Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 12. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincs.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra.

h. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információ:

Migrációs hatóság: http://www.migracion.gob.sv/

Migrációs hatóság Facebook oldala: https://www.facebook.com/MigracionSV

COVID-19 teszt központok: https://www.presidencia.gob.sv/cinco-laboratorios-privados-estan-autorizados-para-hacer-pruebas-de-deteccion-del-covid-19/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell.

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Helyi járványügyi szabályok

A salvadori kormány hivatalos járványügyi honlapján naprakész információ található a járvány aktuális adatairól és a járványügyi intézkedésekről. A hatóságok járványügyi veszélyeztetettség szempontjából színek szerint sorolták be, és folyamatosan aktualizálják az egyes megyéket és körzeteket. Az aktuális veszélyhelyzeti térkép itt található meg: https://covid19.gob.sv/mapa/

Az ország biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Az ország a közbiztonság hagyományosan rossz, sok a bűncselekmény. Ez részben a szegénységgel, részben pedig a „transznacionális” drogkereskedelem útvonalainak áthaladásával magyarázható. A legbiztonságosabb és ajánlott a helyi turisztikai irodák szolgáltatásainak igénybe vétele. A helyi buszjáratok használata vagy bérelt gépkocsival történő, helyi kísérő nélküli utazás nem ajánlott. Az országban turista-rendőrség működik, a látogatók bizalommal fordulhatnak hozzájuk. Egyenruhájuk és járműveik világosan jelzettek, feladatkörük ellenőrizhető internetes forrásokban is. Általában a józan ész szabályait követve kell közlekedni, a túlzottan nagy bizalom vagy a túlzott bizalmatlanság egyformán ártalmas lehet. Értékeinkre, okmányainkra fokozott gondot kell fordítani, legjobb ezeket a szálloda megőrzésében, biztonságos helyen tárolni.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Igen IGEN

 

Az útlevélnek még minimum 6 hónapig kell érvényesnek lennie az ország területére történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal és születési anyakönyvvel kell rendelkeznie. Szükséges közjegyző vagy konzul előtt megtett spanyol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat. Nyilatkozat minta

Az ország elhagyásával kapcsolatos bővebb információ: https://www.migracion.gob.sv/servicios/salida-nna-online/

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be.

A CA-4 (Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Az útlevél ellenőrzésnél az adatlapon fel kell tüntetni a tartózkodás pontos címét, azaz a szállás adatait, s kérésre fel kell mutatni a visszautazásra szóló repülőjegyről az információt. A tartózkodás ideje a Bevándorlásügyi Hivatal engedélyével meghosszabbítható.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: https://www.facebook.com/EmbajadaAustriaSV

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.mag.gob.sv/direccion-general-de-ganaderia/cuarentena-y-registro-veterinario/autorizaciones-de-importacion-de-mascotas

Vám:

Pénznem: Dollár (USD)

Időjárás: El Salvador éghajlata trópusi, száraz és esős évszak különböztethető meg. A hőmérséklet nagy mértékben függ a tengerszint feletti magasságtól, és kevéssé az évszaktól. A partvidék egyenletesen forró; a központi fennsík és a hegyvidéki területek jóval mérsékeltebb hőmérsékletűek. Az esős évszak májustól októberig tart. Csaknem a teljes évi csapadékmennyiség ekkor hullik.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk az El Salvadorba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és baleset biztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: El Salvadorban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban az autóbérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja az salvadori jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Egyéb információ: