Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

sárga vonal
Bármilyen bűncselekmény vagy vészhelyzet esetén hívják az egyiptomi turistarendőrség országosan hívható segélyszámát: 126.

sárga vonal
Egyiptomban a terrorfenyegetettség miatt 2017-ben bevezetett szükségállapot 2021 novemberében megszűnt. 

Egyiptom területének nagyrésze, így többek közt az általános turisztikai célpontok, alapvetően biztonságos úti célnak számítanak, de a körültekintés javasolt. Tehát az alább fel NEM sorolt területek biztonsági besorolása a III. kategória: „fokozott óvatossággal látogatható területek”.

Egyiptomon belül a Sínai-félsziget északi és középső része, valamint az egyiptomi-líbiai, illetve az egyiptomi-szudáni határtérség biztonsági besorolása az „I. Nem javasolt úti cél” biztonsági kategóriába tartoznak, azaz ezen területek felkeresése nem javasolt.

Javasoljuk tiszteletben tartani az ország és a vallás hagyományait, a társadalom normáit és javasoljuk a társadalomkritikától, politikai rendszer bírálatától, kihívó viselkedéstől való tartózkodást.

Kerüljék a fénykép- vagy videófelvétel készítést katonai-rendvédelmi objektumokról, rendőrökről, katonákról, rendfenntartásban érintett személyekről.

A női utazók számára javasoljuk, kerüljék a túl kivágott vagy rövid öltözetet. Előfordulhatnak szexuális jellegű (verbális vagy fizikai) zaklatások, támadások, illetve a különböző kedvezmények és előnyök reményében kezdeményezett érdekkapcsolatok.

Tartsák maguknál útlevelüket, de legalább útlevelük és vízumuk fénymásolatát, és valamilyen iratot, mellyel érvényes szállásukat bizonyítani tudják.

Ne tartózkodjanak rendezetlenül a vízumukban foglalt időtartamon túl Egyiptomban. Amennyiben a vízumukban foglalt időtartamon túl kívánnak tartózkodni Egyiptomban, gondoskodjanak arra vonatkozó státuszuk rendezéséről. A túltartózkodást a hatóságok szankcionálhatják. 

TERRORFENYEGETETTSÉG

Kérjük legyenek különösen óvatosak a turisztikai látványosságok környékén, és lehetőség szerint igyekezzenek távol maradni azon nagy tömegeket vonzó helyszínektől, melyek az iszlám szélsőségesek számára különösen vonzó célpontot nyújthatnak, így tehát kerüljék a stadionok, templomok, belügyi vagy katonai objektumok, bíróságok vagy ügyészségek közvetlen környékét. Potenciális célpontot jelenthetnek az egyiptomi állampolgárok és külföldi turisták által nagy számban látogatott sportrendezvények, szórakozóhelyek, éttermek is.

A Sínai-félsziget északi és középső területei, az egyiptomi-líbiai, valamint az egyiptomi-szudáni határtérség az „I. Utazásra nem javasolt térségek” biztonsági kategóriába tartoznak.

 • A Sínai-félsziget északi és középső területein az egyiptomi hadsereg komoly hadműveleteket hajt végre terrorista csoportok leverése érdekében. A beutazás a térségbe életveszélyes.

A Sínai-félsziget déli részének látványosságai (Szent Katalin kolostor, Hórem hegy, Szt. Katalin csúcs, Sivatagi völgyek) ellen terrortámadás ugyan nem történt, de reális valószínűsége van annak, hogy a félsziget északi részén aktív fegyveres csoportok átszivárognak, s támadásokat hajtanak végre turisztikai célpontok ellen. Ezeket csak szervezett út keretében látogassák meg és minden esetben kövessék az egyiptomi biztonsági szervek utasításait.

Minden tengerparti üdülőhely biztonságosnak minősül, Hurghada, Sharm el-Sheikh, Marsa Alam városokat kiemelten védelmezik. A Nílus-völgyének városai és turisztikai látványosságai, Kairó és Alexandria biztonságosnak tekinthető. 

 • Javasoljuk, hogy szervezett utazások keretei között látogassák ezeket a helyszíneket, ugyanis az egyéni közlekedés a nyelvet és térséget nem ismerők számára számtalan kellemetlen meglepetést okozhat. Kairó és Alexandria biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor a közbiztonsági kockázat miatt kerüljék el a túlzsúfolt és szegényebb negyedeket úgy, mint Imbaba, Dár esz-Szalám, Buláq, Ezbit el-Nakhl, az-Zawija al-Hamra Kairóban, vagy Bahari, Labbán, al-Hadara és Bákúsz Alexandriában.
 • A sivatagi oázisokat csak szervezett utak keretei között, az aktuális biztonsági és természeti viszonyokat ismerő szervezők segítségével látogassák. 
 • Búvárkodás alkalmával legyenek meggyőződve arról, hogy a kiválasztott búvárközpont rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és tanúsítványokkal.

Különösen fontos, hogy utazása során rendelkezzen a lehetséges kárhelyzetek, vészhelyzetek teljes körét lefedő, jogi segítségnyújtást is tartalmazó utasbiztosítással! Az országban bevett gyakorlat, hogy a külföldiektől, érvényes utazási egészségbiztosítás megléte esetén is, az egészségügyi kiadások megelőlegezését várják el.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Egyiptom megszüntette a beutazási korlátozásokat, azaz oltási igazolás, RT-PCR vagy antigén teszt nélkül lehet beutazni az országba. 

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
A hazautazás napját követően hat hónap
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:
Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni.

A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni.

Kiskorúak kiutazásának lehetősége:
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy magyar-egyiptomi kettős állampolgársággal rendelkező kiskorú (18 éven aluliak) kizárólag magyar állampolgárságú szülő egyedüli kíséretében CSAK akkor hagyhatja el az országot, ha rendelkezésre áll az egyiptomi állampolgárságú szülőtől - helyben elfogadott formában kiállított – a hozzájáruló nyilatkozat, hogy gyermek az országot elhagyhatja.  

Vízum:
Az ország területére való beutazás / kiutazás CSAK rendezett vízummal / jogszerű tartózkodást követően lehetséges.

Vízum turista célú beutazás esetén: 
Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgárainak legfeljebb egy hónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Kérjük, vigyázzanak arra, hogy csak a ".gov.eg" oldalon regisztráljanak, mert több pénzcsaló oldal is működik hasonló címmel. Online kérelmezés esetén a vízumdíjat bankkártyával lehet leróni, s mértéke egyszeri beutazás esetében 25, többszöri beutazásra jogosító vízum esetén 60 USD. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba. 

Magyar állampolgárok bármelyik egyiptomi nemzetközi reptéren is igényelhetnek érkezéskor vízumot, azonban felhívjuk az ily módon beutazni szándékozók figyelmét arra, hogy az érkezéskori vízumigénylés díja 25 USD és maga a folyamat hosszadalmas és vízumkiállítása nem automatikus. A vízumigénylőknek mindazon dokumentummal rendelkeznie kell, melyet online igényléskor is be kellene csatolniuk. Az érkezéskori vízumdíj amerikai dollárban és kizárólag készpénzben fizetendő, más pénznemben való kiegyenlítés nem lehetséges.

A kiutazás rendezett vízummal / jogszerű tartózkodás mellett  lehetséges.

Vízum nem turisztikai célú beutazáshoz: 
Vízum igényelhető előzetesen Egyiptom budapesti Nagykövetségén, legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt.

Mi a teendő, ha valaki elvesztette az útlevelét, azt ellopták vagy megrongálódott?

 1. Az úti okmány elvesztését, megrongálódását vagy eltulajdonítását be kell jelenteni az egyiptomi rendőrségen.
 2. Az eredeti rendőrségi bejelentésről készült arab nyelvű hatósági irattal ideiglenes magánútlevél kérelmezhető Magyarország Nagykövetségén Kairóban. Ideiglenes magánútlevél kiállítása csak Kairóban lehetséges.
 3. Az érintett az előbbi pontokban említett rendőrségi bejelentésről készült hatósági irattal és a nagykövetség által kiállított hazatérésre jogosító ideiglenes magánútlevéllel fel kell keresse az egyiptomi migrációs központ irodáját helyi munkanapokon. 
  Az egyiptomi hatóságok itt az ideiglenes úti okmányba behelyezik az érkezés dátumát igazoló beléptető pecsétet.
  Az Egyiptomi Arab Köztársaság Migrációs Hivatalának Általános Útlevél- és Bevándorlási Osztályának központi elérhetőségei: 
  ⦁ 12 Al Seka Al Beydaa, As Sarayat, El Weili, Cairo Governorate 4391080
  ⦁ Google térképes elérhetőség: https://maps.app.goo.gl/R4mQkbNi14mKnrWQ7  
  ⦁ Telefonszám: +20-2-2795-6301
  ⦁ Elektronikus levelezési cím: p.academy@moi.gov.eg
 4. Az ország elhagyása a hazatérésre jogosító ideiglenes magánútlevéllel, csak akkor lehetséges, ha az okmányban szerepel a 3. pontban említett pecsét.
  Az előbbi eljárás megkerüléséhez / elkerüléséhez, illetve a fenti eljárás miatti esetleges hosszabb itt-tartózkodás idejére szállás-, az esetleges egyéb járulékos-, újabb időpontra szóló repülőjegy költségének viseléséhez a konzuli szolgálat NEM tud segítséget nyújtani. 

Házikedvencek beutazása Magyarország területére:

További információt a NÉBIH oldalán talál:

Házikedvencek beutazása Egyiptom területére:
További információt az Egypt Air honlapján talál: https://www.egyptair.com/en/fly/special-services/Pages/traveling-with-pets.aspx

Vám:
Turista céllal beutazók az alábbi termékekkel és eszközökkel utazhatnak be vámmentesen:

 • Turisták és kísérőik személyes poggyászai úgy mint: ruhák, ékszerek, elektronikai eszközök, hangszerek, sportfelszerelés, kerekesszék, melyek mennyisége nem éri el a kereskedelmi mennyiséget.
 • Értékek, melyekkel kapcsolatosan a származási ország hatóságai az útlevélbe, vagy önálló okiratra feljegyzést készítenek.
 • Új holmik, melyek mennyisége nem haladja meg a kereskedelmi mennyiséget, és nem értékesebb 1500 EGP-nél.
 • Legfeljebb egy liter alkohol, 200 gramm cigaretta, 25 szivar, vagy 200 gramm dohány.
 • Személyes használatú gyógyszerek
 • A kiindulási ország vámmentes területén vásárolt, 200 USD értéket meg nem haladó termékek.
 • 10.000 USD vagy annak megfelelő összegű készpénz.

Az országból szigorúan tilos kivinni:

 • csak vényre kapható gyógyszereket,
 • éles fegyvereket és lőszert,
 • műemlékeket,
 • drogot,
 • államilag támogatott orvosi szereket, kivéve a személyes használatra vásárolt termékeket,
 • engedélyek hiányában vadállatokat,
 • Korall darabokat,
 • Mangót, bármilyen gyümölcs csemetéit, gyapot és más magokat, talajdarabot, méz és méztermékeket, citrusféléket és pálmafa darabokat és abból készült termékeket.További információ itt érhető el: https://www.cairo-airport.com/en-us/Services/Passenger-Guide/Customs-Regulations 

Drónok behozatala és használata tilos!

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egyiptom konzervatív ország, javasoljuk, hogy a szállodákat és strandokat kivéve nők és férfiak egyaránt kerüljék a vállat, a kart, a combot, a dekoltázst vagy a hasat szabadon hagyó ruhadarabokat, a polgárpukkasztó feliratokat, a keresztény vagy a muszlim értékekkel szemben álló mintákat (pl: rockzenekarok emblémáit, negatív hangulatú grafikáit, keresztény vagy muszlim jelképeket kigúnyoló pólókat).

Kifejezetten kerüljék az egyiptomi rendvédelmi erőkkel vagy katonasággal kapcsolatos kritikus vagy becsmérlő megjegyzéseket.

Hölgyek esetében az óvatosság fokozottan javasolt megelőzendő szexuális zaklatást.

A nyilvános helyen történő ittas megjelenés különösen tiszteletlen dolog.

Vallási témákról csak a legnagyobb tisztelettel illik beszélni, az ateizmus témáját kerüljék.

Javasoljuk, nagyon körültekintően tájékozódjanak arról, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek fényképet és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor azt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.

A drónok használata belbiztonsági okok miatt általánosságban tilos.

Közlekedés:
A közúti közlekedés az elavult és rosszul karbantartott járműpark, az úti jelzések hiánya és a sokszor rossz karban tartott úthálózat, továbbá a közúti közlekedés szabályainak teljes és általános figyelmen kívül hagyása miatt jelent kockázatot.

Közúti baleset esetében ne próbálkozzanak a „helyszíni problémamegoldással”, hanem hívjanak rendőrt, szükség esetén menjenek az első rendőrörsre. Mindenképp ragaszkodjanak angolul vagy más európai nyelven beszélő rendőr bevonásához, szükség esetén kérjék a konzulátus értesítését.

A légi, vasúti és vízi közlekedés alapvetően biztonságos.

A nagyvárosok kivételével európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, s a kairói metrót leszámítva a meglévő rendszer is kaotikus és kiszámíthatatlan a helyi viszonyokat és az arab nyelvet nem ismerők számára. Javasoljuk taxi vagy valamilyen internetes közösségi közlekedési szolgáltatás (careem, uber) használatát.

A Magyarországon kiállított bankkártya formátumú vezetői engedély Egyiptomban nem érvényes, magyar állampolgárok kizárólag csak nemzetközi jogosítvánnyal vezethetnek Egyiptomban.

Felhívjuk az érintettek szíves figyelmét arra, hogy autóbérlés esetén ellenőrizzék az bérlés feltételeit a bérleti szerződés aláírása előtt. A nemzetközi jogosítvánnyal való autóvezetés egyes autókölcsönzőknél kizárja a biztosító felelősségvállalását egy esetleges baleset esetében. 

Közúti incidensek esetében a kártérítés elmaradását a helyi szabályozás bűncselekménynek is besorolhatja, ami akár az úti okmány hatósági oldaláról történő visszatartását is eredményezheti.

Házasság:
Felhívjuk a figyelmet a konzuli szolgálat látókörébe került jelenségre, miszerint szerint főleg nyaralások idején a közösségi platformokon fiatal egyiptomi férfiak igyekeznek kapcsolatot kialakítani magyar állampolgárságú hölgyekkel, kifejezetten az idősebb  hölgyek, vagy elvált édesanyák társaságát keresve. Kérjük, ilyen esetekben legyenek különösen elővigyázatosak, mert előfordulhat, hogy csalárd szándékkal, csak az európai vízum vagy tartózkodási engedély megszerzése érdekében kívánnak az érintettek házasságot kötni.

Közegészség, egészségügyi helyzet, koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos intézkedések:
Koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos országos érvényű járványügyi intézkedések nincsenek érvényben.

Pénzintézetek, bevásárlóközpontok, egyéb közintézmények a területükre való belépés előfeltételeként előírhatnak kötelező maszkviselést, illetve testhőmérséklet-ellenőrzést. Ezen intézkedések betartása kötelező, a konzuli szolgálat nem tud rajta változtatni! 

A konzuli szolgálat ezúton is fel kívánja hívni az Egyiptomban tartózkodók figyelmét arra, hogy a magyarországitól eltérő időjárási, közegészségügyi, illetve higiéniai körülmények nemvárt megbetegedéseket okozhatnak, a nagy hőmérséklet-különbség pedig jelentősen befolyásolhatja a test működését. Legyenek óvatosak az olyan vízisportok, szórakozási lehetőségek gyakorlásával, melyek szívmegállást okozhatnak a hirtelen testhőmérséklet változás miatt. 

Az egyiptomi állami egészségügy színvonala általában alacsony. Sokszor hiány van a szakképzett orvosokból, az alapvető gyógyszerekből. Magyar állampolgárok jogosultság hiányában, valamint nyelvi és egyéb nehézségek miatt általában nem is tudják igénybe venni az egyiptomi közegészségügyi szolgáltatásokat, csak költségtérítéses szolgáltatásokat nyújtó intézményekhez fordulhatnak

Mindenképpen javasolt az Egyiptomba történő utazás előtt megfelelő utazási/egészségügyi biztosítás kötése. Emellett a következőkre hívjuk fel a figyelmet:

 • rendelkezzenek olyan bankkártyával, melyről – szükség esetén – lehívható a kezelés összege (abban az esetben, ha a biztosító később térít), illetve készpénz álljon rendelkezésre a gyógyintézmény által a betegfelvétel/kezelés előtt igényelt előleghez;
 • sürgősségi – vagy bármilyen – ellátásnál a nemzetközi szakmai kapcsolatokkal, nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványokkal ellátott magánkórházak, rendelők, diagnosztikai szolgáltatások (laboratórium, radiológia) igénybe vételét javasoljuk, nemcsak a jobb minőség, kulturált környezet, hanem a személyzet pl. angol nyelvtudása miatt is;
 • mentőautó a magánkórházaktól is igényelhető, térítés ellenében;
 • Fokozottan javasoljuk olyan biztosítás megkötését, amely a koronavírus fertőzéssel összefüggő ápolás minden költségét is fedezi. COVID-fertőzés esetén egyhetes magánkórházban történő ellátás költsége elérheti akár a 9 millió Ft-ot is.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben szubszaharai afrikai országokból kívánnak belépni Egyiptom területére (pl. Egypt Air tranzit miatt), a helyi tisztiorvosi szolgálat megkövetelheti a nemzetközi oltási igazolvány felmutatását, abból a célból, hogy a beutazó bizonyítsa, rendelkezik az adott afrikai országra vonatkozóan Egyiptom által előírt kötelező védőoltásokkal. Ennek hiányában a beutazót visszafordíthatják, vagy karanténba helyezhetik.

Egyéb hasznos információ: 

 • A Kairói Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20-2696-6300, honlapja: https://www.cairo-airport.com/en-us/
 • Terminal 1. telefonszáma: +20-2-2265-5000 / 2265-3333
 • Terminal 2. telefonszáma: +20-2-2265-2029 / 2265-2222
 • Hurghada Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20-65-443-976 
 • Sharm el Sheikh Nemzetközi Repülőtér elérhetősége: +20-69-362-3304

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek az általános szabályoknál. 

Fontosabb hatósági telefonszámok:

 • Turista rendőrség: 126
 • Vészhelyzeti központi hívószám: 123
 • Rendőrségi vészhelyzeti hívószám:122
 • Tűzoltóság: 180
 • Közlekedési rendőrség: 128