetén, amennyiben az szabálysértés elkövetése helyszíni bírságot von maga után, a kiszabott bírságot a helyszínen meg kell fizetni készpénzben, csekk alapján a horvát postafiókban, bankban vagy FINA Pénzügyi Intézet fiókjában, esetlegesen bankkártyával, amennyiben az eljáró rendőr rendelkezik bankkártya (POS) terminállal. A helyszíni bírság megfizetéséig az eljáró rendőr jogosult visszatartani a járművezető, illetve a jármű okmányait.

Amennyiben a közlekedési szabálysértés elkövetésekor nem helyszíni bírságról van szó, a horvát hatóság a jármű rendszáma alapján a magyar hatóságtól lekéri a jármű tulajdonosának adatait és az eljáró rendőrkapitányság magyar nyelvű fordítással ellátott szabálysértési határozatot küld a jármű tulajdonosának lakcímére. A határozat a legtöbb esetben már elsőre tartalmazza a kiszabott bírság összegét, illetve a bírság összegétől függően, annak lehetőségét, hogy a határozat kézhezvételétől számított 3 vagy 8 napon belül megfizethető a kiszabott bírság fele vagy kétharmada és ezzel a bírság rendezve lesz. E mellett a horvát szokta kérni annak megnevezését, hogy ki volt a járművezetőt, ezt a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül és az erre rendszeresített nyomtatványt kitöltve meg kell küldeni az eljáró rendőrkapitányság részére e-mail útján.

Amennyiben a jármű tulajdonosa a bírságot sem fizeti meg, és a rendelkezésre álló határidőn belül a járművezetőt sem nevezi meg, akkor egy újabb rendőrségi határozat alapján már kiszabnak általában egy 660 eurós bírságot. Ez a bírság a kiszabható bírság minimuma, mely összeg 1990 euróig is terjedhet.

A rendőrségi határozat még tartalmaz egy, esetenként két horvátországi csekk (bírság, illetve eljárási költség) másolatot, ami alapján el lehet végezni a bírság külföldi (Magyarországról történő) banki átutalását. A banki átutalás során szükséges feltüntetni a csekken szereplő IBAN számlaszámot, modell (model) és hivatkozási számot (poziv na broj), SWIFT kódot, továbbá a megjegyzés mezőben (opis plaćanja) leírtakat. Tekintettel arra, hogy a magyarországi átutalási megbízásokon külön modell és hivatkozási szám mező nincsen, az előzőekben említett összes adatot a közlemény mezőbe kell beírni. Amennyiben a befizető az átutalás során a modell és hivatkozási számot („model”, „poziv na broj”) nem tünteti fel, az utalás sikertelen lesz. A befizetést igazoló banki átutalási megbízásokat célszerű e-mail útján továbbítani az eljáró rendőrkapitányság részére, továbbá néhány napon belül ellenőrizni, nem-e érkezett vissza az átutalt összeg a befizető számlájára.

Parkolási bírságok esetén első lépésként a jármű szélvédőjére elhelyezett bírságot (csekket) célszerű még a horvátországi tartózkodási ideje alatt megfizetni. Amennyiben a magyar állampolgár a parkolási bírságot utólag kívánja rendezni Magyarországról, akkor ugyanúgy kell eljárnia, mint a fent részletezett közlekedési szabálysértési bírságok átutalása esetén. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a parkolási bírságok esetében a helyi önkormányzatok területén eljáró cégek gyakran külön megbízást adnak ügyvédi irodáknak abból a célból, hogy a külföldi állampolgárok által meg nem fizetett bírságok kapcsán fennálló követeléseket behajtsanak.

Köznyugalom és közrend elleni szabálysértések

Felhívjuk a figyelmet, hogy bizonyos köznyugalom és a közrend elleni magatartásokat Horvátországban önálló szabálysértési törvény útján szankcionálnak, továbbá a helyi önkormányzatok további, a köznyugalom és a közrend megzavarására alkalmas cselekményeket is szankcionálhatnak, különösen a turisztikai idény tartalma alatt.

További részletek itt találhatók.      

Biztosítás

Az utas- és balesetbiztosítás megkötése külföldre utazás esetén minden esetben indokolt. Egyúttal érdemes meggyőződni arról, hogy a kötendő biztosítás fedezi a tartózkodás alatt tervezett tevékenységeket és a jelentkező kockázatokat. A biztosítóval szemben érvényesített kárigényünk érdekében a rendőrségi bejelentést minden esetben tegyék meg. A rendőrség erről részletes jegyzőkönyvet sem a helyszínen, sem a bejelentést követő néhány napon belül nem állít ki, csak az ügyszámot közlik. Jegyzőkönyvet a biztosítótársaságok közvetlenül kérhetik a rendőrségtől.

Hajózás

A hajózásra vonatkozó alapvető szabályokokról itt olvashat.

Felhívjuk a figyelmet, hog a horvát Tengerügyi Minisztérium tisztségviselői rendszeres – különösen a nyári turisztikai szezonra kiterjedő – ellenőrzést tartanak, amely során különös hangsúlyt fektetnek a partközeli vizeken, illetve a kikötőbe történő (be-)hajózás módjának ellenőrzésére. Konzuli tapasztalataink szerint ennek során a helyszínen (pl. vízparton vagy szolgálati hajón) tartózkodó tisztviselőket a horvát jog felhatalmazza a közlekedő hajók sebességének becsléssel, azaz sebességmérő készülék használata nélküli ellenőrzésére és az esetleges gyorshajtás megállapítására. Ez az ún. „siklás” (horvátul: glisiranje) a statisztikák alapján a büntetési tételek több mint 60%-át teszi ki. A módszer a gyakorlatban azon alapszik, hogy ha a hajótest legalább kétharmada kiemelkedik a vízből, akkor a jármű a megengedettnél biztosan nagyobb sebességgel halad. A biztonságos közlekedés érdekében, a part közelében történő „siklás” szempontjából bizonyos távolsági szabályok betartása is kötelező.  

Turisztikai szezon

Horvátország a fentiekben részletezett beutazási és járványügyi feltételek betartásával az idei évben is készül a turisztikai szezonra. A szezonnal és a tengerparti tartózkodással kapcsolatos legfontosabb információkat egy helyen, a https://www.safestayincroatia.hr/en hivatalos honlapon, magyar nyelven is megtalálja.

A felkészülés elősegítése érdekében és szükséghelyzet esetére a hegyvidéki túrázók figyelmébe ajánljuk a következő honlapot, kérjük az ott leírt ajánlások és óvintézkedések betartását: https://www.hgss.hr/en/ 

Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A Plitvicei tavak területén továbbra is látogatói létszám korlátozás van érvényben, ezért a látogatáshoz előzetes internetes jegyvásárlás szükséges, amely az alábbi linken lehetséges.

Általános egészségügyi helyzet

Az ország egészségügyi feltételei, kórházi körülményei nagymértékben hasonlítanak a Magyarországiakhoz. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint kötelező oltás nincs. Járványügyi, vírushelyzettel kapcsolatos információk a Horvát Közegészségügyi Intézet honlapján találhatók, illetve ugyanezen szolgálat Fertőző Betegségek Osztályától kaphatók.

Magyar állampolgárok az európai betegbiztosítási kártya felmutatása esetén, a bizonyos önrész megfizetése mellett (maximalizált összeg kb. 300 EUR), sürgősségi betegellátásra jogosultak. EU kártyával kapcsolatos információk a következő linken olvashatók.

Továbbá, ismételten javasoljuk a mindenre kiterjedő utas-és egészségügyi biztosítás megkötését is.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!