Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Az Észak-macedón Köztársaság biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

Beutazási feltételek Észak-Macedóniába

Észak-Macedónia megszüntetett minden korábbi, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben bevezetett, az országba történő beutazásra vonatkozó korlátozást. Magyarország állampolgárai oltás, karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Észak-Macedóniába.

Észak-Macedóniában nincs külön előírás a Kínából érkező utasokra vonatkozóan, az általános szabályok szerint léphetnek be az országba. 

Tranzitálási szabályok:

Az Észak-Macedónián keresztül történő tranzitálásra az általános beutazási szabályok érvényesek.

Felhívjuk az Észak-Macedónián keresztül átutazók figyelmét, hogy az úti okmányuk érvényességi idejét az utazás megkezdése előtt ellenőrizzék!

Továbbá, kérjük figyeljenek arra is, hogy a korábban magyar hatóságnak elveszettként, ellopottként lejelentett és később mégis elő-/megkerült okmánnyal NE induljanak útnak (ne utazzanak külföldre), mert minden ilyen okmányra nemzetközi körözést rendelnek el a visszaélések elkerülése végett, és az ilyen okmányt a külföldi hatóságok (határőrségek) is kötelesek bevonni. Több esetben tapasztaltuk, hogy a lejárt vagy körözött okmányt csak az észak-macedón – szerb, illetve az észak-macedón – görög határon észlelik, azt a határon bevonják, így az utazást nem tudják folytatni!

2. Kiutazás az országból:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a határátkelők nyitva vannak.

Kivételek:

Javasoljuk, hogy az egyes légitársaságok, illetve a személyszállítást végző más cégek utazási szabályairól, illetőleg járványügyi előírásairól az utazás megkezdése előtt tájékozódjanak.

3. Észak-Macedóniába látogatókra vonatkozó egyéb információk, járványügyi előírások:

Felhívjuk az országba látogatók figyelmét, hogy az egészségügyi ellátórendszer színvonala és teljesítőképessége mérsékelt, ezért Nagykövetség a jelen helyzetben javasolja alaposan megfontolni minden Észak-Macedóniába irányuló, nem halaszthatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást/tartózkodást.

Maszkviselés:

A maszk viselésének kötelezettsége zárt térben megszűnt, a következő kivételekkel: kötelező maszkot viselni az egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban, tömegközlekedési eszközön, taxiban, valamint az időseket és a fogyatékkal élőket ellátó intézményekben.

Az Észak-Macedóniában elérhető koronavírus elleni oltópontok listája elérhető az alábbi linken:
https://kovid19vakcinacija.mk/

Egészségügyi ellátás külföldön:
http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Légi összeköttetés:

A Wizz Air légitársaság Budapest-Szkopje repülőjárata közlekedik. A menetrendről kérjük, hogy a légitársaság honlapján tájékozódjanak.

További információk a repülőterek alábbi honlapjáról érhetőek el:

Szkopjei Nemzetközi Repülőtér http://skp.airports.com.mk/

Ohrid – Szent Pál apostol – Repülőtér http://ohd.airports.com.mk/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az utasjogok fejezetben található.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Az Észak-Macedón Köztársaság biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található. Az Észak-Macedón Köztársaság Koszovóval határos nyugati, észak-nyugati része: Skopska Crna Gora hegyvidék Kumanovo és Szkopje közötti régió, valamint a Tetovo-tól északra elhelyezkedő, Shar röghegység által határolt tájegység az utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozott korábban is.

Bűnözés: Az Észak-macedón Köztársaságban viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma, azonban a nyári-téli turistaszezonban a külföldiek által közkedvelt helyek biztonsági kockázata megnő a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően.

A fővárosban közbiztonsági szempontból a nap teljes egészében kiemelt figyelmet érdemel az óváros (Čaršija) és a mellette lévő piac (Bitpazar), amely a nap szinte valamennyi szakában igen zsúfolt, így jó terepet biztosít a zsebtolvajoknak. Elfordulhat külföldiek sérelmére elkövetett lopás, esetenként rablás, melynek kockázata a késő esti, éjjeli órákban még inkább megnövekedhet, így ezen a területeken fokozott körültekintést és óvatosságot javaslunk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy nagy mennyiségű készpénzt, jelentősebb értéktárgyakat lehetőség szerint ne tartsanak maguknál, személyes tárgyaikra, főként úti-és egyéb okmányaikra, mobiltelefonjaikra, pénztárcájukra, táskájukra, stb. fokozottan figyeljenek.

Az ATM-ek használata során kiemelt figyelemmel legyenek a környezetben esetlegesen előforduló gyanús jelekre, sötétedés után elsősorban a kivilágított helyeket részesítsék előnyben.

Felhívjuk az országba gépjárművel utazó magánszemélyek és fuvarozók figyelmét arra, hogy az autópályákat érintő pihenőhelyeken, benzinkutakon történő (fuvarozók esetében kiemelten az esti, éjszakai órákban esedékes kötelező megállók és pihenőidő letöltése során) megállásuk alkalmával fokozott figyelemmel legyenek testi épségükre, értékeikre, útiokmányikra, azokat a gépkocsikban ne hagyják bent.

A tervezett vagy szükséges megállásaik során – ha az elkerülhetetlen – elsősorban a nagyobb benzinkutakat illetve sötétedés után a jól kivilágított, kamerával felszerelt helyek igénybe vételét javasoljuk.

Bűncselekmények esetén a helyi rendőrség központi, angol nyelven is igénybe vehető diszpécserszolgálata a 192-es segélyhívószámon érhető el. Helyi szabályok szerint bűncselekmény esetén rendőri jegyzőkönyv felvétele javasolt, ami a konzuli, s biztosítási ügyintézés szempontjából is kiemelten fontos!

A szkopjei EBESZ információ szerint továbbra is jelentős probléma az országban a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények jelenléte, mellyel szemben a hatóságok a jogszabály adta legnagyobb szigorral járnak el mindenkivel szemben. A rendőrség az éjszakai szórakozóhelyeken rendszeresen tart szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.

A fővárosban és nagyobb városokban – főként az éjszakai órákban, közterületen, szórakozóhelyek környékén, helyi fiatalokat érintően – előfordulnak erőszakos cselekmények, verekedések, esetenként késelések is.

Bár nem külföldiek ellen irányul, de további kockázati tényezőt jelenthetnek a fővárosban és egyes, nagyobb városokban elkövetett – boltok, kaszinók, pénzváltók elleni – fegyveres rablások, erőszakos bűncselekmények.

Nyomatékosan felhívjuk az országba utazó állampolgáraink figyelmét a fentiekre, az esetlegesen felmerülő kockázatok lehetőség szerinti elkerülésére, a körültekintő magatartásra.

A tavaszi-nyári szezon beköszöntével az útkereszteződésekben, szórakozóhelyek, vendéglátóipari helyiségek környékén megjelenhetnek rámenősebb árusok, gépjármű ablakmosók, kéregetők, illetve esetenként találkozhatnak csoportba verődött, agresszív kóbor kutyákkal, így külön felhívjuk az országba látogatók figyelmét ezek kiemelt figyelembe vételére.

A migráció miatti válsághelyzet még életben van, de az továbbra is csak a migránsok által használt zöld határ térségében érvényes. A turisták és a közúti forgalom által érintett útvonalakon a közlekedés, határátlépés zavartalan.

Továbbra is felhívjuk az országba utazó magyar állampolgárok figyelmét az esetlegesen spontán és szervezetten kialakuló demonstrációk lehetőségére és ezek elkerülésére.

Az országba utazó állampolgároknak nem javasoljuk a kietlen, külföldiek által nem látogatott városrészek sötétedés utáni felkeresését.

Vészhelyzetekben, segítségkérésre használható helyi telefonszámokra: Rendőrség 192,Tűzoltóság 193, Mentők 194, AMSM (Észak-Macedón Autó-Motor-Klub diszpécserszolgálata, autómentés/szállítás): 196. A fővárosban a 112-es segélyhívó szám is működik.

Szkopjei rendőrség elérhetőségei:

  • Szkopje Központ - Dame Gruev utca 7, TCC plázával szemben Tel: +38923222013
  • Szkopje Karpos kerület - Ivan Agovski utca 3; Tel: +38923068908
  • Szkopje, Aerodrom - Srbija út, szám nélkül; Tel: +38922432362
  • Vészhelyzet esetében hasznos információkat tartalmazó oldal: https://zk.mk/emergency-numbers-assistance?lang=en

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magán- útlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A helyi határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az úti okmányok esetében.

Útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). Tapasztalataink szerint az úti okmányok elvárt érvényessége kapcsán azon okmányok esetében melyek érvényessége a beutazás idejétől számított 3-6 hónap közé esik, a hatóságok esetenként pozitív irányba is mérlegelhetnek. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy az ilyen okmányokkal történő utazás esetében a jelzett hatósági, megengedő gyakorlat előre nem állapítható meg, így a Konzuli Szolgálat nem javasolja az ilyen okmánnyal történő utazást. További információt az alábbi linken talál

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
További információt az alábbi linken talál.

A hazatérési és tovább utazási ideiglenes útlevél esetében is alapvetően a magánútlevélre vonatkozó szabályok – figyelemmel a helyi pozitív hatósági gyakorlatra vonatkozó információk - az irányadóak.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A helyi határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az úti okmányok esetében. Tapasztalataink szerint az úti okmányok elvárt érvényessége kapcsán azon okmányok esetében melyek érvényessége a beutazás idejétől számított 3-6 hónap közé esik, a hatóságok esetenként pozitív irányba is mérlegelhetnek. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy az ilyen okmányokkal történő utazás esetében a jelzett hatósági, megengedő gyakorlat előre nem állapítható meg, így a Konzuli Szolgálat nem javasolja az ilyen okmánnyal történő utazást. További információt az alábbi linken talál

Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Megjegyzés:

Kiemelten felhívjuk állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazás előtt útiokmányaik érvényességét (útlevelük mellett lehetőleg személyazonosító igazolványukat is vigyék magukkal) fokozottan ellenőrizzék!

Amennyiben az útiokmányok elvárt érvényessége kapcsán más, különböző, nem hivatalos weboldalakon ellentmondó információkkal találkoznak, úgy javasoljuk az Észak-macedón Köztársaság budapesti Nagykövetségének megkeresését is. A konzuli utazási tanácsok oldal a helyi jogszabályok által kötelezően előírt információkat és eddigi tapasztalatainkat tartalmazza.

Javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az úti okmányától jól elkülönített helyen tárolja.

Hasznos a személyi igazolványon kívül útlevelüket is magukkal hozni (külön tárolva),mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

A határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még tovább indulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e az okmányaikat!

Ha útlevelük vagy személyazonosító igazolványuk eltűnését (eltulajdonítását) korábban bejelentették, majd azt követően az visszakerült a tulajdonukba, azokkal előzetes ellenőrzés nélkül nem javasoljuk az utazást, mivel ezen okmányok a bejelentést követően általában Interpol körözés alá kerülnek, s a körözött okmányokat a határon belépéskor bevonják, használójukra szabálysértési bírságot szabnak ki.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hatóságok érvénytelen, vagy elveszettnek jelentett és Interpol körözés alatt álló úti okmánnyal vagy egyáltalán úti okmány nélkül utazó, országba belépni szándékozókat a határon nem engedik be, azt megtagadják.

A konzulátusoknak ilyen esetekben az országba történő hatósági beléptetés elősegítésére, a hatósági eljárás megszüntetésére, a kiszabott bírság visszavonatására semmilyen lehetősége nincs.

Ilyen esetben az utazónak abban az országban kell az illetékes konzulátushoz fordulnia, amelyben éppen tartózkodik, ami adott esetben jelentős távolság (akár többszáz kilométer) megtételét is jelentheti, így ezt javasoljuk kiemelten figyelembe venni.

A gépjárművezetői engedély pótlása/kiállítása vagy a magyar/helyi jogosítvány honosítása az illetékes magyar/helyi hatósággal a Konzulátuson keresztül nem intézhető/igényelhető.

Jogszabály szerint minden külföldi állampolgárnak, még vízummentes beutazás esetében is az országba való belépést/tartózkodást követő 24 órán belül kötelező a rendőrség lakóhely szerinti (városi/kerületi) kirendeltségén történő bejelentkezés. (Információink szerint a szállodák automatikusan végzik, de az esetleges, későbbi problémák elkerülése végett javasoljuk előre egyeztetni a szállással is ezzel kapcsolatban.)

www.mfa.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=225&Itemid=420&lang=en

Kiskorúak beutazása:

A helyi belügyminisztérium tájékoztatása szerint az érvényes úti okmány megléte mellett feltétlenül ajánlatos, hogy a szülői felügyeletet gyakorló szülő(k), gyám, gondnok (együttesen: törvényes képviselő/gondviselő) nélkül egyedül, csak az egyik szülővel, vagy más kísérettel utazó kiskorú gyermek az országba való belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt rendelkezzen a törvényes képviselő/gondviselő (szülő/gyám/gondnok) közjegyző előtt tett közokiratnak minősülő, vagy ennek hiányában legalább két tanú aláírásával ellátott, magánokiratnak minősülő írásbeli hozzájárulással.

A hozzájárulást célszerű angol vagy helyi nyelven elkészíttetni. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő(k) személyi adatait, pontos elérhetőségét és azok személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatát.

Ha a magyar bíróság az országba beutazni szándékozó magyar állampolgár cselekvőképességet kizáró vagy korlátozott gondnokság alá helyezte, a fenti okirat kiállítását ebben az esetben is javasoljuk.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízummentesen léphetnek be és 90 napig tartózkodhatnak az Észak-Macedón Köztársaság területén.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Észak- Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségével: 1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2. Tel: 336-0510, Tel/Fax: 315-1921, 336-0511 E-mail: budapest@mfa.gov.mk

Házikedvencek beutazása:

Vám:

Az országba való be-és kilépéskor bizonyos mennyiség feletti készpénz összeget a vámhatóságnak kötelező bejelenteni, ennek elmulasztása az összeg lefoglalását és büntetést von maga után.

Részletes információkat itt találnak:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Dénár (MKD).

Pénzváltásra bankokban, továbbá hivatalos pénzváltóhelyeken van lehetőség.

Gyors pénzátutalást a Western Union hálózatán keresztül eszközölhetnek. A szolgáltatás országos, helyi elérhetőségéről az alábbi linkeken találnak információt:

Időjárás: Éghajlata kontinentális, hideg, párás, csapadékos tél és száraz, meleg nyár. A Vardar-völgyében száraz. A hegyvidékek hűvösebbek és csapadékosabbak. Bővebb információ: www.climatestotravel.com/climate/macedonia; www.accuweather.com/en/mk/macedonia-weather

Természeti, egyéb katasztrófák: A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően előfordulhatnak erdő-, illetve bozóttüzek.

Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye.

Az ország geológiai adottságai miatt rendszeresen előfordulnak földrengések.

Közlekedés: A Görögországba történő autópályás (E-75) tranzitforgalom biztonságos, tehát nem szükséges az országot elkerülni a Görögországba közúton utazóknak. A turisztikai szezonban esetenként jelentős autópálya forgalomra tekintettel, a szükség esetén alternatív megoldást jelentő, további észak-macedón határátkelők tekintetében ezen a linken találnak információkat.

További hasznos információt a Szerbiára vonatkozó utazási tanácsaink Közlekedés bekezdésében, illetve a Koszovóra vonatkozó utazási tanácsainkban talál.

Új határátkelő nyílt: Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Habár információink szerint Észak-Macedónia a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országként szerepel, ennek ellenére a vonatkozó helyi jogszabály alapján (kölcsönös elismerési egyezmény (viszonosság) hiányában) az országban a magyar jogosítvány mellett nemzetközi vezetői engedélyre is szükség van, az útlevél, vagy személyi igazolvány egyidejű bemutatásával.

Amennyiben ezzel kapcsolatban más, különböző, nem hivatalos weboldalakon ellentmondó információkkal találkoznak, úgy javasoljuk az Észak-macedón Köztársaság budapesti Nagykövetségének megkeresését is.

A konzuli utazási tanácsok oldal ezzel kapcsolatban a helyi jogszabályok által kötelezően előírt információkat tartalmazza.

Az ún. rendszámegyezmény alapján aktuálisan nem kérik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás érvényességét igazoló ún. „zöldkártya” megléte, azonban javasoljuk ennek utazást megelőző kiváltását vagy annak megléte esetén maguknál tartását.

https://www.cobx.org/article/45/gc-system-composed-green-card-bureaux-48-countries-participating-system

Ha a gépjármű forgalmi engedélyben feltüntetett tulajdonosa vagy üzemben tartója nem tartózkodik a gépjárműben, úgy a gépjármű vezetőjének kötelező rendelkeznie hivatalos közokirattal vagy teljes hatályú magánokirattal a gépjármű átengedésről.

A tömegközlekedés alacsonyabb színvonalú, továbbá néhol az autópálya minősége is rosszabb a megszokottnál. A tömegközlekedési rendszer a városokban alapvetően a buszközlekedésre szorítkozik. A városokban a taxi igénybevételére széles körben van lehetőség.

Megfelelő körültekintést igényel a közlekedésben, hogy gyakori a gyorshajtás és a szabályok be nem tartása, mely miatt sokszor előfordulnak súlyos közúti balesetek.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a helyi autópálya-kezelő cég részletes, angol nyelven is elérhető, továbbá, interaktív térképekkel és tájékoztatókkal kiegészített webtartalmakkal segíti a külföldi beutazók országon belüli közlekedését.

AZ E-75-ös és más autópályákat szegélyező benzinkutak, parkolók, szállodák, pihenőhelyek – továbbá - fizetőkapuk elhelyezkedési térképe:

www.roads.org.mk/410/macedonia-roadmap www.roads.org.mk/414/toll-plazas-map

A közúti közlekedést érintő útfelújítások, karbantartások, lezárások:

www.roads.org.mk/412/traffic-conditions (angol nyelvű is)

A közúti közlekedést érintő napi információk, figyelmeztetések, útviszonyok, munkavégzések, autómentés (tel:196):

A fizetőkapuk fizetési módjai: bankkártya, illetve készpénz (ezen belül kizárólag dénár és euró) elfogadott. Az eurós fizetés estenként a kerekítés miatt drágább lehet. Egyes érmefajták, pl. kis összegű eurócent nem elfogadottak. www.roads.org.mk/417/toll-payment-methods

Az országban csak a fizetőkapuknál lehet kifizetni az aktuális úthasználati díjat, matricás rendszer jelenleg nincs.

Az alábbi honlapon a közutakon elhelyezett kamerák élőképei további hasznos segítséget nyújthatnak az utazás vagy annak tervezése során: www.roads.org.mk/315/video-kameri

Az alábbi oldalon a határátkelők hivatalos kategóriáit és nyitvatartási idejüket találják meg (helyi nyelvű): www.igu.gov.mk/files/pdf/nacionalna_komisija/Kategroizacija_Vlada_tabelarno.pdf

Közlekedést érintő fontosabb telefonszámok:

Szkopje buszállomás:

Cím: Skopje, Nikola Karev No.20. Tel: +389 (0) 2 2466 313; +389 (0) 2 2466 011 Fax: +389 (0) 2 2402 385 Email: info@sas.com.mk; www.sas.com.mk/en

Szkopje vasútállomás:

Cím: Boulevard Kuzman Josifovski Pitu, Skopje 1000 Tel: +389 2 3164 255 (06.00-17.00-ig)

Szkopje Nemzetközi Repülőtér:

http://skp.airports.com.mk/default.aspx?ItemID=345

Az aktuális körülményekről utazás előtt célszerű lehet érdeklődni az Észak-Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségénél is: 1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2. Tel: 336-0510,315-1921, 336-0511 E-mail: budapest@mfa.gov.mk

További, egyéb hasznos információkat találhatnak a nagykövetségünk hivatalos honlapján is.

Baleset esetén

Közlekedési balesetek esetén külföldi rendszámtáblával közlekedő járművezetőknek is kötelező rendőrségi bejelentést tenni. Közúti baleset esetén is a helyi rendőrség segélyhívó száma vehető igénybe (192). A balesetről készült rendőrségi jegyzőkönyv hiányában nem igényelhető biztosítási kártérítés. A gépjárműveken jól látható külszíni sérülések esetén a jegyzőkönyv felmutatását ugyancsak kérhetik az országból való kilépéskor, illetve, közúti rendőri ellenőrzés során.

Helyi nyelvű rendőrségi jegyzőkönyvek magyar nyelvre történő szakszerű lefordításában Nagykövetségünk helyi hivatalos igazságügyi szakfordítók elérhetőségeinek közvetítésével tud segítséget nyújtani.

Közlekedési szabályok betartása

A közlekedési szabályok megsértéséért közúti bírság szabható ki, ezért kérjük, hogy minden esetben (városi és városon kívüli útszakaszokon is) tartsák be a közlekedési szabályokat. Helyszíni bírságot kizárólag egyenruhás, magukat megfelelően igazolni tudó rendőrök szabhatnak ki. A bírság kifizetésére a legközelebbi bankban, vagy postafiókban van lehetőség: a bírság helyszíni, „zsebbe történő” kifizetésre helyi szabályok szerint nincs lehetőség!

Helyi szabályok szankcionálják az ittas vezetést: hivatásos sofőrök esetén 0,0 promille a szinthatár, vagyis a „zéró tolerancia” elve érvényesül, míg személygépjármű vezetők esetében 0,5 promille szint felett jár hatósági büntetés. A biztonsági öv becsatolása az első üléseken kötelező, ahogy a tompított (!) fényszóró napközbeni használata is előírás. Helyi szabályok tiltják a vezetés közbeni mobiltelefonálást, amit eddigi tapasztalataink szerint sajnos nem minden helyi autóvezető tart be.

Figyelem! A nyári turistaszezonban magyar állampolgárok közúti balesetei kapcsán szerzett tapasztalataink szerint egyes hatósági eljárások akár 8-10 órát is igénybe vettek a forgalmasabb, nemzetközi tranzitforgalom által is érintette útszakaszokon /E-75-ös autópálya/. Nagykövetségünk ilyen jellegű megkeresésekben is maradéktalanul eleget tesz a törvényben előírt konzuli érdekvédelmi feladatainak, ugyanakkor, a helyi hatóságok ügyintézési gyakorlatába nincs lehetőségünk beavatkozni, azt felgyorsítani. A városokban különösen ügyeljenek a parkolási szabályok betartására, mert a szabálytalanul parkoló személygépjárműveket elszállítják, és a járművet jelentős bírság, valamint, a szállítási költségek megfizetése után szolgáltatják csak vissza.

Különálló kerékpársáv csak nagyobb városokban létezik, így természetesen a hivatkozott országútnak sincs külön útsávja bicikliforgalom részére. Ezzel egyidejűleg nincs arról tudomásunk, hogy az országban bárhol tilalom alá esne a kerékpárral való közlekedés az autópályákat leszámítva. Mindazonáltal az agresszív dél-európai vezetési stílusra, a vidéken jellemzően leromlott, korosodó gépkocsiparkra és a helyenként hiányos közlekedési táblákra tekintettel fokozott körültekintést és megfelelő biztonsági felszerelést (sisak, láthatósági mellény, lámpa, stb.) javasolunk térségbeli kerékpártúrákhoz. Magyar autósok számára igen szokatlan és zavaró lehet, hogy nagyvárosokban egyes útszakaszokon a kerékpárral közlekedők gyakorta a menetirány szerinti baloldalt használják.

Téli-nyári útviszonyok az utakon

November 15-től a meteorológiai körülményektől függetlenül is kötelező a téli felszerelés megléte az országban közlekedő járművekben. A személy, tehergépjárművek és buszok esetében is kötelező a megfelelő profilmélységű téli vagy négyévszakos gumiabroncs és hólánc, busz és tehergépjárművek vonatkozásában kiegészítő hólapát. A helyi hatóságok a téli felszerelés meglétét az adott év március 15-ig ellenőrizhetik.

Az őszi periódusokban előforduló esti-éjszakai és reggeli köd, kisebb fagyok, illetve a téli hónapokban a havazás, jegesedés és téli csapadékhullás, az országra jellemző hegyvidéki-kontinentális viszonyokra tekintettel kora tavaszig befolyásolhatja az országon belüli gépjárműves közlekedést, városokban és vidéken egyaránt. Ennek megfelelően különös figyelmet érdemelnek az autópályák, a hegyvidéki utak, pl. az ország nyugati – Szkopjét és Ohridot összekötő - részén, ahol a hó-eltakarítás akadályokba ütközhet és a bajba jutott állampolgárok részére nyújtható segítségnyújtás mértéke is erősen korlátozott.

A téli viszonyok főszabály szerint nem érintik a vasúti és repülőgépes közlekedést, de extrém viszonyok között természetesen felmerülhet késés és járattörlés. Kérjük, ha a téli hónapokban Észak-Macedóniát választják utazásuk céljának, folyamatosan tájékozódjanak a meteorológiai és közlekedési viszonyokról. Ezt többek között megtehetik az állami hírügynökség angol nyelvű honlapján, és a helyi Autó-Motor Klub honlapján. Nyári és a csapadékos évszakokban szintúgy figyelmet érdemelnek a főként vidéki útvonalakon jelentkező földcsuszamlások, eseti jelleggel bekövetkező úttorlaszok, amelyek előfordulásáról a fentiek szerint szintúgy tájékoztatás szerezhető.

Kirándulás: A magasabb hegyvidéki régiókban – elsősorban szélsőséges időjárási viszonyok esetén, de azon kívül is - időnként előfordulhatnak sziklaomlások, így ezt javasolt figyelembe venni a kirándulásuk során. A túra végcélját lehetőség szerint sötétedés előtt érjék el.

A túrázók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy kirándulás előtt töltsék fel a mobiltelefonjaikat, használjanak papír alapú és offline, telefonos térképes alkalmazásokat is. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hegyvidéki területeken egyes régiókban a mobilhálózati lefedettségében problémák adódhatnak.

Az országban az adott régió helyi önkormányzatánál kell előzetesen érdeklődni a szabadtéri (pl. hegyvidéki) kempingezés szabályairól. Javasoljuk, hogy előzetesen részletesen tájékozódjanak az elérhető útvonalakról, kiindulási és tervezett érkezési helyzetüket minden esetben adják meg otthonmaradt hozzátartozóiknak, barátaiknak, illetve a szállásukat biztosító személynek, vagy szállodának.

