Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Az utolsó ellenőrzés dátuma: 2023. 05. 15.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, frissítésük folyamatos, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azerbajdzsán a II. biztonsági besorolási kategóriába (a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájába) tartozik. Az I. biztonsági kategóriába (az utazásra nem javasolt térségek listájába) tartozik az orosz békefenntartók által ellenőrzött Hegyi-Karabah, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régió (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azeri-örmény határszakasz teljes hossza.

Azok az utazók, akik a Konzuli Szolgálat figyelmeztetése ellenére bármilyen céllal beutaznak az országba, vállalják annak kockázatát, hogy utazásuk meghiúsul, hosszabbra nyúlik, illetve hazatérésük hiúsul meg bizonytalan időre.

Az Azerbajdzsáni Minisztertanács alatt működő, a COVID járvány kezeléséért felelős Operatív Törzs döntésének értelmében, a különleges karantén rezsimet Azerbajdzsán egész területén 2023. július 1- jéig meghosszabbították. Ennek értelmében a szárazföldi országhatárok zárva maradnak, csak a teherforgalom engedélyezett.

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A légi úton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok 2023. március 28- tól korlátozás nélkül beléphetnek az országba, PCR-teszt és COVID-igazolvány bemutatása nem szükséges

Megjegyzés: vízumra a magyar állampolgároknak – kivétel a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők – továbbra is szükségük van.

Felhívjuk ugyanakkor az utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánon belül a vendéglátóipari egységek, szállodák, bevásárlóközpontok, sport-, rekreációs és kulturális intézmények szolgáltatásainak igénybe vételéhez továbbra is kérhetik a védettségi igazolványt. Az átesettséget igazoló védettségi igazolvány érvényességi ideje 6 hónap. Az oltottságot igazoló COVID-igazolvány a második oltás beadása után hat hónapig érvényes, az emlékeztető (harmadik) oltás után egyelőre határozatlan ideig használható.

b.) Kell-e teszt? Nem.

2022. április 15-től az Azerbajdzsánba való belépéshez, illetve az országon belüli légi járatok használatához nincs szükség PCR-teszteredmény bemutatására.

c.) Kell-e regisztrálni? COVID-19-hez kapcsolódóan nem.

15 napon túli tartózkodás esetén szükséges regisztráció a Migrációs Szolgálatnál. További információ a következő linken érhető el: https://www.migration.gov.az/en/oyq

d.) Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Azerbajdzsánon belül a vendéglátóipari egységek, szállodák, bevásárlóközpontok, sport-, rekreációs és kulturális intézmények szolgáltatásainak igénybe vételéhez továbbra is kérhetik a védettségi igazolványt. Azerbajdzsánban az átesettséget igazoló védettségi igazolvány érvényességi ideje 6 hónap. 2022. február 15-től az oltottságot igazoló COVID-igazolvány a második oltás beadása után hat hónapig érvényes, az emlékeztető (harmadik) oltás után határozatlan ideig használható.

e.) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

2023. március 28-tól a légi úton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok  korlátozás nélkül beléphetnek az országba, PCR-teszt és COVID-igazolvány bemutatása nem szükséges.

f.) Karanténkötelezettség: belépéskor nincs, pozitív teszteredmény esetén az alábbiak szerint

2022. január 24-től Azerbajdzsánban a pozitív PCR-teszt eredményt mutató személyek és a velük szoros kapcsolatban állók számára kötelező karantén időtartama 7 nap. A karantént az adott személy tartózkodási helyén (pl. szálloda) vagy, amennyiben egészségi állapota indokolja, kijelölt kórházban kell letölteni.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit nem értelmezi.

g.) Üzleti célú beutazás:

2023. március 28-tól az a.) pont szerint.

h.) Tranzitálási szabályok:

A bakui Heydar Aliyev reptéren tranzitzóna nincs kialakítva, így a tranzitálóknak az Azerbajdzsánba való belépés általános feltételeinek kell megfelelniük, azaz vízummal kell rendelkezniük.

i.) Azerbajdzsán beutazási feltételei alóli mentesség:

2023. március 28. óta a magyar állampolgárok az a.) pont szerint beutazhatnak Azerbajdzsánba.

j.) Egyéb hasznos információ:

Bakui Heydar Aliyev Repülőtér elérhetőségek: https://www.airport.az/en/about-us/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

PCR-teszt elvégzésére a felsorolt klinikákon van lehetőség: https://www.azal.az/en/information/covid-clinics

2.) Kiutazás az országból:

Az utazók az induló járatokon továbbra is elhagyhatják az országot. Kiutazás esetén a célország rendszabályainak megfelelő előírásokat alkalmazzák, a légitársaságok ugyanakkor szigorúbb szabályokat is meghatározhatnak, ideértve esetlegesen a negatív PCR-teszteredmény szükségességét.

3.) Helyi járványügyi szabályok:

  • teljes határzár, kivéve repülőgépek és teherszállítás;
  • 2022. május 1-jétől zárt terekben sem kötelező a maszk viselése, nemzetközi repülőtereken és oktatási intézményekben ugyanakkor ajánlott;
  • a vendéglátóipari egységek, szállodák, bevásárlóközpontok, sport- és kulturális intézmények szolgáltatásainak igénybevételekor 18. év felettiek esetében továbbra is kérhetik a védettségi igazolványt;
  • a városok és megyék közötti vasúti és közúti személyszállítást igénybevételekor – kivéve Baku és Sumgayit között, illetve az Absheron körzetben – 18. év felettiek esetében továbbra is kérhetik a védettségi igazolványt.

Beutazni szándékozóknak a következő azeri oldalakon lehet információt szerezni a beutazási szabályokról, valamint az érvényben lévő korlátozásokról:

Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén, illetve az ASAN elektronikus vízumigénylő rendszeren keresztül biztosított a vízumkérelmek beadása és átvétele.

További információt a témában az alábbi linken talál.

Azerbajdzsán a II. biztonsági besorolási kategóriába (a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájába) tartozik. Az I. biztonsági kategóriába (az utazásra nem javasolt, ott tartózkodás esetén azonnali elhagyásra  javasolt országok (térségek) listájába) tartozik Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött  része valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régió (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) egyes részei és az azerbajdzsáni-örmény határszakasz teljes hossza.  

A főváros, Baku és az ország területének többsége biztonságosan látogatható, az ország egyes részeinek felkeresését azonban nem javasoljuk. Ennek oka a korábban megszállt területeken telepített nagyszámú akna, valamint egyes határrégiókban a tűzszünet megsértésének lehetősége. 

A hadszíntéri cselekmények, illetve a tűzszüneti egyezmény eredményeként, a korábban örmény kézen lévő, Karabahhal határos hét azerbajdzsáni régió, valamint Hegyi-Karabah egy része visszakerült Azerbajdzsán fennhatósága alá. A volt hadműveleti területeken azonban az örmény csapatok nagy területen, nagy mennyiségű gyalogsági és harckocsi aknát telepítettek, amelynek felszámolása éveket vehet igénybe. Az új örmény-azerbajdzsáni határszakaszok mentén már történtek kisebb, elszigetelt fegyveres összetűzések, és továbbra is lehet számítani ilyen harci cselekményekre, valamint terrorakciókra. Karabah még örmény kézen lévő részét Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti, itt jelenleg orosz békefenntartók szavatolják a tűszüneti egyezmény betartását, de itt sem lehet teljes biztonsággal kizárni harci cselekményeket és terrorakciókat.

Mivel Azerbajdzsán Karabah egészét (a nem azerbajdzsáni fennhatóság alatt álló részét is) saját területének tekinti, oda csak az azerbajdzsáni hatóságok engedélyével lehet belépni. A vonatkozó törvény felhatalmazza az illetékes azerbajdzsáni hatóságokat arra, hogy a „hegyi-karabahi vízumot” tartalmazó útlevél tulajdonosát Azerbajdzsánba történő belépésekor eljárás alá vonják. Az illetőt 2 év szabadságvesztésre is ítélhetik, nem kívánatos személynek nyilváníthatják, neve tilalmi listára kerül és vele szemben beutazási tilalmat rendelhetnek el. Mindezen felül még 100-500 manatig (50-250 euró) terjedő bírságot is kiszabhatnak. Ezen előírások még a diplomáciai mentességet élvező személyekre is vonatkoznak. Az Azerbajdzsánban vagy Örményországban szolgáló diplomatáknak sincs joguk azerbajdzsáni engedély nélkül Karabah nem azerbajdzsáni fennhatóság alatt való részére beutazni. Az azerbajdzsáni-örmény határszakasz átlépése a háborús helyzet fennállása és a hivatalos határátkelőhelyek hiánya miatt tilos, e szabály megsértése esetén az azerbajdzsáni hatóságok az elkövetőket szankcionálják.

A visszafoglalt  területek fent vázolt biztonsági helyzete miatt Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött részébe, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régióba (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azeribajdzsáni-örmény határszakaszra a beutazás nem javasolt. E térségbe történő beutazás esetén a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni a segítségnyújtást.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN

Az útlevélnek a vízum lejártát követően még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálási szabályok:

A bakui Heydar Aliyev reptéren tranzitzóna nincs kialakítva, így a tranzitálóknak az Azerbajdzsánba való belépés általános feltételeinek kell megfelelniük, azaz vízummal kell rendelkezniük.

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy azeri nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be illetve ki Azerbajdzsánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Azerbajdzsán Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

Azerbajdzsán 2017. január 10- től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget egyének és családok részére. Az így kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható. A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia. Az e-vízum igénylésénél rendkívül figyelmesen kell eljárni, mert a hibás adatokkal megkért, és kiállított e-vízum felmutatásakor az azerbajdzsáni határőrizeti szervek megtagadhatják az országba történő beléptetést! A belépés megtagadása esetén keletkező minden anyagi kár (beleértve az esetleges új repülőjegy vásárlásának költségét is) és kellemetlenség az utazót terheli. E-vízum egyelőre csak turizmus céljából igényelhető, az ettől eltérő célú vízumok kiadását továbbra is Azerbajdzsán Budapesti Nagykövetsége végzi.

Regisztrációs kötelezettség:

Azon utazókat, akik 15 napnál többet töltenek Azerbajdzsán területén, regisztrációs kötelezettség terheli. Ezt a kötelezettséget érkezéskor a szálloda automatikusan elvégzi. Amennyiben nem hotelben száll meg, úgy a regisztrációt az utazónak személyesen kell elvégeznie. További információt találhat az Állami Migrációs Szolgálat honlapján. A honlapon található űrlap segítségével elvégezhető a regisztráció, illetve lehetőség nyílik személyesen is regisztrálni az ASAN Szolgáltatóközpont bakui és szumgaiti irodáiban. Az ASAN Szolgáltatóközpont irodáinak elérhetőségei: www.asan.gov.az/en hivatkozáson megtekinthetők.

Azerbajdzsánban a vízum érvényességi idején túli tartózkodás súlyos szankciókkal járhat.

Telefonkészülékek regisztrálása:

Tájékoztatjuk az Azerbajdzsánba hosszabb időre érkező magyar állampolgárokat, hogy a Magyarországon, vagy harmadik országban beszerzett, és a tartózkodás ideje alatt használni kívánt telefonkészülékeket regisztrálni szükséges! A telefonokat 30 napon túli tartózkodás esetén kell regisztrálni. A regisztráció bármelyik postahivatalban elvégezhető. A regisztráció költsége az eszköz kereskedelmi árának függvényében változik (2 manat -1 EUR):

  • 100 dollárig - 30 manát;
  • 101 - 200 USD közötti - 50 manát;
  • 201 - 400 USD közötti - 60 manát;
  • 401 USD - 700 USD között - 70 manát;
  • 701 USD - 1000 USD között - 100 manát;

Ha a kereskedelmi ár meghaladja a 1001 dollárt, akkor 150 manát díjat kell fizetni.

Azoknak a márkáknak és modelleknek, valamint olyan mobil eszközöknek a regisztrációjáért, amelyek kereskedelmi ára nem kerül meghatározásra, 20 manát díjat kell fizetni.

Vám:

Árubevitel Örményországból Azerbajdzsánba történő belépésnél: Azerbajdzsán a karabahi területek örmény megszállása miatt, gazdasági embargót tart fenn Örményországgal szemben. Emiatt felhívjuk azon Azerbajdzsánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, akik ezt megelőzően Örményországot is felkeresik, hogy a határon történő belépésnél az azeri hatóságok minden örmény eredetű árucikket elkoboznak.

Pénznem: Azeri manat (AZN) Jelenleg 1 EUR=2 AZN, 1 USD=1.7 AZN Pénzt váltani szinte minden bankfiókban lehet, azonban a bankok között jelentős eltérések vannak az árfolyam tekintetében. Az árak nagyjából a magyarországi árszínvonalnak felelnek meg, a szolgáltatások döntően olcsóbbak. Célszerű készpénzt magunknál tartani, mert bankkártyával nem mindenhol lehet fizetni.

Időjárás: Az országban szinte minden éghajlati zóna megtalálható, a félsivatagostól a hegyvidékiig. A nyár forró és száraz, még a Kaukázusban is meleg van. A tél enyhe és csapadékos, tavasszal és ősszel előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások. Nyáron népszerűek a Kaszpi-tenger strandjai. A város közelében nem ajánlott fürdőzni, ott nagyon szennyezett a víz, viszont Bakut elhagyva számos jól kiépített, tiszta strandot lehet találni.

Biztosítás: A kellemetlenségek elkerülése miatt még egy néhány napos azerbajdzsáni látogatás előtt is tanácsos és érdemes indulás előtt utas - és balesetbiztosítást kötni.

Közlekedés: Az azerbajdzsáni hatóságok az országba gépjárművel érkezőktől a NEMZETKÖZI VEZETŐI ENGEDÉLY formátumot fogadják el. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhat: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00060

Gépkocsi bérlésre minden nagyobb városban van lehetőség, azonban körültekintően kell eljárni a bérléskor. Bakuban és a nagyobb városokban nagy számban állnak rendelkezésre taxik, célszerű még az utazás megkezdése előtt megegyezni a viteldíjban. A turisztikai látványosságokhoz utazási irodák, illetve ügynökségek folyamatosan szerveznek mikrobuszos utazásokat, ezek általában jól szervezettek, idegenvezető is rendelkezésre áll és megfizethető áron nyújtják a szolgáltatást. Egyéni utazásnál figyelembe kell venni a tájékoztató táblák hiányát.

Felhívjuk az országba gépjárművel érkező utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánban a vezetési kultúra jelentősen eltér Európában megszokottaktól. Kérjük, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az utakon!

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés hivatalos nyelve az azerbajdzsáni, mely a török nyelvhez hasonló. A városokban találhatunk olyan embert, aki oroszul vagy angolul beszél, de vidéken ez kevésbé jellemző. Az azerbajdzsáni nyelv ismerete vagy tolmács nélkül bármilyen hivatalos ügy elintézése nehézkes. Az azeri hatóságok nem minden esetben értesítik a nagykövetséget, amikor eljárás alá vonnak egy magyar állampolgárt.

Vallási és viselkedési kultúra: Azerbajdzsán lakosainak 99%-a muszlim, az ország szekuláris, az állam és a vallás el van különítve egymástól. Speciális öltözködési szabályok nincsenek, de vidéken nem szívesen látják a férfiakat rövid nadrágban.

Gyógykezelés kígyómarás esetén: Azerbajdzsánban a nyár beköszöntével (június 01-től október 31-ig) Baku külterületein és a vidéki régiókban mérgeskígyók megjelenésére lehet számítani, akár gyalogos túra, vagy utazás közben. Kígyók előfordulása a nyári hónapok előtt és után is lehetséges. Kígyómarás esetén az alábbi intézményekben lehet orvosi segítséget kérni:

A Központi Klinikai Kórház sürgősségi ellátás keretében biztosítja az ellenszérum beadását, de a sérültet vizsgálatra, szükség esetén gyógykezelésre minden esetben tovább küldik a Semashko klinikára. Információink szerint az ambuláns ellátás költsége mintegy 130 EUR, az ellenszérum ára 20-30 EUR. Elérhetőségek:

1. Central Clinical Hospital:

Cím: Parliament pr. 76, AZ1006, Baku; Tel: +994 (12) 105; +994 (12) 492 10 92; +994 (12) 492 41 31; E-mail: info@merkeziklinika.az Mentő telefonszáma: (+994 12) 497 11 11

2. Clinic No 1 named after Semashko:

Cím: 1, Mirqasimov Str; Tel: +994 (12) 597 99 24 Mentők telefonszáma: (+994 12) 103

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az ország déli részén, nyáron maláriaveszély van. Az ország több területén, a hegyekben mérges kígyók találhatók, évente pár halálos áldozattal járó kígyóharapás fordul elő. A vidéket járva, különösen lakott területen kívül óvakodni kell a nyájakat őrző pásztorkutyáktól, illetve a nagy számban előforduló kóbor kutyáktól. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet kell vásárolni.

Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Bakuban működnek jól felszerelt, jó színvonalú ellátást nyújtó magánklinikák is, oroszul és angolul is beszélő személyzettel. Ha megtörténik a baleset, célszerű ezeket felkeresni. E klinikák díjszabása azonban olyan magas, hogy egy egyszerű baleset is több százezer forintos költségvonzattal járhat, ezért ismételten felhívjuk a figyelmet az utas-illetve baleset biztosítás kötésének szükségességére.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)

  • Munkavállalás feltételeiről az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetségének honlapján tájékozódhatnak.