Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 10.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Tájékoztatjuk az Ausztriába utazó magyar állampolgárokat, hogy – Kínából való beutazás kivételével – 2022. május 16-tól az országba történő beutazásra vonatkozó korlátozások megszűntek, az ún. 3G szabály hatályát vesztette, azaz oltottsági- vagy gyógyultsági igazolás, valamint negatív teszt nélkül lehet beutazni Ausztriába.

2023. január 7-től Ausztria COVID-tesztelési kötelezettséget vezetett be a Kínából repülőgéppel beutazó utasok számára. A szabályozás értelmében a Kínából érkező utas 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel szállhat fel a repülőre. Az antigén teszt nem elegendő. A tesztelési kötelezettségen túl ajánlják, hogy az utazás teljes időtartama alatt az utasok viseljenek FFP2 maszkot.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Az országban érvényes helyi járványügyi szabályok a lenti 4. pontban olvashatók!

a. Be lehet-e utazni az országba? IGEN.

b. Kell teszt? NEM, kivéve a Kínából utazó utasokat. (ld. fent)

c. Kell regisztrálni? NEM.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincsenek.

f. Karanténkötelezettség: NINCS.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele

Az üzleti célú beutazásra az általános feltételek érvényesek.

h. Tranzitálási szabályok:

Az Ausztriából más országba történő továbbutazás esetén a célország beutazási és a repülőtársaság szállítási feltételeinek is eleget kell tenni, ezt például a repülőtéren a check-in-nél vagy a beszállásnál ellenőrzik.

i. Beutazási szabályok alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információ:

Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://www.viennaairport.com/

Salzburgi nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://www.salzburg-airport.com/

Innsbrucki nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://www.innsbruck-airport.com/

Klagenfurti nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://airport-klagenfurt.at/

Grazi nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://www.flughafen-graz.at/home.html

Linzi nemzetközi repülőtér: https://www.linz-airport.com/de

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Tesztelési lehetőségek:

2) Kiutazás az országból

Az Ausztriából történő kiutazáshoz, illetve az Ausztrián keresztül történő tranzitáláshoz szükséges, hogy az utas a kiutazás célországa beutazási feltételeinek eleget tegyen.

3) Helyi járványügyi szabályok:

Ausztria 2022. március 5-től – néhány kivétellel – feloldotta a korlátozó járványügyi intézkedéseket.

Valamennyi szolgáltatást védettségi igazolás nélkül lehet igénybe venni, a maszkviselési kötelezettség kizárólag az alábbi helyeken érvényes:

  • egészségügyi intézményekben, egészségügyi üdülőkben
  • idősotthonokban, ápolási otthonokban
  • gyógyszertárakban
  • tömegközlekedési eszközökön Bécs városban

2022. április 1-től havi 5 db ingyenes PCR-teszt érhető el az Ausztriában egészségbiztosítással rendelkező lakosság számára.

2022. augusztus elsejétől megszűnik a karanténkötelezettség a koronavírus fertőzöttek számára. Pozitív teszt eredmény esetén a tünetmentes fertőzött elhagyhatja otthonát (akár dolgozni is mehet) azzal a megszorítással, hogy FFP2 maszkot kell viselnie. Nincs szükség a maszk viselésére, ha a fertőzött a szabadban tartózkodik és kétméteres távolságot tud tartani más személyektől.

A belső járványügyi szabályok szerint a harmadik oltás érvényességi ideje 365 nap. Akinek csak 2 oltása van vagy kigyógyult, az viszont továbbra is csak 180 napig használhatja az ún. „Grüner Pass”-t (Green Pass, zöld útlevél).

Az általános, részletes járványügyi szabályok (szolgáltatások igénybe vétele) a következő linkeken találhatók meg, mindig frissítve: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html; https://coronavirus.wien.gv.at/neue-corona-regeln/

A mindenkor hatályos regionális intézkedések, tartományok szerinti bontásban a következő linken találhatók: https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/regionale-zusaetzliche-massnahmen/

https://coronavirus.wien.gv.at/oeffentliches-leben/

A vasúti- és távolsági busz menetrendek, ahol az esetleges járatritkítás vagy szüneteltetés figyelemmel kísérhető:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Ausztria a III. biztonsági kategóriába tartozik.

Az osztrák hatóságok a 2015. novemberi párizsi merényletek óta megnövekedett, de absztrakt terrorfenyegetettségből indulnak ki az ország vonatkozásában és intézkedéseiket is ehhez igazítják. Általánosságban elmondható, hogy megerősített rendőri jelenlétet biztosítanak a nagy forgalmú, turisták által különösen kedvelt pontokon.

A nagyobb tömegeket vonzó események és helyszínek látogatása esetén a magyar állampolgárokat is fokozottabb óvatosság és elővigyázatosság tanúsítására kérjük.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Javasoljuk a külföldre utazók számára elsősorban az útlevél, továbbá az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány használatát.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Igen IGEN
Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás

Kiskorúak beutazása:

Ausztriában nincs konkrét törvényi szabályozás arra nézve, hogy a külföldi kiskorúak milyen igazolásokkal utazhatnak be szüleik nélkül az országba. Nem kötelező, de ajánlott, hogy az egyedül, vagy nem valamelyik szülője kíséretében utazó fiatalkorú vigyen magával egy meghatalmazást, amely – esetleges feltartóztatás vagy más probléma esetén – lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan meg lehessen keresni a szülői felügyeletet gyakorló személyt.

Célszerű tartalom: a kiskorú neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); a szülői felügyelet gyakorlójának neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); a szülői felügyelet gyakorlójának telefonos elérhetősége; a kiskorú hova, milyen időtartamra és milyen céllal utazik; a kiskorú egyedül utazik-e, vagy kísérővel – ebben az esetben a kísérő személyes adatai (lakcím, születési dátum). Külön formai követelmények betartása nem kötelező, azonban javasolt a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt aláírni és idegen nyelven is elkészíteni.

Amennyiben a kiskorú nem csupán beutazik, hanem egy vagy több éjszakát is eltölt Ausztriában szülője nélkül, akkor tartományonként eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy ezt hány évesen, és kísérővel, vagy anélkül teheti. Ilyen esetben mindenképp javasolt egy írásos meghatalmazás a szülőtől.

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapon: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vízum:

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Vám:

Pénznem: Euró (EUR)

Biztosítás, egészségügyi ellátás: Amennyiben Ön Magyarországon biztosított, más tagállamban – így Ausztriában is – nem teljes körű, hanem az orvosilag szükséges egészségügyi ellátást veheti igénybe, ha a magyarországi egészségbiztosítótól igényli az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet tb-támogatással igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére. Bővebben: http://neak.gov.hu.

Ausztriában mind a mentés (pl. helikopter), mind pedig az egészségügyi ellátás (pl. szülés) költségei jóval magasabbak, mint Magyarországon, ezért is különösen fontos a minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó (külön) utazási biztosítás előzetes megkötése az Ausztriába történő beutazás előtt. Különösen ajánlatos ez a téli, illetőleg veszélyes sportok kedvelőinek (síelés, hegymászás, vadvízi evezés, stb), illetve terhesség esetén.

További információ.

Közlekedés:

Határellenőrzés

Ausztriába történő belépéskor az osztrák rendőrség valamennyi utas vonatkozásában ellenőrzi a beutazási feltételeknek való megfelelést, ezért a határátkelőhelyeken hosszabb várakozási időre kell számítani. Javasoljuk, hogy indulás előtt előzetesen érdeklődjön a kialakult forgalmi helyzetről a következő weboldalakon: www.police.huwww.utinform.hu, 06-1-336-2400; www.asfinag.at

Gépjárművel Ausztriában

Ausztria területén a november 1. és április 15. közötti időszakban – téli út- és időjárási viszonyok esetén – kötelező a téli gumi használata.

Magyar rendszámú gépjármű ausztriai használata: https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-rendszamu-gepjarmu-ausztriai-hasznalata

Magyar vezetői engedély használata: https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-vezetoi-engedely-hasznalata-ausztriaban

Szabálysértés, bírság

Az osztrák hatóságok az Ausztria területén áthaladó gépjármű forgalmat rendszeresen, rendkívül szigorúan ellenőrzik. További információ: https://becs.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-ausztriaba-gepjarmuvel-valo-beutazas-illetve-fuvarozas-soran-felmeruelo-problemakrol

Úthasználati díj: www.asfinag.at/maut/vignette

Téli gumi kötelező használata: november 1 – április 15 között téli útviszonyok (hó, jég, olvadt hó, síkos, csúszós úttest) esetén. Ennek elmulasztása esetén a gépjármű vezetőjeszabálysértési bírsággal sújtható. További információ: www.winterreifen-pflicht.at/winterreifenpflicht_pkw.html

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal: A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Információ Ausztriában történő letelepedéshez: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AT/hu/Konzuliinfo/elni_dolgozni_ausztriaban.htm

Egyéb információ: