Belarusz Köztársaság (Fehéroroszország)

Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 03. 03.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

2022. május 28- tól határátlépésnél a külföldi utazók számára sem szükséges a negatív COVID-19 PCR teszt.

Egyéb hasznos információ:

https://gpk.gov.by/covid-19/

A Határőrség elérhetőségei: https://gpk.gov.by/contacts/

A Minszki Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei: http://airport.by/kontakty/aeroport-na-karte

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Magyar állampolgárok esetében közúti határon nincs korlátozva az országból történő kiutazás. Az aktuális határhelyzetet minden esetben ellenőrizzék mindkét fél határőrségének a honlapján is. https://gpk.gov.by/ (előfordulhatnak egyoldalú tilalmak) Légi úton Minszk Isztambul irányából közelíthető meg.

2021. 07. 01-től lehetőség van 5 napos vízummentes beutazásra azoknak, akik fizetős alapon (130-150 BYN) szeretnék igénybe venni a COVID oltást Belaruszban. 73 országot érint a rendelkezés, köztük Magyarországot is, előzetes regisztráció szükséges.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Belarusz a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A szomszédos Ukrajnában kialakult konfliktus súlyosbodására való tekintettel kérjük, hogy utazásukat lehetőség szerint halasszák el a helyzet rendezéséig.

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott óvatosság különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott, annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. A gépkocsikat a szálloda őrzött parkolójában tanácsos elhelyezni. A szállodai szobában semmilyen komolyabb értéket nem tanácsos hagyni; útlevelet, repülőjegyet/vonatjegyet, pénzt semmiképp sem.

A rendőrség központi hívószáma: 102, a tűzoltóságé: 101.

Felhívjuk a Belarusz Köztársaságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék az esetleges tömegdemonstrációk, tüntetések, nem engedélyezett ellenzéki megmozdulások helyszíneit.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Felhívjuk a Tisztelt utazók figyelmét, hogy a jelenlegi politikai/diplomáciai helyzetből fakadóan a repülőjáratok közlekedése bizonytalan az Európai Unió és Belarusz között!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az útlevél érvényességi ideje minimum 90 nappal meg kell haladja a tervezett kiutazás időpontját.

Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

A határátlépésnél 2022. május 28-tól nem szükséges a negatív COVID-19 PCR teszt.

Tájékoztatjuk a tisztelt utazókat, hogy magyar állampolgárok számára a Belaruszba történő beutazás alapesetben vízumkötelezett továbbá, 2020. július 1-től a 10 napot meghaladó tartózkodás regisztrációköteles is. A regisztráció online formában is lehetséges. Az online szolgáltatás ingyenes és előzetes regisztráció után érhető el a https://portal.gov.by oldalon. A regisztráció meghosszabbítása a tartózkodási hely szerint illetékes OGIM irodában lehetséges, ahol a hagyományos formában történő regisztrációs lehetőség továbbra is korlátozás nélkül elérhető marad. 

Belarusz és Oroszország között hatályba lépett 2023. 03. 01- től a vízumok kölcsönös elismerésére vonatkozó jogszabály, így a határok közúton is átjárhatóak a harmadik országbeli állampolgárok számára is. Az átkelésre kijelölt közúti átkelőhelyek: Juhovicsi - Doloszci, Ezerise - Nevel, Liozno - Kruglovka, Redki - Krasznaja Gorka, Zvencsatka - Dubovicska, Szelise - Novozibkov.  

Vízumok esetleges meghosszabbításával, kiutazó vízum kiállításával összefüggő kérdésekben a Belorusz Állampolgársági és Migrációs Főosztály (OGIM) az illetékes.

Az útlevélben ne legyen pénz betéve, mert az eljárást vonhat maga után. A Minszki Nemzetközi Repülőtéren történő reptéri tranzitáláskor nincs szükség tranzitvízumra, amennyiben a nemzetközi járattal történő továbbutazás esetén az ország területén való tartózkodás nem haladja meg a 24 órát és az utas nem hagyja el a repülőtéri tranzitzónát, egyéb esetekben tranzitvízum beszerzése szükséges. (Minszk-Moszkva belföldi járat!)

Kiskorúak beutazása:

Információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez. http://hungary.mfa.gov.by/hu.

Üzleti célú beutazás feltétele: A meghívó szervezet, cég által kiállított igazolás vagy meghívó szükséges az üzleti cél alátámasztásához.

Tranzitálás szabályok: A magánszemélyek részére a tranzit célú átutazás nem korlátozott.

Vízum:

Vízummentes beutazás lehetősége: 30 naptári napig terjedő időszakra nem szükséges a vízum beszerzése, amennyiben az utazó légi úton (minszki, breszti, grodnói, vityebszki, gomeli, mogiljovi repülőtéren) keresztül érkezik és távozik, rendelkezik érvényes magyar útlevéllel (+90 napig érvényes), minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes utasbiztosítással, valamint megfelelő anyagi fedezettel (napi 2 bázis – jelenleg 74 BYN vagy 30 napra 50 bázis – 1850 BYN; konvertibilis valutában). A 10 napot meghaladó tartózkodás ebben az esetben is regisztrációköteles. 

Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez http://hungary.mfa.gov.by/hu. /; információ oroszul: http://www.mfa.gov.by/visa/freemove/airport/

A „Belovezsszkaja pusa”, valamint az „Avgusztovszkij kanal” parkokba történő látogatáshoz vízum beszerzése nem szükséges, amennyiben az ott tartózkodási időtartama nem haladja meg a 10 napot. A parkokba csak meghatározott határátkelőhelyeken keresztül történő belépés és egyéb feltételek fennállása esetén engedélyezett a vízummentes beutazás, ezért az oda tervezett látogatás előtt feltétlenül tájékozódjanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségén http://hungary.mfa.gov.by/hu

Egyéb célú utazás esetén: Vízum beszerzése szükséges, melyet a Belarusz Köztársaság külképviseletein lehet intézni. A határon történő vízumfelvételre kizárólag a Minszki Nemzetközi Reptéren van lehetőség, speciális feltételek teljesülése esetén. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez http://hungary.mfa.gov.by/hu.

Házikedvencek beutazása:

Utazását megelőzően kérjük, tájékozódjon állatorvosánál. További információkat a NÉBIH honlapján, továbbá az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/Belarus.cfm talál.

Vám:

Pénznem: Belorusz Rubel (BYN)

Biztosítás: Az ország területére történő belépéshez szükség van utasonként minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes baleset- és betegbiztosítással. Amennyiben lehetséges olyan kötvényt kérjenek biztosítótársaságuktól melyen a biztosítási összeg euróban vagy dollárban is fel van tüntetve.

Közlekedés: A magyar vezetői engedélyt az országba való belépéstől számított 3 hónapig szabad használni.

Gyakoriak a sebességkorlátozást ellenőrző radarok. A megengedett sebesség lakott területen belül általában 60/km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, gyorsforgalmi útszakaszokon 110 km/óra, az M1/E30-as úton 120 km/óra.

A külföldi regisztrációval rendelkező gépjárművek esetében az autópályák használata díjköteles (elektronikus matrica). A díjköteles szakaszokat ezen weblapon le lehet ellenőrizni (angol): http://beltoll.by/index.php/en

Büntetések: A GAI rendőrei - a szabálysértés nagyságától függően - általában a helyszíni bírság intézményével élnek a szabálytalankodókkal szemben. Súlyosabb esetekben azonban elvehetik a sofőr jogosítványát, melyet csak a helyi GAI parancsnokságon, tetemes büntetés megfizetése után, hosszadalmas eljárásban lehet visszaszerezni.

A Belarusz Köztársaság törvényei lehetővé teszik, hogy korlátozzák a rendezetlen tartozással rendelkező személyek kiutazását az országból, amit esetenként külföldi állampolgárokkal szemben is alkalmaznak.

A tehergépjárművekre és autóbuszokra vonatkozó általános úthasználati díjak a http://mtkrbti.by/ti.nsf/web.pages/docs.lib999) weboldalon megtalálhatóak.

Közúti határátkelés (általános információ):

2021. november 09-től a lengyel hatóságok határozatlan időre lezárták a Kuznica – Bruzgi közúti határátkelőhelyet, a közelben kialakult migrációs válság miatt.

2021. július 1-től Grodnó és Gomel megyékben új, helyi „határátlépési adót” vezetnek be az 5 t alatti gépjárművekre, amelynek mértéke 1 bázispont (jelenleg 37 BYN).

2019-től az összes belorusz közúti határátkelési ponton bevezetésre került az elektronikus sorban-állási rendszer a Belaruszból kilépő forgalom számára.A határon kilépni, és a rendszert használni szándékozóknak kötelezően regisztrálniuk kell, a rendszer használati díja kb. 10,- EUR-nak megfelelő belorusz rubel a tehergépkocsik és autóbuszok esetében, míg a személygépjárművek tulajdonosainak 8,- EUR-t kell fizetniük. A regisztráció az alábbi honlapon végezhető el (https://belarusborder.by/?lang=en), ahol további információkkal is szolgálnak a rendszerrel kapcsolatban.

  • Minden átkelőnél ellenőrzik a gépjárművek eredetét. Ez időigényes eljárás.

Gyógyszerek behozatala:

Határátlépés esetén egyes pszichotróp hatóanyag tartalmú gyógyszerek behozatala regisztráció köteles, azokat a belépés pillanatában deklarálni szükséges. Csak saját használatra vonatkozó mennyiséget lehet behozni és szükséges az orvosi javaslatot és vényt mellékelni a deklaráció során (fordítással).

A deklaráció köteles pszichotróp hatóanyagokat az alábbi rendelet tartalmazza: http://minzdrav.gov.by/ru/dlya-spetsialistov/normativno-pravovaya-baza/baza-npa.php?ELEMENT_ID=7307

A leggyakoribb deklaráció köteles hatóanyagok: kodein, efedrin, dextropropoxifén, dextrometorfán, pszeudoefedrin, fenobarbitál.

A leggyakrabban előforduló deklaráció köteles gyógyszerek: Theraflu (ND, NT, SN), Tylol Hot, Xanax, Lexotanil, Stilnox, Rinasek, Skudexa, Claritine, Zaldiar, Tramal, Valium Diazepam, Contramal, Estazolam TZF, Solpadeine Max, Relanium, Lorazepam, Phenazepam, Tramadol-GR, Bromazepam Lannacher, Defrinol Forte, Iporel, Coderit N. (a felsorolás nem teljes)

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyar-belorusz viszonylatban tovább él a Szovjetunióval kötött egészségügyi ellátásra vonatkozó egyezmény, ez azonban csak a sürgősségi betegellátásra terjed ki. A mentők központi hívószáma: 103.

Az ország délkeleti részét jelentékenyen érintette a csernobili sugárzás. Az ebből a régióból származó tej és gombafélék még mindig fertőzöttek, így ezen élelmiszerek fogyasztását mellőzni szükséges, különösen, ha nem hivatalos elárusítóhelyen kínálják a termékeket. Kerülni kell az utak mentén kínált – elsősorban gombafélék és erdei gyümölcsök – vásárlását. A csapvíz fogyasztása még a szállodákban sem javallott, jó minőségű ásványvíz viszont gyakorlatilag mindenhol kapható.

Egyéb információ: