Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 09. 18.
Brazília 2023. június 1-től megszüntette valamennyi beutazó számára a COVID-19 elleni védőoltási igazolás vagy negatív teszt felmutatási kötelezettségét. Ilyen igazolást ettől az időponttól kezdve nem kérnek az utazótól sem a nemzetközi, sem a belföldi utasforgalomban.

2023. második félévében Brazíliában növekedni kezdett a COVID-19 fertőzések száma. Június 3. – szeptember 2. között 182.598 új fertőzést és azzal összefüggésben 2.265 halálesetet regisztráltak az országban. 

Az Egészségügyi Minisztérium szeptember 5-i közleménye szerint Brazíliában már jelen van a COVID-19 vírus „EG.5” nevű mutációja, és a közlemény kiadásáig négy ilyen eredetű fertőzést észleltek. A COVID-19 járvány 2020 évi megjelenése óta 2023. szeptember 9-ig az országban 37.789.040 személy fertőződött meg a vírussal és közülük 705.289 hunyt el a betegség következtében.
 
Az országban sehol sincs arcmaszk viselési kötelezettség, azonban a Nemzeti Egészségügyi Felügyelet (ANVISA) továbbra is ajánlja az arcmaszk viselését a repülőtereken és a repülőjáratokon.  

Brazília a III. biztonsági kategóriába (sárga) tartozik, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található.

Brazília nagyvárosaiban előfordulhatnak különböző méretű tüntetések, amelyek akár a közlekedésben is fennakadásokat okozhatnak. Még a békésnek szánt események is erőszakba torkollhatnak, ezért javasoljuk, hogy a demonstrációk helyszínét kerüljék el.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általában rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen a nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozóhelyeken.

A fokozott figyelmet kívánó térségek közé sorolható Rio de Janeiro, melynek továbbra is rossz közbiztonsága városnegyedtől függően eltérő veszélyeztetettséget jelent a külföldi utazó számára. A városban fokozott elővigyázatossággal ajánlatos közlekedni. Ehhez nyújthat segítséget egy helyi, portugál nyelvű honlap, mely telefonra letölthető applikációt is tartalmaz az éppen aktuális vészhelyzetek (pl. lövöldözések) helyszíneinek elkerülésére. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro különböző szegénynegyedeiben (az ún. favelákban) gyakran vannak váratlan rendőri akciók, így e városrészek vagy környékük felkeresése nem tanácsos.

Ugyancsak felhívjuk a Ceará államba utazni szándékozók figyelmét, hogy az állam fővárosában az elmúlt két évben jelentősen romlott az általános közbiztonság. Az állam fővárosába, Fortalezába utazóktól ezért fokozott elővigyázatosságot kérünk.

Az elkövetők gyakran fiatalkorúak, vagy szinte gyerekek, akikről nem is feltételeznénk, hogy bűnözők. Javasoljuk, hogy mindig tartsanak maguknál 20-30 USD-nek megfelelő brazil reált, amit rablási kísérlet esetén át lehet adni. Az alábbi biztonsági alapszabályok betartásával csökkenthetik annak esélyét, hogy bűncselekmények áldozatai legyenek.

 • Az utcán ne viseljenek értékes órát, ékszert, drága, feltűnő ruhát.
 • Mobiltelefonjukat ne használják az utcán, mert igen elterjedt bűncselekménytípus, amikor a turista kezéből egy pillanat alatt kikapják a telefont, és elszaladnak vele.
 • Nagyobb összegű készpénzt ne vigyenek magukkal, illetve ha erre mégis szükség volna, több helyre rejtsék el, és ne vegyék elő nyilvános helyen.
 • Értékeiket a szálloda széfjében vagy más biztonságos helyen tartsák.
 • Utcára, strandra stb. útlevelüket ne vigyék magukkal, elég annak fénymásolata.
 • A bankkártya, illetve mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot, ill. EMEI számot jegyezzék meg, vagy tartsák külön a pénztárcától.
 • Kerüljék az elhagyatott strandokat, és a sötétedés után ne sétáljanak a tengerparton.
 • Messziről kerüljék el a szegénynegyedeket (favelákat), és ne próbálják meg azokat gyalog vagy autóval megközelíteni. A gyakori lövöldözések miatt még az utazási irodák által szervezett favela-túrák is veszélyesek.
 • Ha autóval közlekednek, válasszák inkább a fizetős, őrzött parkolókat. Mindig felhúzott ablakkal és lezárt ajtóval utazzanak.
 • Ha úticéljuk Rio de Janeiro, és a várost nem egy utazási iroda szervezésében, hanem magánúton kívánják megismerni, javasoljuk, hogy előzetesen töltsék le okostelefonjukra az „Onde tem tiroteio - OTT” (Hol vannak lövöldözések) elnevezésű applikációt. Útvonaluk kiválasztásához ezt használják. (A Rio de Janeiro szegénynegyedeiben zajló rendőri és katonai akciók, illetve a megromlott közbiztonsági helyzet miatt a gyanútlan turista a város bármely pontján találkozhat eltévedt golyóval.)
 • Ha megtámadják Önöket, próbáljanak meg nyugodtan viselkedni, ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mindenben kövessék a támadó utasításait, ne álljanak ellen, és vita nélkül nyújtsák át értékeiket, a készpénzt vagy a mobiltelefont. A támadók általában fegyvert viselnek, amit bármikor használnak is, emellett gyakran kábítószer hatása alatt állnak.

Ha bűncselekmény áldozataivá válnak, arról a helyi rendőrőrsön (delegacia) vetessenek fel jegyzőkönyvet (boletim de ocorrencia), és kérjék el annak egy példányát. A helyszínre a rendőrség a 190-es, a mentők a 193-as közvetlen számon hívható.

Javasoljuk, hogy útlevelükről, repülőjegyükről, mobiltelefonjuk EMEI számáról és a hitelkártyát kiadó bankjuk elérhetőségéről, valamint az egészségügyi biztosításuk adatairól és az utazáshoz használt bőröndjük fényképéről hagyjanak másolatot hazai rokonaiknál.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A belépéstől számított 6 hónap

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Tranzitálási szabályok:

Brazília nemzetközi repülőterein a csak tranzitáló utasok esetében az oltási igazolvány megléte induláskor elvileg nem kötelező, ám erősen javasolt, mert a dinamikusan változó szabályok miatt előfordulhat, hogy ellenőrzik.

Kiskorúak beutazása:

Brazíliába kíséret nélküli vagy csak az egyik szülőtől kísért kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának birtokában léphet be. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.

Vízum:

Vízum beszerzése turista célú beutazás esetén: nem szükséges. Turisztikai céllal az országban 180 napos időkereten belül maximum 90 nap tölthető.

A nem turista célú beutazás esetén vízumkiadás ügyében Brazília Budapesti Nagykövetsége illetékes. A határon történő vízumfelvételre nincs mód.

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi oldalakon talál:

Emellett kérdezze állatorvosát!

Az információ tájékoztató jellegű. Hivatalos tájékoztatást Brazília Budapesti Nagykövetségétől kérhet.

Vám:

A turistaforgalomra érvényes aktuális vámszabályokról angol nyelven a brazil vámhatóság honlapján lehet tájékozódni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Brazil Reál (BRL)

Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba. A nemzetközi hitelkártyát széleskörűen elfogadják, bemutatása szállodába történő bejelentkezésnél kötelező. A hitelkártyák gyakori klónozása okán fontos, hogy a fizetésre mindig a tulajdonos jelenlétében kerüljön sor.

Időjárás: Az ország trópusi éghajlatú, de az európai nyár idején egyes térségekben a hajnali és esti hőmérséklet akár fagypont alá is süllyedhet. Az európai tél idején rendkívül heves trópusi esőzésekre kell számítani, melyek mind az országutakon, mind a városokban gyakran okozhatnak fennakadást a közlekedésben.

Biztosítás: Brazíliában az orvosi ellátás (SUS) a közkórházakban állampolgárságtól függetlenül mindenki számára ingyenes, azonban a hosszú várakozási idők és az ellátás rendkívül rossz minősége miatt utas és egészségügyi biztosítás nélkül nem ajánlatos útnak indulni.

Közlekedés: A turista céllal beutazók útlevelükkel együtt használhatják magyar jogosítványukat, azonban a jogosítvány mellé ajánlatos portugál nyelvű fordítást tenni, mert a brazil közlekedési rendőrök általában nem tudnak angolul.

Autóbérlésnél készüljön fel az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre. Az utak tele vannak kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik. A szabályok megszegése szigorú büntetést von maga után. Vezetésnél fokozott figyelmet kívánnak az utakon sűrűn elhelyezett forgalomcsillapító küszöbök, amelyeket gyakran nem látnak el felfestéssel vagy előjelző táblával. A sofőr alkoholos befolyásoltságát a közlekedési hatóságok a legkisebb mértékben sem tolerálják, és annak mértékétől függően komoly bírsággal, a gépkocsi lefoglalásával sújtják. Az autóbérlő cégek az esetlegesen kiszabott bírságok miatt ragaszkodnak ahhoz, hogy lemásolhassák a bérlő hitelkártyáját, amelyről akár két hónappal az elutazás után is leemelhetik a büntetés összegét, ha csak akkorra kapják meg a felszólítást. Felhívjuk a figyelmet a bérleti feltételek biztosítási részének alapos tanulmányozására, mert a biztosítás káresemény esetén az Európában megszokott térítést csak különdíj megfizetése mellett nyújtja.

Sötétedés utáni vezetésnél rendkívüli elővigyázatosságot javasolunk, mert a rossz közbiztonság okán a közlekedési lámpák piros jelzésénél az autósok nem állnak meg. Országúton biztonsági okból lehetőleg kerüljék a sötétedés utáni vezetést.

A tömegközlekedés a brazil nagyvárosokban fokozott elővigyázatossággal vehető igénybe, jegyet készpénzzel a járművön lehet váltani. Metrójegyek a pénztárnál kaphatóak. Időszaki bérlet nem vásárolható. A városi és a távolsági közlekedésben a COVID-19 járványhelyzet miatt az arcmaszk használata továbbra is ajánlott.

Az országban kiterjedt távolsági buszközlekedés áll rendelkezésre. Elsősorban a megbízható, nagyobb busztársaságok igénybe vételét ajánljuk. Biztonsági okból semmiképpen se próbáljanak stoppal utazni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága. Egyes magánkórházak igénybevétele nemzetközi egészségügyi biztosítási kártyával lehetséges, azonban utazás előtt a biztosítónál tájékozódjanak, hogy melyek ezek a kórházak, és milyen módon intézhető a betegfelvétel.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt. Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket vendéglátóhelyeken nagyobb biztonsággal lehet fogyasztani, de salátákat csak drágább éttermekben.

Az oltások közül az egy-hat év közötti gyermekeknél megkövetelik a gyermekbénulási oltás meglétét. A sárgaláz 2017 óta tapasztalható nagyobb előfordulása miatt az országba történő belépésnél a sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik. A Brazíliából történő továbbutazásnál a kilépési határállomáson és a nemzetközi repülőtereken ezt szintén kérhetik, ha az úti cél olyan ország, ahol a sárgaláz behurcolását az oltás megkövetelésével igyekeznek megakadályozni. A közép- és dél-amerikai országok ilyennek számítanak. Oltás hiányában visszafordítják az utazót.

Malária előfordulása az ország amazóniai vidékén gyakori, ideutazásnál feltétlenül szedjünk malária ellenes gyógyszert, emellett szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel védekezzünk.

A dengue-láz (csonttörő láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Szúnyog terjeszti. A védekezés ebben az esetben is szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet. 2022-ben több mint 1,4 millió dengue-láz esetet regisztráltak az országban, ami az előző évhez képest 80%-os növekedést jelent. A vírus 2022-ben 1017 halálesetet okozott, ami a 2021-ben bekövetkezett halálesetek négyszerese. A számok 2023-ban is tovább növekednek: az év első felében már több, mint 1,3 millió fertőzöttet, ill. 769 halálesetet regisztráltak.

A zika vírust szintén szúnyog terjeszti, és az országban bárhol előfordulhat. Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos, krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt konzultáljanak orvosukkal vagy valamely utazási egészségügyi központtal. A vírussal kapcsolatban az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján érhető el folyamatosan frissülő információ. 2022-ben már 9.256 zika vírus esetet regisztráltak az országban, ami 40%-os növekedés az előző évhez képest. 2023-ban a növekedés tovább folytatódik: január és április között 30%-kal több lehetséges esetet regisztráltak (477), mint az előző év ugyanezen időszakában (316).

Az elmúlt két évben az ország különböző területein megnőtt a kanyaróban (portugálul: sarampo) megbetegedettek száma. A lakosság kanyaró elleni oltottsága az elmúlt évtizedben csökkent, amit a kormány újabb oltási kampányokkal igyekszik javítani. Javasolt kiutazás előtt ellenőrizni, hogy az utazó rendelkezik-e kanyaró elleni védőoltással.

2022-ben Brazíliában is megjelent a majomhimlő fertőzés, májustól megszaporodtak az esetek. 2023. augusztus 7-ig összesen 10 967 majomhimlős megbetegedést, és 16 halálesetet regisztráltak, amely abszolút összehasonlításban az USA után a második legtöbb a világon.

Egyéb információ:

Budapestről Brazíliába szóló repülőjeggyel a csomagokat csak az első brazil nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak nemzetközi repülőtereken lehetséges. A reptéri átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a vámvizsgálatot követően a csomagokat a belföldi célállomásig ismét fel kell adni. Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha az utazó azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül, és jegyét a teljes utazási szakaszra egyben vette meg.