Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Bulgáriában, jelenleg nincsen hatályban beutazást/tartózkodást korlátozó járványügyi intézkedés!

A Covid-19 fertőzés megállapítása esetén, a fertőzöttet a helyi hatóság 10 napos karanténra kötelezi. A kontakt személyeket viszont csupán 7 napos karanténra, mely alól feloldást kaphatnak azon személyek, akik a két oltás mellett megkapták a megerősítő oltásukat is, mindemellett 72 órán belül elvégzett negatív PCR tesztet tudnak felmutatni.

Bulgária COVID-tájékoztatással foglalkozó oldalai:

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

a) Be lehet-e utazni az országba: Igen.

b) Kell-e teszt? Nem.

c) Kell-e regisztrálni? Nem.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs

e) Karanténkötelezettség: Bizonyos esetekben van.

f) Oltatlanok: Igen

g) Üzleti célú beutazás: Igen

h) Tranzitálás: Igen

i) Kivételek a beutazási korlátozások alól: -

j) Egyéb hasznos információk: -

2) Kiutazás az országból:

A bolgár hatóságok az országhatárokon való kilépésnél, a közúti személyforgalmat nem korlátozzák, azonban a környező országok beutazási szabályozásának változatossága miatt mindenképpen javasoljuk a tájékozódást, az utazási célnak megfelelő ország konzuli tájékoztató oldalán.

Bulgária biztonsági besorolását tekintve a zöld, (IV.) kategóriába tartozik.

Bulgária biztonsági helyzete jó, biztonsági kockázatot nem hordozó ország, illetve térség.

Bulgáriában a rendelkezésünkre álló információk alapján, nincs terrorveszély.

A népszerű tengerparti fürdőhelyeken, síközpontokban, valamint nagyobb városokban a turisták sérelmére elkövetett, jellemző bűncselekmények közül megemlítendő a zsebtolvajlás (pl. a tömegközlekedési eszközökön), a lopás, betörés a szálláshelyre, a rablás, a túlszámlázás – esetenként önbíráskodással egybekötve (elsősorban erotikus szórakozóhelyeken), a „taxis hiénák” tevékenykedése, valamint az autólopás.

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: 112

Felhívás nyaralóknak

Felhívjuk a bolgár tengerpartra látogató honfitársaink figyelmét, hogy értékeikre különösen ügyeljenek. A nyári időszakban rendkívüli módon megnövekszik a külföldi turisták kárára elkövetett zsebtolvajlások száma. A tolvajok elsősorban a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és csoportokban tevékenykednek.

Teendők, amennyiben úti okmányait ellopták

Mit tegyen a bajba jutott magyar állampolgár Bulgáriában?

Teendők konkrét esetek kapcsán:

Ellopott, elveszett útlevél és/vagy személyazonosító igazolvány esetén:

  • A lopás tényét jelentse be a területileg illetékes rendőrségen.
  • A bajba jutott magyar állampolgár személyesen, lehetőség szerint a rendőrségi jegyzőkönyvvel és 1 db igazolványképpel jelenjen meg a szófiai konzulátuson.
  • A konzulátus egyszeri hazatérésre jogosító ideiglenes útlevelet állít ki.

Tájékoztatni szeretnénk Önt, hogy az ideiglenes úti okmány kiállítása nem minden esetben díjmentes. A díjszabásról és a díjak befizetéséről kérjük, hogy lehetőség szerint előzetesen egyeztessen a konzulátusunkkal.

Az ideiglenes magánútlevél kiállításához a konzulátusunknak előzetesen tudnia kell a bajba jutott:

  • nevét,
  • születési helyét és idejét,
  • anyja nevét,
  • otthoni lakcímét és lehetőség szerint az elveszett úti okmány számát, amennyiben az rendelkezésére áll.

FONTOS! Ideiglenes magánútlevél kiállítására kizárólag Magyarország szófiai nagykövetségének konzuli osztályán van lehetőség. A várnai tiszteletbeli konzulátuson útlevél kiállítására NINCSEN LEHETŐSÉG! Postai vagy megbízott útján történő ügyintézés nem elfogadott. A személyes jelenléttől eltekinteni nem tudunk.

Felhívjuk a tisztelt utazó figyelmét arra is, hogy a vezetői engedély (jogosítvány) és az uniós tagállamok által kiállított bármilyen tartózkodási engedély nem minősül úti okmánynak, így az ezekkel történő utazás nem lehetséges.

Ellopott pénz, bankkártya esetén:

Ellopott bankkártya esetén mindenképpen tiltassa le azt! Ehhez tudnia kell a bank telefonszámát és az azonosításhoz szükséges adatait.

Amennyiben készpénzét ellopták vagy elveszítette, és nincs bankkártyája, a tapasztalatok alapján a leggyorsabban a Western Union pénzküldő szolgálata útján tud pénzhez jutni. A segítséget nyújtó személy a szükséges összeget a Western Union valamelyik partnerénél (Magyarországon vagy külföldön jellemzően a postahivatalokban, bankfiókokban, egyes magán-pénzváltóknál) fizetheti be. A bajba jutott magyar állampolgár a számára legkényelmesebben elérhető bármelyik bulgáriai Western Union irodában egy telefonon megbeszélt jelszóra hivatkozva, valamilyen arcképes igazolványa bemutatásával, gyakorlatilag a befizetést követő egy-két órán belül hozzájuthat a pénzéhez. További tájékoztatás itt található.

Gépjármű, illetve jogosítvány elvesztése, eltulajdonítása esetén:

Jogosítvány elvesztéséről/eltulajdonításáról – kérésre – a helyi rendőrség jegyzőkönyvet állít ki, amellyel lehet Bulgária területén közlekedni.

Járműlopás esetén a károsultnak a következőképpen kell eljárnia:

  1. A helyi illetőségű rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvben rögzítésre került a káresemény, és erről igazolást állítanak ki.
  2. A kerületi ügyészségtől igazolást kell beszerezni a rendőrkapitányságon tett bejelentésről.
  3. A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése Szófiában, a Legfőbb Ügyészségen történik. Ez utóbbi okmány beszerzésére lesz szükség Magyarországon, a gépjármű forgalomból való kivonásához, valamint a CASCO biztosítások révén folyósítandó kártérítésekhez.

Hegyi mentő szolgálatok elérhetősége

(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyi mentők válaszolnak)

Központi telefon: 1470 rövid hívószám (+359) 2 963-2000
Vitosa: (+359) 2 967-11-55 (+359) 88 14-72
Banszko: (+359) 749 8-81-32 (+359) 749 8-81-34 (+359) 88 14-74
Borovec: (+359) 750 3-24-50 (+359) 88 14-73
Pamporovo: (+359) 309 5-83-36 (+359) 887 58-16-04 (+359) 88 14-75
További tájékoztatás itt olvasható: https://sofia.mfa.gov.hu/page/bulgariaba-utazna-erdemes-elolvasni

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű (közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes: https://www.mfa.bg/en/7

Házi kedvencek beutazása:

Érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ban való szállítás vagy EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók. Ne feledjék, hogy amennyiben autóval utaznak Bulgáriába Szerbián keresztül, úgy kilépnek, majd belépnek az Európai Unióba.

További információt a NÉBIH oldalán talál: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/bulgaria.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is!

Vám:

A bulgáriai vámszabályokról tájékoztatást itt találhat: https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/info-citizens, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában.

Javasoljuk, hogy további információért keresse fel szófiai külképviseletünk oldalát.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Valutaváltás:

Valutaváltás bankfiókokban és hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Bulgária, 2007-es EU-csatlakozása óta, a nemzeti valuta, a leva (BGN) árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta szinte változatlan, megközelítőleg 1.95583 leva (BGN) = 1 euró. Javasoljuk, hogy kerülje el az utcai pénzváltókat!

Közlekedés:

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Észak-Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek.

Az országban a magyarországihoz hasonló, E-matrica rendszer működik. Az e-matricát a www.bgtoll.bg, valamint a www.digitoll.bg többnyelvű honlapokon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.

Magyar rendszámú autósok figyelmét felhívjuk, hogy Bulgáriában a matrica vásárlásakor (akár online vagy offline vásárláskor), a rendszámon található három betű- és számjelzést NE válasszák el kötőjellel, mivel azt a bolgár toll rendszer egy teljesen más rendszámként értelmezi!

Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. Hétvégi e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.

Az e-matrica megvásárlásának kötelezettsége személygépkocsikra terjed ki. Figyelem! A 3,5 t feletti tehergépkocsikra és autóbuszokra a HU-GO-hoz hasonló, azaz a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer került bevezetésre. Az útdíjrendszer tarifáival és a route pass megvásárlásával kapcsolatos további részletek a bolgár hatóság és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének alábbi honlapjain érhetők el:

Tájékoztatni szeretnénk továbbá a tehergépjármű vezetőket, hogy Bulgáriában 2017-től a hatályos jogszabályok értelmében néhány közúti szabálysértés esetén a pénzbüntetés kiszabása mellett a hatóságok három, illetve hat hónapra visszatartják az érintett teherszállító gépjármű forgalmi engedélyét is a jogosítvánnyal együtt!A bolgár közlekedésrendészet tájékoztatójáról a tehergépjármű-vezetők részére bővebben itt olvashat.

Magyarország által kiállított vezetői engedélyt elfogadják Bulgáriában is.

Nyelvtudás:

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparton és a síközpontokban üzemeltetett egyes egészségügyi ellátók sajátossága az, hogy „rátelepedtek” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújtanak a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással. Ezek az intézmények gyakran nem állnak kapcsolatban a biztosítókkal, melyek amúgy is keveset térítenek az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

Síszezonra vonatkozó tudnivalók:

Bulgáriában december és április között tart a síszezon, mely során a téli sportok szerelmesei elsősorban Bansko, Borovec, Vitosha és Pamporovo sípályáin hódolhatnak szenvedélyüknek.

Hasznos információk a síszezonban Bulgáriába látogatóknak:

1. Beutazás előtt mindenképpen kössön utasbiztosítást! Tudni kell, hogy az Európai Egészségbiztosítás Kártya, Bulgáriában kizárólag sürgősségi ellátás igénybevételére jogosítja fel annak birtokosát. Téli-, illetve extrém sportok gyakorlóinak feltétlenül ajánlott külön biztosítást is kötni.

2. Rendelkezzen érvényes úti okmányokkal! Kizárólag érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal lehet belépni, majd kilépni Bulgária területéről. Okmányvesztés, eltulajdonítás vagy megrongálódás esetén kizárólag Magyarország szófiai nagykövetségén lehet pótolni azt.

3. Autóval történő beutazás esetén kötelező az érvényes zöldkártya megléte! Az országba való belépéskor esetenként ellenőrzik a zöldkártya érvényességét. A személyek úti okmányán kívül, a bolgár határrendészek elkérik az autó forgalmi engedélyét is.

4. Az autóvezetőknek érdemes tudniuk, hogy Bulgáriában a sebességhatárokat hasonlóképpen határozták meg mint Magyarországon. Az autópályákon a helyi hatóságok egy picit megengedőbbek, hiszen ott 140 km/h a sebességkorlát. Lakott településeken 50 km/h azon kívül pedig 90 km/h.

5. Érdemes tudni, hogy a síközpontok területén az utcán való parkolás díjköteles. Amennyiben a turista nem rendelkezik a kifizetett parkolást igazoló bizonylattal, úgy a járművét elszállítják.

6. Bulgária sajátosságaként közismert az, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjakat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi állampolgár rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással, mivel ezek az intézmények gyakran nem állnak szerződéses kapcsolatban a biztosítókkal. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

7. Bulgáriában a szórakozóhelyeken tilos olyan italt fogyasztani (vizet, üdítőt vagy szeszes italt), melyet nem a fogyasztó előtt bontott ki a hely munkatársa! Sok esetben a turista italába illegális szereket csempésznek, melytől hosszú időre eszméletét vesztheti. Ez idő alatt rablás, erőszak áldozata lehet.

További, idegenforgalmi szempontból hasznos tájékoztatás az országról több nyelven ezen az oldalon olvasható.

További tájékoztatás itt olvasható