Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Fülöp-szigetek

Utolsó módosítás dátuma
2023.09.22.
Mai napon is érvényes
2023.09.29.
Fokozott óvatossággal látogatható ország, utazásra nem javasolt térséggel
Fokozott óvatossággal látogatható ország, utazásra nem javasolt térséggel
Biztonsági besorolás utolsó módosítása

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért az alább megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek: https://doh.gov.ph/2019-ncov

1) A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

a) Be lehet-e utazni az országba? Részletes szabályok itt találhatóak: https://etravel.gov.ph/entry-guidelines

b) Kell-e teszt? Nem, már  a beoltatlan, vagy részben beoltott utazók számára sem. A tüneteket mutató utazókat azonban kötelezhetik tesztelésre.

c) Kell-e regisztrálni? Igen, 72 órával az érkezést megelőzően egy eArrival Card-ot kell online kitölteni a https://etravel.gov.ph webhelyen. FIGYELEM! A honlap lassan működik, adott esetben többször is újra kell tölteni! A kapott QR kódról és az alatt szereplő referenciaszámról készítsenek képernyőmentést, mert a visszaigazoló email nem mindig érkezik meg a kóddal. Érdemes ezeket kinyomtatva magunkkal hozni. FIGYELEM! Több ál-honlap is létezik! Ezeket onnan lehet felismerni, hogy pénzt kérnek a regisztrációért. A hivatalos honlap ingyenes. A kötelező online regisztráció meglétét már a becsekkoláskor ellenőrizhetik. Megjegyezzük, hogy a regisztráció 2023. április 15-től kiváltja az eddig a beérkezéskor kötelezően kitöltendő vám és idegenrendészeti papíralapú kérdőíveket. Figyelem, Fülöp-szigeteki, illetve kettős állampolgároknak a regisztráció kiutazáskor is kötelező!

Angol nyelvű válaszok az esetlegesen felmerülő problémákra: https://etravel.gov.ph/frequently-asked-questions

d) Oltási kötelezettség: Nincs.

e) Oltatlanokra vonatozó szabályok: Nincs különbség.

f) Külföldi gyermekekre vonatkozó szabályok: Nincs különbség.

g) Karanténkötelezettség: A tüneteket mutató utazókat tesztelésre kötelezhetik. Ha ennek eredménye pozitív, önköltséges karanténba kell vonulnia, ahonnan az 5. napon elvégzett teszt eredményétől függően léphet ki.

h) Üzleti célú beutazás: Lehetséges az általános szabályok szerint.

i) További kivételek: Bárki beléphet.

j) Tranzitálási szabályok: az alábbi honlapon folyamatosan frissülő szabályok betartásával lehetséges: www.philippineairlines.com/en/ph/Home/TravelInformation/BeforeYouFly/AtTheAirport/ConnectingFlights

Egyéb hasznos információk:

Kormány által elfogadott teszthelyszínek: https://doh.gov.ph/licensed-covid-19-testing-laboratories

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A főbb nemzetközi repterek tájékoztató honlapjai:

Manila: www.manila-airport.net/

Clark: www.clarkinternationalairport.com/

Cebu: www.mactancebuairport.com/

Davao: www.davaoairport.com/en

illetve a nemzeti légitársaság tájékoztató lapja: www.philippineairlines.com/en/covid-19/arrivingintheph

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból: Lehetséges. A légitársaságok becsekkoláskor ellenőrzik a célország által előírt dokumentáció meglétét, javasolt 3 órával az elindulást megelőzően kiérkezni a repülőtérre.

Az elutazó külföldiek vízumhosszabbításukat intézhetik az idegenrendészet helyi irodáiban, a reptéren (több órát is igénybe vehet – szükséges előre időpontot foglalni), valamint az Idegenrendészet új honlapján: www.e-services.immigration.gov.ph (A link garantált elérhetősége csak a Fülöp-szigeteken biztosított!)

3) Helyi COVID helyzet és szabályok:

A maszkhasználat immár önkéntes bel és kültéren is. A közlekedési eszközökön, illetve az egészségügyi intézményekben (gyógyszertárak is!) azonban még mindig megkövetelhetik az orrot és a szájat egyaránt takaró maszk viselését. Az adott önkormányzat, vagy intézmény, bevásárlóközpont, stb. a fertőzési adatok, vagy a veszélyeztetettség tükrében szintén előírhatja a maszkviselést (nem jellemző).

Az országban megszüntették a rendkívüli állapotot.

A Fülöp-szigetek Egészségügyi Minisztériumának 24 órában hívható angol nyelven is kommunikáló forró drótja: 8711-1001, 8711-1002, 8651-7800/1149-1150 mellékek. Kezelés, vagy karantén esetén kérjük, jelezze ezt emailben (consulate.mnl@mfa.gov.hu), vagy Facebook üzenetben (www.facebook.com/HunEmbassy.Manila/) a karantén, vagy kórház, az Önt ellátó osztály és ha tudja az illetékes orvos nevével együtt.

COVID fertőzés esetén is a kórházi költségeket Önnek, vagy biztosítójának kell rendeznie. (pl. intenzív osztályon a kezelés meghaladhatja a napi 1000 USD-t is!) Ezért MINDENKÉPPEN legyen a Fülöp-szigetekre is érvényes egészségbiztosítása, amely kiterjed a koronavírussal kapcsolatos kezelésre és legalább 35.000 USD fedezetet ad! Az eddigi tapasztalatok szerint a COVID legsúlyosabb esetei akár 50.000 USD költséget is felemészthetnek. Amennyiben bekövetkezik a legsúlyosabb és a beteg elhuny, tetemes tárolási és temetési/hazaszállítási költségekre kell számítani. Amíg ezek nincsenek kiegyenlítve, a hatóságok nem adják ki a halotti anyakönyvi kivonatot, amely bármiféle jogi, öröklési eljáráshoz elengedhetetlen. A magyar államnak, így a konzuli hivatalunknak nincs jogszabályi kötelezettsége, sem lehetősége az Ön Fülöp-szigeteki gyógykezelésének költségeinek fedezésére és a helyi kórházak megfelelő biztosítás vagy készpénz letét hiányában még a legsúlyosabb eseteket sem látják el!

Az ország biztonsági besorolása a III-as, fokozott óvatossággal látogatható ország. AZONBAN a terrorfenyegetettség miatt az alábbi térségek az I., Nem javasolt utazási térségek kategóriába tartoznak:

Az ország déli harmadán, Mindanao-n a kormány továbbra is váltakozó hevességű hadműveleteket folytat az iszlamista gerillák és a kommunista lázadók ellen, akik merényletekkel igyekeznek a jelenleg zajló megbékélési folyamatot akadályozni. Ennek megfelelően a Fülöp-szigeteken 2016. december 1-én bevezetett 3. szintű nemzeti terror-riasztás továbbra is érvényben van ezért Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonsági besorolása szerint:

Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe a folyamatos terrorista cselekmények, illetve a hadsereg és a helyi milíciák rendszeres összecsapásai miatt.

Természeti csapások:

A Fülöp-szigeteken évente mintegy 20 jelentősebb tájfun pusztít, elsősorban a júniustól decemberig tartó időszakban. Az esőzéseket kísérő földcsuszamlás-veszély szintén jelentős. Ilyen időszakban számítani kell a repülő és hajójáratok törlésére, áram és telefonkimaradásra. A telekommunikációs hálózatok helyreállítása egy-egy tájfun után napokba is telhet, de a nemzetközi szintű szállodák áram és élelmiszerellátása, valamint biztonsága ezalatt is biztosított. A térségben gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is. Mindezekről aktuális információ itt található: PAGASA.

Politikai helyzet:

A Fülöp-szigeteki Bevándorlási Hivatal továbbra is érvényben tartja figyelmeztetését, mely szerint azok a külföldi állampolgárok, akik részt vesznek politikai felvonulásokon, tüntetéseken, tömegrendezvényeken, a hatályos jogszabályok alapján letartóztathatók és/vagy kitoloncolhatók az országból.

Erőszakos cselekmények, bűnözés, börtönviszonyok:

Az országban az erőszakos bűncselekmények és a fegyverek száma magas. A tömegközlekedési eszközökön számíthat lopásra, a taxitársaságok közül csak a megbízhatóakat használják, mert a sofőrök egy része összejátszik a rablóbandákkal, vagy csak egyszerűen túlszámláz. Kerüljék a feltűnő, drága ékszerek, elektronikai eszközök viselését, idegenektől ne fogadjunk el italt vagy ennivalót, mert előfordul, hogy altatót, kábítószert kevernek bele. Előfordul, hogy kiskorú személyek gyanútlan turistákat csapdába csalnak, majd megzsarolnak. A pénzváltás és ATM használat, valamint a bankkártyával történő fizetés során is tanúsítsanak fokozott figyelmet. A zsebtolvajlások magas száma miatt javasolt az útlevelet biztonságos helyen tárolni, és csak annak fénymásolatát magunknál tartani. Az igazolványairól készült elektronikus másolatot tárolja felhőben is.

A kábítószer csempészetért, forgalmazásért, előállításért és használatáért, pedofíliáért kiszabott büntetések igen szigorúak, az ország a világ egyik legrosszabb börtönviszonyaival rendelkezik, a halálozási arány a fogvatartottak közötti erőszak, az orvosi ellátás hiánya miatt igen magas. A koronavírus járvány miatt a sem a rokonok, sem a konzulok nem látogathatják a bentlakókat, a csomagküldést leállították. A gyanúsítottak több évet is eltölthetnek előzetes letartóztatásban formális vád nélkül. Országaink között nincsen büntetés-végrehajtási együttműködési megállapodás és a Fülöp-szigetek nem részese az ilyen tárgyú nemzetközi egyezményeknek.

A bűnbandák sok esetben a terroristák módszereit alkalmazzák: emberrablás, robbantás, utcai lövöldözés. Fokozott körültekintést javaslunk a turisták által látogatott helyeken (pl. üzletközpontok, vallási intézmények, turisztikai látnivalók, rendezvények). Magyar állampolgárok estek áldozatul tolvajoknak („hit and run” taktika – vállon levő táska, kézben tartott mobiltelefon), vagy kábító italoknak bárokban.

Hasznos helyi telefonszámok: Rendőrség: 117 vagy (02) 722-0650 Vöröskereszt: 143 vagy (02) 527-8385 től 95-ig Tűzoltóság: (02) 426-0219 vagy (02) 426-3812 Parti Őrség: (02) 527-3877

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok a Fülöp-szigeteken vízummentesen 30 napig tartózkodhatnak. A 30 napon belüli vissza, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy bemutatását a hatóságok kérhetik még abban az esetben is, ha az utas a későbbiekben hosszabbítani szeretne. Ez alól az előírás alól csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők mentesülnek. Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha az illető gyermek valamelyik nem filippínó szülője látogatása céljából utazik a Fülöp-szigetekre, be kell mutatnia annak tartózkodási engedélyének másolatát. Az egyedül utazó gyermek szüleinek hozzájáruló nyilatkozatot kell tenniük a legközelebbi Fülöp-szigeteki nagykövetségen vagy a Bevándorlási Hivatal regionális irodájában. Kérjük, hogy részletes információért forduljanak a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatalához: consular@philembassy.hu.

Kiskorúnak a Fülöp-szigetekről egyedül, vagy nem a szülő(kk)el történő kiutazásához szükséges a filippínó Családügyi Minisztérium engedélye (www.dswd.gov.ph/dswd-travel-clearance-needed-for-minors-traveling-abroad-alone-without-parents/). Az egyik szülővel történő utazáshoz szükséges a másik szülő engedélye, vagy annak bizonyítása, hogy az adott szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat.

Ugyan mindkét ország csatlakozott a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, 1980. évi Hágai egyezményhez, azonban egymás vonatkozásában az még nem lépett hatályba, így rendelkezéseit egyelőre nem lehet alkalmazni. Amennyiben gyermekét párja az Ön belegyezése nélkül vitte a Fülöp-szigetekre, családügyi kérdésekben járatos ügyvéd felfogadásával szerezhet érvényt jogainak. Kérjük, olvassa el az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatóját.

További idegenrendészeti és az utazó kiskorúakról szóló információ: www.dfa.gov.ph/guidelines-requirements.

Hosszú távú tartózkodás:

A 30 napos vízummentes tartózkodást követően van lehetőség további 29 napos hosszabbítást igényelni az idegenrendészet helyi irodáiban, illetve az Idegenrendészet új honlapján: www.e-services.immigration.gov.ph (A link garantált elérhetősége csak a Fülöp-szigeteken biztosított!). Hosszabb időtartamú tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell igényelni ugyanott. Az egyes irodák gyakorlata eltérő, van amelyik lehetőséget biztosít havonta hosszabbítani akár 3 éven keresztül. A részletes szabályok az idegenrendészet honlapjának felső részének középső menüjében találhatók (Visas).

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben (február) kötelesek (újra)regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik. A külföldiek regisztrációjáról szóló törvény értelmében a huzamosabban a Fülöp-szigeteken tartózkodó külföldi állampolgároknak minden év február utolsó napjáig kell személyesen újraregisztrálniuk az Idegenrendészeten. A kivételek és a részletes szabályok itt találhatók: http://immigration.gov.ph/images/Advisory/2019/12_Dec/2019Dec11_AnnualRep2020.pdf

Házikedvencek beutazása:

További információ a NÉBIH oldalán található, valamint az alábbi oldalon is talál tájékoztatást: www.pettravel.com/immigration/philippines.cfm.

Vám:

Hús és mezőgazdasági termékek: Szigorú büntetés a húsból készült termékek behozatalára! A Fülöp-szigeteki hatóságok több mint 1 millió Ft-nyi pesó büntetést helyeztek kilátásba azon utazók számára, akik húsból készült, vagy más mezőgazdasági eredetű terméket próbálnak behozni az országba!

A Fülöp-szigeteki Köztársaság vámhivatalának elérhetőségei megtalálhatóak a filippin pénzügyminisztérium (Department of Finance) honlapján: www.dof.gov.ph/index.php/directory/bureau-of-customs. 

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

A magyar növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Fülöp-szigeteki Peso (PHP), korlátozott mennyiségben dollárt szinte minden pénzváltóban és bankban, eurót csak bizonyos helyeken lehet váltani. 1000 USD-n felüli váltási szándékot legalább egy nappal előre kell jelezni. Pesó nemzetközi valutára történő váltása körülményes, repülőjegyhez köthetk.

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, az esős, tájfunokkal tarkított évszak júniustól októberig tart, a száraz decembertől májusig, de a levegő páratartalma egész évben magas.

Közlekedés: Több tucat helyi légi közlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Javasoljuk, ezért a nemzeti légitársaság (Philippine Airlines), a Cebu Pacific és az Air Asia járatait. A szigetek között működő kompjáratok zsúfoltak, gyakoriak a balesetek. Az autóbusz járatok közül csak a megbízható járművekkel üzemelők igénybe vételét javasoljuk. Taxiknál követeljük meg a taxióra használatát. Már az út elején fényképezze le és küldje el a sofőr adatlapját ismerőseinek, amelynek a szabályok szerint jól látható helyen kell lennie. Triciklinél a visszaélések gyakoribbak, ha a külföldi az egyedüli utas (pl. a fuvarozó visszaútjának megtérítése). A legendás jeepney nevű 15-20 fős járművek olcsók, azonban műszaki állapotuk gyakran nem kielégítő és a szűk helyen zsebtolvajlás előfordulhat. Sok esetben a jármű csak akkor indul el, amennyiben van elegendő utas. Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok értelmezése rugalmas. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. 6 hónapon túli tartózkodás esetén helyi jogosítvány kötelező. Alkoholos és egyéb befolyásoltság állapotában járművet vezetni súlyos büntetést von maga után.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban általánosan elfogadott az angol nyelv használata, azonban kevésbé művelt személyek nyelvtudása igen korlátozott. Ez a vidéki hivatalokra is igaz. Az ügyintézés nehézkes, a határidő gyakori csúszása jellemző. Célszerű időről-időre írásban és szóban is érdeklődni. Mindig kérjük el az ügyintéző nevét és elérhetőségét. Az elektronikus ügyintézés lassan nyer teret. Amennyiben az ügyintézőnek módjában áll könnyen segíteni, örömmel megteszi, azonban a bonyolultabb ügyekben halasztgatásokra kell számítani.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó része a katolikus vallás követője, míg a déli Mindanao szigeten és a hozzá számító kisebb szigeteken élők 24%-a muzulmán. A vallási ünnepek és munkaszüneti napok száma magas, a körmenetek alkalmával előfordul, hogy akár milliós számban zsúfolódnak össze a hívek az utcákon, tereken számos, akár halálos balesetet is okozva. Javasoljuk, hogy az adott vallás ruházkodási és egyéb előírásait tartsák tiszteletben, amennyiben vallási létesítményeket és eseményeket látogatnak.

Kábítószer: A kábítószerrel történő visszaélésre vonatkozó szabályokat a törvényhozás módosította, ezáltal tényleges életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az a személy, aki legalább 3 fő részvételével tartott összejövetelen, mennyiségtől és minőségtől függetlenül kábítószert tart, fogyaszt vagy kínál! A halálbüntetés visszaállítása a törvényhozás előtt van, a kezdeményezés főleg a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket tervezi halállal sújtani.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Általános vészhívószámok: 112 és 911. Oltások kapcsán legalább két hónappal az utazás előtt javasoljuk felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi Központot: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/oltokozpont, ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre. 

Egészségbiztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra, ideértve a koronavírus megbetegedést, kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított. Biztosítás nélkül még a súlyos állapotban levő személyeket sem feltétlenül látják el.

Dengue-láz: A dengue láz továbbra is jelentős veszélyforrás, különösen az esős évszakban (május végétől szeptemberig). Kérjük, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengue-láz első tüneteit - magas láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon és kérjenek vérvizsgálatot. A kór enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez, de akár halálhoz is vezethetnek.

Védőoltás a Fülöp-szigeteken egyelőre nincs engedélyezve annak esetleges káros hatásai miatt, ezért különböző, a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó eszközök használata javasolt. Kerüljék a vizes-lápos területeket. Az alábbi honlapon érhetők el a kórral foglalkozó kórházak elérhetőségei: www.doh.gov.ph/dengvaxia-hotline-and-dengue-expresslane

Pólió/fertőző gyermekbénulás: Az alacsony átoltottsági szint miatt ismét megjelent az országban a fertőző gyermekbénulás, amely könnyen terjed. Csak biztonságos üveges ivóvizet és kellő tisztaságú élelmiszert fogyasszanak (pl. megfelelően megmosott gyümölcs, zöldség)! Javasolt, hogy bárki (felnőtt és gyermek egyaránt), aki 4 hétnél hosszabb ideig kíván az országban tartózkodni adasson be magának egy dózis aktiválatlan oltást (IPV) legalább egy hónappal a kiutazást megelőzően. Erre akkor van szükség, ha az ezt megelőző 12 hónapban nem kapott ilyen oltást. Fontos, hogy ha olyan országba mennek tovább a Fülöp-szigetekről, amely előírja a pólió védettséget, akkor is adassák be maguknak ezt az oltást, hogy ha már kevesebb, mint 4 hét van hátra az utazásig.

HIV/AIDS: A HIV megbetegedések száma évek óta havonta 1000 fővel növekszik a Fülöp-szigeteken. Jelenleg kb. 40.000 fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok, akik legnagyobb része férfi. Kérjük ezért, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

Kanyaró (measles) és rózsahimlő (rubella) járvány: A több éve folyamatban levő járványok ellen a kormány nagyarányú oltási kampányba kezdett 2020-ban, amely 2021-ben is folytatódik. A betegség terjedését a koronavírus miatti kötelező maszkhasználat is lassítja. A megbetegedések és a halálos áldozatok továbbra is javarészt az 5 éven aluli korosztályból kerülnek ki, de csekélyebb mértékben minden korosztály érintett. Kérjük utazás előtt ellenőrizze beoltottságát, különösen a gyermekek és az 1969 előtt születettek.

Víz, élelmiszer: Az ország trópusi klímája miatt az élelmiszerek megfelelő tárolása nem mindenhol megoldott, ezért gyakoriak a romlott étel és a fertőzött víz miatti akár súlyos lefolyású megbetegedések. Kiemelten ügyeljenek ezért a biztonságos ivóvíz és élelmiszer fogyasztásra. Csapvizet ne fogyasszon.

Elérhetőségek:

Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetségének Konzuli Hivatala: Cím: DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City,1630 Taguig, Metro Manila Előhívó: +63 2 Telefon és fax: 8816-7383 E-mail: consulate.mnl@mfa.gov.hu Web: https://manila.mfa.gov.hu

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58. Előhívó: 06-1 Telefon: 391-4300, 391-4301 Fax: 200-5528 E-mail:phbuda@philembassy.hu és consular@philembassy@.hu Web: http://budapestpe.dfa.gov.ph

Egyéb információ:

Manilai külképviseletünk oldalán