Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 12. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen.

A beutazást megelőző 72 órán belül készített PCR, Elisa vagy antigén teszt szükséges a belépéshez, kivéve ha a beutazó teljes védettséggel rendelkezik (lásd d. pont)

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Légi és szárazföldi belépés esetén a hondurasi idegenrendészeti hatóság honlapján elérhető nyomtatványt (ún. „prechequeo”) kell kitölteni (előzetes regisztráció szükséges). Az utasoknak a kitöltés után kapott emailt ki kell nyomtatniuk, és magukkal vinni az utazásra. A regisztrációra a belépést megelőző 72 órán belül van lehetőség.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A teljes védettséggel rendelkező személyek mentesülnek a tesztkötelezettség alól. A második/utolsó dózis beadása és az utazás időpontja között el kell telnie legalább két hétnek. A belépéskor be kell mutatni az eredeti oltási igazolást, amelyből ki kell derülnie, hogy a személy teljes körűen van oltva. Nincs nyelvi előírás, de ajánlott az olyan oltási bizonyítvány, amelyen angol nyelven is szerepelnek a szükséges adatok.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Oltatlanok kizárólag negatív teszt birtokában léphetnek be (lásd b. pont). Honduras minden Covid-19 elleni vakcinát elfogad.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett, ugyanakkor a helyi hatóságoknak jogukban áll karanténkötelezettséget elrendelni bárkivel szemben, aki megítélésük szerint egészségügyi kockázatot jelent, vagy az országban lesz pozitív a teszteredménye. Az országba belépő személyek belépéskor e kötelezettség tudomásul vételéről egy nyilatkozatot is kötelesek aláírni: https://ee.humanitarianresponse.info/x/U5MPnI5m

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra.

h. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információ:

Nemzetközi repülőtér: https://toncontin.aeropuerto.hn/

Egészségügyi minisztérium: http://www.salud.gob.hn/site/

Migrációs hatóság: Instituto Nacional de Migración Honduras: http://inm.gob.hn/index.html

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Légi és szárazföldi kilépés esetén a hondurasi idegenrendészeti hatóság honlapján spanyol és angol nyelven elérhető nyomtatványt kell kitölteni (előzetes regisztráció szükséges).

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Nyilvános helyeken kötelező a maszk használata és a távolságtartás.

A hondurasi kormány hivatalos járványügyi honlapján található tájékoztatás a járvány aktuális adatairól és a járványügyi intézkedésekről.

Az ország biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

Különösen gyakoriak a fegyveres rablások, lopások melyek során a rablók gyakran nem kímélik áldozataik életét sem. A legutóbbi időkben az illegális kábítószer- és fegyverkereskedelem, illetve a szervezett bűnözés okozta erőszak és bűncselekmények a legfőbb akadályai annak, hogy biztonságosabb körülmények között folytatható legyen az ország felkeresése a csoportos, illetve az egyéni turizmus számára. A térségbe utazó magyar állampolgárok ezért különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején.

Olancho térségből többször jelentették, hogy külföldi látogatók nem egyszer lettek rendőrnek álcázott bűnözők áldozatai.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még minimum 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Hondurasba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal és születési anyakönyvvel kell rendelkeznie. Szükséges közjegyző vagy konzul előtt megtett spanyol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat. Nyilatkozat minta

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgárok vízum nélkül, turistaként legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevelek ellenőrzésnél fel kell tüntetni a szálláshely adatait. Kérhetnek továbbá a visszautazásra szolgáló repülőjegyről is információt.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

  1. AZ EU-s tagországok állampolgárainak a hondurasi határra történő megérkezéskor az ott szolgálatot teljesítő határőr dönt a megadható tartózkodási napok számáról (30 és 90 nap közötti periódusra vonatkozóan);
    mind turista – mind üzleti jellegű beutazó esetén a belépés vízummentes;
  2. Beutazáskor egy sárga papírt fűznek be az útlevélbe. Ezt a kiutazásig meg kell őrizni.
  3. A beutazási feltételek: oda- vissza megváltott repülőjegy.
  4. A reptér használatáért 48,44 USA dollár (2020-ban) illetéket kell fizetni, amelyet a repülőjegy árába építenek bele.

A tartózkodás meghosszabbítása iránt a Bevándorlásügyi Hivatalban lehet kérelmet benyújtani.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
https://www.facebook.com/informacion.embahonduras.de/

Házikedvencek beutazása:

Vám:

További információért forduljon Honduras berlini külképviseletéhez:

Cuxhavener Str. 14
Berlin 10555
Németország
Tel: 00 49 (0)30 397497-09
E-mail (Nagykövetség): embajadahonduras.de@gmail.com
https://www.facebook.com/informacion.embahonduras.de/

Pénznem: Lempira (HNL).

Időjárás: A országban a trópusi éghajlat uralkodik. Az évi középhőmérséklet 25°C. Az évi csapadék mennyisége 1000 és 2000 mm között mozog.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Honduras-ba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az ország közlekedési hálózata eléggé kiépítetlen. Hondurasban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a hondurasi jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hondurasban továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét arra, hogy főként tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

Javasolt oltások: Honduras-ba utazóknak: Hastífusz, Hepatitis A ( közepes a fertőzésveszély), Malária ellen gyógyszer (nagy a kockázata a fertőzésnek), Javasolt oltások bizonyos területekre utazóknak kolera és veszettség ellen.

A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál. A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Egyéb információ:

https://www.facebook.com/informacion.embahonduras.de/
Konzuli Hivatal Mexikóváros