Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 08. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A Cseh Köztársaság biztonsági besorolását tekintve a zöld, (IV.) kategóriába tartozik.

2022. április 9-től minden korlátozás nélkül be lehet utazni Csehország területére. Az országba történő belépéshez immáron sem teszt, sem oltási igazolás, sem a betegségen történő átesettség igazolása nem szükséges, karanténkötelezettség beutazáskor nincs.

A Cseh Köztársaságban a járványügyi helyzettel kapcsolatos aktuális információk: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Egyéb hasznos infó:

Csehországban a határrendészet a Belügyminisztérium alá rendelt rendőrség hatáskörébe tartozik: https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

Nagyobb repterek elérhetőségei:

Prága - Letiště Václava Havla Praha Ruzyně
Tel.: +420 220 111 888

Brno - Letiště Brno-Tuřany
Tel.: +420 545 521 111

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a légitársaságok szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak, ezért ajánlott a légi úton történő belépés előtt a légitársasággal felvenni a kapcsolatot és tájékoztatást kérni az általuk alkalmazott szabályokról.

Amennyiben problémák adódnak az utazási irodával, légitársasággal, további információ az Utasjogok fejezetben található.

Teszteléssel kapcsolatos információk angol nyelven az alábbi linken érhetők el: https://covid.gov.cz/en/situations/testing/how-get-tested

Az Egészségügyi Minisztérium Tájékoztatási Főosztálya üzembe helyezett egy naponta 9 és 17 óra között hívható univerzális információs vonalat, melynek elérhetősége a következő: (+420) 224 972 222, illetve angolul rendelkezésre áll a COVID-19 tájékoztató telefonvonal (1221) naponta 8 és 19 óra között.

A Cseh Köztársaság biztonsági besorolását tekintve a zöld, (IV.) kategóriába tartozik.

Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jó, nincs ismert konkrét terrorfenyegetés.

Lopás, rablás elleni védekezés

A turisták zsebéből, táskájából (szándékos) lökdösődés közben lopják el pénztárcájukat, ill. irataikat. Javasolt azokat maguknál tartani, nem őrizetlenül hagyni. A pénzt érdemes több helyre, jól zárható táskába, nadrágzsebbe elhelyezni.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Figyelem: a gépjárművezetői engedély személyazonosításra ugyan alkalmas, de NEM úti okmány! (Annak pótlása a Konzulátuson keresztül nem intézhető/igényelhető.)

Kiskorúak beutazása:

Csehországban nem jogszabályi előírás a szülői hozzájáruló nyilatkozat léte a szülői kíséret nélkül utazó kiskorúak beutazása esetén. Egyes utasszállító cégek szabályai feltételekhez köthetik a kiskorúak kísérő nélküli utazását, erről célszerű tájékozódni az utaztató cégnél.

Vízum:

Vízum NEM szükséges, függetlenül a beutazás céljától és időtartamától.

Tartózkodási feltételek:

Magyar állampolgároknak bejelentési kötelezettségük van, ha csehországi tartózkodásuk meghaladja a 30 napot. Ezt a tartózkodás 30. napjáig kell bejelenteni a rendőrségen, kivéve, ha ezt a szállásadó megteszi. A prágai rendőrség ellenőrzi a kereskedelmi szálláshelyeket, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal lehet bejelentkezni, a jogosítvány, vagy más okmány nem elég.

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Forduljon állatorvosához!

Vám:

A határon már megszűnt, de mélységi vámellenőrzéssel viszont számolni kell. A fegyverek, kábítószerek tiltott áruk behozatalát ellenőrizhetik. A mindenkor aktuális beviteli limitek: https://www.celnisprava.cz/en/dane/informace-pro-fyzicke-osoby/Pages/quantity-limits-regarding-imports-of-goods-for-natural-persons.aspx

Az Európai Unió területén valamennyi tagállamban, így a Cseh Köztársaságban is életbe lép 2019. december 14- től a termesztett és természeti környezetben élő növények védelme érdekében az új növényegészségügyi rendszer, melynek előírásai a kis mennyiségű, saját célú behozatalt is korlátozzák, és előírják az úti poggyászok kötelező ellenőrzését. Részletes tájékoztatás a Nébih honlapján található.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Parkolás

A nagyvárosokban parkolóhelyek nagy részét a helyi lakosok részére tartják fenn (kék csík+tábla jelzi). Itt és a külön táblával nem, de vastag sárga csíkkal jelzett helyeken nem szabad parkolni. A parkolási feltételek be nem tartása kerékbilincs felhelyezését, vagy a jármű elvontatását vonhatja maga után. A kerékbilincs hatósági eltávolításának díja, ill. az elszállított gépkocsi visszaadásának költsége akár a 2,5-3 ezer cseh koronát is elérheti.

Közlekedés

A Cseh Köztársaság területén november 1-től a gépkocsikon kötelező a téli gumik használata.

Engedélyezett maximális sebesség lakott területen belül: 50 km/h, lakott területen kívül, ill. autóúton: 90 km/h, autópályán: 130 km/h.

Gépjárművezetés:

A személygépkocsi (B kategória) vezetésére jogosító magyar gépjárművezetői engedély Csehországban az érvényességi idején belül minden további nélkül használható!

Autópályamatrica:

A cseh autópályákon 2021. január 1-jén az eddig használt, szélvédőre felragasztandó autópályamatricát felváltotta az elektronikus matricarendszer. Az e-matricák előre /maximum 90 nappal az érvényesség előtt/ is megvásárolhatók az alábbi helyeken:

  • állami webáruház: www.edalnice.cz
  • önkiszolgáló kioszkok Csehország határmenti területein,
  • a Cseh Posta fiókjaiban

Egyes hibrid és környezetkímélő gépjárművek mentesülhetnek az úthasználati díj megfizetése alól, a mentesség azonban nem automatikus, külön kérelemre történik. A kérelem- űrlap cseh, angol és német nyelven szintén a fenti honlapon lesz elérhető https://edalnice.cz/hu/felmentes/index.html link alatt.

Részletes információk a fenti weboldalon találhatók, illetve az érdeklődő további tájékoztatást kaphat cseh és angol nyelven a 00420 222 266 755 telefonszámon, ill. az info@edalnice.cz email-címen.

Autópálya-díjak:

10 napos (310 CZK), havi (440 CZK) és éves (1500 CZK) matrica kapható, amely az előző pontban felsorolt módon vásárolható meg. Enélkül a helyszíni bírság elérheti az 5.000,- CZK-t. Aktuális matricaárak: https://edalnice.cz/hu/index.html#/validation

Gépjárművezetők, tehergépjárművek és autóbuszok vezetői figyelmébe, elektronikus útdíj:

2010. január 1-től Csehország autópályáin és gyorsforgalmi útjain a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek a megengedett legnagyobb össztömegnek és a megtett út hosszának megfelelő útdíjat kötelesek fizetni. Bővebb információ magyarul az alábbi honlapon elérhető el.

Olyan esetekben, amikor jármű vezetője az EU-irányelvekben rögzített menet-, illetve pihenőidőt nem tartja be, a cseh rendőri és vámszervek 5.000-100.000 CZK összegű kauciót szabhatnak ki és annak befizetéséig a jármű nem haladhat tovább.

Autópálya felújítás:

A D1-es autópálya Brünn (Brno) és Prága közötti kb. 200 km-es szakaszán, valamint a D2-es autópálya SK-CZ határ és Brünn (Brno) közötti szakaszán sávszűkítésekre és terelésekre továbbra is számítani kell.

Az aktuális információk cseh nyelven érhetők el az alábbi honlapon: www.dopravniinfo.cz

Járműmentés

Balesetet szenvedett tehergépjármű vagy autóbusz mentéséhez, vontatásához általános gyakorlat szerint a cseh rendőrség hív ki erre szakosodott céget.

Figyelem! A mentési költségek több ezer eurós tételt is kitehetnek

Tömegközlekedés Prágában

Prágában 0-15 éves kor között, ill. 65 év fölötti kor esetén ingyenes a közlekedés az EU-s (vagyis a magyar) állampolgárok számára is, a 60-65 év közöttiek féláron utazhatnak. A jegytípusokról az alábbi weboldal ad részletes tájékoztatást. A 30 percig érvényes jegy ára 30 CZK, a 90 percig érvényes jegyé pedig 40 CZK. Mindkét jeggyel át is lehet szállni ezen időtartamon belül! (https://www.dpp.cz/en/fares/fare-pricelist)

Pénzváltás

Csehországban az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni. Magyar forintot kevés helyen váltanak, jobb cseh koronát vagy eurót hozni a turistának. Számos pénzváltó hirdeti úgy magát, hogy nem számol fel kezelési költséget („No Commission”), de ez esetben az általa alkalmazott árfolyam kedvezőtlenebb lehet.

Telefonálás

Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul/németül beszélő kezelőt. Csehországon belül telefonáláskor nincs előhívószám. Magyar mobil készülékről a 00-420 országkód után a kilenc jegyű hívószámot kell tárcsázni.

Munkaszüneti napok Csehországban

Január 1. (Újév), Nagypéntek (változó időpontú ünnep), Húsvét hétfő (változó időpontú ünnep), Május 1. (A munka ünnepe), Május 8. (A győzelem napja), Július 5. (Cirill és Metód napja), Július 6. (Husz János máglyahalálának napja), Szeptember 28. (A cseh államiság napja), Október 28. (Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe), November 17. (A „bársonyos forradalom” napja), December 24-25-26. (Karácsony). Csehországban nem szokás (a hétvégéhez közel eső) munkanapok áthelyezése. Pünkösd hétfő és Mindenszentek napja nem munkaszüneti nap.

Közegészség, egészségügyi helyzet, sürgősségi orvosi ellátás, egészség és balesetbiztosítás

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala jó. Az EU más tagállamaihoz hasonlóan az ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást. Ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást. Munkaidőn túli és hétvégi sürgősségi ellátás esetén fizetni kell ún. sürgősségi/ügyeleti díjat (90 CZK). Kivéve, ha a sürgősségi kivizsgálás során az orvos megállapítja, hogy a beteg kórházi ápolásra szorul (akkor ezt utólag visszatérítik).

Teendők okmányok, pénz elvesztése/ellopása esetén

Prága belvárosában a Jungmannovo náměstí 9 alatti rendőrőrsön éjjel-nappal angolul is lehet bejelentést tenni lopás esetén. Úti okmány hiányában a Konzulátuson 30 euróért lehetséges ideiglenes útlevél igénylése! Amennyiben pénzét ellopták és nincs bankkártyája, leggyorsabban a Western Union (WU) pénzküldő szolgálat útján tud pénzhez jutni.