Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 09. 19.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A Magyarországról történő beutazás jelenleg semmilyen járványügyi korlátozás alá nem esik. Nem szükséges a védettség igazolása és nincsen szükség tesztelésre sem.

A Magyarországról történő beutazás esetén nincsen szükség előzetes regisztrációra sem.

A belga hatóságok csak a magas kockázatúnak minősített területekről történő beutazás esetén írnak elő korlátozást, azonban jelenleg nincs olyan terület, amelyet ilyen kategóriába sorolnak.

A magas kockázatúnak minősített területekre vonatkozó információkat az alábbi oldal tartalmazza:

https://www.info-coronavirus.be/fr/pays-a-haut-risque

Kérjük, indulás előtt minden esetben ellenőrizze a belga szövetségi kormányzat vonatkozó weboldalát: https://www.info-coronavirus.be/en az aktuális részletes szabályozást illetően.

Egyéb hasznos infó:

A Belgium és Magyarország közötti repülőjáratokról az adott légitársaságok és repülőterek honlapján tájékozódhatnak.

A személyforgalom szempontjából jelentős repülőterek:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

A helyi járványügyi előírásokról az info-coronavirus.be oldalon tájékozódhatnak angol, francia, holland és német nyelven:

https://www.info-coronavirus.be

Belső közlekedési lehetőségek

Az országon belüli tömegközlekedés üzemel. Az elérhető tömegközlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken. 

Közúton

A Németországon és Ausztrián belüli esetleges közúti közlekedési korlátozásokról a Konzuli Szolgálat országokra lebontott utazási tanácsaiban olvashatnak.

Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a közúti, mind a repülővel történő utazás feltételeiről közvetlenül az utazás előtt is tájékozódjanak.

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást!

Belgium biztonsági besorolását tekintve a zöld, (IV.) kategóriába tartozik.

Terrorizmus

A belgiumi terrorfenyegetettségi szint csökkentése

A belga Nemzetbiztonsági Tanács által hozott döntés alapján a terrorfenyegetettség szintje 2-es fokozatú-. (A négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán a 4-es szint a „súlyos és közvetlen” fenyegetettséget jelenti, a 3-as szint „lehetséges és valószínű”, a 2-es „lehetséges, de nem valószínű” támadást, az 1-es szint „alacsony kockázatot” jelent.)

A 3-as szint azonban továbbra is fennmarad „bizonyos célpontok” vonatkozásában, mint pl. az imahelyek és atomerőművek. Belgium nagyvárosaiban sok nehezen védhető, könnyen támadható célpont van, többek között a nagyobb kulturális rendezvények, koncertek, illetve a bevásárló központok is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a terrorfenyegetettségi szint csökkentése ellenére is őrizzék meg éberségüket és elővigyázatosságukat, és esetleges válsághelyzetben kövessék a helyi hatóságok felhívását, illetve működjenek velük együtt.

A közösségi médián keresztül terjedő terrorizmussal kapcsolatos üzeneteket/videókat/képeket ne terjesszék! A belga rendőrség kiemelten figyeli az internetes forgalmat is és egy rossz helyre elküldött/továbbított üzenetnek súlyos büntetőjogi és anyagi következményei lehetnek!

A terrorveszélynek kitett intézmények védelmére a rendőrök mellett katonák is kirendelhetők. Jelenleg is Belgium-szerte jól látható a repülőtereken, az Európai Unió és a NATO belgiumi intézményeinél, továbbá a pályaudvarok, a nagy forgalmú piacok, áruházak, és turisztikai nevezetességek környékén a megerősített rendőri vagy katonai jelenlét, s tapasztalható a személyi ellenőrzések, igazoltatások számának növekedése is.

A brüsszeli nemzetközi repülőtéren (Brussels National – Zaventem) és a Charleroi-i reptéren az utasok és kísérőik csomagjait a repülőtér területére belépéskor szúrópróba-szerűen átvizsgálják.

Kérjük továbbá, hogy minden magyar állampolgár kövesse a belga hatóságok utasításait, ezen kívül a belga krízis központ weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel a twitteren: https://twitter.com/CrisiscenterBE

Bűnözés, közbiztonság

A magyar turisták, a Belgiumban dolgozó magyarok és a hivatalos delegációk tagjai is gyakran válnak zsebtolvajok vagy kisebb (két-háromfős) csoportokban elkövetett támadások áldozatává főleg Brüsszelben, Charleroiban és Gentben.

A tapasztalatok alapján ismételten felhívjuk a Belgiumban élő és az idelátogató magyar állampolgárokat, hogy értékeikre gondosan ügyeljenek. A gépjárművel közlekedők ne hagyjanak csomagot látható helyen az autóban és lehetőség szerint forgalmas, megvilágított parkolóhelyet válasszanak. Értékeiket, táskájukat, mobiltelefonjukat közlekedés közben se tárolják az utasoldali ülésen, mert az könnyű zsákmányt jelent a bűnözőknek.

Kérjük, hogy különösen az esti, éjjeli órákban az ún. „nehéz kerületekben” és azok perifériáján (Molenbeek, St.Gilles, Schaerbeek, Saint-Josse-ten-Noode, Forest, Anderlecht, a Gare du Nord és Gare du Midi környékén) csak halaszthatatlan esetben és fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

Néhány éve az erőszakos bűncselekmények az EU negyedére (Schuman tér), valamint a Grand Place, Parc de Bruxelles, Rue Neuve, Place Sablon, Place St. Catherine, Quartier Louise környékére is kiterjedtek. Akár fényes nappal is megtámadnak embereket, mivel az erre közlekedők többnyire tehetősebb külföldiek.

A tolvajok gyakori módszerei:

 • megszólítják a külföldit, elterelik a figyelmét, és közben társuk eltulajdonítja az óvatlan áldozat táskáját, értékeit,
 • kilyukasztják a parkoló gépkocsi kerekét, majd a kerékcserénél segítséget felajánlva kifosztják az autóst;
 • a vezető melletti első ülésre tett kézitáskát vagy az autó ajtajának kinyitásával, vagy az ablak betörésével tulajdonítják el dugóban vagy piros lámpánál álló autó esetén;
 • erőszakkal veszik el a kézi- vagy válltáskát;
 • aluljárókban, metró állomásoknál a menetjegy automatáknál várakoznak, a jegyváltáshoz a külföldieknek technikai vagy nyelvi segítséget ajánlanak, majd elragadják az elővett pénztárcát, készpénzt, bankkártyát.

Brüsszelben a nemzetközi intézmények nagy száma és a kiemelt diplomáciai jelenlét miatt gyakoriak a politikai jellegű demonstrációk. Amennyiben turistaként ilyen esemény közelébe kerülnének, javasoljuk, hogy a tömegrendezvények jellegéből fakadó biztonsági kockázatok miatt térjenek le a rendezvény útvonaláról.

Brüsszel déli és keleti területei biztonságosnak mondhatók. Uccle, Watermael-Boitsfort, Auderghem, Woluwe bűnügyi statisztikái folyamatosan javuló képet mutatnak. 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

 

Igen IGEN
További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az ideiglenes személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, anyakönyvi kivonatok:

Nem NEM
úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Nem NEM

Kiskorúak beutazása

A kiskorúnak is minden esetben rendelkeznie kell útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Amennyiben a kiskorú nem szülővel utazik, célszerű bemutatni a szülői hozzájáruló nyilatkozatot, lehetőleg holland, francia, német vagy angol nyelvű munkafordítással, s az aláíró szülő olyan személyi okmányáról készült fénymásolatot is, amelyen a szülő aláírása jól látható.

Hozzájáruló nyilatkozat minta letöltése innen

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Tartózkodás

A három hónapnál nem hosszabb időre Belgiumba érkező európai uniós állampolgár és az őt kísérő családtagjai - amennyiben nem kereskedelmi szálláshelyen laknak -, kötelesek bejelentkezni tíz napon belül a tartózkodási helyük szerint illetékes önkormányzati hivatalnál (commune) az érvényes úti okmányuk bemutatásával, ahol nyilvántartásba veszik őket. Ez a nyilvántartásba vétel (déclaration d’arrivée) a Belgiumba történő megérkezéstől számított 90 napig érvényes. Amennyiben a beutazó elmulasztja a regisztrációt, a belga hatóságok bírságot szabhatnak ki. A 90 napnál rövidebb munkavégzés esetén is be kell jelentkezni a helyi önkormányzat népességi osztályán és ki kell váltani az eseti munkavállalási igazolást, melynek neve Belgiumban: Limosa.

Három hónapnál hosszabb belgiumi tartózkodás esetén az országba történő belépés feltétele az érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, valamint az alábbi feltételek teljesülése. A magyar állampolgár

 • vagy munkavállaló és ennek megfelelően a Belga Királyságban alkalmazott vagy egyéb jövedelemszerző tevékenységet folytat, illetve igazolhatóan munkát keres és a foglalkoztatásának reális esélyei vannak;
 • vagy (pl. nyugdíjas) rendelkezik tartózkodásához elegendő anyagi fedezettel és nem igényel szociális segélyt, illetve betegbiztosítást Belgiumban;
 • vagy oktatási intézményben folytat tanulmányokat és rendelkezik egészségbiztosítással illetve igazolja, hogy rendelkezik a tartózkodásához elegendő anyagi fedezettel, és nem igényel szociális segélyt Belgiumban.

Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén az önkormányzatnál történő bejelentkezés esetén a magyar állampolgár és családtagjai érvényes magyar személyazonosító okmányai mellett a többnyelvű születési anyakönyvi kivonatokat, valamint az aktuális családi állapot igazolására a házassági vagy halotti anyakönyvi kivonatot, vagy a válást kimondó bírósági határozatot is be kell mutatni. A tartózkodási engedélyhez a munkáltatói igazolást is csatolni kell. A hosszú távú tartózkodáshoz a regisztrációt (déclaration d’inscription) legkésőbb a Belgiumba való belépést követő három hónap lejártakor kell a lakóhely szerint illetékes önkormányzati hivatalnál megtenni, ennek elmulasztása esetén a hatóságok bírságot szabhatnak ki. A legális belgiumi tartózkodásról a belga hatóságok igazolványt állítanak ki.

További információért, kérjük forduljon Belgium Budapesti Nagykövetségéhez.

Házikedvencek beutazása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A belga vámhatóság honlapja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Az országra nem jellemzőek a pusztító természeti és technikai katasztrófák, ugyanakkor előfordulhatnak akár halálos áldozatokat is követelő eseti áradások, heves esőzések, szélviharok. Az eső kifejezetten gyakori, ami rendszeresen megnehezíti a közlekedést, lassítja a közúti és nagyvárosi forgalom egyébként szokásos ütemét.

Biztosítás: A rövid idejű tartózkodás céljából (pl. üzleti vagy turisztikai célból) beutazó európai uniós állampolgároknak - amennyiben balesetet szenvednek, vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak - Belgium a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett nyújt ellátást. Ennek feltétele, hogy az utazó rendelkezzen az Európai Egészségbiztosítási Kártyával. A Kártyáról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján kaphat bővebb tájékoztatást.

Közlekedés: A brüsszeli tömegközlekedéssel kapcsolatban naprakész információkat találnak a helyi közlekedési vállalat honlapján.

Belgiumban elfogadják a magyar jogosítványt, nem szükséges nemzetközi jogosítvány beszerzése.

Brüsszeli, antwerpeni és genti korlátozás a légszennyező személygépjárművek behajtásában:

2020. január 1-től tovább szigorodott a légszennyező járművekkel szembeni korlátozás Brüsszel Fővárosi Régióban, Antwerpenben és Gentben. Az ún. „alacsony kibocsátási zóna” (Low Emission Zone - LEZ) létrehozásával a három városban a legszennyezőbb járművek közlekedését fokozatosan megtiltják.

A kritériumoknak nem megfelelő járművek használata esetén a hatóságok pénzbírságot szabnak ki.

Fontos! A külföldi rendszámmal rendelkező autókat az adott város nyilvántartási rendszerében kötelezően regisztrálni kell akkor is, ha a környezetvédelmi besorolásuk alapján nincsenek kitiltva. A regisztráció ingyenes és online módon elvégezhető.

Részletes információ és a külföldi rendszámú autók online regisztrációja az alábbi honlapokon található:

Belgiumban a sebességkorlátozást szigorúan ellenőrzik és szankcionálják, szinte minden közlekedési lámpán kamera van. A megengedett maximális sebességkorlátok: autópályán 120 km/óra; autóúton 90 km/óra; városban, lakott területen 50 km/óra. Lakott területeken, főként a városközpontokban, gyalogos övezetekben, illetve oktatási intézmények környékén, sok helyen 30 km/óra a megengedett haladási sebesség, amire külön közlekedési táblák figyelmeztetnek. A körforgalomban haladónak – eltérő közúti jelzőtábla hiányában - előnye van, a jobbkéz-szabály is általánosan követendő.

Szigorúan ellenőrzik és büntetik a megállási és parkolási tilalmat, illetve a parkolási díj "elbliccelését". A gépkocsit elszállítják, a büntetést külföldről is behajtják. Az elvontatott, vagy kerékbilincses jármű csak a vontatás és a bírság összegének kifizetése után váltható ki.

A közlekedési rendőrség fokozottan ellenőrzi a járművezetés közbeni mobiltelefonhasználat módját. A mobiltelefon vezetés közben csak az erre a célra szolgáló, műszerfalon lévő tartón használható. A telefon kézben vagy ölben tartása, vagy a vezető melletti ülésen tárolása szabálysértésnek minősül, amelyet 174 EUR összegű helyszíni bírsággal sújthatnak.

A gépjármű vezetése elvben megengedett kis mennyiségű alkohol fogyasztása mellett (egy pohár bor vagy sör). A megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék (0,22 mg/l), azonban a friss jogosítvánnyal rendelkezők (két éven belül letett vezetői vizsga) és tehergépjárművet vezetők esetén ez az értékhatár 0,2 ezrelék (0,088 mg/l). Ugyanakkor, baleset bekövetkezése esetén, még a csekély kimutatott mennyiség is hátrányt okoz, ezért mindenképpen az alkoholmentes vezetés elvének követését javasoljuk.

Különösen az érintett állampolgáraink szíves figyelmébe ajánljuk azt a szabályt, hogy aki belgiumi bejelentett lakcímmel rendelkezik, a belga közutakon nem vezethet olyan magyar forgalmi rendszámú gépjárművet, amelynek ő a forgalmi engedélyben feltüntetett tulajdonosa vagy üzembentartója. Ezen állampolgárainknak a gépjármű belga műszaki vizsgáztatását követően ki kell váltaniuk a belga forgalmi engedélyt, és be kell szerezniük a belga forgalmi rendszámot. A rutin közúti ellenőrzések során szigorúan ellenőrzik a külföldi rendszámmal történő közlekedés jogosultságát. A nem megfelelő rendszámmal történő közlekedés szankcionálása történhet a bírság kirovása mellett az autó helyszínen történő visszatartásával vagy elvontatásával, amelyet csak a belga rendszám kiváltását követően adnak vissza. Nagykövetségünk Konzuli Osztálya rendszeresen kap a fenti szabály megsértése miatt hatóságilag leszerelt magyar forgalmi rendszámokat, amelyeket - az előírások szerint - a kiállító hazai hatóságnak kell megküldenünk.

Az autópályák használata díjmentes.

30 km/h-s sebességkorlátozás Brüsszel Főváros Régió egész területén: 

Brüsszel Főváros Régió területén általános, 30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben. A korlátozás szinte valamennyi brüsszeli útra vagy utcára vonatkozik, kivételt csak néhány közlekedési főútvonal képez, ahol továbbra is 50, illetve 70 km/h sebességkorlátozás van érvényben. A kivételt jelentő útszakaszokat táblákkal jelzik. A 30 km/h-s sebességkorlátozás valamennyi közúti járműre vonatkozik, betartását a közutak mentén elhelyezett kamerarendszer segítségével ellenőrzik.

A korlátozás alól kivételt jelentő útszakaszokról térkép és a korlátozásról általános tájékoztató az alábbi internetes oldalon található.

Jelentős forgalomcsillapítás Brüsszel belvárosában:

2022 november végétől Brüsszel belvárosában, a belső körgyűrű által határolt területen jelentős forgalmi rend változás lép életbe. Több utca egyirányúvá válik, és kialakításra kerülnek olyan útszakaszok, ahová csak a külön önkormányzati engedéllyel rendelkező járművek hajthatnak be. A forgalomi korlátozásokat táblák jelzik majd. A szabálytalanul a tiltott útszakaszokra behajtók kezdetben figyelmeztetésre, majd pénzbüntetésre számíthatnak. Az új forgalmi rendet bemutató térkép ide kattintva érhető el.

Felhívjuk a Belgiumban gépjárművet vezető magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a fokozott közúti rendőri ellenőrzések különösen az alábbiak vizsgálatára terjednek ki:

 • a gépjármű forgalmi okmányainak, műszaki állapotának, előírt tartozékainak, adott esetben a menet- és szállítóleveleinek ellenőrzése;
 • a jármű vezetője jogosítványának eredetisége és érvényessége;
 • az ittas és drogos állapotban vezetők azonnali felfüggesztése és ellenük eljárás indítása;
 • a biztonsági öv használatának ellenőrzése, a gépjármű vezetője és valamennyi utasa tekintetében;
 • a gyermekülések megfelelő rögzítéséről való meggyőződés;
 • tiltott menet közbeni mobiltelefon használat a gépjárművezető részéről, kivéve a Bluetooth (és hasonló kihangosított) biztonsági üzemmódokat;
 • a kötelező felelősségbiztosítás meglétének ellenőrzése;
 • a közlekedési szabályok következetes betartásra.

TÁJÉKOZTATÁS használatarányos útdíj bevezetéséről Belgiumban

2016. április 1-jétől használatarányos útdíjat vezettek be a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre Belgiumban, amely felváltja az eddig érvényben lévő, időalapú Eurovignette rendszert.

Az Európai Unió a diszkriminációmentesség elve alapján, az időalapú rendszerek helyett a használatarányos, műholdas technológián alapuló útdíjszabás bevezetését támogatja. A Belgiumban bevezetésre került műholdas útdíj-rendszer illeszkedik az Európai Unió a nehéz gépjárművekre egyes infrastruktúrák használatáért kivetett díjakról szóló irányelvébe (Irányelv 1999/62/EC), a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló uniós irányelvbe (Irányelv 2004/52/EC) és az európai elektronikus útdíjszedési szolgáltatás és műszaki elemeinek meghatározásáról szóló bizottsági határozatba (Határozat 2009/750/EC).

Az európai direktívák figyelembe vétele mellett a három régió, Flandria, Vallónia és Brüsszel Fővárosi Régió 2014. január 31-én együttműködési megállapodást írt alá a használatarányos útdíj bevezetéséről. Miután 2015 júliusában mindhárom régió megszavazta a kilométer alapú rendszer bevezetését, az új szisztéma 2016. április 1-jétől egységes módon lép életbe a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek esetében Belgium egész területén.

A rendelkezés értelmében minden, a 3,5 tonna súlyhatárt átlépő tehergépjárműnek (kivétel: katonai járművek, mezőgazdasági, erdőgazdálkodási gépek, tűzoltó, mentő és orvosi járművek) rendelkeznie kell On Board Unit (OBU) fedélzeti műholdas technológián alapuló fedélzeti eszközzel. Az egységek megrendelhetők postai úton a www.satellic.be honlapon keresztül, vagy beszerezhetők Belgium területén a kijelölt szervizpontokon. Az OBU egyszeri beszerzési ára 135 euró, de az összeg a működőképes készülék leadásakor visszatérítésre kerül. A készülék műholdas technológián keresztül regisztrálja és az adatközpontba küldi a gépjármű megtett kilométerszámán és az útszakaszra (különböző díjszabás lesz érvényben autópálya, helyi és regionális úthálózat esetén) vonatkozó tarifán alapuló fizetési számlát.

A Belgiumban érvényben lévő tarifák és a díjfizetős útszakaszok elérhetők a következő oldalon: www.viapass.be/en/downloads. Az útdíjjal kapcsolatos ügyintézés, kifizetés elvégezhető a szervizpontokon vagy online a www.satellic.be Road User Portal-on keresztül. A bevezetéssel kapcsolatos legfrissebb információk elérhetők angol, francia, német és holland nyelven a www.satellic.be és a www.viapass.be honlapon.

A díjfizetés folyamatos ellenőrzését a régió hatóságai és a Viapass munkatársai közösen végzik majd. Fedélzeti egység nélkül, vagy nem bekapcsolt eszközzel közlekedők bírságra számíthatnak. A régiók a beszedett díjat az úthálózat és a közúti szállítás feltételeinek javítására tervezik fordítani.

A fuvarozó vállalatok figyelmébe ajánljuk

Brexit utáni fuvarozással, szállítmányozással kapcsolatos szabályok

Felhívjuk a személy- és árufuvarozók figyelmét, hogy Belgiumban gyakran kerül sor a gépjárművek rutinellenőrzésére. A belga rendőrök a közúti ellenőrzések során szakértelemmel, kíméletlen aprólékossággal és nem a legnagyobb jóindulattal járnak el, s mivel a kiróható helyszíni bírságok összege nagyon magas (több ezer euró összegű is lehet), fontos odafigyelni a szabályok betartására.

A helyszíni bírságot csak készpénzben lehet kifizetni, és csak a fizetést követően adnak jegyzőkönyvet a büntetési tételekről, jogi hivatkozással, flamand vagy francia nyelven.

A fuvarozó, ha a büntetés jogosságát vitatja, kérheti az úgynevezett letéti eljárást, amikor a kiszabott büntetést ugyancsak be kell fizetni, de azt letétbe helyezik, és bírósági útra terelik az ügyet. Ez esetben a belga rendőrség és a magyar fuvarozó cég lesznek a két fél a belga bíróság előtt. Ha a fuvarozó részben vagy egészben nyer, a letétbe helyezett összeget vagy annak arányos részét visszakapja, a bíróság azonban az eredetinél magasabb büntetést is megállapíthat! A letéti eljárás megindítása előtt tehát gondosan mérlegelni indokolt az eset összes körülményét, a fuvarozói álláspontot alátámasztó bizonyítékok jellegét és súlyát.

Ha a helyszíni bírság kiszabását követő 96 órán belül nem történik semmiféle fizetés, a kamiont lefoglalják és elárverezik. Ennek megelőzése tehát alapvető fuvarozói vagyoni érdek!

A helyszínen kiszabható bírságokról és az eljárásrendről a tájékoztatók négy nyelven, az alábbi honlapon találhatók.

Konkrét, közelmúltbeli közúti bírságolási esetek kapcsán felhívjuk az árufuvarozást végző hazai cégek és magánvállalkozók, valamint gépjárművezetőik figyelmét a következőre: a közúti árufuvarozáshoz szükséges európai licencre (engedélyre) vonatkozó szabályozásnál Belgium 2013. július 15-e óta az 1071/2009 EK rendeletet – nemzeti hatáskörben engedett szűkítéssel - azzal a megszorítással alkalmazza, hogy csak a legfeljebb 3,5 tonna kapacitású gépjárművek esetében nem kell bemutatni az európai licencet. (A hazai árufuvarozók jelentős hányada a szóban forgó EK rendelet alapján nem kér európai licencet az 5 tonnát meg nem haladó kapacitású járműveinek közlekedéséhez.) A vonatkozó belga királyi rendelet neve: „Arrêté royal relatif au transport de marchandises par route”, s teljes szövege megtalálható az alábbi weboldalon.

Emlékeztetünk arra a ma is hatályos belga szabályozásra, hogy Belgiumban 2013 novembere óta tilos a vezetőfülkében tölteni a heti pihenőidőt. A korlátozás a 45 órás normál heti pihenőidőre vonatkozik, amit a parkoló gépjárművek esetében is ellenőrizhetnek. A szabálysértőket komoly helyszíni bírsággal sújtják, s annak kifizetéséig bevonják a gépjármű forgalmi okmányát, illetve a kerékbilincset is feltehetik. A gépjármű vezetőjét egyebekben a személyes szabadságában nem korlátozzák. E tiltó rendelkezéssel Belgium is csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, amely a sofőrök elhelyezésével és szociális körülményeik javításával függ össze.

Felhívjuk a magyar fuvarozó vállalkozások figyelmét, hogy a belga hatóságok 2018 elejétől fokozottan ellenőrzik a tehergépjárműben történő pihenést tiltó belga jogszabály betartását. A pihenőidőkre vonatkozó, jelenleg hatályos uniós rendelet (a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló 561/2006/EK) friss európai bírósági értelmezése alapján a gépjárművezető nem töltheti járművében a rendelet szerinti rendszeres heti pihenőidőket.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A belga hatóságok általában véve korrektek, a hatályos törvényi előírásoknak és nemzetközi megállapodásoknak megfelelően viszonyulnak az új EU tagállamok, így Magyarország állampolgáraihoz is. Mivel az ország közigazgatása több szintű (helyi/regionális/szövetségi állami) és nyelvi közösségenként is megosztott, a szabályok, előírások és elvárások nem minden esetben egységesek, sőt, esetleg településenként változhatnak. A flamand területen előfordul, hogy szívesebben veszik az angol nyelv használatát a francia helyett (annak ellenére, hogy a flamandok szinte minden esetben használható szinten beszélnek franciául).

Közegészség, egészségügyi helyzet: Belgium fejlett európai egészségügyi ellátórendszerrel rendelkezik. Fertőzőbetegségek és járványok tekintetében azonos a helyzet a többi fejlett EU tagállammal.

2004. május 1. óta, a rövid idejű tartózkodás céljából (pl. üzleti vagy turisztikai célból) beutazó európai uniós állampolgároknak - amennyiben balesetet szenvednek, vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak - Belgium a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett nyújt ellátást. Mindennek azonban feltétele, hogy az utazó rendelkezzen az Európai Egészségbiztosítási Kártyával. A Kártyáról, valamint a Belgiumban történő ellátás finanszírozásáról, annak menetéről és mértékéről a www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya honlapon található bővebb információ.

Egyéb információ:

Általános segélyhívószám, amely az Európai Unión belül bárhol ingyenesen hívható: 112 Rendőrség: 101 Mentők, tűzoltók: 100

A belga Külügyminisztérium együttműködve a Belügyminisztériummal, létrehozta a "BIPA - Bureau de l'Information, de la Prévention et de l'Assistance" (Információs, bűncselekmény megelőzési és segítségnyújtási) irodát. A BIPA iroda szerepe a Belgiumban bajbajutott, az 1961-es és 1963-as Bécsi Egyezmények hatálya alá tartozó személyek megsegítése. A BIPA nem helyettesíti a rendőrséget vagy az ügyvédet, nem jár el az érintett helyében a bíróságon, nem ad szakképzett pszichológusok helyett lelki támogatást. Feladata elsősorban a bűncselekményt elszenvedők megfelelő hatósághoz való irányítása, illetve a nyelvi nehézségek esetén a kommunikáció megteremtése az adott hatósággal. A BIPA célcsoportjához a nemzetközi szervezeteknél dolgozó személyek, a diplomáciai és konzuli testületek személyzete, családtagjai és a kiérkező küldöttségek tagjai tartoznak.

A BIPA személyzete a Külügyminisztérium és a rendőrség több nyelven beszélő szakembereiből tevődik össze. 

Az iroda elérhetősége: Service Protocol Rue des Petits Carmes 15 1000 Bruxelles Tel.: 02/ 501 81 11 (külügyminisztérium portának elérhetősége) Tel.: 02/ 501 46 18 (Service Protocol)

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Hasznos linkek: