Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset- és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2022. 11. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt!

2022. február 20-a óta minden magyar állampolgár, a védettség/oltottság igazoltságától függetlenül, korlátozás nélkül beléphet és tartózkodhat az országban.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a két ország között 2021.05.03. óta érvényben lévő, hatályos megállapodás alapján a bahreini hatóságok elfogadják a magyar illetékes hatóság által kiállított védettségi/oltottsági igazolást (védettségi igazolvány). A védettségi igazolványt javasolt az utazás során maguknál tartani.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A magyar állampolgárok on-arrival vehetik fel a bahreini vízumot a repülőtéren. Vízumkérelmezés lehetséges előzetesen elektronikus úton is, vagy Bahrein Berlini Nagykövetségén lehetséges. További információk elérhetők a bahreini bevándorlási hatóság weboldalán. Információ a bahreini járványügyi intézkedésekről itt található.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem kötelező, ajánlott.

Belépés előtt, (vagy legkésőbb belépéskor) mindenkinek ajánlott letöltenie a „BeAware” alkalmazást és regisztrálnia a személyes adatait, amelyet adott esetben az egyénre vonatkozó karanténkötelezettség betartásának figyelemmel kísérésére, illetve a védettség bizonyítására is használnak az országban.

A BeAware alkalmazás felmutatása (és a megfelelő oltottság igazolása) a „Green Level” veszélyhelyzeti szint mellett az ország letöbb nyilvános helyén nem kötelező - sárga, narancssárga és piros szintek bevezetése esetén azonban releváns.

A magyar állampolgároknak a„BeAware Bahrain” applikációban a védettségi jogosultságot (Green Shield), a magyar védettségi igazolvány alapján, a manamai nemzetközi repülőtéren az Egészségügyi Minisztérium helyszíni munkatársai töltik fel az applikációba amennyiben változik a vészhelyzeti szint. PCR-tesztet az alkalmazáson keresztül vagy a 444-es telefonszámon is lehet lefoglalni.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Igen.

2021. október 31-től minden, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vagy a Bahreini Királyság által jóváhagyott oltásról szóló, QR-kóddal ellátott oltási igazolást elfogadnak. Továbbá elfogadottak az Öböl-menti országok (GCC) és Bahreinnel az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló megállapodást kötött országok (Ciprus, Görögország, Magyarország, Seychelle-szigetek, Jordánia és Izrael) által kiállított oltási igazolások is. Elfogadottak emellett azon országok által kibocsátott oltási igazolások is, amelyek állampolgárai jogosultak on-arrival vízum felvételére az ország vonatkozásában.

Teljes védettség: a kétadagos oltás (pl. Pfizer, Moderna, AstraZeneca stb.) második dózisa után 14 nap eltelt, vagy az egyadagos oltás (Johnson & Johnson) egyszeri adagjának beadása után 14 nap kell, hogy elteljen. A Bahreinben beoltott személyek vonatkozásában pedig azok a személyek, akiknek a BeAware app zöld jelzést mutat (Green Shield).

A Magyarország és a Bahreini Királyság között 2021.05.03-tól hatályos megállapodás alapján a magyar védettségi igazolvány a bahreinivel egyértékűen elfogadott. Az oltási igazolások elfogadtatása és bemutatása a BeAware alkalmazással történik, amely jelzi a tulajdonos oltási állapotát. A Bahreinbe érkező magyar állampolgároknak az alkalmazás feltöltése a c.) pontban leírtak alapján történik, amennyiben a vészhelyzeti szint módosul.

A következő országok vonatkozásában a QR-kód nélkül kiállított védettségi igazolványt is elfogadja az ország: USA, Nagy-Britannia, EU, Svájc, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Japán, Szingapúr, Izrael.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok

2022. február 20-ával a bahreini hatóságok eltörölték a védettség/oltottság igazolására, továbbá a PCR teszt bemutatására vonatkozó kötelezettséget, a vészhelyzeti szint változásáig.

f. Karanténkötelezettség: Nincs. Bahreini tájékoztatás

2022. február 20-tól a karanténkötelezettséget eltörölték minden beutazó tekintetében.

Akinek az országban tartózkodás során pozitív lesz bármely PCR tesztje, arra viszont karanténintézkedések vonatkozhatnak - pl.: kijelölt karanténhely -, akinek pedig kórházi ellátásra van szüksége, egészségügyi kezelésnek vetik alá a kórházban. A majomhimlővel kapcsolatos intézkedésekről itt tájékozódhatnak.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Egyedi elbírálás alapján Bahrein ad ki üzleti célú beutazáshoz rövidtávú vízumot. Az Állampolgársági, Útlevél és Tartózkodási Engedélyekért Felelős Hatóság (NPRA) oldalán erről találnak bővebb információt.

h. Tranzitálási szabályok:

A tranzitálás lehetséges Manama Főváros Nemzetközi Repülőterén (Bahrein International Airport) - de a koronavírus miatti korlátozások alapján ez maximum 12 óra lehet. A tranzitálás további feltétele a célország beutazási feltételeinek való megfelelés - amelyet a felszállást megelőzően ellenőriznek.

További információk: https://www.gulfair.com/at-the-airport/transit-in-bahrain

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos infó:

Bahreini reptér: https://www.bahrainairport.bh/covid-19-travel-information

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

3) Kiutazás az országból:

Magyarországra főleg Dubajon, Londonon, Frankfurton és Bécsen keresztül érhetők el repülőjáratok. A hazatérés során kiemelt figyelmet kell fordítani az adott országon való átutazás szabályaira.

4) A Bahreinbe látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Járványügyi intézkedések: Bahreinben 4 vészhelyzeti szintet alkalmaznak, jelenleg a „Green level” besoroláshoz tartozó szabályok relevánsak. Az aktuális, fennmaradó szabályzásokról az Egészségügyi Minisztérium honlapján szerezhető információ: https://healthalert.gov.bh/en/.

Maszkviselés: Az országban korábban előírt általános maszkviselési kötelezettséget eltörölték – ez alól kivételt képeznek a kórházak és egészségügyi létesítmények.

BeAware applikáció: A BeAware app felmutatása nélkül látogatható minden beltéri létesítmény – bevásárlóközpontok, mecsetek, éttermek, kávézók, állami létesítmények, konditermek, szalonok, mozik stb.

Általános: A hatóságok létrehozták a 444 hívószámot, ahol bejelentést lehet tenni és lehet jelezni a hatóságoknak, ha valaki a koronavírus tüneteit érzi magán.

Felhívjuk a Bahreinbe beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes bahreini szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján is.

Egyéb információt a témában Rijádi külképviseletünk oldalán talál.

További információk:

5) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

A Manama belvárosán és a központi területeken kívül eső, túlnyomó részben síiták által lakott városrészeken, illetve településeken fokozott körültekintéssel tartózkodjanak (Bani Jamra, Barbar, Karbabad, Daih, Sanabis, Alsuwayfiyah, Alnaim, Alguful, Zinj, Bilad Al Qadeem, Al Musalla, Khamis, Abu Baham, North&South Sehla, Jubailat, Kawarah, Hujjair, Jid Ali, Jurdab, Nabih Saleh, Sanad, Al Eker, Nuwaidrat, Malameed, Sitra, Dar Kulaib, Safriyah, Shahrakkan, Sadad, Al Malikiyah, Madinat Hamad, Karzakkan, Al Dair, Samaheej).

A felsorolt városrészekhez be- és kivezető útvonalakon gyakori a rendőri ellenőrzés. Különösen az esti, éjszakai órákban és hétvégén, valamint a bahreini nemzeti-, illetve síita vallási ünnepek és a február 17-ei évforduló során összecsapásokra lehet számítani a síita tüntetők és a biztonsági erők között.

Az országban tartózkodók legyenek körültekintőek, kerüljék az esetleges csoportosulásokat és tüntetéseket, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

Terrorizmus

Bahrein a terrorfenyegetettség szempontjából a síita többségi lakosság jelenléte miatt a szélsőséges szunnita ideológia alapján álló szervezetek számára célterületnek számít, azonban a biztonsági erők felkészültsége és az ország megközelíthetősége miatt a veszélyeztetettség reális mértéke jelenleg nem haladja meg a küszöbértéket.

Utazás, közlekedés biztonsága

A turisták által látogatott helyeken biztonságos. A belváros különböző részein és Manama városán kívül is biztonsági ellenőrzőpontokat állítottak fel, amelyek részben csak az esti órákban működnek. A bevándorló munkavállalók által lakott területeket javasolt elkerülni.

Bűnözés

Az országban, a vagyoni értékek tekintetében a közbiztonság alapvetően jó.

A nagyforgalmú nemzetközi repülőtereken, a belvárosban, valamint a bevándorlók által lakott területeken már megjelentek a zsebtolvajok, ezért fokozottan ügyeljenek értékeikre.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
Igen IGEN
A belépéstől számítva minimum 6 hónap
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Bahreini Királyság berlini nagykövetségéhez www.mofa.gov.bh/berlin.

Vízum:

Vízum beszerzése szükséges, azonban Magánútlevélbe lehetőség van a határon történő vízumfelvételre, valamint on-line vízumigénylésre is (www.evisa.gov.bh). A repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Megjegyzés:a belépő útlevél lehetőleg ne tartalmazzon Izrael Állam által kiadott beléptető pecsétet.

Házikedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál, valamint https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, illetve kérdezze állatorvosát!

Vám:

www.bahraincustoms.gov.bh

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: bahreini dínár (BHD).

Az országban szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USD-t és bármilyen Öböl-valutát is elfogadnak (szaúdi rijál, emírségi dirham, ománi rijál). Pénzváltásra csak a repülőtéren, a bankokban és a szállodákban van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, készpénzes fizetésre BHD-ben, USD-ben, AED-ben és OMR-ben van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Időjárás: Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 25°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. A páratartalom minden évszakban igen magas, ezért a hőérzet jelentősen magasabb.

Biztosítás: A Bahreinbe utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött bahreinii kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

Közlekedés: Bahreinben nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés. Az országon belül saját gépjárművel, taxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Az ország úthálózata kiváló.

Az EU logoval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik.

Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul. Az ezeket követő 3 napos Eid ünnep alatt, valamint a síita Asura ünnep alatt általános a zárvatartás.

Munkanapok: vasárnaptól csütörtökig
Hétvége, munkaszüneti napok: péntek-szombat
Nyitvatartási idők:
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:00 - 19:00
Bankok: 9:30 -16:30
Általános segélyhívó szám az országban: 112
Sürgősségi szám (emergency call service): 999
Közlekedési Rendőrség: 199
Bűnügyi Rendőrség: 992
Parti Őrség: 994

Vallási és viselkedési kultúra: Az országban alkohol csak meghatározott helyeken szerezhető be és fogyasztható.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

A Bahreinbe utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muszlim öltözködési és viselkedési szokások tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárlóközpontokban, amelyeket a külföldiek is előnyben részesítenek, elfogadott a "lazább", európai típusú öltözet viselete.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani.

Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

  • Hepatitis A elleni védőoltás
  • Hepatitis B elleni védőoltás
  • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
  • Hastífusz elleni védőoltás
  • Veszettség elleni védőoltás

Bővebb információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját.

Egyéb információ: