Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 09. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást!

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A koronavírussal kapcsolatban 2022. július 1-től megszűnt mindenfajta beutazási és országon belüli korlátozás. Aki észleli magán a fertőzés jeleit, annak orvoshoz kell fordulni a további teendőket illetően.

b. Kell-e teszt? Nem.

A teszteléssel kapcsolatos tudnivalókról lásd az 1) a. pontot, valamint az Egészségügyi Hivatal honlapját: https://www.terviseamet.ee/en/testing-virus. A tesztelés megszervezése mindenkinek saját felelőssége.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Oltási kötelezettség: Nincs.

Észtország elfogadja a Magyarország által alkalmazott összes vakcinát.

Védettségi igazolvány: Észtország elfogad minden COVID-19 oltásra, gyógyulásra és tesztre vonatkozó igazolást, amely megfelel az észt kormány követelményeinek.

A külföldön oltott személyek a következő dokumentumok egyikének bemutatásával igazolhatják beoltottságukat: az EU digitális COVID igazolványa (vagy az EU követelményeinek megfelelő igazolvány); a külföldi ország vonatkozó adatbázisának hivatalosan ellenőrzött kivonata; oltóanyag-útlevél vagy egy ilyen útlevél másolata (az egészségügyi szolgáltatók papír alapon állíthatják ki ezeket az útleveleket). A dokumentumot, amely igazolja, hogy egy harmadik országban oltották be, latin vagy cirill betűkkel kell kiállítani, továbbá észt, orosz vagy angol nyelven kell elkészíteni, és a következő információkat kell tartalmaznia: a betegség, amely ellen az egyént beoltották; az immunizálás időpontja; az immunizáláshoz használt készítmény; az egyénnek beadott dózisok száma; az igazolás kiállítójának adatai.

A betegeknek és Észtországon kívül gyógyult személyeknek be kell mutatniuk a megfelelő, hivatalosan ellenőrzött igazolványt (ideértve az EU digitális COVID igazolványát) vagy egy orvosi igazolást észt, orosz vagy angol nyelven (latin vagy cirill betűkkel kiállítva). A pozitív antitest teszt eredménye nem tekinthető elegendő bizonyítéknak. A dokumentumnak tartalmaznia kell a következő információkat: személyes adatok; azt az időszakot, amikor az egyén beteg volt; a betegségből való kilábalás klinikai diagnózisát.

Tesztelés esetén: be kell mutatni a megfelelő, hivatalosan ellenőrzött igazolást (ideértve az EU digitális COVID igazolványát is), amely a következő információkat tartalmazza: elemzési módszertan; az eredmények; a vizsgálat időpontja és a vizsgálat helye; a vizsgálatot végző személy adatai.

További információk az észt Egészségügyi Hivatal alábbi honlapján találhatók: https://www.terviseamet.ee/en/travelling-and-covid-19, illetve az oltásokkal kapcsolatos kormányzati honlapon: https://vaktsineeri.ee/en/.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Lásd az 1) a. pontban leírtakat. Javasoljuk, hogy az észt beutazási szabályokon túlmenően ismerkedjenek meg az érintett légi- vagy hajótársaság előírásaival is.

Észtország minden olyan oltást elismer, amelyeket a beutazó személy kiindulási országában is elfogadnak. Lásd az ennek igazolásával kapcsolatos követelményeket a d. pontban.

f. Karanténkötelezettség: Nem.

 • Lásd az 1) a . pontban leírtakat.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani, hogy üzleti útra érkezik valaki. Ehhez általában elegendő az üzleti partner meghívója és a visszaútra is érvényes repülőjegy. A közvetlen árufuvarozók és személyszállításban dolgozók számára nem kötelező a karantén.

h. Tranzitálási szabályok:

Karantén kötelezettsége nélkül lehet tranzitálni Észtországban.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A beutazási korlátozások és mentesség kapcsán lásd az 1.a) pontot. 

j. Egyéb hasznos infó:

 • Amennyiben Ukrajna engedélyezi állampolgárainak a kiutazást, akkor az ukrán állampolgárnak nincs szüksége vízumra ahhoz, hogy Észtországba jöjjön. Az ukrán állampolgárok azon családtagjai (gyermekek, szülők, házastársak), akik más ország állampolgárai, és akiknek a vízumuk vagy a tartózkodás egyéb alapja lejárt vagy hamarosan lejár, ideiglenesen Észtországban maradhatnak. Ezen túlmenően a Rend- és Határőrség humanitárius okokból, a család egységének fenntartása érdekében más Ukrajnából érkező személyeket, pl. élettársakat is beengedhet Észtországba.
 • A Rend- és Határőrség lehetővé teszi a vízummentes beutazást Észtországba a biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok számára, valamint azok számára, akik nem rendelkeznek biometrikus útlevéllel, de van érvényes úti okmányuk.
 • Ha egy ukrán állampolgár nem rendelkezik érvényes úti okmánnyal, és eléri Észtország külső határát, és szeretne az észt államtól védelmet kapni, lehetősége van arra, hogy a határátkelőhelyen nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtson be. A nemzetközi védelmet abban az első biztonságos országban kell kérelmezni, ahová a személy eljut.
 • A közúti és tengeri szállításban nincs fennakadás. A kikötők, repülőterek működnek, ugyanakkor a megszokottnál kevesebb komp és repülő jár.
 • Tallinni Repülőtér: https://www.tallinn-airport.ee/en/  (angolul vagy oroszul)
 • Tallinni Kikötő: https://www.ts.ee/en/ (angolul)
 • Észt Rend- és Határőrség: https://www.politsei.ee/en (angolul vagy oroszul)
 • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.
 • PCR vagy antigénteszt készítéséhez az alábbi honlapon találhatók megfelelő helyszínek: https://koroonatestimine.ee/en/for-patients/paid-testing/
 • Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból: Nincs korlátozva.

A konzulátus tud olyan esetről, amikor az Oroszország felé történő kiutazás esetén az utastól orosz oldalon 48 óránál nem régebbi COVID-tesztet kértek.

3) Helyi járványügyi szabályok:

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb aktuális helyi szabályokat lásd a tallinni nagykövetség honlapján itt: https://tallinn.mfa.gov.hu/hun/page/covid19-es-esztorszag

a. Kijárási és utazási korlátozások:

 • Nincs rendkívüli állapot, nincsenek kijárási korlátozások, az országon belüli szárazföldi utazás lehetséges.

b. Hasznos honlapok:

Az észt Egészségügyi Hivatal angol nyelvű közleményei a következő linken érhetők el: https://www.terviseamet.ee/en/news (angol)

Az észt Egészségügyi Hivatal koronavírusról tájékoztató angol nyelvű honlapja a következő linken érhető el: https://www.terviseamet.ee/en/covid19 (angol)

Koronavírus-tünetek jelentkezése esetén fel kell hívni a háziorvost, vagy a háziorvosi tanácsadó vonalat (1220).

4) További információ: 

Uniós állampolgárok részére beutazásra mindig is lehetőség volt, és most is lehetőség van. 

A beutazási feltételekről lásd még az 1/a) pontot.

5) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! Észtország a III-as, legenyhébb biztonsági kategóriában van. 

Terrorizmus

Az országban nincs terrorista veszély. Ugyanakkor a terrorfenyegetettség globális volta miatt ilyen nem zárható ki teljesen Észtországban sem.

Bűnözés

Észtország kifejezetten biztonságos ország. Nem jellemzőek az erőszakos bűncselekmények, a gépjárműlopások, feltörések száma sem magas. Az alapvető és ésszerű óvatosság ugyanakkor indokolt. Ne hagyjanak értékeket a járművekben, a szálláshelyeken, és kerüljék a nyilvánvalóan felajánlott prostitúciós szolgáltatásokat. Táblák figyelmeztetnek azokra a helyekre, ahol gyakoribbak a zseblopások. (Általános a bankkártya használat, így nem indokolt nagyobb összegű készpénzt magunknál tartani.)

Az észt rendőrség segélyhívó száma: 112. Ezen a számon angolul és oroszul is lehet kommunikálni. A segélyhívón a mentőket és a tűzoltókat is el lehet érni.

Áldozatvédelem

Az észt rend, - és határőrség saját szervezeti rendszerében és állampolgári szerveződések révén is támogatást, segítséget nyújt a bűncselekmények áldozatainak. Az ilyen szolgáltatásról és kompenzációról jogszabály rendelkezik, és az kiterjed az EU-tagállamok állampolgáraira is.

Infó vonal: +372 116 006 (észtül, angolul és oroszul hívható 24 órában) vagy online tanácsadás a https://www.palunabi.ee/ honlapon (észtül, angolul és oroszul)

Rendőrség-határőrség

Mi a teendő, ha valaki áldozattá válik (észtül): https://www.politsei.ee/et/kannatanule

Biztonsági helyzet

A fővárosban az éjszakai és hajnali órákban kerülni javasolt a Viru Keskus (Narva maantee eleje), a központi vasútállomás, a nemzetközi kompkikötő és Kopli városrész térségét. Észak-Kelet Észtországban Narva és Kohtla-Järve városokban és azok vonzáskörzetében fokozott óvatosság indokolt. Az észtországi kábítószer használók többsége is ebben a térségben koncentrálódik.

Sötétedés után, a nem jól megvilágított helyeken, főleg külterületen mindenkinek (turistáknak is) viselniük kell láthatósági jelet, fényvisszaverőt, ami kapható szinte minden élelmiszerboltban, trafikban, benzinkúton és zsinórral, biztosítótűvel a ruházatra erősíthető. Ennek viselését a rendőrség ellenőrizheti és hiányát büntetheti.

Az észt-orosz határ szárazföldi szakasza döntően erdős terep, gyalog is megközelíthető. A határjelek jól láthatók. Tanácsos a határvonalat elkerülni. A dél-keleti határon van egy útszakasz, amely két észt kis települést köt össze, s amely 900 méteren át orosz területen fekszik, de nem kapcsolódik semmilyen orosz lakott helyhez. Ezen a  „Saatse saabas” elnevezésű szelvényen úti okmányok (ill. vízum) nélkül lehet közlekedni, de azon tilos megállni, ill. gyalog menni. Kivétel, ha a megállás baleset, vagy műszaki okokból történik. Aki ezt megszegi, számíthat arra, hogy az orosz hatóságok feltartóztatják, és amennyiben valóban csak eltévedésről, tájékozatlanságról van szó kb. 30 eurós bírságot szabnak ki. Az említett szakaszról bővebben: www.youtube.com/watch?v=2O6b2sz1j5M

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig
Ideiglenes személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása

A hatályos észt jogszabályok nem tartalmaznak szülői kíséret nélküli kiskorúakra vonatkozó előírásokat. Alapelv, hogy a kiskorúnak legyen érvényes útlevele, ill. személyazonosító igazolványa. Javasolt továbbá, hogy amennyiben egyedül utaznak, határátlépéskor rendelkezzenek törvényes képviselőjük írásos (kézzel írt, elérhetőségeket tartalmazó) hozzájárulásával. Lásd bővebben a rendőrség alábbi honlapján: https://www.politsei.ee/en/questions-about-crossing-the-border.

Vízum:

Vízum turista és egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

https://pta.agri.ee/en/animals/travelling-pet

Vám:

Részletesen vámszabályok: https://www.emta.ee/eng

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás:A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, a tengerparti részeken erősen szeles is lehet az időjárás. Télen hóra, jegesedésre kell számítani. Aktuális időjárás.

Közlekedés: A Magyarországon kiállított, kártya formájú gépjárművezetői engedélyeket elfogadják. Javasolt, hogy a jármű vezetőjénél mindig legyen érvényes útlevél és/vagy kártya formájú személyazonosító igazolvány is. A magyar gépjárművezetői engedély észtre való lecseréléséről lásd bővebb információt itt.

Gépjármű behozatal, regisztráció, használat részletesen: https://www.transpordiamet.ee/en

Közúti-szárazföldi közlekedés:

A KRESZ lényegében megegyezik az EU-tagállamok szabályozásaival. Kivételek a téli időszakban vannak.

Az észt közúthálózat fejlett, átlagosan közepes minőségű. Csak rövid autópálya szakaszok vannak. A tompított fényszóró használata egész évben kötelező, nappal is. Zéró tolerancia van az ittas vezetéssel szemben.

Téli gumiabroncs használata november 1-től március 31-ig kötelező. A kijelölt gyalogátkelőhelyek előtt meg kell állni, ha azokhoz gyalogos közelít, s a gyalogosok fel sem tételezik, hogy ez nem így történik.

Tallinnban több, peron nélküli villamosmegálló van, ahol az úttesten keresztül folyik a le- és felszállás. Az autóbuszoknak előnyük van a megállóból kihajtásnál. Számítani kell arra, hogy a buszvezetők ezzel élnek is.

A mobiltelefon használata gépkocsivezetés során csak „hands free” üzemmódban megengedett.

A vadveszélyt táblával jelzik, s azt érdemes nagyon komolyan venni az ország egész területén.

Észtországban 2018. január 1-től bevezették a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsik számára az úthasználati díjat. Információk: https://www.teetasu.ee

Egyre gyakoribb, hogy számos helyen csak mobiltelefonos alkalmazásokkal lehet parkolást fizetni. (https://www.parkimine.ee/en/parking/mobile-parking/mobile-application/). Vannak parkolóórákkal ellátott parkolóhelyek is, ill. egyre több a parkolóház, ahol még lehet készpénzzel fizetni. Az „eratee” (magánút) és „eraparkla” (magán parkoló) használata esetén bírság is kiszabható.

A téli hónapokban egyes szigetek között ún. „jégutakat” nyithatnak meg, amelyeken szigorú szabályok betartásával, gépkocsival lehet közlekedni. www.visitestonia.com/en/why-estonia/ice-road-the-symbol-of-a-great-estonian-winter

További információk az Észt Közútfelügyelet weblapján.

Az ország lakott szigeteit (pl. Saaremaa, Hiiumaa) is gépkocsikat szállító kompokkal lehet elérni.

https://www.tuuleliinid.ee/index.php?lang=en

www.praamid.ee/wp/?lang=en

Tallinn Lennart Meri nemzetközi repülőtér: https://www.tallinn-airport.ee/en/

Tartu nemzetközi repülőtér: https://www.tartu-airport.ee/en/

Elektronikus átléptető folyosó az észt-orosz határon: Az észt-orosz határátkelőhelyeken lehetőség van előzetesen regisztrálni a határátlépéshez. A szolgáltatás fizetős, de nem kötelező. Aki szeretné a határátkelési időt korlátok közé szorítani, annak érdemes regisztrálnia magát.

Bővebb információt és az árakat a

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Korrekt, udvarias, de kivételezéstől mentes elbánásra lehet számítani. A magyarok és Magyarország iránti szimpátia megnyilvánulhat, de ez nem jelenti, hogy ezért megkerülnék a szabályokat. Nyelvi kommunikációs problémák felmerülhetnek, különösen vidéken. Az angol és orosz nyelv ismerete sokat segít.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország higiéniai viszonyai megfelelnek az EU átlagának, de a kistelepüléseken, az elzárt helyeken az állapotok változók.

Szociálisügyi Minisztérium honlapja. Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Intézet honlapja.

Orvosi ellátás:

A tallinni központi sürgősségi orvosi ügyelet címe: Ravi 18, Tallinn 10138: https://itk.ee/en

Az állami kezelésű rendelők, kórházak 5 eurós vizitdíjat számítanak fel első alkalommal. Ha a további kezelést az orvos írja elő, azok a látogatások már ingyenesek. A magánorvosok, egészségügyi intézmények esetében azok díjszabása alapján kell fizetni.

Gyógyszer:

Csak „e-recept” van, az orvos nem állít ki nyomtatott vényt. Az „e-receptre” a gyógyszert útlevél, ill. személyazonosító okmány felmutatásával lehet átvenni az ország bármelyik gyógyszertárában.

Kórházi kezelés:

Sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a fekvőbeteg ellátásért napidíjat számítanak fel. Részletes információ az észt „Betegpénztár” honlapján.

Kullancs:

Észtország egyes területein meglehetősen sok kullancs található. A kullancsveszély Észtországban általában áprilistól októberig tart. A kullancsok akkor válnak aktívvá, amikor a felszíni hőmérséklet eléri az 5-7 C fokot. Védekezésképp természetjáráskor érdemes hosszú ujjú ruhát viselni, a nadrágszárat pedig begyűrni a cipőbe vagy a csizmába. A veszélyeztetett területen való tartózkodást követően az utasnak szükséges a testének egész felületét átvizsgálnia. Ha kullancsot talál, és annak szakszerű eltávolításakor a feje bennmarad a bőrben, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés megelőzésében pár óra is fontos lehet. A kullancsok észtországi előfordulásához jó támpontot találnak az alábbi linken (angolul): https://www.iamat.org/risks/tick-borne-encephalitis

Egyéb információ: