Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Bolívia

Utolsó módosítás dátuma
2023.05.17.
Mai napon is érvényes
2023.06.01.
Fokozott kockázattal látogatható ország
Fokozott kockázattal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 05. 16.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

a. Be lehet utazni az országba: IGEN.

Beléphet Bolíviába az az utazó, aki az utazás megkezdése előtt legalább 14 nappal megkapta a védőoltás két dózisát (egydózisú oltás esetében egy dózist) és erről spanyol vagy angol nyelvű igazolást mutat be fizikai vagy digitális formában.

Az oltás nélkül utazóktól 5 éves kor felett az indulás előtt 72 órán belül készített negatív PCR-tesztet kérnek abban az esetben, ha az országba való belépés légi úton történik, míg szárazföldi és folyami úton érkezőktől az országba való belépést megelőző 72 órán belül készített negatív PCR-teszt felmutatását kérik.

PCR-teszt hiányában orrgarati mintából készített negatív antigén-teszt felmutatása kötelező: légi úton való érkezés esetében 48 órával az indulás előtt, szárazföldi és folyami úton való érkezés esetében 48 órával az országba való belépést megelőzően készített tesztet kérnek.

Turistáktól vissza-, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy és Covid-fertőzés esetére is érvényes egészségbiztosítás felmutatását kérik.

b. Kell teszt a beutazáshoz: ld. a. pont

c. Kell-e regisztrálni: IGEN.

A belépéshez az alábbi, spanyol és angol nyelven elérhető, elektronikusan kitölthető formanyomtatvány bemutatása szükséges: https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludCOVID.pdf

d. Oltottsággal járó kedvezmények: NINCS.

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok:

A beutazásnak nem feltétele az oltottság. Az oltás nélkül érkezőknek azonban karanténba kell vonulniuk, ahol az érkezést követő 72 óra elteltével újabb tesztet kell csináltatniuk. A karanténkötelezettség a negatív teszteredmény felmutatásával megszűnik. Mind a karantén, mind a tesztelés költségét az utazó állja.

f. Karanténkötelezettség: NINCS (főszabály szerint).

Kivétel: l. 1) e pont.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: https://www.unidoscontraelcovid.gob.bo/.

g. Üzleti célú beutazások:

A feltételek megegyeznek az egyéni beutazásokéval.

h. Tranzitálási szabályok:

A bolíviai nemzetközi reptereken átszálló utasok számára is kötelező az arcmaszk viselése, PCR-teszt a célország előírásainak függvényében. További információért kérjük, forduljanak a légitársasághoz.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: NINCS.

j. Egyéb hasznos információk:

A bolíviai köz- és magánintézményekbe való belépéshez országszerte oltási igazolvány, vagy 48 órán belül készített negatív PCR-teszt felmutatása szükséges. Külföldön kiállított oltási igazolványt is elfogadnak mind fizikai, mind digitális formában.

El Alto nemzetközi reptér, La Paz: https://www.aeropuertos.net/aeropuerto-internacional-el-alto/#Informacion_de_contacto

Bolíviai Egészségügyi Minisztérium: https://www.minsalud.gob.bo/

Fontos, hogy további információkért, mindig forduljanak a légitársaságokhoz.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás Bolíviából:

Arcmaszk viselése kötelező, negatív PCR-teszteredmény bemutatása a célország előírásainak függvényében. További információért kérjük, forduljanak a légitársasághoz.

3) Helyi járványügyi szabályok

Az arcmaszk viselése mindenhol kötelező, ahol a távolságtartás szabályainak betartására nincs mód. A részletszabályok régiónként eltérhetnek.

4) Nyári szezonra vonatkozó további információ

A déli féltekén a turistaszezon szeptember-októberben kezdődik, az idegenforgalom a fent részletezett korlátozásokkal beindult.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

Terrorizmus

Jelenleg nincs Bolíviában a politikai hatalmat erőszakkal vagy terrorcserekmények útján megszerezni kívánó szervezet. Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU-érdekeltségű vállalatokat, intézményeket nem értek terroristatámadások, és ilyen fenyegetésekről sincs tudomásunk.

Bűnözés

Az országban, de különösen a fővárosban és a nagyobb városokban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható repülőtéri transzferről is gondoskodjék a bolíviai utazásszervező, illetve a szállodától kérjük, hogy szerezzen taxit.

Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek

Ajánlott kihagyni az országjárásból elsősorban a Chapare (Santa Cruz és Cochabamba között), valamint a Yungas (La Paztól északkeletre), az Altiplano régiókat és El Alto városát különösen éjszaka. Akik mégis ezekre a vidékekre kívánnak látogatni, saját biztonságuk érdekében javasoljuk a Limai magyar nagykövetséget előzetesen értesíteni az útitervről és a részletekről. Lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka. Mindenképpen kevésbé ajánlott olyan helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.

Országos rendőrség honlapja
Turista rendőrség, La Paz: 00591-2- 222.50.16
Rendőrség (Radio Patrullas) az ország 9 megyéjében tel: 110

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A beutazástól számítva legalább 6 hónap

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi linken talál

Személyi igazolvány:

Nem NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Nem NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Bolíviai és Bolíviában lakóhellyel rendelkező külföldi kiskorúak az ország elhagyása esetén a szülők nélkül, illetve csak az egyik szülővel utazó kiskorúak kiutazásához be kell mutatni a Fiatalkorúak Bírósága által kiadott engedélyt.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. Bolíviában egy naptári évben külföldi állampolgár összesen maximum 90 napig (egyhuzamban vagy több részletben) tartózkodhat turistaként.

Túltartózkodás esetén:
Az ország elhagyásakor a megengedettet meghaladó tartózkodás idejére napi 10 boliviano büntetés kell megfizetni.

Vízumkérelmek benyújtásában, illetve bővebb felvilágosítást vízum- és egyéb konzuli, valamint a bolíviai jogszabályokkal kapcsolatos ügyekben Bolívia bécsi nagykövetsége ad, valamint a bolíviai idegenrendészeti hatóság Dirección General de Migración honlapján szerezhető információ spanyol és angol nyelven.

Regisztráció:

A bevándorlási törvényt módosító 4574-es rendelet értelmében minden külföldi lakosnak be kell jelentenie bolíviai lakcímét vagy tartózkodási címét. Az intézkedés minden külföldi számára kötelező, függetlenül attól, hogy milyen jogalappal lépett az ország területére. A regisztráció elmulasztása bírságot és beutazási tilalmat vonhat maga után az ország elhagyásakor.

A regisztrációt az alábbi honlapon szükséges elvégezni: http://sistemas.migracion.gob.bo/sigemig/#/seguridad/login

Házi kedvencek beutazása:

A beutazás az illetékes bolíviai konzulátus engedélyéhez kötött, a kérelemhez csatolni kell egy 90 napnál nem régebbi veszettség elleni oltásról szóló igazolást hitelesítéssel és spanyol nyelvű fordítással ellátva.

NÉBIH

Vám:

A bolíviai vámhivatal honlapja https://www.aduana.gob.bo/aduana7

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Bolíviai Boliviano (BOB)

Időjárás: Igen erős UV sugárzás jellemző. A hegyvidéken a nyári hónapokban is nagyon lehűlhet az idő éjszakára. Viszonylag gyakoriak a kisebb földrengések és vidéken a buszbalesetek. A hegyvidéken az erős esőzések szoktak úttorlaszokat eredményező hegyomlásokat okozni.

Biztosítás: Nemzetközi biztosítás megléte mindenképpen javasolt. Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e bolíviai biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a bolíviai egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között. Esetleges lopás, rablás esetén a hazai biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez a bolíviai rendőrségi feljelentés szükséges.

Közlekedés: A szabados vezetési stílus, valamint az esetenként több ezer méter magasban kanyargó hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Figyelem: gyakorta számítani lehet „szórakozott” gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

Komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén (rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt egyaránt).

Vízi közlekedés: csak abban az esetben ajánlott, ha komoly utazási iroda szervezésében kerül igénybevételre.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Mind a közegészség, mind az egészségügyi helyzet hagy kívánnivalót maga után, de az állapotok nem kritikusak. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Madárinfluenza a dél-amerikai kontinensen még nem fordult elő. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

A sárgaláz elleni oltás az ország egyes veszélyeztetett részeire utazók esetében kötelező. A veszélyesnek ítélt régiókat egy egészségügyi minisztériumi rendelet tartalmazza, a szóban fekvő területek általában Bolívia alacsonyan fekvő, trópusi részein találhatóak. A nehezen megismerhető és nem teljesen egyértelmű szabályozás miatt azonban javasoljuk, hogy Bolívián belüli úti célunktól függetlenül adassuk be a sárgaláz elleni oltást.

Kokatea megítélése:

A kokatea („coca mate”) Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, a szállodákban a reggelinél minden esetben kínálják. Fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Egyéb információ:

Felügyelő képviselet, Lima
Bolívia Bécsi Nagykövetsége