Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 12. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

2022. április 1-jével minden járványügyi beutazási korlátozást hatályon kívül helyeztek.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Nincsenek külön szabályok oltatlanokra.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett. Amennyiben az országban végzett teszt eredménye lesz pozitív, az érintettet hét napos házi karanténra kötelezhetik a hatóságok („orden sanitaria”), amelynek hatálya alatt az országot sem lehet elhagyni.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra.

h. Tranzitálási szabályok:

Az országon áthaladó turistáknak minimum 5 napra szóló utasbiztosítással kell rendelkezniük.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Az országon áthaladó turistáknak minimum 5 napra szóló utasbiztosítással kell rendelkezniük.

j. Egyéb hasznos infó:

Nemzetközi repülőtér – Juan Santamaría International Airport https://sjoairport.com/en/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell.

Amennyiben kiutazásához szükséges tesztet végeznie, a Costa Rica-i tesztelőhelyek listáját itt találja: https://www.ict.go.cr/es/documentos-institucionales/material-de-apoyo-coronavirus/pruebas-covid-para-usa/1898-laboratories-authorized-in-costa-rica-for-test-sars-cov-2/file.html/

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Helyi járványügyi szabályok:

A hatóságok járványügyi veszélyeztetettség szempontjából színek szerint sorolják be az egyes megyéket és körzeteket. Az aktuális veszélyhelyzeti térkép a helyi egészségügyi hatóság honlapján található meg https://geovision.uned.ac.cr/oges/

A koronavírusról és a járvány számainak alakulásáról a helyi egészségügyi minisztérium honlapján található részletes információ: https://www.ministeriodesalud.go.cr/index.php

Costa Rica alapvetően biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor az utóbbi időben elszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyek veszélyeztethetik a polgári lakosság vagy a turisták korábban megszokottan nyugodtabb életkörülményeit.

A bűnözés és a drogkereskedelem fokozódását országon belüli és országon kívüli tényezők egyaránt elősegítik. A drogkereskedelmi útvonalak a columbiai, ecuadori, vagy egyéb dél-amerikai forrásokból kiindulva ma már az egész ország területét behálózzák.

A közkedvelt idegenforgalmi központokra a rendfenntartó szervek felügyelnek. A szervezett, csoportos turizmuson kívüli az egyéni turista utazások kockázatosak.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek a Costa Ricába történő belépési dátumot követően további 91 napig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Az országba történő ki- vagy belépéshez nincs szükség engedélyre, írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar és európai uniós állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Costa Ricába turista céllal. A turistaként való tartózkodás feltételei: a belépéstől számított minimum három hónapig érvényes útlevél, maximum 90 napig tartó tartózkodás, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Costa Rica berlini külképviselete illetékes. További információ.

Házikedvencek beutazása:

Kisállatok Costa Ricába való bevitelének követelményei: http://www.botschaft-costarica.de/index.php?option=com_content&view=article&id=168&Itemid=193&lang=en

További információt a NÉBIH oldalán talál: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Pénznem: Costa Rica-i colón (CRC).

Időjárás: Éghajlata trópusi. Az ország legtöbb régiójában a május–novemberi időszak esős, a december–áprilisi időszak pedig száraz. A tengerpartok közelében, illetve a Kordillerák magaslatai és szélirányos völgyei az átlagosnál többször kapnak csapadékot.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Costa Ricába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Costa Ricában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a Costa Rica-i jogosítványt.

San Josét, az ország fővárosát kiváló buszhálózat köti össze az ország többi részével. Taxi társaságok, illetve magán taxik kínálják – nem túl drágán – szolgáltatásaikat országszerte.

Az autóbérlés igen sok társaság révén történhet viszonylag gazdaságosan hozzáférhető árakon, az egyéni és a csoportosan érkező turisták részére egyaránt.

Két nagy nemzetközi repülőtér (San José és Liberia), valamint két tucat kisebb, belföldi repülőtér áll a menetrendszerű és a charter légi utasok rendelkezésére.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Az EU-ból érkezőktől nem kérnek külön oltást, kivétel ez alól, ha sárgalázzal fertőzött területeken jártak a korábbiakban és erről az útlevélben lévő pecsét árulkodik. Ebben az esetben egy legalább tíz nappal korábban beadott sárgaláz elleni oltásra és az ezt igazoló oltási könyv bemutatásra van szükség érkezéskor.

Egyéb információ:

Costa Rica Berlini Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros