Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 05. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

Bosznia-Hercegovina megszüntette a COVID-hoz kapcsolódó belépési feltételeket az országba történő beutazáskor. Továbbra is érvényben van azonban a járványügyi helyzet miatt bevezetett országos veszélyhelyzet, illetve a Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén a járványhelyzet.

A beutazási feltételekről Bosznia-Hercegovina Határrendészeténél érdeklődhetnek: +387 33 755-300, granpol@granpol.gov.ba

Egyéb hasznos információ:

Az országba utazóknak a belépést követően nincs karanténkötelezettségük. Ez természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a bosznia-hercegovinai tartózkodás során a fertőzés gyanúja/beigazolódása esetén az érintett személy karanténba kerülhet. Fertőzésgyanú esetén az utazónak az alábbi linken található telefonszámokon kell bejelentkezni (tartózkodási helytől függően), amelyen keresztül ellátják a követendő protokoll, valamint az aktuális karanténszabályok ismertetésével: http://www.mvp.gov.ba/linkovi/Informacije_o_Corona_virusu/default.aspx?id=41907 A beutazóknak be kell tartaniuk a bosznia-hercegovinai járvány- és egészségügyi hatóságok utasításait. Jelezzük, hogy a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

Hasznos linkek (egyes információk csak helyi nyelven érhetőek el):

Utazás előtt tájékozódjanak az utazás módjáról, a határátlépéssel kapcsolatos szabályokról, illetve a légitársaságok által meghatározott szabályokról, amelyek egyes esetekben szigorúbbak lehetnek az országba történő beutazási feltételeknél!

Bosznia-Hercegovinában a Bosznia-hercegovinai Föderáció területén számos magánklinika kínál PCR teszt készítési lehetőséget. 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Maszkviselés:

A Bosznia-hercegovinai Föderáció területén a maszk használata alapvetően kültéren és beltéren sem kötelező, amíg a beltéri összejövetelek nem haladják meg a 300 főt. Kötelező azonban a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a börtönökben.

Tömegközlekedés:

Az országban működik a korábban felfüggesztett helyi és helyközi tömegközlekedés. A taxitársaságok is működnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes közigazgatási egységek, kantonok a fentiek mellett további szabályozásokat léptethetnek érvénybe, a részletes járványügyi szabályozás közigazgatási egységenként eltérhet.

Hasznos linkek a koronavírussal kapcsolatosan (egyes információk csak helyi nyelven érhetőek el):

Civil Ügyek Minisztériuma (fertőzöttségi adatok): http://mcp.gov.ba/Publication/Read/sluzbene-informacije-o-koronavirusu-covid-19?pageId=97

Külügyminisztérium (fertőzésgyanú esetén hívható telefonszámok): http://www.mvp.gov.ba/linkovi/Informacije_o_Corona_virusu/default.aspx?id=41907

Magyarország Szarajevói Nagykövetségének oldala: https://szarajevo.mfa.gov.hu/page/covid-19

Jelezzük, hogy a járványügyi helyzet alakulása magával hozhatja további intézkedések be-/visszavezetését.

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára!

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Bosznia-Hercegovina biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

Bosznia-Hercegovina megszüntette a COVID-hoz kapcsolódó belépési feltételeket az országba történő beutazáskor, azonban továbbra is érvényben van a járványügyi helyzet miatt bevezetett országos veszélyhelyzet, illetve a Boszniai Szerb Köztársaságban a rendkívüli helyzet, a Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén pedig a járványhelyzet.

Gyakori a zsebtolvajlás/betörés az országban, ezért értékeiket, a készpénzt, a bankkártyát és irataikat ne tartsák egy helyen! Séta közben, tömegközlekedési eszközön utazáskor hátizsák viselése ellenjavallt! Ne maradjon az autóban érték, főként ne látható helyen! A szállás és autó ajtajait, ablakait tartsák zárva.   

Bosznia-Hercegovina a világ egyik leginkább aknaveszélyes országának számít. A boszniai háborúban telepített aknák, valamint a fel nem robbant lőszerek becslések szerint több, mint 1000 km2 területen (az ország területének több, mint 2 százaléka) helyezkednek el. Az aknamentesítés folyamatosan zajlik, a hatóságok a veszélyes területekre táblákkal, szalagokkal figyelmeztetnek. Javasolt, hogy csakis szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Veszélyesek lehetnek az elhagyatott, megrongált épületek is. Bosznia-Hercegovinában a gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások megnövelik a földcsuszamlás veszélyét (akár a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is), így az aknák, valamint az aknaveszélyre figyelmeztető táblák és szalagok elmozdulhatnak.

További információ: http://bhmac.org/?lang=en; https://www.euforbih.org/index.php/bih-minefield-maps

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak az alábbi úti okmányok valamelyikével lehet az országba beutazni:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Különös méltánylást érdemlő (humanitárius, szakmai vagy személyes) okokból az úti okmány érvényessége rövidebb is lehet, mint az alapesetben előírt (az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 nap) érvényesség.

Személyi igazolvány: Igen IGEN
Az okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálás:

A tranzitálásra az általános beutazási szabályok érvényesek.

Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Bosznia-Hercegovinából történő kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit!

Regisztráció:

Előzetes egészségügyi regisztrációs kötelezettség nincsen. A turisták beutazásáról és tartózkodásáról szóló regisztrációval kapcsolatos szabályozás szerint ugyanakkor az országba beutazó külföldieknek 48 órán belül be kell jelentkezniük a helyi hatóságoknál. Szarajevói tartózkodás esetén az idegenrendészeti kérdésekért felelős hatóságnál (Služba za Poslove sa strancima – Service for Foreigner’s Affairs, Braće Mulića 38, Sarajevo, Tel: +387 33 772 994, http://sps.gov.ba/?lang=en), Szarajevón kívüli tartózkodás esetén a rendőrségnél. Regisztrált szálláshelyek esetében ezt alapvetően a szállásadó teszi meg, így javasoljuk, hogy egyeztessenek választott szállásukkal a bejelentési kötelezettség megtétele kapcsán!

Kiskorúak beutazása:

14 és 18 év közötti, saját úti okmánnyal rendelkező kiskorú kíséret nélkül átlépheti Bosznia-Hercegovina határát. A 14 éven aluli külföldi (kiskorú), aki saját úti okmányokkal rendelkezik, átlépheti Bosznia-Hercegovina határát, ha az egyik, vagy mindkét szülő, gyám vagy gondnok kíséri. Egyéb esetben a kísérőnek rendelkeznie kell a szülők (törvényes képviselő) közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozatával, amely az ország valamely hivatalos nyelvén (boszniai/horvát/szerb), tartalmazza a kiskorú és a törvényes képviselő személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az országba történő beutazás célját és időtartamát, a felhatalmazás időtartalmát és a felhatalmazó aláírását. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Letölthető nyilatkozat minta elérhető itt.

Bővebb információ a Bosznia-hercegovinai határrendészet honlapján (Frequently Asked Questions – „Conditions for entry to BiH, passports, visas, stay” pontban): https://granpol.gov.ba/Faq/Read?pageId=21

Vízum:

Uniós állampolgárok hat hónapos időtartamon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban.

Házikedvencek beutazása:

Gyors tippek mielőtt útra kelne!

Bosznia-hercegovinai tájékoztató ide kattintva érhető el (Frequently asked questions gomb / Other issues második alpontja).

Vám:

A Bosznia-Hercegovina területére vámmentesen bevihető termékek listája és mennyiségi korlátja ide kattintva érhető el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Személyszállítást végzők, csoportos utazásokat szervezők részére:

A Bosznia-Hercegovinában székhellyel nem rendelkező, személyszállítást végzők ÁFA-kötelezettségéről az alábbi linken olvashat bővebben: https://www.uino.gov.ba/portal/en/news/foreign-passenger-transport-operators-information 

FONTOS!

Utazásuk tervezésekor minden esetben tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá utazásuk időtartama alatt is tájékozódjanak az esetleges változásokról!

A Horvátországban székhellyel nem rendelkező, időközönként személyszállítást végzők ÁFA és bejelentési kötelezettségével kapcsolatosan a Bosznia-Hercegovinai utazást Horvátországon keresztül buszos szállítást végző társaságok, csoportos utazásokat szervezők figyelmébe ajánljuk a Konzuli Szolgálat Horvátországra vonatkozó utazási tanácsait.

Pénznem: Bosznia-hercegovinai konvertibilis Márka (BAM)

Időjárás: A téli időszakban tartósan magas, egészségre ártalmas légszennyezettségi értékek mérhetők főként Zenica és Szarajevó kantonokban, itt megtekinthetők az aktuális értékek.

Biztosítás: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások általában nem érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása ugyan nem kötelező az illetékes bosznia-hercegovinai hatóság és a MABISZ által kötött megállapodás értelmében, azonban ajánlatos, mert a határon kérik.

Közlekedés: A rövid tartamú, azaz a hat hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott, érvényes magyar vezetői engedély használható gépjárművezetésre, az abban meghatározott érvényességi idővel és gépjármű kategóriákra. Bosznia-Hercegovina hatóságai az érvényes nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Hosszabb távú, 6 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak tulajdonosa köteles leadni az illetékes bosznia-hercegovinai hatóságnál (lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság), amely intézkedik a bosznia-hercegovinai vezetői engedély kiállításáról és a magyar jogosítvány Magyarországra történő visszajuttatásáról. A bosznia-hercegovinai vezetői engedély kiállításához különbözeti vizsgát nem kell tenni, azt a leadott érvényes magyar jogosítványban foglalt feltételek és érvényesség alapján állítja ki Bosznia-Hercegovina hatósága.

Az utak állapotáról és a határátkelők hozzávetőleges várakozási idejéről itt találnak naprakész tájékoztatást. A közlekedési szabályokat, különösen a sebességkorlátozást és a követési távolságot be kell tartani a fokozott rendőri ellenőrzések és balesetveszélyes úti körülmények miatt! Közúti baleset esetén entitásonként/kantononként változik az eljárás: általában helyszíni bírságot kell fizetni, majd a rendőrség (változó mértékű) illeték ellenében, 1-3 munkanap elteltével állít ki igazolást/jegyzőkönyvet. Egyeztessenek biztosítójukkal. Gyakori a kőomlás, földcsuszamlás az utakon, főként a heves esőzések, árvizek, olvadások idején.

A Bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fenn: +387 33 282 100; helyi telefonszámról: 1282.

Határátlépéskor ellenőrizhetik:

  • november 1. és április 1. között minden gépjárműnek kötelező a téli gumi használata, valamint kötelező hóláncot tartani az autóban!

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról:

A parkoláshoz használható magyar rokkant kártyával - jól látható helyen elhelyezve -Bosznia-Hercegovinában is igénybe vehetők a mozgáskorlátozott parkolók.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén Bosznia-Hercegovina területén a HU/BH 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe az állami sürgősségi egészségügyi ellátást. A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján, az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/egeszsegugyi_ellatasok_igenybevetele_boszniaban.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás, itt azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

Javasolt a biztosítás megkötése során figyelemmel lenni arra, hogy a biztosítás tartalmazza egy esetleges külföldi ellátást igénylő sérülést követően a Magyarországra történő hazaszállítást is.

Egyéb információ:

Rendőrség: 122 Tűzoltók: 123 Mentők: 124 Segélyhívó: 112

Az úti okmányra nagyon vigyázzanak!

  • Elvesztése / eltulajdonítása esetén ideiglenes útlevelet a Szarajevói Nagykövetség konzuli hivatala állít ki, ami a horvát vagy montenegrói tengerpartra igyekvőknek jelentős kerülőt és késedelmet jelent.
  • Korábban elveszettnek / eltulajdonítottnak bejelentett, de a későbbiekben fellelt okmánnyal ne kíséreljék meg a határátlépést! Nem csupán jelentős időveszteséget és többletköltséget jelent, az okmányt a bosznia-hercegovinai határőrség elkobozza és a belépést megtiltja.
  • Hasznos az útlevélen kívül a személyi igazolványukat is magukkal hozni (külön tárolva).
  • A határátkelőn történő okmány ellenőrzést követően, még továbbindulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e az okmányaikat!

Bosznia-Hercegovina Budapesti Nagykövetsége 1095 Budapest, Ipar u. 5. Telefon: 06-1/212-0106; 212-0107 E-mail: embassybih@ambasadabih.hu

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Szarajevó