Előre tájékozódjanak a helyi mentőszervek elérhetőségeiről, hogy esetleges baj esetén azonnal segítséget tudjanak kérni.

Vallási és viselkedési kultúra:Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának egy része albán nemzetiségű, külön felhívjuk az országba látogatók figyelmét az iszlám kulturális és vallási objektumok tiszteletére, a vallási, étkezési és egyéb szokások betartására.

Kábítószer birtoklása vagy kereskedelme szigorú büntetést von maga után, többnyire hosszú és szigorú börtönbüntetéssel sújtják.

Tilos katonai, vagy rendőrségi objektumok és/vagy személyek fotózása vagy filmezése.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az Egészségügyi Világszervezet honlapján az egyes országokra vonatkozó vírus-tájékoztatóját találja. Oltások és vírusos megbetegedések tekintetében kérjük, tájékozódjanak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának honlapján.

A fűtési szezonban fokozott problémát jelent Szkopje és egyéb ipari nagyvárosok (Tetovó, Kumanovó, Bitola) szennyezett levegője.

Élő légszennyezettségi információkat találhatnak az országról a helyi Egészségügyi Minisztérium honlapján, illetve az alábbi weboldalakon:

Szkopje:

A vízi sportok rajongóinak is érdemes figyelemmel lenniük arra, hogy a helyi Környezetvédelmi Minisztérium vízügyi részlegének rendszeresen közreadott tájékoztatása szerint a helyi folyók nem alkalmasak fürdésre. A tavak esetében, pedig a főváros melletti Treszka-tóban nem ajánlott vízminőségi okokból a fürdőzés, ahogy a mesterséges tavak (pl. bányatavak) esetében is kellő körültekintés tanácsolt.

Az állami közegészségügyi rendszer minősége jóval alacsonyabb a magyarországi intézmények színvonalánál, ugyanakkor az ellátás színvonala kórháztól és szolgáltatótól függően változó. Szkopjéban több magánkórház is található, melyek széleskörű szolgáltatásokat nyújtanak. A vidéki kórházak ellátása nem túl magas színvonalú. Ennek megfelelően kiutazás előtt javasolt a teljes körű, egészségügyi szolgáltatásokra is kiterjedő utasbiztosítás megkötése.

Allergiában, cukorbetegségben más speciális kezelést igénylő betegségben érintett utazók esetében javasolt a gyógyszeres készítmények utazás előtti beszerzése.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egészségbiztosítással nem rendelkező személyek kezelési költségvállalása tekintetében az adott egészségügyi intézmény, illetve egészségbiztosító illetékes.

A csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban azonban kiváló minőségű ásványvíz kapható.

Szkopjei egészségügyi Intézmények:

  • Klinikai központ - Majka Tereza utca 17; Tel: +38923147147
  • Septemvri kórház - Pariska utca szám nélkül; Tel: +38923087400; http://bolnica.org.mk
  • Gyermekkórház - Majka Tereza 17 Tel.: +38923229156

Súlyosabb katasztrófahelyzetek, természeti csapások (pl. árvíz, havazás, földrengés) kezelésére kormányzati „Krízisközpont” nyílt Szkopjéban. Többnyelvű intézményi tájékoztató honlap

A fenti és további szkopjei kórházakról, egészségügyi intézmények elérhetőségéről és az elérhető segítségnyújtási típusaikról az alábbi oldalon találnak további, hasznos információkat: https://zk.mk/hospitals/skopje?lang=en

Egyéb információ:

Észak-Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetsége 1062 Budapest, Andrássy út 130. Tel.:06-1-336-0510 E-mail: budapest@mfa.gov.mk

Konzuli Hivatal, Szkopje