Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Cook-szigetek

Utolsó módosítás dátuma
2023.03.14.
Mai napon is érvényes
2023.03.23.
Fokozott kockázattal látogatható ország
Fokozott kockázattal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 03. 14.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. szeptember 6-tól Cook-szigetek kormánya eltörölt minden COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást. Ennek értelmében védőoltásokkal nem rendelkező külföldi állampolgárok is teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Cook-szigetekre. Az országba történő beutazással kapcsolatban az alábbi linken érhetőek el részletes információk: https://cookislands.travel/entry.

Cook- szigetek kormánya javasolja az olyan egészségbiztosítás meglétét, ami fedezi a Covid-19 esetleges szövődményeinek Cook-szigeteken történő kezelésének költségét. 

A Cook-szigetekre jelenleg csak Új-Zélandon keresztül lehet beutazni, ezért kérjük, kiemelt figyelemmel olvassák át az Új-Zélandra történő beutazásra vonatkozó feltételeket is.

Egyéb hasznos információ:

A légitársaságok hozhatnak olyan rendelkezéseket, szabályokat, melyek eltérhetnek az adott ország ki- és beutazási feltételeitől, kérjük, mindenképpen tájékozódjanak légitársaságuknál.  

A Cook-szigeteki nemzetközi repülőtér elérhetőségei az alábbi linken találhatóak: https://www.cookislandsairports.com/home

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Korlátozás nélkül lehetséges kiutazni a Cook-szigetekről.

A Cook-szigetek biztonsági besorolása II. biztonsági besorolási kategória, a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája.

A Cook-szigeteken a biztonság magas fokú, de előfordulhat turisták kárára elkövetett, általában kisebb veszélyességű lopás vagy más bűncselekmény. Esetleges veszélyekről rendszeresen frissített tájékoztatást az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 998
  • rendőrség: 999
  • tűzoltók: 996

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A Cook-szigetek aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió figyelmeztetést ad.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A szigetek meteorológiai szolgálatának honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Tranzitálás:

A Cook-szigetek jelenleg csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren történő tranzitálás útján érhető el, ezért kérjük kiemelt figyelemmel olvassák át az Új-Zélandra történő beutazásra vonatkozó feltételeket.

Vízum:

Magyar útlevéllel rendelkező utazók 31 napot meg nem haladó időtartamra előzetes vízum nélkül léphetnek be a Cook-szigetek területére. A tartózkodási jogosultság díj ellenében a helyszínen 30 nappal meghosszabbítható, akár több alkalommal is, maximum 6 hónapos tartózkodásig.

Házikedvencek beutazása:

Állatok bevitele a világ legtöbb országából, köztük Magyarországról is tilos, kivétel a vakvezető kutya, megfelelő engedély birtokában. Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. További részletek találhatók a következő honlapokon:

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején -11 óra, a nyári időszámítás idején -12 óra.

Hivatalos pénznem az új-zélandi dollár. A nemzetközi bankkártyák általában használhatók, néhány új-zélandi bank fiókokat és bankjegykiadó automatákat üzemeltet a szigeteken.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Cook-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 998.

Javasolt oltások a Cook-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról:

Ausztrál Külügy- és Külkereskedelmi Minisztérium utazási tanácsok