Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Andorra

Utolsó módosítás dátuma
2022.11.02.
Mai napon is érvényes
2022.12.08.
Fokozott kockázattal látogatható ország
Fokozott kockázattal látogatható ország
Biztonsági besorolás utolsó módosítása
Elérhető külképviseletek

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2022. 04. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

Magyarország és Andorra között létrejött oltási igazolások kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, a francia határon történő átlépéskor szükséges lehet az EU-s COVID igazolás bemutatása, míg a spanyol határ irányából nincsen ilyen ellenőrzés. Továbbá a kétoldalú megállapodás eredményeként Andorra elfogadja a magyar védettségi igazolványt, amennyiben az azon szereplő QR-kód beolvasásával az uniós digitális Covid-igazolvány adatai jelennek meg.

A beoltottságról kiállított igazolvány esetén a származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO, az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) vagy gyógyszerszabályozó hatóság által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. Ennek köszönhetően a SputnyikV vakcinát is elfogadják a beoltottságról kiállított igazolványok esetében.

További információ: https://www.govern.ad/covid19_newsletter/en/

b. Kell-e teszt? Nem.

További információ

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az országba beutazás esetén automatikus karanténkötelezettség nincsen.

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az általános feltételek irányadóak erre az esetre vonatkozóan is.

f. Esetleges kivételek: Nincs.

g. Kiutazás az országból:

Kiutazás előtt tájékozódjanak a cél-, illetve tranzitországban irányadó beutazási feltételekről.

3. Helyi járványügyi szabályok:

Jelenleg hatályban lévő intézkedések:

  • Andorrában nem kötelező a maszkviselés kivéve egészségügyi és szociális intézményekben.
  • COVID-19 digitális igazolás felmutatása szükséges zárt terekben (bárok, éttermek, szállodák, kulturális és sportlétesítmények, fodrászatok, kaszinók és egészségügyi központok). Szintén COVID 19 igazolás kell a sípályák használatához, ahol a maszk viselése kötelező a sílifteken és várakozó, melegedő zónákban. 16 év alattiak esetében a COVID igazolás nem szükséges.

4. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Az ország a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)
Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Elvárt érvényessége: Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Kiskorúak beutazása:

A szülők nélkül Andorrába utazó kiskorúnak rendelkeznie kell a szülők, gondviselők vagy törvényes képviselők által írt és aláírt, beutazáshoz hozzájáruló nyilatkozattal. További információt erről az alábbi oldalon talál.

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:

Az állatoknak azonosító mikrochippel, veszettség elleni védőoltással és kisállatútlevéllel kell rendelkezniük. Ötnél több állat behozatala esetén a fentieken túl rendelkezniük kell a „TRACES” egészségügyi bizonyítvánnyal is. Bővebb információ: https://www.exteriors.ad/en/travel-to-andorra, „Travelling with animals” menüpont.

Vám: https://www.duana.ad/franquicies

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Andorra hegyekben fekszik, télen hideg lehet (a leghidegebb januárban van, amikor az átlagos minimumhőmérséklet -2 °C, a legmelegebb július (átlagos legmagasabb hőmérséklet: 26 °C). A síszezon decembertől áprilisig tart. Az évi átlagos csapadékmennyiség a fővárosban 800 mm, magasabban fekvő helyeken elérheti az 1500 mm-t is.

Biztosítás: Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem érvényes. Érdemes teljeskörű baleset- és utasbiztosítást kötni.

Közlekedés: Andorrában a magyar vezetői engedélyt abban az esetben fogadják el, ha birtokosának nem Andorrában van a szokásos tartózkodási helye.

Amennyiben ott van, az illető andorrai tartózkodásának engedélyezését követő 6 hónapon belül köteles vezetői engedélyüket andorrai okmányra cserélni. Ez az Európai Unió tagállamai által kibocsátott okmányok cseréje esetében vizsgakötelezettség nélkül történik.

A jogszabályról katalánul ezen a honlapon olvashat.

A téli időszakban (november 1. és május 15. között) a gépjárművek kötelező tartozékaként írják elő az ország teljes területén a téligumit vagy hóláncot. Ezek hiánya esetén személygépkocsik esetén 180, tehergépkocsik esetén 500 euróig terjedő bírság szabható ki.

A tömegközlekedést buszok biztosítják (www.mobilitat.ad/ca/linies-regulars-nacionals). A legközelebbi nemzetközi repülőtér: Girona (GRO) (Spanyolország), innen (valamint a barcelonai repülőtérről (BCN) is közvetlen buszjáratok indulnak az andorrai fővárosba.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A www.tramits.ad weboldalon valamennyi hatóság és ügytípus-leírás elérhető.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az Andorrába beutazók számára nincsen kötelezően előírt beadandó oltás, az általános közegészségügyi helyzet a fejlett európai országok szintjének megfelelő, a kórházi körülmények jók. A csapvíz közvetlen fogyasztásra alkalmas.

Egyéb információ: