Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Fidzsi-szigetek

Utolsó módosítás dátuma
2023.09.18.
Mai napon is érvényes
2023.09.29.
Fokozott óvatossággal látogatható ország
Fokozott óvatossággal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Fidzsi eltörölt minden Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást. Ennek értelmében a védőoltásokkal nem rendelkező magyar állampolgárok is beutazhatnak előzetes teszt és karanténkötelezettség nélkül az országba.

Egyéb hasznos információk:

Minden Fidzsire utazónak Covid-19-re kiterjedő nemzetközi utasbiztosítással kell rendelkeznie, ami fedezi a Covid-19 esetleges szövődményeinek Fidzsi-szigeteken történő kezelésének költségeit is.  Bővebben: https://www.fijivisitorsinsurance.com 

Tranzitálási szabályok:

A Fidzsi-szigetek engedélyezi a tranzitálást az ország repterein, amennyiben arra az országba történő megérkezést követő 72 órán belül sor kerül. Ennek előfeltétele a Fidzsi-szigetek elhagyására vonatkozó repülőjegy megléte, angol nyelvű oltottsági igazolás, valamint negatív Covid-19 produkálása amennyiben ezt a célország megköveteli. A 10 órát meg nem haladó tranzitálási idővel rendelkező utazók a repülőtéren várhatják meg járatuk indulását. Amennyiben a tranzitálás ideje meghaladja a 10 órát, úgy az utazónak előre lefoglalt és kifizetett szállodai szobában kell várakoznia, tesztelésen nem kell részt vennie.

A légitársaságok hozhatnak olyan rendelkezéseket, szabályokat, melyek eltérhetnek az adott ország ki- és beutazási feltételeitől, kérjük, mindenképpen tájékozódjanak légitársaságuknál.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

A Fidzsi-szigetek kormánya minden országba látogató turista számára ajánlja, hogy tömegközlekedési eszközökön hordjanak orrot és szájat eltakaró maszkot.

A Fidzsi-szigeteken történő utazást megelőzően javasoljuk az alábbi honlapon található információk áttekintését: https://www.fiji.travel/covid-19/travelling-to-fiji

Figyelemfelhívás:
A nyári turista szezonban, a turisták által sűrűbben látogatott területeken, fővárost, Suva-t is beleértve megnövekedett a bűncselekmények és az erőszakos cselekmények száma. A turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények jó része rablás, egyéb lopás, de előfordul a nőnemű külföldi látogatók elleni szexuális zaklatás is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők, fokozott odafigyelést ajánlunk.

A Fidzsi-szigetek biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória, a fokozott óvatossággal látogatható országok kategóriája.

A Fidzsi-szigeteken a biztonság általában jónak mondható, a külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Különösen a turisták által látogatott helyeken előfordulhat azonban zsebtolvajlás és hasonló kisebb lopások, illetve hitelkártya-visszaélés. Óvatosság ajánlott a városokban éjszaka. Javasolható, hogy szükség esetén a helyi Közlekedési Hatóság által regisztrált, sárga rendszámtáblás taxikat, kisbuszokat vegyék igénybe. Esetleges veszélyekről rendszeresen frissített tájékoztatást a https://www.fiji.travel/faq#before-you-come honlapon találnak.

Az országban a biztonsági helyzet kielégítő, etnikai/politikai alapú tüntetések azonban nem zárhatók ki. Ezért javasoljuk, hogy a tömegrendezvényeket, csoportosulásokat a szigetre látogatók kerüljék el.  

Különös tekintettel a turista szezonra, a földrengések és szökőárak eshetőségére, javasoljuk, hogy a Fidzsi-szigetekre utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a magyar Konzuli Szolgálat honlapján.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott szökőárak veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió- és televízió-állomások is figyelmeztetést adnak, számos tengerparti szállodának pedig szökőár evakuációs terve van, amit az ott megszálló vendégeknek érdemes megismerni.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A Fidzsi Meteorológiai Szolgálat honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról. A trópusi viharok a megáradt vízfolyások és a hegyoldalakon földcsuszamlások révén is veszélyt jelentenek, illetve átmenetileg akadályozhatják a szolgáltatásokat, az áram-, víz-, és élelmiszerellátást.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A munkavállalási engedéllyel érkezők, illetve a jachton utazó turisták kivételével minden Fidzsire utazó személynek már a megérkezéskor rendelkeznie kell az országból való távozást biztosító jeggyel. A belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai kérhetik a beutazót, hogy mutassa fel a távozásra szolgáló jegyét, illetve igazolja tartózkodásának anyagi fedezetét.

Tranzitálás:

A Fidzsi-szigetek engedélyezi a tranzitálást az ország repterein, amennyiben arra az országba történő megérkezést követő 72 órán belül sor kerül. Ennek előfeltétele a Fidzsi-szigetek elhagyására vonatkozó repülőjegy megléte, angol nyelvű oltottsági igazolás, valamint negatív Covid-19 produkálása amennyiben ezt a célország megköveteli. A 10 órát meg nem haladó tranzitálási idővel rendelkező utazók a repülőtéren várhatják meg járatuk indulását. Amennyiben a tranzitálás ideje meghaladja a 10 órát, úgy az utazónak előre lefoglalt és kifizetett szállodai szobában kell várakoznia, tesztelésen nem kell részt vennie.

Vízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz és 4 hónapot meg nem haladó tartózkodáshoz nem szükséges előzetesen vízumot igényelni. A belépésnél kapott, négyhavi tartózkodásra jogosító „látogatási engedélyt” (visitor permit) 2 hónappal lehetséges meghosszabbítani, ezt helyben a Bevándorlási Hivatalnál szükséges intézni, fizetni kell érte.

Mivel Magyarországról a Fidzsi-szigetekre gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Vám:

A belépésre és kilépésre vonatkozó vámszabályokról a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján lehet tájékozódni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. Részletes tájékoztatás a Bioszféra-biztonsági Hatóság (Biosecurity Authority) honlapján olvasható. Szigorúan veszik a belépéskor ezzel kapcsolatban kitöltendő kérdőívet, melyen be kell jelenteni minden, az élővilágra potenciálisan kockázatos terméket, tárgyat. Az országba érkezők által kitöltendő belépési kártya.

Kilépésnél a védett fajokkal kapcsolatos nemzetközi szabályozásra kell figyelemmel lenni, melyről részleteket szintén a Fidzsi Adó- és Vámhivatal honlapján olvashatnak.

Házikedvencek beutazása:

Az élővilág védelmével kapcsolatos fent említett okokból előzetes engedélyezést igényel a házi kedvencek beutaztatása is, melyhez szintén a Biosecurity Authority honlapján található útmutatás.

További források:

Időeltolódás:

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +12 óra, a nyári időszámítás idején +10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és a Fidzsi-szigeteken, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +11 óra.

Hivatalos pénznem: fidzsi dollár.

Közlekedés:

Fidzsin baloldali közlekedés van. A városokon kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között és éjszaka.

A légiközlekedés biztonsága a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 911.

Javasolt oltások a Fidzsi-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Fidzsin is előfordult már a szúnyogok által terjesztett Zika-vírusos megbetegedés, ezért utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a magyar Konzuli Szolgálat, vagy az új-zélandi kormányzat erre vonatkozó honlapjain. A szúnyogok terjesztik a dengue-lázt is, amelynek veszélyével szintén számolni kell. Az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódhatnak.

Az orvosi ellátás lehetőségei korlátozottak, és komolyabb probléma esetén könnyen előfordulhat, hogy csak az országon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Fidzsi-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.

További hivatalos információforrások az országról: