Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 07.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

FIGYELEM! 2022.május 2-ától a magyar/uniós és harmadik országbeli állampolgárok szabadon és korlátozásmentesen léphetnek be Horvátországba, függetlenül attól, hogy az EU-ból vagy az Unión kívülről (pl. Egyesült Királyság, Bosznia-Hercegovina) lépnek be az országba. A határátlépéshez nem szükséges COVID igazolvány, teszt vagy egyéb védettségi igazolvány felmutatása vagy védettségi feltétel teljesítése.Külön kiutazási korlátozás nincs.

Egyéb hasznos információk:

Horvátországi járványügyi szabályok:

Teendők koronavírus fertőzés tüneteinek észlelése esetén:

Amennyiben a COVID-19 fertőző betegség tüneteit észleli, köteles értesíteni szállásadóját, valamint a területileg illetékes járványügyi szakembert. Javasoljuk továbbá a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatásai alapján készített összefoglaló áttekintését: 

Járványügyi helyzet Horvátországban:

Az aktuális járványügyi helyzetről a https://www.koronavirus.hr/en oldalon, valamint a 113-as koronavírus információs vonalon kaphat tájékoztatást.

Földrengések

Horvátország fekvéséből adódóan 2020-ban és 2021-ben is gyakorta előfordultak földrengések. A rengések előfordulási helye változó és kiszámíthatatlan. Az elmúlt egy évben a tengerparti nyaralással érintett területeken, Zadarban, Dubrovnikban és Sibenikben is komolyabb erősségű földrengéseket mértek. Javasoljuk ezért áttanulmányozni a horvát Polgári Védelmi Igazgatóság honlapján a rengések esetén javasolt eljárásokat tartalmazó horvát nyelvű tájékoztatót, valamint a Zágrábi Nagykövetség Konzuli Hivatala által a fenti ajánlások alapján készített tájékoztatót.

Erdőtüzek

Az utóbbi évek felmelegedett időjárása miatt a nyári időszakban a tengerparti horvát megyékben rendkívül gyakoriak az erdőtüzek. A 2022-es szezonban immár 3-4 jelentősebb erdőtűz esetre került sor, többek közt Sibenik, Zadar és Pula környékén. A térségbe utazók minden esetben tájékozódjanak és legyenek fokozott figyelemmel.

Javasoljuk a horvát katasztrófavédelem ajánlásai alapján készített összefoglalónk áttanulmányozását.

Terrorizmus

A zágrábi magyar külképviselethez nem érkezett olyan információ, miszerint terrorfenyegetettség Horvátország biztonságát veszélyeztetné.

Bűnügyi helyzet

A fokozott rendőri jelenlét és a határozott fellépés eredményeként a közbiztonság továbbra is jónak ítélhető.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Az EU Tanácsának döntése értelmében Horvátország teljesjogú tagjává válik a belső határok nélküli schengeni térségnek, ami azt is jelenti, hogy a 2023. január 1-jétől a magyar-horvát határszakaszon lévő határátkelőhelyeken megszűnik a személyek ellenőrzése, tehát nem kerül sor a személyek ki- és beléptetésére. Felhívjuk a figyelmet a Horvátországba való beutazás és tartózkodás azon feltételére, mely szerint a magyar állampolgárnak továbbra is rendelkeznie kell érvényes úti okmánnyal.   

Magyar állampolgároknak az alábbi úti okmányok valamelyikével lehet az országba beutazni:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
, valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

Igen IGEN
, ideiglenes kártya formátumú igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

 

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Letölthető nyilatkozat minta elérhető itt.

Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges

A hazatérés ellopott, elveszített, megsérült úti okmányok esetén:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy különösen vigyázzanak úti okmányaikra. Amennyiben mégis elveszti, vagy ellopják Öntől az útlevelet vagy személyi igazolványt, azt azonnal jelentse be a legközelebbi horvát rendőrségen, a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessen fel. A magyar–horvát határszakaszon – tekintettel Horvátország teljesjogú schengeni tagságára – 2023. január 1-jétől megszűnt a személyellenőrzés, ezért ilyen esetekben úti okmányok és konzuli közreműködés nélkül is lehetséges a Magyarországra való hazatérés. . A hazatérést követő három napon belül a magyar állampolgár köteles bejelenteni úti okmánya elvesztésének, eltulajdonításának vagy sérülésének tényét az illetékes kormányablaknál, továbbá benyújtani az új úti okmány iránti kérelmét.

Házikedvencek beutazása:

Forduljon állatorvosához, valamint tájékozódjon a horvát Vámigazgatóság, a NÉBIH, illetve a Pettravel oldalán.

Vám:

Buszos szállítást végző társaságok, csoportos utazásokat szervezők részére:

A Horvátországban székhellyel nem rendelkező, időközönként személyszállítást végzők ÁFA és bejelentési kötelezettségéről az alábbi tájékoztatóban olvashat bővebben.

Hajózás:

Főváros: Zágráb

Hivatalos ország jelzés: HR

Pénznem: EUR

Hivatalos nyelv: horvát

Országhívó: +385

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 192 Tűzoltóság: 193 Mentők: 194 Általános Segélyhívó: 112 Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987 Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Általános közlekedési információk

Felhívjuk a Horvátországba utazó magyar állampolgárok figyelmét saját és mások életének, testi épségének megóvása, veszélyeztetésének elkerülése érdekében a közlekedési szabályok fokozott betartására.

Enyhébb közlekedési szabálysértéseknél (pl. mobil telefon vezetés közbeni használata, biztonsági öv használatának mellőzése, gyermekek előírásoknak nem megfelelő szállítása a járműben stb.) 130 euró pénzbírságot szab ki a hatóság, míg a súlyos közlekedési szabálysértések elkövetéséért a bírság összege akár 2650 euró is lehet. 2022 nyarán történt KRESZ módosítást követően a kerékpár, roller, segway, hoverboard használata során tilos a mobiltelefon használata, az előírás megszegése 30,00 euró pénzbírsággal jár.

Utazás, közlekedés biztonsága: Horvátországban a magyar körülményekhez hasonló közlekedési és utazási viszonyokkal számolhat az ide látogató állampolgár.

Gépkocsivezetés: A horvát hatóságok a magyar vezetői engedélyt elfogadják, az érvényes forgalmi engedély megléte mellett szükséges a gépjármű biztosítási zöldkártyája is. Magyarországi autóbérlés esetén az előző iratokon kívül igazolni kell a jogos használatot (szerződés a bérlésről, meghatalmazás, stb.). A nemzetközi vezetői engedély nem szükséges.

Személyautókra vonatkozó általános sebességkorlátozások:

autópályán: 130 km/h; autóúton: 110 km/h; lakott területen kívül: 90 km/h; lakott területen belül: 50 km/h  
A sebességkorlátozást jelző táblákat minden esetben figyelni kell, melyek ettől eltérő korlátozásokat is előírhatnak.

A biztonsági öv használata lakott területen kívül és lakott területen is kötelező, mind az első, mind a hátsó üléseken.

Az autópálya díjakra vonatkozó, angol nyelvű tájékoztatást a horvát autópálya-kezelő, az isztriai, illetve a Zagreb-Macelj autópálya kezelőjének honlapján olvashatnak.

Az útviszonyokról a Horvát Autóklub főoldalán található gyakran frissített, részletes információ.

A Horvát Autóklub többnyelvű honlapja, a HAK valós időben szolgáltat közlekedési adatokat, ad hasznos tanácsokat alkalmas útiköltségek kalkulálására, útvonaltervezésre stb.

Motorkerékpárral: A horvát belügyminisztérium minden évben felhívja a motorozni vagy túrázni indulók figyelmét a helyi közlekedési és biztonsági előírások fokozott betartására. Tekintettel arra, hogy a legtöbb végzetes baleset gyorshajtás vagy a vezető figyelmetlensége miatt következik be, a horvát Belügyminisztérium minden közlekedésben résztvevőt a közlekedési- és úti viszonyokra vonatkozó előírások betartására, valamint elővigyázatos, megfontolt vezetésre kér.

Közlekedési baleset: Célszerű azonnal kihívni a rendőrséget. Az utólag kért érdekvédelmi intézkedés során nincs lehetőség az eljárt hatóságtól tájékoztatást vagy korábban be nem jelentett károk jegyzőkönyvbe vételét kérni.

Horvátországban november 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téli gumi használata és a téli időszámítás idején nappal is kötelező a tompított fényszórók használata.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Horvátországban 2022. július 30-ától fontos közlekedési jogszabály változások léptek hatályba, melyekről az alábbi (nem teljes körű) összefoglalóból tájékozódhatnak.

Egyéb hasznos információk:

  • Zágrábi (Franjo Tudjman) reptér központi száma: +385 1 4562170. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: + 385 1 456 2229
  • Spliti reptér központi száma: +385 21 203 589. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: +385 21 203 218
  • Rijekai (Krk- Omisalj) reptér központi száma: +385 99 525-8911
  • Zadari reptér telefonszáma: +385 23 205 917. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: +385 23 205 904
  • Dubrovniki reptér telefonszáma: +385 20 773 100 / +385 20 773 377. Poggyászokkal, elveszett csomagokkal kapcsolatos információ: +385 20 773 328
  • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Szárazföldi közlekedésről további információ:

Közlekedési és parkolási bírságok

Horvátországban közlekedési szabálysértés elkövetése esetén, amennyiben az szabálysértés elkövetése helyszíni bírságot von maga után, a kiszabott bírságot a helyszínen meg kell fizetni készpénzben, csekk alapján a horvát postafiókban, bankban vagy FINA Pénzügyi Intézet fiókjában, esetlegesen bankkártyával, amennyiben az eljáró rendőr rendelkezik bankkártya (POS) terminállal. A helyszíni bírság megfizetéséig az eljáró rendőr jogosult visszatartani a járművezető, illetve a jármű okmányait.

Amennyiben a közlekedési szabálysértés elkövetésekor nem helyszíni bírságról van szó, a horvát hatóság a jármű rendszáma alapján a magyar hatóságtól lekéri a jármű tulajdonosának adatait és az eljáró rendőrkapitányság magyar nyelvű fordítással ellátott szabálysértési határozatot küld a jármű tulajdonosának lakcímére. A határozat a legtöbb esetben már elsőre tartalmazza a kiszabott bírság összegét, illetve a bírság összegétől függően, annak lehetőségét, hogy a határozat kézhezvételétől számított 3 vagy 8 napon belül megfizethető a kiszabott bírság fele vagy kétharmada és ezzel a bírság rendezve lesz. E mellett a horvát szokta kérni annak megnevezését, hogy ki volt a járművezetőt, ezt a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül és az erre rendszeresített nyomtatványt kitöltve meg kell küldeni az eljáró rendőrkapitányság részére e-mail útján.

Amennyiben a jármű tulajdonosa a bírságot sem fizeti meg, és a rendelkezésre álló határidőn belül a járművezetőt sem nevezi meg, akkor egy újabb rendőrségi határozat alapján már kiszabnak általában egy 660 eurós bírságot. Ez a bírság a kiszabható bírság minimuma, mely összeg 1990 euróig is terjedhet.

A rendőrségi határozat még tartalmaz egy, esetenként két horvátországi csekk (bírság, illetve eljárási költség) másolatot, ami alapján el lehet végezni a bírság külföldi (Magyarországról történő) banki átutalását. A banki átutalás során szükséges feltüntetni a csekken szereplő IBAN számlaszámot, modell (model) és hivatkozási számot (poziv na broj), SWIFT kódot, továbbá a megjegyzés mezőben (opis plaćanja) leírtakat. Tekintettel arra, hogy a magyarországi átutalási megbízásokon külön modell és hivatkozási szám mező nincsen, az előzőekben említett összes adatot a közlemény mezőbe kell beírni. Amennyiben a befizető az átutalás során a modell és hivatkozási számot („model”, „poziv na broj”) nem tünteti fel, az utalás sikertelen lesz. A befizetést igazoló banki átutalási megbízásokat célszerű e-mail útján továbbítani az eljáró rendőrkapitányság részére, továbbá néhány napon belül ellenőrizni, nem-e érkezett vissza az átutalt összeg a befizető számlájára.

Parkolási bírságok esetén első lépésként a jármű szélvédőjére elhelyezett bírságot (csekket) célszerű még a horvátországi tartózkodási ideje alatt megfizetni. Amennyiben a magyar állampolgár a parkolási bírságot utólag kívánja rendezni Magyarországról, akkor ugyanúgy kell eljárnia, mint a fent részletezett közlekedési szabálysértési bírságok átutalása esetén. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a parkolási bírságok esetében a helyi önkormányzatok területén eljáró cégek gyakran külön megbízást adnak ügyvédi irodáknak abból a célból, hogy a külföldi állampolgárok által meg nem fizetett bírságok kapcsán fennálló követeléseket behajtsanak.

Biztosítás

Az utas- és balesetbiztosítás megkötése külföldre utazás esetén minden esetben indokolt. Egyúttal érdemes meggyőződni arról, hogy a kötendő biztosítás fedezi a tartózkodás alatt tervezett tevékenységeket és a jelentkező kockázatokat. A biztosítóval szemben érvényesített kárigényünk érdekében a rendőrségi bejelentést minden esetben tegyék meg. A rendőrség erről részletes jegyzőkönyvet sem a helyszínen, sem a bejelentést követő néhány napon belül nem állít ki, csak az ügyszámot közlik. Jegyzőkönyvet a biztosítótársaságok közvetlenül kérhetik a rendőrségtől.

Turisztikai szezon

Horvátország a fentiekben részletezett beutazási és járványügyi feltételek betartásával az idei évben is készül a turisztikai szezonra. A szezonnal és a tengerparti tartózkodással kapcsolatos legfontosabb információkat egy helyen, a https://www.safestayincroatia.hr/en hivatalos honlapon, magyar nyelven is megtalálja.

Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A Plitvicei tavak területén továbbra is látogatói létszám korlátozás van érvényben, ezért a látogatáshoz előzetes internetes jegyvásárlás szükséges, amely az alábbi linken lehetséges.

Általános egészségügyi helyzet

Az ország egészségügyi feltételei, kórházi körülményei nagymértékben hasonlítanak a Magyarországiakhoz. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint kötelező oltás nincs. Járványügyi, vírushelyzettel kapcsolatos információk a Horvát Közegészségügyi Intézet honlapján találhatók, illetve ugyanezen szolgálat Fertőző Betegségek Osztályától kaphatók.

Magyar állampolgárok az európai betegbiztosítási kártya felmutatása esetén, a bizonyos önrész megfizetése mellett (maximalizált összeg kb. 300 EUR), sürgősségi betegellátásra jogosultak. EU kártyával kapcsolatos információk a következő linken olvashatók.

Továbbá, ismételten javasoljuk a mindenre kiterjedő utas-és egészségügyi biztosítás megkötését is.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!