Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 09. 21.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. 

2022. június 17. napjától Egyiptom megszüntette a beutazási korlátozásokat, tehát oltási igazolás és PCR vagy antigén teszt nélkül lehet beutazni az országba. 

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

1. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Azonban kérjük vegyék figyelembe, hogy a légitársaságok a célország beutazási követelményeinél szigorúbb feltételeket is szabhatnak járataik igénybe vételéhez, ezért minden esetben javasoljuk utazás előtt a légitársaságoknál történő tájékozódást. 

a. Kell-e tesz? Nem.

b. Kell-e regisztrálni? Nem.

c. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

d. Karantén kötelezettség: Nincs. 

e. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincs.

f. Tranzitálási szabályok: Nincsenek.

g. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincsenek.

h. Egyéb hasznos információ: 

 • A Kairói Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20 26966300, 
 • Hurghada Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20 65443976, 
 • Sharm el Sheikh Nemzetközi Repülőtér elérhetősége: +20 693601140. 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek az általános szabályoknál. 

Egyiptomi koronavírus információs vonal: 15335

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2. Kiutazás az országból

A kiutazás korlátozás nélkül lehetséges.

3. Egyiptomi járványügyi szabályok:

Maszkviselés zárt helyiségekben továbbra is ajánlott.     

A rendőrség telefonszáma 122, a mentőké 123, az egyiptomi egészségügyi minisztérium koronavírus információs vonala 15335. 

4. Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Az esetleges kórházi ellátás költségei igen magasak lehetnek, COVID-fertőzés esetén egyhetes magánkórházban történő ellátás költsége elérheti akár a 9 millió Ft-ot is.

Fokozottan javasoljuk olyan biztosítás megkötését, amely a koronavírus fertőzéssel összefüggő ápolás költségeit is fedezi.

5. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Egyiptomban a terrorfenyegetettségre tekintettel 2017-ben bevezetett szükségállapot 2021 novemberében megszűnt. 

Ennek ellenére javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy folyamatosan kövessék nyomon az ország híreit, pontosan tartsák be a hatóságok utasításait, tartózkodjanak bármilyen kihívó viselkedéstől, és tartózkodjanak az országot politikai rendszerét érintő kritikus megnyilvánulásoktól a kint tartózkodásuk ideje alatt. Mindig legyen önöknél útlevelük, de legalább útlevelük és vízumuk fénymásolata, és valamilyen irat, mellyel érvényes szállásukat bizonyítani tudják. Semmiképpen se javasoljuk, hogy a vízum lejártát követően túltartózkodjanak. Kérjük legyenek különösen óvatosak a turisztikai látványosságok környékén, és lehetőség szerint igyekezzenek távol maradni azon nagy tömegeket vonzó helyszínekről, ami az iszlám szélsőségesek számára különösen vonzó célpontot jelent, így kerüljék a stadionok, templomok, belügyi vagy katonai objektumok, bíróságok vagy ügyészségek közvetlen környékét. Potenciális célpontot jelenthetnek az egyiptomi állampolgárok és külföldi turisták által nagy számban látogatott sportrendezvények, szórakozóhelyek, éttermek is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország kairói nagykövetségétől, az egyiptomi hatóságoktól és egyéb hivatalos forrásoktól, az Európai Unió tagállamaitól, valamint a nagyobb utazási irodáktól és érdek-képviseleti szervektől származó információk alapján folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását, az oda utazó, vagy ott tartózkodó magyar állampolgárok biztonságát érintő körülményeket. Figyelemmel a fenti konzultációkra és egyéb más illetékes szervek véleményére, a szigorú biztonsági besorolási szabályokra vonatkozó eljárási rendet betartva a Konzuli Szolgálat besorolása az alábbi:

A Sínai-félsziget északi és középső területei, valamint az egyiptomi-líbiai illetve az egyiptomi-szudáni határtérség az „I. Utazásra nem javasolt térségek” biztonsági kategóriába tartoznak.

Az ország többi területe (tehát az általános turisztikai célpontok) az utazásra javasolt, III. biztonsági kategóriában vannak. 

 • A Sínai-félsziget északi és középső területein fegyveres felkelés zajlik, az egyiptomi hadsereg 2018 február 9-óta komoly hadműveleteket hajt végre a területen (COS 2018 hadművelet) a felkelés és a terrorista csoportok leverése érdekében. A beutazás a térségbe életveszélyes.
 • A terrortámadások gyakoriak, 2017-ben több mint 600-an vesztették életüket a havi szinten többször is előforduló terrortámadásokban, elsősorban a Sínai-félsziget északi területein.
 • A Sínai-félsziget déli részének látványosságai (Szent Katalin kolostor, Hórem hegy, Szt. Katalin csúcs, Sivatagi völgyek) ellen terrortámadás ugyan nem történt, de reális valószínűsége van annak, hogy a félsziget északi részén aktív fegyveres csoportok átszivárognak, s támadásokat hajtanak végre turisztikai célpontok ellen.
 • Minden tengerparti üdülőhely biztonságosnak minősül, Hurghada, Sharm el-Sheikh, Marsa Alam városokat kiemelten védelmezik.
 • A Nílus-völgyének városai és turisztikai látványosságai biztonságosak. Javasoljuk, hogy szervezett utazások keretei között látogassák ezeket a helyszíneket, ugyanis az egyéni közlekedés a nyelvet és térséget nem ismerők számára számtalan kellemetlen meglepetést okozhat. A hőlégballonos programok az elégtelen biztonsági szabályozás miatt gyakran vezetnek halálos kimenetelű balesetekhez.
 • Kairó és Alexandria biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor a közbiztonsági kockázat miatt kerüljék el a túlzsúfolt és szegény ún. népi negyedeket (mantika sáábijja), mint amilyen Imbaba, Dár esz-Szalám, Buláq, Ezbit el-Nakhl, az-Zawija al-Hamra Kairóban, vagy Bahari, Labbán, al-Hadara vagy Bákúsz Alexandriában.
 • A sivatagi oázisokat csak szervezett utak keretei között, az aktuális biztonsági és természeti viszonyokat ismerő szervezők segítségével látogassák. A nyugati oázisokban fokozottabban fordulhatnak elő terrortámadások.
 • A politikai rendszer stabil, nagyobb tüntetésre annak ellenére se került sor évek óta, hogy a lakosság komoly része elégedetlen helyzetével. A közbiztonság jó.
 • Búvárkodás alkalmával legyenek meggyőződve arról, hogy a kiválasztott búvárközpont rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és tanúsítványokkal.
 • A tisztaság hiánya és nálunk elő nem forduló beteségek jelenthetnek egészségügyi kockázatot, kérjük keresse fel az ÁNTSZ megfelelő szervét az ajánlott védőoltásokkal és egészségügyi kockázatokkal kapcsolatosan.
 • Egyiptomban világviszonylatban is kiemelkedően gyakoriak a nők elleni szexuális erőszakos bűncselekmények.

Bármilyen bűncselekmény vagy vészhelyzet esetén hívják az egyiptomi turistarendőrség országosan hívható segélyszámát: 128.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
A hazautazás napját követően hat hónap
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Ha olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgárainak legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Kérjük, vigyázzanak arra, hogy csak a ".gov.eg" oldalon regisztráljanak, mert több pénzcsaló oldal is működik hasonló címmel. Online kérelmezés esetén a vízumdíjat bankkártyával lehet leróni, s mértéke egyszeri beutazás esetében 25, többszöri beutazásra jogosító vízum esetén 60 USD. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba. Az online vízumdíj nem visszatéríthető. Az egyiptomi hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint az online rendszer még instabil, így javasoljuk, hogy lehetőség szerint a rendszer biztossá válásáig a magyar beutazók a határon történő belépéskor, a határátkelőn vásárolják meg a vízumaikat.

Vízum nem turisztikai célú beutazáshoz: Vízum igényelhető előzetesen Egyiptom budapesti Nagykövetségén, legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/egypt.cfm

Vám:

Turista céllal beutazók az alábbi termékekkel és eszközökkel utazhatnak be vámmentesen:

 • Turisták és kísérőik személyes poggyászai úgy mint: ruhák, ékszerek, elektronikai eszközök, hangszerek, sportfelszerelés, kerekesszék, melyek mennyisége nem éri el a kereskedelmi mennyiséget.
 • Értékek, melyekkel kapcsolatosan a származási ország hatóságai az útlevélbe, vagy önálló okiratra feljegyzést készítenek.
 • Új holmik, melyek mennyisége nem haladja meg a kereskedelmi mennyiséget, és nem értékesebb 1500 EGP-nél.
 • Legfeljebb egy liter alkohol, 200 gramm cigaretta, 25 szivar, vagy 200 gramm dohány.
 • Személyes használatú gyógyszerek
 • A kiindulási ország vámmentes területén vásárolt, 200 USD értéket meg nem haladó termékek.
 • 10.000 USD vagy annak megfelelő összegű készpénz.

Az országból szigorúan tilos kivinni:

 • csak vényre kapható gyógyszereket,
 • éles fegyvereket és lőszert,
 • műemlékeket,
 • drogot,
 • államilag támogatott orvosi szereket, kivéve a személyes használatra vásárolt termékeket,
 • engedélyek hiányában vadállatokat,
 • Korall darabokat,
 • Mangót, bármilyen gyümölcs csemetéit, gyapot és más magokat, talajdarabot, méz és méztermékeket, citrusféléket és pálmafa darabokat és abból készült termékeket.

Drónok behozatala és használata tilos!

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Egyiptom nagyon konzervatív ország, javasoljuk, hogy a szállodákat és strandokat kivéve nők és férfiak egyaránt kerüljék a vállat, kart combot, dekoltázst, hasat szabadon hagyó ruhadarabokat, a polgárpukkasztó feliratokat, a keresztény vagy muszlim értékekkel szemben álló mintákat (pl: rockzenekarok emblémáit, negatív hangulatú grafikáit, keresztény vagy muszlim jelképeket kigúnyoló pólókat.).

A nők esetében az óvatosság fokozottan javasolt a nőkkel szembeni szexuális zaklatások nagy száma miatt.

A nyilvános helyen történő ittas megjelenés különösen tiszteletlen dolog.

Vallási témákról csak a legnagyobb tisztelettel illik beszélni, az ateizmus témáját javallott kerülni.

Javasoljuk, nagyon körültekintően tájékozódjanak arról, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor ezt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.

Közlekedés:

A közúti közlekedés az elavult és rosszul karban tartott járműpark, az úti jelzések hiánya és sokszor rosszul karban tartott úthálózat, továbbá a közúti közlekedés szabályainak teljes és általános figyelmen kívül hagyása miatt jelent kockázatot.

A légi, vasúti és vízi közlekedés biztonságos.

A nagyvárosok kivételével európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, s a kairói metrót leszámítva a meglévő rendszer is kaotikus és kiszámíthatatlan a helyi viszonyokat és az arab nyelvet nem ismerők számára. Javasoljuk taxi vagy valamilyen internetes közösségi közlekedési szolgáltatás (careem, uber) használatát.

Házasság:

Felhívjuk továbbá a figyelmet a konzuli szolgálat látókörébe került jelenségre, mely szerint főleg nyaralások során vagy interneten, Facebookon fiatal egyiptomi férfiak igyekeznek kapcsolatot kialakítani náluk magyar hölgyekkel, sokszor keresve a könnyebb áldozatnak mondható idősebb hölgyek társaságát, vagy elvált édesanyákat. Kérjük, ilyen esetekben legyenek különösen körültekintőek, mert előfordulhat, hogy csalárd szándékkal csak az európai vízum vagy tartózkodási engedély miatt kívánnak az érintettek házasságot kötni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egyiptomi állami egészségügy színvonala alacsony, a gazdasági nehézségek miatt képtelen kiszolgálni a gyorsan növekvő számú népességet. Hiány van képzett orvosokból, sokszor alapvető gyógyszereket is a betegeknek kell beszerezni a feketepiacon. Ugyanakkor magyar állampolgárok jogosultság hiányában, valamint nyelvi és egyéb nehézségek miatt nem is tudják igénybe venni az egyiptomi közegészségügyi szolgáltatásokat, csak költségtérítéses szolgáltatásokat nyújtó intézményekhez fordulhatnak.

Ezért mindenképpen javasolt az Egyiptomba történő utazás előtt megfelelőutazási/egészségügyi biztosítás kötése. Emellett a következőkre hívjuk fel a figyelmet:

 • rendelkezzenek olyan bankkártyával, melyről – szükség esetén – lehívható a kezelés összege (abban az esetben, ha a biztosító később térít), illetve készpénz álljon rendelkezésre a gyógyintézmény által a betegfelvétel/kezelés előtt igényelt előleghez;
 • sürgősségi – vagy bármilyen – ellátásnál a nemzetközi szakmai kapcsolatokkal, nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványokkal ellátott magánkórházak, rendelők, diagnosztikai szolgáltatások (laboratórium, radiológia) igénybe vételét javasoljuk, nemcsak a jobb minőség, kulturált környezet, hanem a személyzet pl. angol nyelvtudása miatt is;
 • mentőautó a magánkórházaktól is igényelhető, térítés ellenében;

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben szubszaharai afrikai országokból kívánnak belépni Egyiptom területére (pl. Egypt Air tranzit miatt), a helyi tisztiorvosi szolgálat megkövetelheti a nemzetközi oltási igazolvány felmutatását, abból a célból, hogy a beutazó bizonyítsa, rendelkezik az adott afrikai országra vonatkozóan Egyiptom által előírt kötelező védőoltásokkal. Ennek hiányában a beutazót visszafordíthatják, vagy karanténba helyezhetik.

További hasznos információt kairói külképviseletünk honlapján talál