Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 12. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Guatemala megszüntette az oltottsági és tesztkötelezettséget, a beutazásnak nem feltétele oltási bizonyítvány vagy negatív Covid-19 teszt felmutatása. További információt az alábbi oldalon talál: https://igm.gob.gt/protocolo-sanitario-de-ingreso-a-guatemala

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A légitársaságok által biztosított nyilatkozatot kell kitölteni út közben.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincsenek.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett. Az országban bekövetkezett megbetegedés esetén 14 napos házi karantént kell kitölteni az érintett költségén.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra.

h. Tranzitálási szabályok:

Nincsenek különleges tranzitálási szabályok.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Nincsenek különleges szabályok.

j. Egyéb hasznos infó:

Nemzetközi repülőtér: http://www.dgac.gob.gt/index.php

Migrációs hatóság: https://igm.gob.gt/

Egészségügyi minisztérium Facebook oldala: https://www.facebook.com/MinisteriodeSaludPublicayAsistenciaSocial/

COVID-19 teszt központok: https://www.mspas.gob.gt/covid-19/donde-hacer-la-prueba-covid-19/download/157-establecimientos-de-salud/653-horarios-de-atencion-de-servicios-de-salud-covid19

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell.

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Guatemalában egy négyfokozatú szemaforral jelzik az egyes önkormányzatok járványügyi veszélyeztetettségét: https://covid19.gob.gt/semaforo.html

2022. július 15-től nincs kötelező maszkhasználat, kivétel a kórházakban, egészségügyi központokban, tömegközlekedési eszközökön, idősotthonokban és börtönökben.

Az ország biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

A kábítószer bandák működése miatt az ország öt északi megyéjében alkalmanként rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat rendelnek el, utazás esetén az aktuáis információk figyelése fokozottan ajánlott.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Guatemalából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Egyedül vagy csak az egyik szülővel utazó kiskorú esetén szükséges a másik szülő közjegyző vagy konzul előtt tett nyilatkozata, mellyel hozzájárul a kiskorú utazásához. Nyilatkozat minta.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgár 90 napig tartózkodhat Guatemalában vízummentesen. Kérelemre a tartózkodás a 90 nap lejárta előtt újabb 90 napra meghosszabbítható.

A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy és szállást igazoló dokumentum a tartózkodás ideje alatt.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

A tanulmányi célból kérhető tartózkodási vízum kiállítása iránti kérelem az illetékes oktatási intézményt felügyelő főhatóságú állami szervezetnél (Oktatási Minisztérium), az általuk igényelt formanyomtatványon és a kért okiratok/ kimutatások együttes beadása mellett nyújtható be.

Vízumkérelem benyújtásában Guatemala bécsi külképviselete illetékes.

Guatemala Nagykövetsége - Bécs
Prinz Eugen Strasse 18/1/Top 7, 1040 Viena, Austria
Tel: 0043-1-714-3570
Fax: 0043-1-714-3570-15
E-mail:
embaustria@minex.gob.gt
embajada@embaguate.co.at
(a nagykövetségnek nincs saját hivatalos honlapja)

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

https://www.minex.gob.gt/Visor_Pagina.aspx?PaginaID=146

Vám:

Pénznem: Quetzal (GTQ).

Időjárás: Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka májustól októberig tartó nyári időszakban hull le.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Guatemalába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az ország közlekedése eléggé fejletlen. Guatemalában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a guatemalai jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. Minden esetben érdemes kikérni a hazai egészségügyi szakemberek tanácsát: www.oek.hu/oek.web

Javasolt oltások Guatemalába utazók számára: Hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzésveszély), Hepatitis B (közepes a fertőzésveszély), Veszettség, Malária elleni gyógyszer. (Az ország északi részében nagy a fertőzés kockázata.).

A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a szükséges oltásokat (hepatitis, tífusz, stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban http://www.oek.hu/oek.web, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Guatemalában továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddig észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Egyéb információ:

(a bécsi nagykövetség nem rendelkezik saját honlappal)