Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 09. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Ecuador biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott kockázatot rejtő országok listáján található. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A Magyarországról történő beutazásra ugyanazok a - lent részletezett - szabályok vonatkoznak, mint a más országokból történő beutazásra.

A Galápagos-szigetekre való beutazás esetén előzetesen ki kell tölteni a következő oldalon található elektronikus formanyomtatványt: https://www.gobiernogalapagos.gob.ec/pre-registro-tct-turistas/

Szárazföldi határok:

Ecuador és Kolumbia között a 2021. december közepén megnyitott Rumichaca mellett 2022. március elején megnyitották San Miguel, Tufiño, és Carmelo átkelőhelyeket is. E két utóbbi határátkelő éjjel zárva van. Külképviseletünk a biztonsági helyzetre tekintettel csak a Rumichaca határátkelőt javasolja igénybe venni.

Ecuador és Peru között fokozatosan nyitják meg az átkelőhelyeket - eddig Lalamor, Zumba, Espíndola, Huaquillas és a Napo folyami átkelő Nueva Rocafuerte - melyeken keresztül szintén lehetséges a határátlépés. Külképviseletünk elsősorban Huaquillas határátkelőt javasolja igénybe venni.

b. Kell-e teszt? Igen. 

Az Ecuadorba való belépéshez 3 éves kor fölött 

  • ecuadori digitális oltási igazolás VAGY 
  • külföldön kiállított védettségi igazolvány (ami tartalmazza, hogy az utazó egydózisú oltóanyag esetén az adott oltást, kétdózisú esetében mindkét oltást megkapta, miközben az igazolványt az Ecuadorba érkezés előtt legalább 14 nappal állították ki), VAGY 
  • az Ecuadorba való megérkezés előtt 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszt szükséges.

Három éves kor alatt nem kérnek sem tesztet, sem védettségi igazolványt.

További információ: https://www.aeropuertoquito.aero/es/

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

Már az indulás előtt ki kell tölteni elektronikusan a következő honlapon található formanyomtatványt: https://declaracionsalud-viajero.msp.gob.ec Ebben az esetben az Ecuadorba való belépésnél nem kell bemutatni papíron a dokumentumot.

Amennyiben a honlap valamilyen okból nem érhető el, a formanyomtatványt papír alapon kell bemutatni az ecuadori egészségügyi minisztérium repülőtéren levő munkatársának. Az utazó ebben az esetben a repülőgépen kaphatja meg a kitöltendő formanyomtatványt. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Lásd b. pont. Mindenfajta vakcinát elfogadnak Ecuadorban. A védettségi igazolványnak a WHO által az egyes országokra meghatározott formáját kell követnie.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

10 napos karantén.

f. Karanténkötelezettség: ecuadori tájékoztatás (ld. linkek alább)

Nincs, amennyiben az utas felmutatja a b. pontban meghatározott igazolásokat, és érkezéskor sem produkál tüneteket. Ha érkezéskor az utas koronavírus-tüneteket mutat, a hozott védettségi igazolástól és negatív teszttől függetlenül gyors antigéntesztnek vetik alá. Amennyiben ez a teszt pozitív, 10 napos karantént köteles tölteni. Amennyiben a teszt negatív, nem kell karanténba vonulni.

Lásd: b. pont.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra, csak megfelelő gondossággal előkészítve javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni. A Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük, hogy a megadott linken szereplő hatósághoz forduljanak további kérdéseikkel.

COVID-dal kapcsolatos általános tájékoztatás: https://www.coronavirusecuador.com/

A Nemzeti Kockázati és Vészhelyzeti Szolgálat (Servicio Nacional de Gestión de Riesgos y Emergencias) részletes tájékoztatása:

https://www.gestionderiesgos.gob.ec/coe-nacional/

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

A fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani.

h. Tranzitálási szabályok: Amennyiben az utas tranzitál Ecuadorban, nem kell bemutatnia az 1 b. pont szerinti teszteket vagy védettségi igazolványt, kivéve az Indiából érkezőket.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A két évesnél kisebb gyerekek és a légitársaságok személyzetének kivételével minden beutazónak a 2 b. pont szerint kell eljárnia beutazáskor.

j. Egyéb hasznos infó:

Határrendészet elérhetősége:

Nagyobb repterek elérhetősége: 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból 

Ecuador részéről nincs feltételhez kötve, azonban a célország által megkívánt járványügyi feltételek teljesítését a légitársaságok elvárják, illetve a szárazföldi- és vízi határokon is ellenőrzik/ellenőrizhetik.

3) Helyi járványügyi szabályok:

2021. december 23- val az ecuadoriak számára kötelezővé tették az oltást. Külföldiektől elfogadják mind az EU-s oltási igazolásokat, mind a WHO-s sárga oltási könyvet. Az országba való beutazáshoz hasonlóan itt is érvényes, hogy mindenfajta oltást elfogadnak. 

Ecuador egész területén május elejétől megszűnt a kötelező maszkviselés, mind kültéren, mind zárt térben, kivéve az egészségügyi intézményeket. A többi zárt helyen, így üzletekben, munkahelyeken, iskolákban, tömegközlekedési eszközökön, csak ajánlott.  Kijárási korlátozások jelenleg nincsenek érvényben.

A járvánnyal kapcsolatos naprakész információ elérhető: https://www.gestionderiesgos.gob.ec/resoluciones-coe/

4) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII:30.) Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Ecuador biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott kockázatot rejtő országok listáján található.

Az Ecuador északi részén fennálló általános biztonsági helyzet miatt – a halaszthatatlan eseteket leszámítva – nem javasoljuk a kolumbiai határ 20 kilométeres zónájába történő utazást, kivéve a hivatalos határátkelőhelyet Tulcán városnál. Esmeraldas, Carchi és Sucumbíos megyékben – a 20 kilométeres övezeten kívül is – fokozott elővigyázatosság javasolt szervezett bűnözői tevékenység miatt. Hasonló okokból szintén fokozott elővigyázatosság javasolt Guayaquil városában (különösen az Avenida Portete de Tarquí sugárúttól délre eső részen). Guayaquil, Durán és Samborondón kantonokban 2022. augusztus 14-től 30 napra szükségállapotot rendeltek el a rossz biztonsági helyzet miatt. A szükségállapotot szeptember 13-án újabb 30 nappal meghosszabbították.

Ecuador amazóniai részén, a perui határ közelében Tiwintza kantonban (Morona Santiago) és El Pangui kantonban (Zamora Chinchipe) – az aknamentesítési erőfeszítések ellenére is – elfordulhatnak taposóaknák, így a halaszthatatlan eseteket leszámítva nem javasoljuk az utazást.

A szervezett bűnözői csoportok tevékenysége, valamint az utcai bűnözés miatt az ország többi részén is kellő körültekintés mellett javasolt az utazás.

Felhívjuk az ország hegyvidéki területeit látogató turistákat, hogy előzetes tájékozódás után, megfelelő felszerelésben, lehetőleg helyi túravezetővel vágjanak neki a hegymászásnak. Amellett, hogy a ritka levegő miatt a mászás rendkívül megterhelő, a többezer méteres magasságon az időjárás pillanatok alatt megváltozhat, s a leszálló felhők miatt hirtelen lehetetlenné válik a tájékozódás.

Földrengések, vulkánok

Ecuador tektonikai szempontból földrengésveszélyes terület. Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Évente száz-kétszáz, a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is. Ecuador területén jelenleg mintegy harminc működő vulkánt tartanak számon, melyek időszakos tevékenysége és az ezt kísérő földrengések jelentős károkat okoznak.

Jelenleg is aktív a Tungurahua, a Reventador, a Sangay, a Cayambe és a Cotopaxi vulkán. Kérjük utazás előtt tájékozódjanak az Ecuadori Geofizikai Intézet honlapján.

Belpolitikai helyzet

Az ország belpolitikai helyzete viszonylag stabilnak mondható, mindazonáltal továbbra is gyakran fordulnak elő általában békés, esetenként erőszakos utcai demonstrációk, tüntetések és sztrájkok. Ezeket javasolt elkerülni.

Terrorizmus

Az ország terrorista fenyegetettsége alacsony. Külföldiek Esmeraldas, Carchi, Sucumbios, valamint Orellana megyékbe  történő utazása veszélyes lehet a kábítószer- és fegyvercsempészetre szakosodott szervezett bűnözés jelenléte és kolumbiai illegális fegyveres csoportok tevékenysége miatt. Közbiztonság szempontjából a legveszélyesebb terület a kolumbiai határ mentén elterülő megyék, ahol felfegyverzett csoportok tevékenykednek. A terület az emberrablás szempontjából magas kockázatú térségnek számít. A veszélyeztetettebb területek közé tartozik Guayaquil város és környéke is.

Bűnözés

Ecuador területén mind az erőszakos, mind a nem erőszakos bűnözés formái előfordulhatnak. A külföldiek által látogatott nagyvárosok közül elsősorban Quitóban és Guayaquilben kell különös óvatosságot tanúsítani. Szórakozóhelyeken és környékükön a külföldiek kábítószerrel történő elbódítása és kirablása Ecuadorban is gyakori. Az utcai bankautomaták használata helyett az őrzött bankfiókokban vagy bevásárlóközpontokban lévő, automaták használata javasolt.

Az Ecuadorban szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az otthon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a fegyver, vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Mivel nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekményt követ el, különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni.) Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (például gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése. A börtönviszonyok európai mércével mérve rendkívül rosszak. Az elítéltek élelmezése, elhelyezése és ellátása minimális. A börtönökön belül sok esetben fegyverrel is rendelkező bűnöző csoportok tevékenykednek, melyek bántalmazzák, megfélemlítik, és zsarolják rabtársaikat.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek a belépéstől számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, az ecuadori hatóságok közjegyző által hitelesített (spanyol vagy angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozatot (vagy gyámhatósági hozzájárulást) kérhetnek. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok turista célú beutazása évente maximum 90 napig vízummentes. A 90 napot az első beutazás napjától számolják. A túltartózkodást az ecuadori hatóságok pénzbírsággal büntetik.

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A kereskedelmi mennyiségnek nem minősülő, személyes holmi vámmentesen vihető be. A be nem jelentett vámköteles árut a vámhatóság elkobozza.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: USA dollár.

Érdemes minél kisebb, maximum 20 dolláros címletekkel érzeni, sok helyen ugyanis nem fogadják el az ennél nagyobb bankjegyeket. Nemzetközi hitel- és debitkártyákat minden nagyobb helyen elfogadnak.

Időjárás: Az éghajlat elsősorban a magasság függvényében alakul. Trópusi a klíma a csendes óceáni partvidéken (23-36 C, esős időszak: december-május) és az amazóniai részen (23-26 C, esős időszak: januártól szeptemberig).

Az egyenlítői hatással enyhített magashegyi klíma jellemző a Sierra és Andok térségében: 13-22 C, esős időszak: november-április.

Galápagos-szigetek: mérsékelt klíma, 22-32 C.

Közlekedés: A szárazföldi közlekedés biztonsága erős kívánnivalókat hagy maga után, különösen az esti és az éjszakai órákban. A távolsági tömegközlekedésben résztvevők gyakran célpontjai olyan köztörvényes bűncselekményeknek, mint rablás és szexuális zaklatás. A fő közlekedési útvonalak minősége jó, a másod-, Illetve harmadrendű utak kőburkolatosak, vagy nehezen járható földutak, ezért terepjáróval javasolt közlekedni rajtuk. A közlekedési szabályok betartása esetleges. Az esőzések a hegyvidéki zónákban gyakran okoznak földcsuszamlást, az alacsonyabban fekvő területeken pedig árvizet. A hegyek között gyakran erős köd nehezíti a közlekedést.

A turizmus céljából Ecuadorba érkezők magyar vezetői engedélyükkel és annak hitelesített spanyol fordításával vezethetnek az országban való legális tartózkodásuk ideje alatt.

Kokatea: A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mák fogyasztása), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A főváros, Quito magas fekvése miatt jelent egészségügyi kockázatot a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, az alacsonyabban fekvő részeken pedig trópusi betegségek (malária, dengue, sárgaláz) előfordulásával lehet számolni. A sürgősségi egészségügyi ellátás színvonala általában rendkívül alacsony. A Galápagos-szigetekre utazóknak számolniuk kell azzal, hogy komolyabb orvosi beavatkozást lehetővé tevő orvosi infrastruktúra a helyszínen nem áll rendelkezésre. Vészhelyzet esetén a San Cristóbal Szigetén lévő Oskar Jandl Kórházat kell felkeresni (www.sancristobalgalapagos.gob.ec/en/index.php/san-cristobal/servicios-generales/hospital).

A dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében.

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. Az ecuadori kormány megelőző intézkedések bevezetését írta elő az ország egész területén, illetve az egészségügyi intézményeket a gyanús esetek jelentésére kötelezte. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a piros foltos bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Használjanak szúnyoghálót, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt, továbbá a fedetlen bőrfelületeket szúnyogriasztó szereket alkalmazzanak. Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz. A Zika-fertőzés és a kisfejűség között vélhető összefüggés miatt a WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

Az Ecuadorba utazók és a lakosság a fertőzés jellegéről és az aktuális helyzetről a www.salud.gob.ec/zika honlapon tájékozódhat, aminek tanulmányozását javasoljuk a magyar turistáknak is.

Felhívjuk állampolgárainak figyelmét, hogy amennyiben ecuadori utazásuk előtt sárgalázzal fertőzött országokban – Brazília, Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, Uganda – jártak, illetve amennyiben Ecuador amazóniai térségébe terveznek utazni, az országba való belépésük előtt legalább tíz nappal be kell oltatniuk magukat sárgazláz ellen és az oltási könyvet az országba való belépéskor fel kell mutatni.

Egyéb információ:

Ecuador Budapesti Nagykövetsége

Tiszteletbeli Konzul: 
Dr. Nyíri Iván tiszteletbeli konzul
Cím: 1055 Budapest, Bihari János u. 13.
Előhívó: 06-1/428-4040
E-mail: nyirii@t-online.hu