Válassza ki az országot/térséget, majd kattintson a tovább gombra!

Tájékoztatás a járványügyi helyzet szerinti biztonsági besorolásokról

A Konzuli Szolgálat ezúton hívja fel a külföldre utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy naprakész információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.Bővebben

Készüljön fel utazására!

A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai az utazásra vonatkozó döntés meghozatalában nyújtanak segítséget, ugyanakkor a külföldre utazás mindig egyéni felelősség és döntés.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utasbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

2023. 01. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

a. Algéria 2022. november 1-től eltörölt minden, a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást.

Algériába jelenleg járványügyi korlátozások nélkül lehet beutazni és az országban tartózkodni. (A beutazással kapcsolatos egyéb információkért kérjük olvassák el a „Beutazási, tartózkodási feltételek” pontban foglaltakat is!) 

b. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazásra is a fentebb ismertetett szabályok vonatkoznak.

c. Tranzitálási szabályok: 

Nincsenek. Mindenképpen ajánlott azonban az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott légitársaságnál, mert az algériai belépési szabályoktól eltérő előírásokat határozhatnak meg a fedélzetre lépés feltételeként.

d. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő lehet, így utazást megelőzően javasoljuk, hogy érdeklődjenek az adott légitársaságnál az előírt rendelkezésekről, szabályokról, speciális kritériumokról. 

e. Egyéb hasznos információ:

Utazás

Nagyobb városokban található repülőterek elérhetőségei:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található.

Nemzeti Közegészségügyi Intézet: Institut National de Santé Publique

Fontosabb telefonszámok:

Rendőrség:1548 és 17
Csendőrség: 1055
Mentők: 115
Mérgezés gyanúja esetén: 021 97 98 98
Tűzoltók: vezetékes telefonról: 14; mobiltelefonról: 021 711 414
SOS segélyhívó: 112

2) Kiutazás az országból:

Tekintettel arra, hogy az egyes légitársaságok előírásai eltérhetnek egymástól, így kérjük, hogy az országból történő kiutazást megelőzően az érintett társaságnál szíveskedjenek tájékozódni.

3) Helyi járványügyi szabályok: Nincsenek.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Algéria alább felsorolt részei az I-es utazásra nem javasolt térségek közé tartoznak, veszélyesnek minősülnek és ennek megfelelően a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást a következő területekre: az ország Líbiával határos Illizi tartománya mintegy 600 kilométer hosszúságban, a Mauritániával, Malival és a Nigerrel határos terület 450 kilométeres sávban (Tindouf, Adrar, Tamanrasset, Illizi wilayák területe), a marokkói határ Béchartól délre lévő része, valamint a tunéziai határ mellett Tebessa és Kenchela városok közötti területek. A déli régiókban (Tamanrasset, In Amenas) rendszeres terrorellenes műveletek zajlanak). A déli határvonal (Mali, Niger) katonai műveleti terület. Szintén forró övezetnek (migránsutaztatás, radikalizmus térnyerése) – és ebből kifolyólag utazásra nem javasolt területnek – számítanak a gazdasági szempontból marginalizált régiók (Jijel, Boumerdes, Tizi Ouzou, Annaba, Tebessa, Tiaret, Oran, Tlemcen. A Jijel és Skikda közötti területeken, valamint az Algír melletti közkedvelt turista célpontnak számító Tipasában továbbra is jelen vannak a szélsőséges csoportok, ez utóbbi esetében rendszeresen kerül sor a régióban tevékenykedő terrorista szervezetek tagjainak semlegesítésére. Tindouf régióban a nyugat-szaharai menekültek táborai és a marokkói határtérség közelében erős a katonai jelenlét, a politikailag és katonai síkon érzékeny területre az utazás nem javasolt. Az ország előzőekben kiemelt részei az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület. Ain Defla kormányzóságban, Batna kormányzóság hegyvidéki területein közepes mértékű terrorista fenyegetettséggel kell számolni – a hadsereg és a csendőrség tevékenysége intenzív. Az ország egyéb részei a II-es fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek közé tartozik.

Algéria

Algéria nagyobb városaiban (pl. Algír, Tipasa, Tlemcen, Oran), ahol a rendőri jelenlét látványos, a közbiztonság megfelelő. Ennek ellenére azonban kérjük, hogy az itt tartózkodó magyar állampolgárok is kerüljék az esetleges tömegmegmozdulások helyszíneit, fokozott körültekintéssel járjanak el, a távolsági utazásoktól pedig tartózkodjanak. Kérjük, hogy esetleges beutazás esetén kerüljék a települések külső körzeteit.

A biztonsági erők által kevésbé ellenőrzött, távolabbi vidékek felkeresése, a turista célú távolsági utazások ugyancsak nem javasoltak. A Maliban, a Száhelben zajló folyamatok hatására Algériában is megnőtt a terrortámadások lehetőségének veszélye és a külföldi érdekeltségek vagy állampolgárok elleni támadások és emberrablás valószínűsége. A nehezen ellenőrizhető déli, délkeleti és nyugati sivatagi és félsivatagi határszakaszokon rendszeresek a terrorcsoportok átszivárgási kísérletei, melyek jelentős algériai katonai erőt kötnek le.

A közigazgatási intézmények, a nyugati érdekeltségek, valamint a külföldiek által látogatott éttermek, kávézók lehetnek elsődleges célpontok, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy terrortámadás az egész ország területén bármikor, bárhol előfordulhat. A terrorista csoportok elleni megelőző műveletek keretében a fővárosban és a nagyobb tengermelléki városokban mindennaposak az ellenőrzések. Az elmúlt években az utak mentén lévő ellenőrző pontokat robbanóanyag-kereső berendezésekkel látták el, és növelték a rendőri és katonai járőrök számát. A fontosabb középületeknél fémkereső kapuk működnek. A külföldi diplomaták Algír megye területét csak előzetes engedély birtokában, biztonsági kísérettel hagyhatják el. Szigorúan tilos katonai és biztonsági szempontból fontos létesítmények fényképezése – fényképezésnél mindenképpen körültekintően járjanak el. Kábítószer birtoklása, illetve az azzal való kereskedés rendkívül szigorú büntetőjogi megítélés alá esik.

A nemzeti parkok (és az országon belül több zóna) felkeresése csak kísérettel/kísérővel lehetséges (ez vonatkozik egyébként algériai állampolgárokra is). A közlekedés gépkocsival egyéni módon a térképen jelölt sárga zónában sem javasolt, a narancs zónában kiemelten kockázatos, (piros zónában nem lehetséges).

Az Al Kaida az Iszlám Maghrebben (AQMI) és más terrorista csoportok jelenléte, valamint a különböző törzsi függetlenségi harcok miatt a Száhel-övezet (Mauritánia, Mali, Niger) és Algériának ezen országokkal határos déli országrésze ugyancsak különösen fenyegetett térségnek minősül, ahol az emberrablás, terrorműveletek veszélye magas (katonai műveleti terület). Kockázatos a biztonsági helyzet Tunézia észak-nyugati és déli területein, ez a határ algériai oldalán intenzívebb katonai jelenlétet eredményezett – a közvetlen tunéziai határmenti övezet északon is kerülendő. Szilárd központi hatalom hiányában Líbia részéről a határvédelem nem megoldott, ami szintén kihat Algéria délkeleti országrészének biztonsági helyzetére. Az algériai rendvédelmi szervek rendszeresen hajtanak végre terroristaellenes és bűnüldöző akciókat ezen országrészekben is, a Malival határos térség pedig az ottani események miatt határvédelmi műveleti térségnek tekinthető, megerősített algériai katonai jelenléttel.

Tüntetések: Kérjük, hogy az országban tartózkodó állampolgárok továbbra is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot. Esetleges tömegmegmozdulások esetén a nagy tömeget, tüntetéseket mindenképpen kerüljék el, ha mégis ilyen közelébe kerülnének viselkedjenek körültekintően és igyekezzenek a helyszíntől haladéktalanul minél távolabb kerülni. A helyi hatóságok, biztonsági szervek utasításait tartsák be.

Javasoljuk figyelembe venni a fenti körülményeket, továbbá esetleges beutazásuk esetén a hatóságok által bevezetett intézkedések kapcsán mutassanak kellő toleranciát és megértést. Az algériai terrorellenes intézkedéseket minden esetben, teljes mértékben be kell tartani, mivel ezt nagyon komolyan veszik. A beutazást megelőzően kérjük, hogy nagykövetségünkön tájékozódjon az aktuális biztonsági helyzetről. Emellett részletes tájékoztatást kérhet telefonon is, a Külgazdasági és Külügyminisztérium zöld vonalán: 06 80 36 80 36. Írja fel a nagykövetség és a konzulátus címét és elérhetőségeit, hogy szükség esetén könnyen kapcsolatba léphessen velünk.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a külképviselet munkatársainak mozgása is korlátozott, külön engedéllyel és kísérettel hagyhatják el Algír vilajetet – azonnali segítségnyújtásra így legfeljebb közvetett módon nyílik lehetőség.

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN
6 hónap
Ideiglenes útlevél: Nem NEM
Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM
úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén:

Vízum beszerzése szükséges

Vízumkérelem benyújtására vonatkozó kérdésekben az Algériai Népi és Demokratikus Köztársaság Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán találhat.

Vám:

17 évnél idősebb utas vámmentesen behozhat az országba 200 db cigarettát és 1 liter szeszes italt. Értékes elektronikai eszközök (hordozható számítógép, stb.) bevitelét a vámnyilatkozaton jelezni kell.

Magyar rendszámú gépkocsi beléptetése lehetséges, de az adminisztratív eljárás jelentősen megnöveli a határon a várakozási időt. A belépés közúton csak Tunézia felől, komphajóval Algír, Oran és Annaba kikötőiben lehetséges.

Algériai dínárt az országból kivinni tilos, algériai állampolgárok előzetes engedéllyel maximum 7500,- EUR készpénzt vihetnek ki az országból.

Professzionális kamerák, valamint távcsövek, optikai berendezések beviteléhez előzetes engedély, nem kifejezetten magáncélú film-és videofelvételekhez előzetes forgatási engedély szükséges. Kérdéses esetekben tanácsos előzetes konzultáció az algériai nagykövetséggel Budapesten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Pénznem: Algériai Dinár (DZD)

A beutazóknak számolniuk kell azzal, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel (jellemzően EUR, USD) rendelkezzenek, mert a nemzetközi pénzkiadó automata (ATM) rendszerek kevéssé működnek, a bankkártyákat is csak néhány nagy szálloda fogadja el. Algériai Dínárt (DZD) váltani a nemzetközi repülőtéren található irodában, nagyobb szállodákban, vagy a nagyvárosokban található bankokban lehet.

Időjárás: Mediterrán, sivatagi. Enyhe tél, forró, száraz nyár a partok mentén; száraz hideg tél és meleg nyár a magas fennsíkokon. Nyáron jellemző a sirokkó, amely egy meleg, vöröses-barnás homokszemeket hozó szél.

Biztosítás: Bár a meghívólevélben az algériai partnernek kötelezettséget kell vállalnia a meghívottakról való gondoskodásról a teljeskörű utas- és balesetbiztosítás megkötése minden esetben javasolt.

Közlekedés: A rendvédelmi szervek a gépjárműveket (különös tekintettel a teherjárművekre) az utakon sűrűn felállított ellenőrző pontokon átvizsgálják. A hatóságok tiltják a külföldiek átutazását azokon a délkeleti, keleti, nyugati és déli területeken, ahol nem tudják szavatolni biztonságukat. A belföldi légi közlekedés biztonságos, amennyiben halaszthatatlanul utaznia kell országon belül mindenképpen repülőgéppel utazzon. A nagyobb városokban többféle taxiszolgáltatás működik, azonban ezek igénybevétele során fokozott elővigyázatosságra intjük az Algériába utazó, illetve Algériában tartózkodó magyar állampolgárokat. A hagyományos taxiszolgáltatók igénybevétele helyett javasoljuk, hogy a Play Store-ból letölthető alkalmazások (Yassir, Heetch) segítségével közlekedjenek. A letölthető alkalmazásokon keresztül történő taxi foglalás gyors, egyszerű, könnyedén kiválasztható a kiindulási, illetve érkezési desztináció, továbbá a vitelár is korrekt. A vonatok Algéria tengerpart menti régióinak városai között járnak és általánosságban véve megbízhatóak és biztonságosak. Algírban jól karbantartott metróvonal is található, azonban a metró csak a part menti régiókban közlekedik, így csak korlátozottan alkalmas a fővároson belüli közlekedés szempontjából.

2022. július 15-től Algéria megnyitotta Tunéziával közös szárazföldi határát, így ebből az irányból ismét lehetséges gépjárművel beutazni az országba.

Munkaidő, üzletek, bankok nyitvatartása: Algériában a hivatalos munkahét vasárnaptól csütörtökig tart. A hétvégi szabad és pihenőnap péntek és szombat. Pénteken az éttermek kivételével minden hivatal, üzlet és szolgáltató zárva tart. Egyes boltok és szolgáltatók szombaton rövidített nyitva tartással üzemelnek. Az üzletek általában 18.00 vagy 20.00 óráig tartanak nyitva. Egyes kiemelt élelmiszerboltok és benzinkutak este tízig is nyitva tarthatnak, de hivatalosan, rendszeresen éjjel-nappal nyitva tartó üzletről nem tudunk.

Vallási és viselkedési kultúra: A böjthónap, a Ramadán idején nyilvános helyen nappal kerülendő az étkezés, ivás illetve a dohányzás. Az éttermek, kávézók, illetve a boltok nap közben zárva tartanak, kizárólag az esti időszakban nyitnak ki,- ez alól kivételt képezhetnek a nemzetközi hotel-láncok éttermei, kávézói. A vallási ünnepek muszlim szokás szerint a hold tevékenységéhez kapcsolódnak, így évente más-más időpontra esnek.

A muszlim szokásokat mindenképpen tartsuk tiszteletben. Az öltözködés legyen megfelelően konzervatív, kerüljük a provokatív viselkedést, továbbá ajánlott, hogy a nők csak férfi kísérettel közlekedjenek az utcán.

Közbiztonság: Az algériai közbiztonság szintje alapvetően közepes (a leggyakoribb bűncselekmény fajták között az utcai lopások, betörések tarthatók számon). A nagyobb rendőri jelenléttel őrzött, külföldiek által lakott városrészekben, valamint a tengerpart menti régióban a biztonsági helyzet valamelyest megnyugtatóbbnak mondható, azonban ezeken a területeken is előfordulnak bűncselekmények.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Különleges védőoltások nem kötelezőek, malária megelőzését szolgáló gyógyszerek szedése a sivatagi területen való hosszabb tartózkodás esetén ajánlott. Általánosan előforduló megbetegedések: hasmenés, hepatitisz “A”. Nyáron esetenként járványos megbetegedések is előfordulnak. Az orvosi ellátás színvonala a rendelkezésre álló erőforrások és szakértelem hiányában korántsem kielégítő, a pandémiás helyzet még inkább felszínre hozta az orvos, valamint alapvető gyógyszerek hiányát. A legjobb kórházak katonai kórházak, amelyek a nyilvánosság számára nem elérhetők. További információk: Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontja

A csapvíz fogyasztása kerülendő, az élelmiszerek esetében fokozottan ügyeljenek a higiéniai szabályokra (tárolás, sütés).

Az algériai egészségügyi ellátás helyzetéből kifolyólag felhívjuk az Algériába látogató állampolgárok figyelmét, hogy utazásukat körültekintően szervezzék meg és utazás előtt mindenféleképpen kössenek mindenre kiterjedő baleset, betegség és poggyászbiztosítást (BBP).

Természeti katasztrófák: Algéria, főként a főváros, Algír földrengési zónában fekszik, 2018-ban a Richter-skála szerinti 2.5 és 5.0 érték közötti mintegy 60 földrengést regisztráltak.

Az utóbbi években, a nyári időszakban rendszeresek az erdőtüzek, melyek Algéria több tartományát érintik. A több tucat halálos áldozattal és sebesülttel járó tüzek El Tarf, Sétif, Souk Ahras, Guelma, Skikda, Bejaia, Jijel, Tizi Ouzou, Batna, Constantine, Annaba, Mostaganem tartományokat sújtották. Felhívjuk az országban tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az esetleges segítségnyújtás érdekében regisztráljanak konzuli védelemre.

Egyéb információ: