Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Belize

Utolsó módosítás dátuma
2023.01.10.
Mai napon is érvényes
2023.02.02.
Fokozott kockázattal látogatható ország
Fokozott kockázattal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 12. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az országba a légi úton történő beutazás mellett szárazföldi és vízi úton is lehetséges a belépés.

A szárazföldi határátkelőhelyek 6:00 órától 22:00 óráig vannak nyitva.

2022. július 12-től a Belize-be látogató turistáknak számára a helyi egészségbiztosítást (Belize Travel Health Insurace) már nem kötelező, csak ajánlott. A biztosítást beutazás előtt online is meg lehet vásárolni, illetve a nemzetközi repülőtéren és a kijelölt határátkelőhelyeken érkezéskor is megvásárolható. www.belizetravelinsurance.com

b. Kell-e teszt? Nem.

2022. július 21-től nem kell sem oltási igazolást, sem negatív PCR/antigén tesztet bemutatni az országba történő belépéshez

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

A beutazás feltétele ugyanakkor, hogy a beutazó rendelkezzen foglalással egy „Gold Standard” besorolású szállodában, a foglalásról szóló igazolást be kell mutatni beutazáskor. A szállodák listáját itt találja: https://belizetourismboard.org/industry-sectors/tourism-gold-standard-hotels/

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: -

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

A külföldiek szabadon mozoghatnak az országban a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett. Amennyiben az országba történt beutazást követően betegszik meg az utas, vagy lesz Covid tesztje pozitív, karanténba kerül saját költségén, vagy a szállásán vagy a helyi hatóságok által erre kijelölt karantén szállón.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értlemezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: https://www.travelbelize.org/health-safety/

g Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra.

h. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön szabályok a tranzitra.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Nincsenek különleges szabályok.

j. Egyéb hasznos információ:

Nemzetközi repülőtér - Philip Goldson International Airport: https://www.pgiabelize.com

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell.

Amennyiben kiutazásához szükséges tesztet végeznie, a Belize-i tesztelőhelyek listáját itt találja: https://www.travelbelize.org/health-safety/approved-testing-sites/

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Helyi járványügyi szabályok:

A Covid-helyzettel kapcsolatos bővebb tájékoztatás a kormányzati sajtószolgálat Facebook, a https://www.travelbelize.org/health-safety/ és a https://belizetourismboard.org/belize-covid-19-travel-updates/ oldal alján található gyakran ismételt kérdések menüpontjában található.

Az ország biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást! 

A Belize területén áthaladó számos, a drog-bandák által, az illegális kábítószer-kereskedelem számára használt útvonalak miatt, az utóbbi években ebben az országban is nagy mértékben megromlott a közbiztonság. Számos ország, így az USA adminisztrációja is 2011 óta a “Fokozott biztonsági kockázatokat” jelentő térségek országai között besorolva tartja nyilván.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
Az útlevélnek még minimum 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Belize területére történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül, illetve csak az egyik szülővel utazó gyermekek be- és kiutazásához angol nyelvű, közjegyző előtt tett szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges.Nyilatkozat minta.

Vízum:

Turista célú beutazás esetén:magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be. A határon kérhetik a megfelelő visszaútra szóló repülőjegy, vagy a továbbutazásra szolgáló hajójegy felmutatását.

Tanulmányi célú beutazás esetén:diákvízumot Belize bécsi nagykövetségén/konzulátusán kell igényelni.

A turisták tartózkodásának meghosszabbítását, a kérelmező formanyomtatványok megfelelő kitöltése mellett, az országos vagy területi Migrációs (Bevándorlási) – Hivatalokban intézik: http://ins.gov.bz/index.php

Házikedvencek beutazása:

Szükséges a származási országból állatorvosi igazolás, valamint a Belize Agricultural Health Authority (BAHA) behozatali engedélye: https://baha.org.bz/faq/cats-and-dogs/

Illetve további információ a NÉBIH honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Pénznem: Belize-i dollár (BZD)

Időjárás: Éghajlata szubtrópusi, meleg és párás. Az esős évszak május közepétől november végéig tart, hosszabb szárazabb időszak februártól május elejéig van. A hurrikánok szezonja általában júniustól novemberig tart.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Belize-be utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Belizében. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a Belize-i jogosítványt.

Az országban a legfőbb közlekedési eszközök az autóbuszok és a magán személygépkocsik. Vasútvonal nincs. Az angol gyarmati hagyományokkal ellenkezőleg, a közlekedés iránya és rendje a jobb oldalon történik. A távolságokat mile-ban (mérföld), a sebességet mile/hour-ban jelzik. Az országutakon megengedett legnagyobb sebesség 55 mile, a városokban és az egyéb települések közútjain 25 mile/óra. A korábbi évek hurrikánjai, és trópusi viharai sok kárt okoztak a közlekedési infrastruktúrában. A Manatee út (Coastal Road – a tengerpart menti főút), amely a nyugati autópályát jelenti Belmopan fővárostól észak-keletre fekvő Dangriga-kikötőig, legnagyobb részt burkolatlan. (Ezt az útszakaszt, a nagy trópusi viharok után gyakran sárral és üledékkel árasztja el a tenger.) A tengerpart mentén, egészen le az ország déli határán fekvő Punta Gordáig, a burkolat rendezett, és az úton, valamint a bekötőutak mentén, a jelzések is jól láthatók. A szervíz- és tankállomások, ezeken a tengerparti szakaszokon jobban kiépítettek, mint az ország egyes, belső régióban, az ottani, gyakran őserdei települések között. Biciklisták az egész országban nagy számban találhatók és sok problémát jelentenek az autósoknak a közlekedésben elkövetett szabálytalanságaik miatt.

Vallási és viselkedési kultúra: Az ország kis mérete ellenére kevert kultúrájú, etnikailag és nyelvileg sokszínű. A lakosság túlnyomó része a keresztény egyházakhoz és felekezetekhez tartozik. A társadalom meglehetősen konzervatív, kerülendő a hivalkodó öltözködés. Az alkudozás nem szokás, udvariatlan lehet – kivéve az utcai piacokon.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős évszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések következtében.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

A Belize-be turista utat tervező magyar állampolgároknak nagyon javasolt a WHO (a Világ Egészségügyi Szervezet) és a Járványügyi- Ellenőrző- és Megelőző Központ – Centers of Disease Control and Prevention (CDC) Web-lapjait tanulmányozni.

Sárgalázelleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/ vagy ilyen országo(ko)n át utazik valaki.

Elérhető külképviselet/ek:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe! Legközelebbi magyar nagykövetség Mexikóvárosban van.