Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 03. 17.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Felhívjuk az Etiópiába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2022. október 28- tól az országba történő beutazásra vonatkozó korlátozások megszűntek, melynek értelmében oltottsági- vagy gyógyultsági igazolás, valamint negatív teszt nélkül lehet beutazni Etiópiába.

Egyéb hasznos információ:

A gyakran változó szabályokra való tekintettel kérjük, hogy utazása megkezdése előtt MINDEN ESETBEN tájékozódjon az Ethiopian Airlines oldalán a legfrissebb utazási korlátozásokról: https://www.ethiopianairlines.com/aa/Ethiopian-travel-update

Bole Nemzetközi Repülőtér: + 251 11665 0400, + 251 11665 0499

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Kiutazás az országból:

Etiópiából történő kiutazáshoz, illetve Etiópián keresztül történő tranzitáláshoz szükséges, hogy az utas a kiutazás célországa beutazási feltételeinek eleget tegyen. 

Helyi szabályok, járványügyi információk:

Az országba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre vonatkozó jogszabályok - a helyi fertőzöttségi szint függvényében - folyamatosan változnak, ezért a tervezett utazást megelőzően feltétlenül javasoljuk, hogy látogassanak el az alábbi oldalakra:

Etiópia északi részén polgárháború van, amely Tigráj Szövetségi Állam területein túl, Amhara és Afar Szövetségi Államok határmenti városaira és településeire is átnyúlik.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder), és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban elhelyezkedő Surma woredát, valamint Oromia és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régió határán fekvő Nyugat-Gudzsi és Gedeo térségeket az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolta.

A polgárháború következtében megromlott biztonsági helyzetre tekintettel a Konzuli Szolgálat javasolja minden nem alapvetően szükséges utazás elhalasztását Addisz-Abebán kívül eső területekre Etiópiában. A Bole Nemzetközi Repülőtéren történő tranzitálás biztonságos.

Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni a segítségnyújtást Addisz-Abebán kívül eső területeken!

Etiópia

Az ország egész területén közúti ellenőrzésekre („ellenőrző pontokra”) kell számítani, amelyeket helyszíntől függően a kormányerők, a regionális haderő vagy a helyi milícia felügyel.

Utazásra nem alkalmas területek:

 • Tigráj Szövetségi Állam egész területe,
 • Tigráj Szövetségi Állammal és Szudánnal határos területek 30 kilométeres körzete, beleértve Lalibela városát és a Lalibelát Tigrájjal összekötő D31-es utat,
 • az A2-es út Wuchale várostól északra és a környező területek, falvak és települések az A2-es út 20 km-es körzetében,
 • Gashena városa, a B22-es út Gashenától keletre és a környező területek, falvak és települések az B22-es út 20 km-es körzetében,
 • Afar regionális államtól északnyugatra – Dalol, Kenebo, Berahle, Aba’ala és Megale települések,
 • Gambella Szövetségi Állam egész területe,
 • Oromia Szövetségi Állam: a Nyugati Wollega zóna, és a Keleti Wollega zóna, Kellem Wellega és Horo Gudru Wellega
 • Benishangul-Gumuz Szövetségi Állam: az egész Metekel zóna és a Maokomo zóna
 • Déli nemzetek, nemzetiségek és népek Szövetségi Állam: Konso Woreda
 • 10 kilométeres folyosó a dél-szudáni határ mentén
 • 100 kilométeres zóna az etióp-szomáliai és -kenyai határ találkozásánál, az etiópiai-szomáliai régió Afder és Liben zónája
 • 10 kilométeres folyosó a szudáni és kenyai határ mentén (fő utakat kivéve)

Terrorizmus:

Az országban magas a terrorfenyegetettség szintje. Az etiópiai csapatok részt vesznek a szomszédos Szomália stabilizálására irányuló Afrikai Unió-vezetésű békefenntartó misszióban, amelyre válaszul az al-Shabaab terrorszervezet merényletek végrehajtását helyezte kilátásba a kelet-afrikai országban. Több etiópiai és szomáliai etnikumú csoport tevékenykedik az ország keleti, Ogaden régiójában, akik aktív militáns kampányt folytatnak az etióp kormányzat ellen. A terrortámadások kiemelt célpontjai lehetnek a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. Fokozott óvatosságot javaslunk a turisták által látogatott helyeken, a nagyvárosokban és a fővárosban is. A nagy szállodákban és a bevásárló központokban biztonsági ellenőrzéssel kell számolni. Az ellenőrzés szintje és színvonala nem mindenhol tekinthető elégségesnek.

Mindennaposak a zsebtolvajlások a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban, ezért javasolt a nagy zsúfoltsággal együtt járó állami és vallási ünnepségek elkerülése. A vasúti és a vidéki utazás egyedül nem ajánlott. Ne utazzanak az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ közelében fekvő településekre, vidékekre. Ezeken a területeken mindennaposak a banditák támadásai, a törzsi összecsapások, illetve az előbbi kettő esetében az emberrablás veszélye is fennáll.

Azok, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási tanácsai ellenére mégis az országba történő utazás mellett döntenek, ezt elsősorban szervezett utazási kereteken belül regisztrálja külföldi utazását a következő linken: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
A vízum kiadásától számított hat hónap
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Az útlevél legalább egy üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahol a vízum elhelyezhető.

Tranzitálási szabályok:

Az Etiópiában tranzitáló utasoknak a célország (utazás végpontja) beutazási követelményeinek és a repülőtársaság szállítási feltételeinek kell eleget tenni. 

A 24 órát meghaladó tranzitálás esetén beutazó vízum előzetes online kiváltása szükséges (https://www.evisa.gov.et).

Kiskorúak beutazása:

Érvényes útlevél és vízum megléte elegendő. (A légitársaságok azonban további feltételeket támaszthatnak).

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Az elektronikus úton igényelhető beutazóvízum (e-visa) az alábbi oldalon érhető el: https://www.evisa.gov.et

Felhívjuk az Etiópiába utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az online vízumigénylő rendszer sok esetben nem küld jóváhagyó visszajelzést a vízumigénylésről, illetve nem továbbítja a belépéshez elengedhetetlen vízumot. Ebben az esetben kérjük közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a bevándorlási hivatal illetékeseivel az Evisa-Support@ethiopianairlines.com e-mail címen vagy a +251 11 1262635 telefonszámon.

Fontos! Az etióp vízumigénylési folyamatokra az addisz-abebai konzulátusnak nincsen befolyása, annak kiállítását semmilyen módon nem tudjuk sürgetni, ezért kérjük, időben igényeljék meg a beutazáshoz szükséges vízumot.

Üzleti célú beutazások esetén javasoljuk, hogy a helyi partner keresse meg az etióp bevándorlási hivatal illetékeseit (Main Department For Immigration & Nationality Affairs). Nekik lehetőségük van – sürgős esetekben – üzleti vízumot kiállítani.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Figyelem! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki! A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Ethiopia_ZA.cfm

Vám:

A 3000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek. További információt az etióp vámügyi hatóság oldalán talál: www.erca.gov.et.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Etiópia fővárosa Addisz-Abeba, ez a világ második legmagasabban lévő fővárosa, 2370 méteren fekszik. Addisz-Abeba az Afrikai Unió székhelye.

Az ország területe: 1.104.300 km2

Időjárás: Az esős évszak márciustól októberig tart, a legmelegebb hónap a május.

Hivatalos nyelvek: amhara, oromo, tigrinya az angolt a fővároson kívül kevesen beszélik.

Nyelv: Az országban a közel 110 millió lakosra nyolcvannégy nyelv és kétszáz nyelvjárás jut.

Vallás: A lakosság fele ortodox keresztény, a muszlimok aránya meghaladja a harminc százalékot.

További hasznos információk:

Az ország telefonos kódja: 251. Időzóna: GMT+ 2 óra (nyári időszámításban). 3 óra (téli időszámításban) Etiópia területén a magyar mobiltelefon-szolgáltatók közül beszélgetésre egyik sem működik, így azokon sem hívást indítani sem pedig fogadni nem lehet. Az internet gyakran nem elérhető az országban, akár több napra is blokkolhatják.

A hivatalos fizetőeszköz a birr.

A fő látványosságok: Lalibela a földbe vájt sziklatemplomokkal, Akszúm és Harar.

A nemzeti étel az injera [indzsera], az etióp kenyér, ami a palacsintához hasonlít. Az etiópiai Harrar tartomány környéke az arabica kávécserjék őshazája, ahol a reggeli hagyományainak ma is része az ezer éves kávé rituálé.

Etiópia államformája szövetségi köztársaság. A törvényhozás kétkamarás: a Népképviselők Tanácsa 547 tagját ötéves időtartamra egyéni választókerületekben választják meg; a szövetségi kormány és a regionális kormányok által kinevezett 110 tagból álló Föderáció Tanácsában a nemzetiségeket egy-egy tagjuk és a nemzetiségek lélekszámát tekintve minden egyes millió után további egy tag képviseli.

Az alábbiakban felsorolt állami és vallási ünnepeken rendszerint vannak tömegrendezvények, melyek elkerülése biztonsági helyzet miatt javasolt

 • 2023. január 7. - etióp ortodox karácsony
 • 2023. január 19. - etióp vízkereszt (Timket)
 • 2023. március 2. - aduai csata emléknapja
 • 2023. április 14. - etióp ortodox Nagypéntek (Siklet)
 • 2023. április 15. - Ortodox Nagyszombat
 • 2023. április 16. - etióp ortodox Húsvét (Fasika)
 • 2023. május 1. - a munka ünnepe
 • 2023. április 22. - Eid al-Fitr (böjt megtörésének ünnepe)
 • 2023. május 5. - Felszabadulás Napja (Arbenoch Qen)
 • 2023. május 28. - etióp nemzeti ünnep (a Derg-rendszer bukása)
 • 2023. június 29. - Eid al-Adha (áldozati ünnep)
 • 2023. szeptember 11. - Etióp újév (Enkutatash)
 • 2023. szeptember 27. - Szent Kereszt (Meskel)
 • 2023. szeptember 27. - a Próféta születésnapja (Moulid)

Közegészségügy, egészségügyi helyzet:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, azok számára kötelező a sárgaláz könyv megléte.

Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. Akár az alábbiak közül:

A folyóvíz-szolgáltatásban történő gyakori fennakadások következtében a kolera veszélye fennáll, ezért csak a palackozott vizek fogyasztása javasolt, és kerülendő a hámozott és/vagy főtt gyümölcsök/zöldségek fogyasztása. Malária a 2000 méter alatti területeken elterjedt, ezért javasolt szúnyogháló és szúnyogriasztó szerek használata. A fertőzés elkerülésére a gyógyszeres prevenciót kell alkalmazni. Az etióp tavak többsége bilharzia élősködőkkel fertőzött és a vízzel történő érintkezés útján terjed, bőrön keresztül hatolnak be az emberbe. A tavakban történő úszás veszélyes és minden körülmények között kerülendő.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (www.oek.hu), ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre.

Egyéb információ: Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Addisz-Abeba