Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Cook-szigetek

Utolsó módosítás dátuma
2022.08.16.
Mai napon is érvényes
2022.08.16.
Piros
Nem javasolt úti cél
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

2022. 08. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

A Cook-szigetek biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen https://cookislands.travel/entry

Magyar állampolgárok jelenleg magyar vagy Európai Uniós oltottságot igazoló angol nyelvű dokumentum birtokában utazhatnak a Cook-szigetekre. A 16 éven aluli személyek mentesülnek az oltottsági kötelezettség alól. Az országba történő beutazással kapcsolatban az alábbi linken érhetőek el részletes információk: https://cookislands.travel/entry, valamint https://covid19.gov.ck/travel-and- border-control

A Cook-szigetek kormánya jelenleg a következő listán szereplő vakcinákat ismeri el:  https://covid19.gov.ck/vaccinated

A Cook-szigetekre jelenleg csak Új-Zélandon keresztül lehet beutazni, ezért kérjük kiemelt figyelemmel olvassák át az Új-Zélandra történő beutazásra vonatkozó feltételeket.

b. Kell-e teszt? Nem.

A Cook-szigetekre történő beutazáshoz nem szükséges az utazás megkezdését megelőzően Covid-19 tesztet elvégezni. Mivel jelenleg csak Új-Zélandon keresztül lehetséges a Cook-szigetekre történő utazás ezért javasoljuk az új-zélandi beutazásra vonatkozó feltételek áttekintését.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden országba érkező utazónak le kell töltenie és használnia kell a CookSafe és a CookSafe+ nevű, QR kód alapú applikációt szolgáltatások (pl, vásárlás, étterem, szórakozóhely látogatása) igénybe vétele esetén. 

Minden országba érkező utazónak az utazás megkezdése előtti 96 órán belül  ki kell töltenie a cook-szigeteki egészségügy minisztérium alábbi linken elérhető online kérdőívét:  https://forms.health.gov.ck/220028780244955

A kérdőív kitöltése során felmerülő esetleges fennakadások kapcsán az alábbi elérhetőségeken lehet segítséget kérni:

E-mail: tmo.exemptions@cookislands.gov.ck
Telefon: +682 56180

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

A Cook-szigetek kormánya jelenleg t a következő listán szereplő vakcinákat ismeri el:

https://covid19.gov.ck/vaccinated

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok  

Oltatlan külföldi állampolgárok jelenleg nem utazhatnak a Cook-szigetekre, ez alól a negatív Covid-19 teszt megléte sem jelent mentességet. A Cook-szigeteki kormány csak kivételes esetben, előzetes engedélye alapján teszi lehetővé oltatlan személyek országba történő beutazását. Ezzel kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://cookislands.travel/entry

f. Karanténkötelezettség: Van.

A Cook-szigetekre történt megérkezést követően nincsen érvényben karantén kötelezettség. Fertőződés esetén 7 napos házikarantén szükséges.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az a-f. pontban foglaltakkal megegyező feltételek vannak érvényben. 

h. Tranzitálási szabályok:

A Cook-szigetek jelenleg csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren történő tranzitálás útján érhető el, ezért kérjük kiemelt figyelemmel olvassák át az Új-Zélandra történő beutazásra vonatkozó feltételeket. 

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A Cook-szigetek kormány csupán rendkívüli esetben, humanitárius okokból engedélyezi olyan külföldi állampolgárok beutazását az országba, akiknek nem Új-Zéland a kiindulópontja. Az utazást megelőzően belépési engedélyt kell kérni a Cook-szigetek Külügyminisztériumától. A kérvényeket az alábbi email címre kell elküldeni: immigration2@cookislands.gov.ck 

j. Egyéb hasznos információ: 

A Cook-szigeteki nemzetközi repülőtér elérhetőségei az alábbi linken találhatóak: https://www.cookislandsairports.com/home/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból: 

Korlátozás nélkül lehetséges kiutazni a Cook-szigetekről.

3) Helyi járványügyi szabályok: 

  • Az országban jelenleg nincsenek érvényben kijárási és rendezvényekre vonatkozó korlátozások.
  • Belföldi légi járatokon és buszokon kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. 

Hasznos linkek:

4) A nyári szezonra vonatkozó további információ:

A Cook-szigetek megnyitotta határait külföldi állampolgárok előtt. Mivel jelenleg csak Új-Zélandon történt tranzitálást követően lehetséges a Cook-szigetekre utazni, ezért javasoljuk az új-zélandi beutazási feltételek áttekintését. 

5) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

A Cook-szigetek biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

A Cook-szigeteken a biztonság magas fokú, de előfordulhat turisták kárára elkövetett, általában kisebb veszélyességű lopás vagy más bűncselekmény. Esetleges veszélyekről rendszeresen frissített tájékoztatást az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 998
  • rendőrség: 999
  • tűzoltók: 996

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

A Cook-szigetek aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért fennáll a földrengések, valamint – az esetleg távoli, tenger alatti – rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió figyelmeztetést ad.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A szigetek meteorológiai szolgálatának honlapján tájékozódhatnak a várható időjárásról.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Magyar útlevéllel rendelkező utazók 31 napot meg nem haladó időtartamra előzetes vízum nélkül léphetnek be a Cook-szigetek területére. A tartózkodási jogosultság díj ellenében a helyszínen 30 nappal meghosszabbítható, akár több alkalommal is, maximum 6 hónapos tartózkodásig.

Házikedvencek beutazása:

Állatok bevitele a világ legtöbb országából, köztük Magyarországról is tilos, kivétel a vakvezető kutya, megfelelő engedély birtokában. Hasznos források:

Vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, élelmiszerek bevitelére. További részletek találhatók a következő honlapokon:

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején -11 óra, a nyári időszámítás idején -12 óra.

Hivatalos pénznem az új-zélandi dollár. A nemzetközi bankkártyák általában használhatók, néhány új-zélandi bank fiókokat és bankjegykiadó automatákat üzemeltet a szigeteken.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Cook-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők telefonszáma: 998.

Javasolt oltások a Cook-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Potenciális veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegségek, különösképpen a Zika-vírus, a Dengue-láz és a Chikungunya-láz. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a dél-csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrás az országról:

Ausztrál Külügy- és Külkereskedelmi Minisztérium utazási tanácsok