Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 18.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Az országban 2022. április 23- tól nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

Egyéb hasznos információ:

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.godominicanrepublic.com/travel/entry-requirements/

Nagyobb repterek elérhetőségei: 

Dominikai Köztársaság biztonsági besorolása a IV-es biztonsági besorolási kategória, azaz a biztonságos országok közé tartozik. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A Dominikai Köztársaságban a kisebb volumenű lopások, rablások elsőszámú célpontjai a turisták. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról még az elutazás előtt érdemes fénymásolatot készíteni!

Több esetben a turisták már a reptérről a szállodájuk felé vezető úton áldozatul esnek lopásnak, rablásnak, ezért javasoljuk, hogy kizárólag a reptéren található hivatalos taxi-társaságot vegyék igénybe a szálláshelyükig való utazáshoz. Gyakran fordulnak elő motorral elkövetett táskalopások, amelyek során leginkább a gyengébbik nemet szemelik ki maguknak az elkövetők. Kerüljék a turisták által ritkán látogatott, zsúfolt utcákat, és amennyiben lehetséges párokban, vagy csoportokban utazzanak az országon belül. A zsúfolt helyi buszok és iránytaxik használata kockázatos, mert a tömegben gyakran esnek áldozatul turisták zseblopásnak.

A Dominikai Köztársaságban gyakran történnek hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások. Ezekben az időszakokban – amennyiben az áramszünet a sötétedés utáni időszakra esik – érdemes a szálláson maradni, mert ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a bűncselekmények elkövetésének a száma.

Választási időszakban gyakran fordulnak elő tömegdemonstrációk, amelyek néha rendbontásba, utcai blokádok emelésébe torkollanak. A helyi rendőrség számos esetben komoly erő alkalmazásával vet véget ezen megmozdulásoknak, ezért tanácsos elkerülni a tömegmegmozdulások helyszíneit.

A Dominikai Köztársaságban létezik egy kifejezetten a turisták segítésére létrehozott rendőri egység, a „Politur”. (https://politur.gob.do/) A szervezet tagjai általában beszélnek angolul és megbízható segítségként szolgálnak a bajba jutott turistáknak. Santo Domingoban a Politur épületét a Gustavo Mejía Ricart #121 címen, a  Teodoro Chasseriau út kereszteződésénél találhatják, telefonszámuk: 809-222-2026  és 809-222-2123.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még 6* hónapig kell érvényesnek lennie a Dominikai Köztársaságba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

*A 2023. június 1 - november 30. közötti időszakra a dominikai hatóságok kivételes engedményt vezettek be egyebek mellett az Európai Unió tagállamainak - kizárólag turizmus céljával - beutazó állampolgárai esetében is, ami szerint az érintett kör útlevelének az ország tervezett elhagyásáig kell érvényesnek lennie. 

Regisztráció:

A beutazás előtt az alábbi oldalon kell regisztrálni az országba utazóknak: https://eticket.migracion.gob.do

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és Apostille-felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be a Dominikai köztársaság területére.

Sárgaláz elleni védőoltás:

Azoknak a beutazóknak, akik a Dominikai Köztársaságba történő érkezésüket megelőzően  Brazília Espíritu Santo, Minas Gerais, Río de Janeiro vagy São Paulo szövetségi államainak valamelyikében tartózkodtak, belépéskor be kell mutatniuk a nemzetközi oltási igazolványukat, ezzel igazolva, hogy érkezésük előtt minimum 10 nappal sárgaláz elleni védőoltásban részesültek. 

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése nem szükséges. Turizmus céljával 30 napig tartózkodhatnak az ország területén, amely tartózkodás további, maximum 90 nappal a helyszínen, díj ellenében meghosszabbítható. (A tartózkodás meghosszabbítására a területileg illetékes migrációs irodában, vagy a https://migracion.gob.do/servicio/prorroga-de-estadia/ weboldal használatával van lehetőség.) 

Amennyiben ezt elmulasztják, az ország elhagyásakor a helyi hatóságok büntetést rónak ki, ami az országban eltöltött idő függvényében 30 USD-tól 500 USD-ig terjedhet.

Házikedvencek beutazása:

A https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato,valamint a www.pettravel.com/immigration/DominicanRepublic.cfm honlapon található tájékoztató szerint. Továbbá javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával!

Vám:

Tájékozódjon a www.aduanas.gob.do honlapon, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójából.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Dominikai peso.

Éghajlat:

Trópusi monszun. A hőmérséklet egész évben egyenletes, 20–30 °C közötti. A legmagasabb hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

A tömegközlekedés elég kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert magántaxik használata esetén több esetben értesültünk turistákkal szembeni visszaélésekről. Az utak minősége eltérő, a vidéki területeken gyakran használhatatlan utakat lehet találni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A nagyobb városokban általában megfelelő orvosi ellátás van (leginkább a privát kórházakban), a vidéki egészségügyi intézmények színvonala azonban nagyon eltérő. A fővárosban működik a 911-es vészhívószám. Az ország teljes területén működik egy privát mentőszolgálat, a ProMed (https://www.promed.com.do/), amelynek száma 809-412-5555. A ProMed használatakor a cég azonnali költségtérítést igényel, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról.

A Dominikai Köztársaság területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható palackozott ásványvizek fogyasztása javasolt.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Utazás előtt javasoljuk felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi Központot: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/oltokozponthttps://oltokozpont.hu/hu/oltas/utazas/dominika, ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat arról, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

Elérhető külképviseletek: A Dominikai Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal!