Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 12. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az országba való belépéshez érvényes útlevéllel szükséges rendelkezni, A nemzetközi oltási igazolást elfogadják (nem kritériuma a beutazásnak). A Magyarországon elfogadott oltásokat elismerik

Az országba érkezéskor és a tartózkodásuk során az utasokat eseti jelleggel tesztelhetik, ez alól is mentességet jelenthet azonban az oltási igazolvány.

Oltási igazolás: javasoljuk az EU-s oltási igazolvány kinyomtatását (Ügyfélkapuból letölthető). A Magyarországon kiadott védettségi igazolvány nem elegendő.

Átesettséget igazoló dokumentum elfogadottsága: nincs iránymutatás a fogadó ország részéről.

További hasznos információ

b. Kell teszt? Nem.

A repülőtéren szúrópróbaszerűen és a tüneteket mutató beutazókon végezhetnek gyorstesztet, kivéve az oltottsági igazolással rendelkezőket.

c. Kell regisztrálni? Igen.

https://eticket.migracion.gob.do/

A QR kódot pedig érkezéskor kérik. Elektronikusan fogadják csak el.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Igen.

A beoltottságot bizonyító kártya megléte esetén, nem végeznek gyorstesztet az érkezéskor.

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok: Beutazásuk nincs automatikusan korlátozva (eseti jelleggel tesztelhetik őket beutazáskor, és az országban való tartózkodásuk során).

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, legalább 14 napig házi karanténba, ha a betegség tüneteit mutatja, kórházba kell vonulnia.

Tájékoztatás, az alábbi linken: https://www.godominicanrepublic.com/newsroom/coronavirus/

(email: godr@mitur.gob.do)

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs külön szabályozás.

i. A beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs.

Az egészségügyi intézkedések alól mentesülnek a 7 év alatti gyerekek.

j. Egyéb hasznos információk:

Nagyobb repterek elérhetőségei:

Az országhoz kapcsolódó aktualitásokról, belépési feltételekről, COVID-teszt lehetőségekről, az alábbi linken tájékozódjanak: https://www.godominicanrepublic.com/newsroom/coronavirus/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak.

3. Helyi járványügyi helyzet

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett a légiforgalmat és az országokba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre, illetve ezek gyors változásaira, kérjük, hogy a tervezett utazást megelőzően konzultáljanak az ország illetékes külképviseletével az aktuálisan érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.godominicanrepublic.com/newsroom/coronavirus

4. Nyári szezonra vonatkozó információ:

A nyári időszakra vonatkozóan a hatóságok nem hoztak érdemi változást jelentő intézkedéseket.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Dominikai Köztársaság biztonsági besorolása a III-as biztonsági besorolási kategória, azaz a biztonságos országok közé tartozik. A világjárvány miatt a járványügyi korlátozások ismételt bevezetésre kerülhetnek, ezért mindenképpen kövesse figyelemmel a járványügyi mutatókat és a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A Dominikai Köztársaságban a kisebb volumenű lopások, rablások elsőszámú célpontjai a turisták. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról még az elutazás előtt érdemes fénymásolatot készíteni!

Több esetben a turisták már a reptérről a szállodájuk felé vezető úton áldozatul esnek lopásnak, rablásnak, ezért javasoljuk, hogy kizárólag a reptéren található hivatalos taxi-társaságot vegyék igénybe a szálláshelyükig való utazáshoz. Gyakran fordulnak elő motorral elkövetett táskalopások, amelyek során leginkább a gyengébbik nemet szemelik ki maguknak az elkövetők. Kerüljék a turisták által ritkán látogatott, zsúfolt utcákat, és amennyiben lehetséges párokban, vagy csoportokban utazzanak az országon belül. A zsúfolt helyi buszok és iránytaxik használata kockázatos, mert a tömegben gyakran esnek áldozatul turisták zseblopásnak.

A Dominikai Köztársaságban gyakran történnek hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások. Ezekben az időszakokban – amennyiben az áramszünet a sötétedés utáni időszakra esik – érdemes a szálláson maradni, mert ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a bűncselekmények elkövetésének a száma.

Választási időszakban gyakran fordulnak elő tömegdemonstrációk, amelyek néha rendbontásba, utcai blokádok emelésébe torkollanak. A helyi rendőrség számos esetben komoly erő alkalmazásával vet véget ezen megmozdulásoknak, ezért tanácsos elkerülni a tömegmegmozdulások helyszíneit.

A Dominikai Köztársaságban létezik egy kifejezetten a turisták segítésére létrehozott rendőri egység, a „Politur”. A szervezet tagjai általában beszélnek angolul és megbízható segítségként szolgálnak a bajba jutott turistáknak. Santo Domingoban a Politur épületét a 30 de Marzo és Mexico utak kereszteződésénél találhatják, az ott lévő kormányzati épület D blokkjában. Telefonszámuk: 809-686-8639.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Dominikai Köztársaságba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és Apostille-felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be a Dominikai köztársaság területére.

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése nem szükséges, ugyanakkor az országba való megérkezéskor, a határátkelőhelyen 10 USD értékű turistakártyát kell kiváltani. 2018 májusát követően a turistakártyák árát egyes légitársaságok a repülőjegy vételárába beépítik, azonban az átállás egyelőre nem teljeskörű. Az új rendszerre történő átállásig, azon beutazók, akiknek a repülőjegyében még nincs a turista kártya költsége beépítve, továbbra is az országba történő belépéskor, a határátkelőhelyen vásárolhatják meg azt. (A repülőjegy vételárának a kiegyenlítésekor tudnak tájékozódni arról, hogy az tartalmazza-e a turistakártya költségét is.)

A turistakártyával 30 napig tartózkodhatnak az ország területén, amely tartózkodás további, maximum 30 nappal a helyszínen, díj ellenében meghosszabbítható. (A tartózkodás meghosszabbítására a területileg illetékes migrációs irodában van lehetőség.) Amennyiben ezt elmulasztják, az ország elhagyásakor a helyi hatóságok büntetést rónak ki, ami az országban eltöltött idő függvényében 30 USD-tól 500 USD-ig terjedhet.

Házikedvencek beutazása:

A https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato,valamint a www.pettravel.com/immigration/DominicanRepublic.cfm honlapon található tájékoztató szerint. Továbbá javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával!

Vám:

Tájékozódjon a www.aduanas.gob.do honlapon, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójából.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Dominikai peso.

Éghajlat:

Trópusi monszun. A hőmérséklet egész évben egyenletes, 20–30 °C közötti. A legmagasabb hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

A tömegközlekedés elég kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert magántaxik használata esetén több esetben értesültünk turistákkal szembeni visszaélésekről. Az utak minősége eltérő, a vidéki területeken gyakran használhatatlan utakat lehet találni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A nagyobb városokban általában megfelelő orvosi ellátás van (leginkább a privát kórházakban), a vidéki egészségügyi intézmények színvonala azonban nagyon eltérő. A fővárosban működik a 911-es vészhívószám. Az ország teljes területén működik egy privát mentőszolgálat, a ProMed, amelynek száma 809-412-5555. A ProMed használatakor a cég azonnali költségtérítést igényel, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról.

A Dominikai Köztársaság területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható palackozott ásványvizek fogyasztása javasolt.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

Elérhető külképviseletek: A Dominikai Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal!