Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 16.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Georgia 2022. június 15- től megszüntette a COVID miatt bevezetett beutazási korlátozásokat, így a határátlépésnél a továbbiakban nincs szükség negatív PCR teszt vagy oltási igazolás bemutatására.

Egyéb hasznos információ:

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Helyi járványügyi szabályok:

Valós tartalmú információk érdekében kérjük, hogy a Külügyminisztérium és a Külképviselet által közzétett információk szerint tájékozódjanak. Az aktuális változások tekintetében kövesse figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait, illetve a Tbilisi Nagykövetség hivatalos facebookoldalát.

Minden Georgiában tartózkodó magyar állampolgárt arra kérünk, hogy kövesse az alábbi hivatalos állami honlapot és annak megfelelően cselekedjen: stopcov.gov.ge.

Maszk viselése 2022. június 20. óta csak az egészségügyi intézményekben kötelező.

Fertőzésgyanú esetén kérjük, keressék fel az alábbi egészségügyi intézményt: Infectious Diseases, AIDS and Clinical Immunology Research Center 16 Alexander Kazbegi Ave, Tbilisi

Fokozottan kérjük az országba utazókat, hogy éljenek a konzuli védelmi regisztráció lehetőségével.

Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. Azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján továbbra sem javasolja az utazást az ország szakadár területeire (Abházia és Dél-Oszétia), valamint e területeket Georgia többi részétől elválasztó adminisztratív határvonalak közelébe, ugyanis itt továbbra is előfordulnak konfliktusok, letartóztatások. Ezen térség biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriában, azaz az utazásra nem javasolt térségek listáján maradt.

Georgia a terrorizmus és a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU tagország. A városokban tett esti magányos séták kevesebb veszélyt hordoznak, mint sok európai nagyvárosban. Ritkábbak az autólopások vagy rablások is.

Az Oroszországban elrendelt részleges mozgósítást követően nagy számban lépték át orosz állampolgárok a georgiai-orosz határt, többen közöttük szegényes anyagi körülményekkel rendelkeznek, ami miatt a fővárosban tartanak a biztonsági helyzet romlásától, ugyanakkor eddig nem került sor kirívó incidensre.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az országba történő belépéstől számítva min. 6 hónap.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Bár a grúz jogszabályok szerint a magyar személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz, a repülőtereken (különösen átszállás esetén pl. Isztambulban vagy Varsóban) az iratokat ellenőrző személyzet sokszor nincs tisztában ezzel a lehetőséggel, és az útlevél bemutatását kérik. Ilyenkor csak hosszas utánajárás és meggyőzés után fogadják el a személyi igazolványt. A személyi igazolvánnyal történő utazás esetén még fontos, hogy amennyiben átszállással utazunk Budapestről Tbiliszibe (pl. Isztambulon keresztül), a tranzit ország nemzetközi repülőterét az átszállásra várva ne hagyjuk el, ugyanis az adott ország (pl. Törökország) területére lépve már útlevél bemutatási kötelezettség merülhet fel.

A Georgiába való be- és kilépésükhöz csak és kizárólag a grúz hatóságok által kijelölt szárazföldi, légi és vízi határátkelőket használják, tartózkodjanak az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől. A georgiai törvények értelmében külföldi állampolgárok a szakadár területekre csak a grúz kormány által meghatározott irányból léphetnek be (ez Abházia esetén a Zugdidi önkormányzathoz tartozó terület). Ettől eltérni - azaz Abházia területére más irányból, pl. Oroszország felől belépni - csak a georgiai hatóságok által kiadott külön engedély alapján lehet. A törvény megsértését Georgia pénzbüntetéssel, ismétlődés esetén már büntetőeljárás indításával, börtönbüntetés kiszabásával is szankcionálhatja.

Azok, akik a biztonsági figyelmeztetés ellenére mindenképpen be kívánnak lépni Abházia vagy Dél-Oszétia területére, hosszas és bonyolult eljáráson kell átesniük. Egyrészt előzetesen be kell jelentkezniük a de facto abház, illetve dél-oszét hatóságokhoz, és „vízumot” kell kérniük (http://mfaapsny.org/en/council/visa.php); továbbá a tbiliszi hatóságokat is értesíteni kell előzetesen a belépési szándékról (http://smr.gov.ge/Notifications/Notification.aspx). A bejutás csak a kijelölt ellenőrző pontokon lehetséges, de itt is nagyon esetleges, hogy kit engednek be és kit nem. Az, hogy a szakadár hatóságok a hatályban lévő grúz törvényeket semmibe véve teljesen önálló vízumrendészeti eljárást folytatnak, demonstratív módon sérti Georgia szuverenitását; így az Abháziába és Dél-Oszétiába utazók közvetve maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő (pl. szülő) nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet grúz, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=956&lang=Eng

Magyarországra akkreditált Georgiai Nagykövetség elérhetőségei:

Cím: 1126 Budapest, Verseghy Ferenc u. 4, Tel: 06-1/202-33-90, 06-1/229-19-35 E-mail: budapest.emb@mfa.gov.ge

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/RepublicOfGeorgia.cfm

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, a grúz fizetőeszköz (lari) kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a grúz Kulturális és Műemlékvédelmi Minisztérium engedélyéhez kötött.

Rendkívül szigorúak a kábítószerekre és pszichotróp anyagokra vonatkozó szabályok. Szabadságvesztéssel, súlyos pénzbírsággal szigorúan büntetik kis mennyiségű kábítószer birtoklását is.

A helyi vámhatóság honlapja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Grúz Lari (GEL)

Időjárás: Georgia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A tavasz (különösen május) rendkívül esős, a nyár (különösen július-augusztus) általában forró. A tél a fővárosban jellemzően enyhe, ugyanakkor a magas, hegyvidéki részeken kifejezetten nagy havazások és erős hidegek. Nagy a különbség a főváros és a lankásabb területek, valamint a hegyvidékek időjárása között, ahol általában 4-5 fokkal mindig hűvösebb van.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.

Közlekedés: Felhívjuk a Georgiába gépjárművel érkezők figyelmét, hogy 2018. március 1-jétől a tartózkodás teljes időtartamára kötelesek gépjármű felelősségbiztosítást kötni. A jármű birtokosa / vezetője, aki biztosítás nélkül Grúzia területén tartózkodik, 100-200 GEL összeg erejéig bírságolható. A biztosítási csomagok megvásárolhatók az illetékes vámpontok közelében (Sarpi, Vörös Híd, Kazbegi, Sadakhlo) és egyéb helyszíneken (bankokban, fizető automatáknál (Pay Box) és a biztosítás weboldalán is). További információ a www.tpl.ge honlapon elérhető

Georgiában a gépkocsivezetők rendkívül fegyelmezetlenül és erőszakosan vezetnek, gyakorlatilag a közlekedési szabályokat nem tartják be. Nem kevésbé fegyelmezetlenek a gyalogosok sem, akik gyakran a leglehetetlenebb helyeken előbukkanva és körültekintés nélkül kísérelik meg az utakon történő áthaladást. A gyalogosok a gyakorlatban semmiféle elsőbbséget nem élveznek. Az utakon sok helyen hiányoznak az útburkolati jelek, az utak minősége akár Tbilisziben, de különösen a hegyvidéki régiókban rendkívül rossz, sok útszakasz felújítás alatt áll, rengeteg a kátyú. A hegyi utak havazást követően járhatatlanná válhatnak. A vidéki utakon további kihívást jelent, hogy a háziállatokat (főleg teheneket) az utak mentén terelik, így fokozott figyelmet kíván ezek kerülgetése is. Az alkoholfogyasztást és vezetést illetően Georgiában zéró tolerancia van érvényben, azonban a törvény betartásának hiányosságai miatt sokszor előfordul ittas vezetés, ami növeli a közlekedés veszélyességét. A magyar szabályoktól eltérően, a forgalomba helyezett gépkocsikra nem kötelező biztosítást kötni. A másoknak okozott károkat a károkozó általában közvetlenül a károsulttal „rendezi le”, ami számos feszültség és vita forrása lehet. Autóbérlés esetén mindenképpen ajánlott a teljes körű casco biztosítás és a felelősségbiztosítás megkötése. Javasolt továbbá helyi sofőrök alkalmazása.

Georgiában a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják a georgiai hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. Ehhez szükséges a Georgiában beszerzett egészségügyi igazolás, valamint az útlevél és a magyar vagy nemzetközi jogosítvány közjegyző által hitelesített másolata és angol fordítása. A külképviselet - támogató dokumentumként - szóbeli jegyzéket küldhet a georgiai jogosítványt kiállító szervnek, megadva az igénylő személy adatait, lakhelyét és magyar jogosítványának adatait.

Georgiában a városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák grúz nyelvűek. A szovjetrendszerből megmaradt az iránytaxik, „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatók, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A Tbiliszi metróhálózat két vonalból és 22 földalatti állomásból áll. A metró használata teljes mértékben biztonságos. A taxik olcsók, viszont az autók rossz állapota miatt sokszor a szolgáltatás színvonala rendkívül alacsony. A taxikban jellemzően nincs mérőóra, így az árban mindig meg kell egyezni. Érdemes okoseszközre letölthető taxisalkalmazásokat igénybe venni, amelyek már a szolgáltatás megrendelését megelőzően meghatározzák az út végén fizetendő összeget, ezzel elkerülendő a későbbi kellemetlenségeket. Ügyeljünk arra, hogy ne fizessünk többet, mint ami általában szokásos. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az útmenti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után.

Kirándulás: A georgiai magashegyi régiókban (különösen Szvaneti régió – Mesztia, és Kazbegi régió) az elsőre könnyűnek tűnő hegymászó terepen sajnos gyakoriak a sziklaomlás és lavina következtében előforduló balesetek. Sok helyen nincsenek kiépítve útjelző és veszélyt jelző figyelmeztetések, így a felkészületlen, de sokszor a tapasztalt túrázó is könnyen eltévedhet, illetve veszélyes terepre kerülhet. Helyi, tapasztalt túravezető igénybevétele még olyan esetekben is javasolt, ha csak a hegységek lábánál tervezünk kirándulást, és nem a hegység magasabb részein. Mindig előzetesen tájékozódjunk a helyi mentőszervek elérhetőségeiről, hogy esetleges baj esetén egyből tudjuk hívni a helyi hatóságokat. Fontos tudni, hogy a helyi mentőszolgálat nem minden esetben tud helikopteres mentést biztosítani, és a gépjárművel nehezen megközelíthető kirándulóhelyeken sokszor meg kell várni, míg a hatóságok gyalogosan érnek a baleset helyszínére.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Georgiában az állami egészségügyi infrastruktúra meglehetősen elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. A grúz orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja.

Medi Club Georgia 22a, Tashkenti Street, 0160 Tbilisi Tel: + 995 32 2251991 Fax: +995 32 2250911

E-mail: mcg@mediclubgeorgia.ge

Honlap: www.mediclubgeorgia.ge

Sürgősségi ellátás: +995 599 251991; +995 599 581991

Gyógyszer vásárláskor ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a készítmény szavatosságára. Csapvíz fogyasztása nem mindenhol javasolt, a boltokban kapható palackozott víz megfelelő minőségű. Az országban az A(H1N1) vírus előfordulásával és esetleges más fertőző betegségekkel kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhat: www.ncdc.ge/en-US/Statistics

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)